TOPlist


Houskový knedlík

  • Uživatelský recept
  • Autor: .lelinka.
  • Porce: 32.00
  • Doba přípravy (min.): 75

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Houska vícezrnná120
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku)250
Vejce celá průměr55
Droždí20
Mouka pšeničná hrubá400

Energetická hodnota celkem: 8145 kJ

Bílkoviny (g): 72, Tuky (g): 19, Sacharidy (g): 361 SAFA (g): 6 Cukry (g): 22 Vláknina (g): 39 Sůl (g): 2

Energetická hodnota na 1 porci: 255 kJ

Bílkoviny (g): 2.3, Tuky (g): 0.6, Sacharidy (g): 11.3 SAFA (g): 0.2 Cukry (g): 0.7 Vláknina (g): 1.2 Sůl (g): 0.1


Dochucovadla:

Sůl, droždí, bylinky

Postup přípravy

Starší housky pokrájíme na kostičky a necháme chvíli oschnout. V misce rozmícháme droždí s lžičkou cukru na kašičku, přimícháme k němu část vlažného mléka a necháme vzejít. Zbývající mléko odložíme na zadělání těsta. Do mísy prosijeme hrubou mouku, přidáme vejce, vzešlý kvásek, sůl a postupně přidáváme mléko. Vznikne poměrně řídké těsto, ke kterému přidáme nakrájené housky (housky všechnu vlhkost vsáknou) a zpracujeme v hladké, nelepivé těsto. Ze zadělaného těsta vytvarujeme dvě šišky a na pomoučeném prkýnku necháme 30 minut kynout. Po deseti minutách knedlíky otáčíme, aby vykynuly rovnoměrně. Deset minut před vykynutím knedlíků dávám do velkého kastrolu vařit osolenou vodu, aby voda vařila akorát po 30 minutách kynutí. Do vařící vody vložíme vykynuté knedlíky, které předtím otřeme mokrou rukou namočenou ve studené vodě (nepopraskají). Zmírníme plamen a knedlíky vaříme 10 minut, pak je obrátíme a vaříme dalších 9 minut. Uvařené knedlíky na prkénku propíchneme párkrát vidličkou, aby z nich vyšla pára. Horké knedlíky je nejlépe krájet nití, studené jdou i nožem.

Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma