TOPlist
Sledujte nás:

Tvaroh - 1000+1 způsob použití

Zpět
Autor: vitek75
Počet členů: 706
Založeno: 12. 06. 2013

Tvaroh je ideální potravina - na rozdíl od sýrů má menší energetickou hodnotu, má hodně bílkovin, dá se použít na sladko i na slano a člověk (nebo aspoň já) se ho nepřejí. Navíc skvěle zasytí. Tvaroh mně výrazně pomohl se vyrovnat se začátky, kdy si člověk zvyká na menší porce jídla a hlavně menší obsah tuku v jídle. Díky sebekoučinku a plánování jídla jsem objevil s tvarohem celou řadu nových chutí a možností použití tvarohu. Tato diskuse by mohla sloužit jako taková inspirace, k čemu všemu se dá tvaroh použít.

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 11. 2014 20:18

Právě večeřím a shodou okolností mám tvaroh a kaiserku,abych si to užila tak nakrájím kaiserku na plátky a namažu každý bohatě tvarohem,navrch si rozetřu trošku kečupu a nazdobím cibulkou nakrájenou na slaboučké plátky a dám jí samozřejmě opět bohatě....chutná mi to a je to syté,barevné ...ale moc aromatické,

30. 09. 2014 16:25

.... zdravý balkán: namočit na několik dní tuhej tvaroh do slaného nálevu - je to pěkně hnusný, s balkánem to nemá nic společného.

29. 09. 2014 21:45

Ahojte, mám každou chvíli zvrtlej kotník, teď posledně před 2 měsíci levej, ten se ještě nezahojil, včera pravej, tak ležím s obloženými oběma kotníky, mamka říká, že mi chybí vápník, mléčné výrobky a radí, abych jedla každý den tvaroh, samotnej nemám ráda, sladké taky moc nemusím, ale udělala jsem si dnes tvaroh s tuňákem a je to skvělá pomazánka, ani ten tvaroh není poznat, na každém kotníku mám teď zábal s tvarohem, prý vytahuje záněty a taky nevím, jestli to tady náhodou někdo psal, ale slyšela jsem recept na domácí, zdravý balkán: namočit na několik dní tuhej tvaroh do slaného nálevu. :)

01. 07. 2014 22:55

Napište komentář...

01. 07. 2014 22:55

Ahoj, nevím jestli je to možné, ale teď jsem po dlouhé době začala jíst hodně tvaroh a pokaždé mám strašně nafouklé bříško.. Jakmile ho třeba jeden den vynechám, je to ok. Nevím co by to mohlo způsobovat? Je možné, že je to tím, že by tělo nebylo zvyklé? Protože třeba půl roku nemám pořádně mléčné výrobky, max mléko v kávě, kvůli cestování, a pak se snažím to dohnat.. Nebo by to mohla být intolerance na laktozu?

30. 06. 2014 21:38

Kdych si to tady nepřečetla, tak by mne nikdy nenapadlo uzený tvaroh koupit.Ale hned zítra se pro něj stavím:-)!!!

25. 04. 2014 13:32

uzený tvaroh je dobrý, moc mi chutná.

23. 04. 2014 13:02

Díky za recenze na uzený tvaroh taky jsem na něj koukala, ale neměla odvahu. Už vyzkouším.:-))

23. 04. 2014 12:24

Nevím jestli toto téma je ještě aktuální, ale tento týden jsem učinila zajímavý objev v řetězci Lidl - mají tam uzený tvaroh Pilos. Vyzkoušela jsem ho a doporučuji. Chuť mírně slaná a mírně uzená, konzistence k namazání nebo nastrouhání na větší slzičky, vůně jako oštěpok. Chutnal mi (měla jsem ho jen tak k zelenině) a určitě by se dal využít i jako základ např. pomazánek. A je to zase změna.

23. 03. 2014 18:28

Tvaroh mám ráda na všechny způsoby, ale moje děti ne, ještě tak lučinu. Tak jim smíchám tvaroh se zakysanou smetanou nebo s bílým jogurtem nižším obsahem tuků.Dám do plátěného ubrousku na síto přes noc do lednice. Voda odkapá a zbyde nám "domácí lučina".Můžete přisolit nebo ochutit bylinkami.

23. 03. 2014 12:46

GabrielaC - zkus tvaroh,cibuli,nastrouhat mrkev,trochu soli a pepř - dát do lednice a pak to má krásnou barvu.Je to dobré jak na rohlík tak na chléb.

