- Autor: manek
- Doba přípravy (min.): 180
- Porce: 4.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Vepřová pečeně libová | 600 |
Mléko čerstvé polotučné (1,5 % tuku) | 500 |
Česnek | 10 |
Solamyl bramborový škrob | 10 |
Smetana zakysaná 12% | 100 |
Dochucovadla:
sůl, pepř, tymián nebo šalvěj
Energetická hodnota celkem: 4623 kJ
Bílkoviny (g): 157,
Tuky (g): 38,
Sacharidy (g): 37,
SAFA (g): 22,
Cukry (g): 32,
Vláknina (g): 0,
Sůl (g): 2
Energetická hodnota na 1 porci: 1156 kJ
Bílkoviny (g): 39.3, Tuky (g): 9.5, Sacharidy (g): 9.3, SAFA (g): 5.5, Cukry (g): 8, Vláknina (g): 0, Sůl (g): 0.5
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 140 °C. Vepřovou pečeni řádně osolte a opepřete. Rozehřejte na sporáku hlubší kameninovou nebo litinovou pečicí nádobu, do které se maso vejde tak akorát. Vepřové do něj vložte a opékejte ho dohněda ze všech stran. Díky přirozené vrstvě tuku kolem pečeně by nemělo být potřeba přidávat olej. Přilijte mléko tak, aby bylo maso téměř potopené, přidejte tymián i česnek a přiveďte k varu. Když se mléko srazí, nevadí. Vložte do trouby a nepřikryté pečte asi hodinu a půl. Pokud se šťáva příliš rychle vypéká, přilijte mléko, občas maso přelévejte výpekem. Maso vyndejte na servírovací talíř. Na sporáku přiveďte k varu šťávu zbylou v pekáčku a svařte na polovinu. Přidejte škrob prošlehaný se zakysanou smetanou a míchejte do zhoustnutí. Omáčku osolte a opepřete. Maso krájejte na plátky, přelévejte omáčkou a jezte s opékanými nebo šťouchanými bramborami.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.