TOPlist


Domácí těstoviny z cizrnové mouky

  • STOB recept
  • Autor: Karolína Fourová
  • Porce: 4.00
  • Doba přípravy (min.): 45

Mouku použijte hladkou nebělenou nebo přímo typ "00", který se na výrobu těstovin používá.

Ingredience

Potravina Množství (g/ml)
Cizrnová mouka85
Mouka pšeničná hladká140
Vejce celé (syrové)185
Olej olivový5

Energetická hodnota celkem: 4554 kJ

Bílkoviny (g): 57, Tuky (g): 29, Sacharidy (g): 144 SAFA (g): 7 Cukry (g): 5 Vláknina (g): 14 Sůl (g): 1

Energetická hodnota na 1 porci: 1139 kJ

Bílkoviny (g): 14.3, Tuky (g): 7.3, Sacharidy (g): 36 SAFA (g): 1.8 Cukry (g): 1.3 Vláknina (g): 3.5 Sůl (g): 0.3

Postup přípravy

Obě mouky důkladně smícháme ve velké míse a uprostřed utvoříme důlek. Vyklepneme do něj vejce, přidáme olej a promísíme vidličkou. Když bude vejce promíchané s olejem, krouživým pohybem zapracujeme do mouky, dokud se nezačne tvořit těsto. To poté hněteme 8 až 10 minut, dokud není pružné a hladké. Pokud by se stále i po dlouhém hnětení příliš lepilo, přidejte dle potřeby trochu mouky. Hotové těsto zaprašte moukou a pod potravinářskou fólií nechte cca 30 minut odpočívat. Těsto rozdělte na 4 stejné díly. Vždy pracujte jen s jedním a ostatní zakryjte fólií, aby zbytečně nevysychaly. Těstoviny můžete vytvořit pomocí strojku na výrobu domácích těstovin, nebo jednotlivé porce těsta na dobře pomoučeném válu rozválet na tloušťku cca 1 mm a kráječem na pizzu nebo ostrým nožem rozkrájet na dlouhé nudle (tagliatelle) o šířce cca 1 cm. Ty poté stáčejte po jednotlivých porcích do hnízd, nechte chvíli vyschnout a poté vařte ve vroucí osolené vodě cca 3 minuty. Ve fantazii se ale meze nekladou, těsto můžete rozkrájet na čtverečky a zmáčknutím jejich středů vytvořit roztomilé farfalle (mašličky) nebo vytvořit "šátečky" (ravioli) například s náplní z ricotty, česneku, soli a citrónové kůry. Těstoviny vám vydrží zamražené a poprášené moukou v mrazáku až měsíc. Do lednice je raději nedávejte, jsou pak lepkavé a navlhlé.

Fotografie



Mohlo by Vás zajímat

Hodnocení (13 hlasů):

Komentáře

Komentáře je možné psát až po přihlášení. Pokud již máte účet, přihlaste se prosím. Pokud ještě účet nemáte, registrujte se

31. 05. 2017 14:02

Slonik71

Cizrnovou mouku jsem zatím neobjevila v marketu zkusím zajet do zdravé výživy a vyzkousim

31. 05. 2017 14:02

Slonik71

Cizrnovou mouku jsem zatím neobjevila v marketu zkusím zajet do zdravé výživy a vyzkousim

20. 04. 2017 22:47

bessi

To musím zkusit

10. 03. 2017 20:37

Zatvik

Z tohohle těsta jsem udělala miniaturní taštičky plněné ´paštikou´ z vařeného kuřecího. Byla to mňamka, už se těším, až je udělám znovu.

08. 03. 2017 08:41

Masa55

Léta jsem si dělala svoje nudle do polívky, takový silný slepičí vývar s domácíma nudlema......tedy děvčata asi si je zase udělám...mňam

08. 03. 2017 07:30

coumba

Že by konečně došlo na tu mojí koupenou cizrnovou mouku?

08. 03. 2017 00:01

martashi

Já na domácí těstoviny používám hrubou mouku ,takže to vyzkouším smíchat s cizrnovou a uvidím jaké budou výsledky.

06. 03. 2017 18:28

cinatlova

velmi zajímavý recept, vyzkouším až si koupm cizrnovou mouku, doufám, že se povedou

13. 02. 2017 09:32

bohuminska

Nudle jsem nikdy nedělala, ale všechno se má vyzkoušet!

13. 02. 2017 07:53

babicka Eva

Dělám domácí nudle, ale budu muset vyzkoušet cizrnovou mouku, tu vůbec neznám a domácí ravioly musím vyzkoušet.

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma

Reklama - díky našim sponzorům můžete využívat tyto stránky zdarma