TOPlist
Sledujte nás:

crem brulee

Zpět
  • Autor: petrvanek
  • Doba přípravy (min.): 30
  • Porce: 12.00

Výsledkem našeho receptu je lahodný vanilkový dezert s křehkou karamelovou krustou. Tajemství správně připraveného Crème brûlée je v jemné, avšak plné chuti přírodní vanilky a v kontrastu mezi vychlazeným krémem a horkou karamelovou krustou. Nechte si chutnat.

Ingredience

Energetická hodnota celkem: 15769 kJ

Bílkoviny (g): 78, Tuky (g): 331, Sacharidy (g): 116, SAFA (g): 200, Cukry (g): 113, Vláknina (g): 0, Sůl (g): 2

Energetická hodnota na 1 porci: 1314 kJ

Bílkoviny (g): 6.5, Tuky (g): 27.6, Sacharidy (g): 9.7, SAFA (g): 16.7, Cukry (g): 9.4, Vláknina (g): 0, Sůl (g): 0.2

Postup přípravy

Ingredience 1 vanilkový lusk – Koupit vanilkové lusky 430 ml smetany na šlehání 40g cukru kristal 5 žloutků Recept je pro pět porcí pro které doporučujeme tento rozmer mističek na Creme brulee. Pro přípravu tří větších porci nebo většího množství pak doporučujeme tyto mističky na Creme brulee. Příprava Crème brûlée 1.Předehřejte si troubu na 140°C a dejte vařit 1-2 litry vody, kterou budete potřebovat na vodní lázeň. 2.Na mírný oheň dejte vařit smetanu. 3.Mezitím si podélně rozkrojte vanilkový lusk a hranou nože vyškrábejte jeho obsah. Poté lusk i jeho obsah přidejte k vařící se smetaně. 4.Zatímco se vám ohřívá smetana s vanilkou, smíchejte si ve větší nádobě žloutky s cukrem. Pozor, neměla by se vám na směsi tvořit pěna. 5.Jakmile se smetana s vanilkou začne pozvolna vařit, odstavte ji z ohně. 6.Za stálého míchání smetanu pomalu vlijte do mísy ke žloutkům. 7.Vzniklou směs žloutků a smetany ihned sceďte. Zvolte si buď jemnější, nebo větší sítko podle toho, zda chcete v krému ponechat vanilková zrníčka. Rozhodně nejsou na škodu. 8.Tuto přefiltrovanou směs rozlejte do servírovacích misek. Lijte směs pomalu a opatrně, na směsi by se vám neměly tvořit vzduchové bublinky. Pokud se vytvoří, lehce je lžičkou odstraňte. (Ideální objem misek je 80ml. Misky také musí být ohněvzdorné, protože v nich před podáváním budete plamenem vytvářet karamelovou krustu.) 9.Misky naskládejte do hlubšího pekáče. Poté do pekáče opatrně vlijte připravenou vroucí vodu tak, abyste nepostříkali i krém v miskách. Výška vodní lázně by měla dosahovat výšky krému v miskách. Pekáč poté vložte do předem vyhřáté trouby. 10.Po 20 – 30 minutách pekáč opatrně vyjměte z trouby. Krém by měl být už dostatečně tuhý. Pokud by některé porce byly uprostřed stále tekuté, nechte je ještě chvíli odpočívat v lázni. 11.Hotový krém ochlaďte, ideálně ve studené vodní lázni, a poté nechte v ledničce alespoň 4 hodiny odpočinout. Krém vydrží v ledničce čerstvý minimálně 2-3 dny, a proto si jej můžete připravit i s velkým předstihem. 12.Hotové Crème brûlée před podáváním posypte cukrem, který zkaramelizujete. Použít můžete buď kuchyňský hořák, nebo i hobby hořák na propan butan. Karamelizování pod grilem v troubě také můžete využít, ale není tak funkční jako flambovací pistolí. Dochází totiž k nadměrnému ohřívání celého krému. Cukr plamenem karamelizuje opravdu rychle, a tak si dejte pozor, ať karamel nespálíte.

Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři