TOPlist


domácí šunka

  • Uživatelský recept
  • Autor: ozzy.kratky
  • Porce: 10.00
  • Doba přípravy (min.): 90

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Kuřecí prsa bez kůže1000
Cukr hnědý (řepný, třtinový)5
Sůl15
Voda, minerální vody bez příchutě100

Energetická hodnota celkem: 4385 kJ

Bílkoviny (g): 230, Tuky (g): 10, Sacharidy (g): 5 SAFA (g): 5 Cukry (g): 5 Vláknina (g): 0 Sůl (g): 2

Energetická hodnota na 1 porci: 439 kJ

Bílkoviny (g): 23, Tuky (g): 1, Sacharidy (g): 0.5 SAFA (g): 0.5 Cukry (g): 0.5 Vláknina (g): 0 Sůl (g): 0.2


Dochucovadla:

podle chuti uzená paprika,sušený česnek

Postup přípravy

Zhruba 2/3 masa nakrájejte na malé kostky o velikosti cca 2x2 cm, zbytek masa pomelte v mlýnku na maso nebo posekejte v mixéru. Připravte roztok soli, řeznické nakládací solicí směsi a cukru s 1 dl vody a smíchejte s nakrájeným masem. Masovou směs velmi důkladně promíchejte v kuchyňském robotu s hnětacími háky (nejméně 10 minut), případně 20 minut ručně. Šunkovar naplňte masovou směsí cca 1 cm pod horní okraj, po vložení každé vrstvy náplň důkladně stlačujte. Šunkovar uzavřete, dejte do lednice a nechte 48 hodin odležet. Dušení šunky: Naplněný šunkovar s nasazeným teploměrem uzavřete víkem, rukojeť se vysune. Šunkovar postavte do hrnce a hrnec naplňte vodou cca 1 cm pod úroveň držáku teploměru. Vodu ohřejte na 80 °C a při této teplotě duste šunku 2 hodiny. Teplota vody během přípravy nesmí přesáhnout 85 °C a poklesnout pod 75 °C. Optimální teplotu vody během dušení šunky zobrazuje růžová výseč na stupnici teploměru. Teplotu vody kontrolujte průběžně a udržujte ji v doporučeném rozmezí. Po dvou hodinách vyjměte šunkovar z hrnce a ochlaďte jej pod tekoucí vodou. Cedicími otvory slijte přebytečnou vodu a šunku dejte vychladit do lednice. Před podáváním odšroubujte víko a pomalu je i se šunkou vysuňte z nádoby šunkovaru. Dušenou šunku opatrně odřízněte od stlačovacího kotouče a naporcujte. Hotovou dušenou šunku dejte před porcováním vždy vychladit, čerstvá a svěží vydrží v lednici cca dva dny.

Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma