TOPlist


Hovězí sekaná s drůbežími játry - bílkovinová nálož

  • Uživatelský recept
  • Autor: antoninpetras
  • Porce: 10.00
  • Doba přípravy (min.): 90

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Česnek15
Cibule135
Olej běžný (řepkový, slunečnicový)20
Vejce celá průměr165
Hovězí maso přední průměr700
Játra kuřecí560
Worcester25
Mléko čerstvé plnotučné (3,5 % tuku)50
Strouhanka100
Sádlo vepřové škvařené15

Energetická hodnota celkem: 13769 kJ

Bílkoviny (g): 253, Tuky (g): 201, Sacharidy (g): 110 SAFA (g): 83 Cukry (g): 21 Vláknina (g): 7 Sůl (g): 5

Energetická hodnota na 1 porci: 1377 kJ

Bílkoviny (g): 25.3, Tuky (g): 20.1, Sacharidy (g): 11 SAFA (g): 8.3 Cukry (g): 2.1 Vláknina (g): 0.7 Sůl (g): 0.5


Dochucovadla:

Sůl, pepř, čerstvé bylinky (oregano, majoránka, petrželka, bazalka - dle chuti či co je k dispozici), česnek (kdo chce, 2-3 stroužky). Játra restovat se snítkou tymiánu nebo worchesterem (ne oboje!, tymián od začátku s cibulí, w. až úplně na konec).

Postup přípravy

Na jemno pokrájené 2 cibule a půlená drůbeží játra orestujeme na oleji. Nesolit!!! Maso, 2 vejce + 1 žloutek, strouhanku a koření s bylinkami smícháme, důkladně propracujeme (kdo má robota, má to lehčí), necháme odstát. Přidáme posekaná orestovaná játra (či velmi krátce protažená kutrem), opět důkladně zpracujeme, aby se vše perfektně promísilo. Případně doplníme ještě strouhanku nebo mléko, aby směs držela pohromadě. Vytvarujeme šišku a pomažeme zbylým bílkem. To je zásadní. Šišku je dobré řádně potřít, aby šťáva zůstala uvnitř. Dá se posypat mandlemi či sezamem. Klidně i přimíchat trochu do smesi. Pečeme 40-50min v lehce sádlem (nepřepaluje se) vymáznutém pekáčku, podlité (stačí trošku). Kdo má teploměr na pečení masa, tak podle toho, jestli chce sekanou šťavnatějsí nebo propečenější. Játra jsou již hotová, takže žádný stres pro ty, co mají rádi "krvák". Teploty cca o 10°C vyšší než třeba u rostbeefu. Játra jsou místo vepřového. Zadní hovězí místo předního ještě podstatně sníží množství tuku, ale to už by to bylo jako troud. Už takhle to vepřový chybí. Kdo chce, dá víc cibule. Skvělá alternativa pro ty, kteří milují játrovou paštiku a nemohou se na ni při redukci (pochopitelně) ani podívat. Tu máslovou chuť leberkäse ale samozřejmě nečekejte. Na druhou stranu, pokud směs připravíte pár hodin předem a při přípravě do ní loupnete půl nebo rovnou deci rozumného silného portského, tak vás ta vůně překvapí. Pokud ale volíte worchester a hodně česneku, je ho škoda. Doporučuji s vařeným bramborem a okurkou či jogurtovou tat.om. nebo bramborovou kaší.

Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma