- Autor: mima326
- Doba přípravy (min.): 40
- Uživatelský recept
- Porce: 8.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Čočka velkozrnná (v suchém stavu) | 150 |
Olej olivový | 40 |
Petržel - kořen | 100 |
Mrkev | 100 |
Česnek | 20 |
Cibule | 150 |
Celer bulva | 100 |
Voda, minerální vody bez příchutě | 3000 |
Dochucovadla:
Sůl, majoránka Těsně před dokončením můžeme přidat zeleninový bujón (stačí půl kostky) nebo máme-li, masový vývar. ( V obou případech musíme počítat s energií navíc).
Energetická hodnota celkem: 4651 kJ
Bílkoviny (g): 44,
Tuky (g): 43,
Sacharidy (g): 135,
SAFA (g): 21,
Cukry (g): 46,
Vláknina (g): 21,
Sůl (g): 0
Energetická hodnota na 1 porci: 581 kJ
Bílkoviny (g): 5.5, Tuky (g): 5.4, Sacharidy (g): 16.9, SAFA (g): 2.6, Cukry (g): 5.8, Vláknina (g): 2.6, Sůl (g): 0
Postup přípravy
Čočku namočíme cca na dvě hodiny, ale můžeme i přes noc. Vodu slijeme a čočku v hrnci zalijeme asi dvojnásobným objemem vody (naředit se dá vždy kdykoliv potom, uvaří se rychleji, pokud bude menší objem) Necháme zruba 30 min vařit v tlakovém hrnci do měkka, v normálním se doba prodlouži (45-50 min) Na hlubší pánvi na oleji osmahneme do zlatova na jemno nakrájenou cibulku, přidáme nastrouhanou zeleninu, krátce osmahneme a podusíme (stačí tak 10 min). Uvařenou čočku osolíme a přidáme majoránku a česnek, podušenou zeleninu a naředíme (vroucí vodou z rychlovarné konvice) na požadovanou hustotu - celkový objem asi 3l, krátce ještě povaříme, aby se chuti prolnuly a můžeme servírovat nebo ukládat do krabiček :-).
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.