16. 03. 2014 11:40

Janička: díky za recept, vypadá dobře :-)

15. 03. 2014 21:48

Přidávám tvaroh např. do kefíru - promixuju to, nebo je dobrý koktejl mléko, ovoce a zahustit tvarohem. Je to chutné a hlavně syté.

14. 03. 2014 12:06

Zkuste recept, tvaroh + avokádo: kelímek tvarohu 250g, 1ks měkkého avokáda, citrónová šťáva červená cibule, koření, čerstvě mletý pepř, sůl. Avokádo rozkrojit, vyndat z dužiny, vidličkou rozmačkat a zakapat citrónovou šťávou. Přidat tvaroh, osolit a opepřit. Popř. je možné přidat i jiné koření podle chuti např. gyros.

03. 03. 2014 23:23

Ten škrob se tam přidává kvůli konzistenci a pocitu v ústech, řekl bych. Jako když si uděláte puding. Škrobu stačí málo a hodně zahustí. Když si zkusíte udělat tvaroh doma z mléka, na první ochutnání poznáte, který je tučný, polotučný nebo třeba nízkotučný. Díky, Petro, to jsou zajímavé výsledky.

03. 03. 2014 14:09

Pro martin-hh: Předpokládám, že ne, ale taky nevidím jediný důvod, proč by se mělo něco takového přidávat do mléčných výrobků :-( I když syn měl tu intoleranci i na nemodifikovaný a byl to docela pro něj problém a pro mě taky. Ale to zná asi každý, kdo má nějaké zdravotní omezení, jak se mu rázem zmenší počet potravin, které může bez problémů konzumovat. No, naštěstí je z toho venku, ale byl to boj :-(

03. 03. 2014 13:37

Modifikované škroby. Přirozené předpokládám ničemu neškodí.

03. 03. 2014 13:07

Omlouvám se za pravopisné chyby - samozřejmě tvarohy to neměly napsané a zakysané smetyny skončily (to je tak, když po sobě nečtu, ach jo)

03. 03. 2014 13:04

Ahoj všichni, našla jsem staré papíry (chvíli to trvalo, přece jen už to jsou 3 roky) a tady je přehled, který byl tenkrát. Nevím, jestli to platí ještě teď, třeba už změnili složení, ale v roce 2010 a 2011 bylo takovéto: Tvaroh odtučněný Albert - 4,25g škrob kukuřičný na vaničku, Aro odtučněný tvaroh 4 g, Milko BIO tvaroh 0,3 tuk - 3 g (tady mě to teda vzalo nejvíc), Clever tvaroh Billa 2,92 g, COOP tvaroh nízkotučný 8 g, Ehrmann tvaroh 0,2 tuk - 8 g, Fittness tvaroh s jogurtem Madeta 7,18 (mám tady napsáno malé balení, asi to bylo 150 g vanička), Madeta odtučněný tvaroh 3,84, tvaroh odtučněný Miblu 6,91, Miblu tvaroh nízkotučný 7,4, Milko odtučněný tvaroh 6,84, Milko svačinka tvaroh 3,18, Tvaroh olešnický odtučněný 1,2, Pilos tvaroh nízkotučný Lidl 4,35. Víc tady toho nemám, asi jsme jiné druhy nekupovali :-) a od té doby je nekupujeme vůbec. Blbý je, že všechny vyjmenované tvarohy to neměli napsané na obalu, takže kdo měl problém s intolerancí škrobu, jako měl můj syn, tak měl docela problém.
Taky jsem hledala ty zakysané smetany, ale bohužel, ty už skončili někde v propadlišti dějin, ale mám pocit, že jsme si tenkrát našli tujedinou, se kterou nebyl problém a tu kupuju dodnes - zelený kelímek, 16 procentní, ale kdybyste mě zabili, tak kdo ji vyrábí, to si nevzpomenu. Ale teď někdy vyšel test zakysaných smetan, tak třeba to někdo najdete.

28. 02. 2014 20:12

Taky jsem slyšel, že kukuřičná mouka, tedy i kukuřičný škrob ? žlutá, lahodná- je silně návyková, taky bych ji nerad jedl.

28. 02. 2014 20:08

No jasně že jo :-(

28. 02. 2014 20:08

Mám podezření, že v mém případě je potížistou kukuřičný modifikovaný škrob. A bohužel se nepřidává jen do odtučněných výrobků, kde mi to ještě dává smysl, ale kupodivu je i ve smetanových jogurtech zn. Florian atd. Dnes jsem si na zkoušku koupila jogurtový nápoj a je mi po něm pěkně zle. Jdu se podívat, jestli tam není ten škrob. Nějak jsem si to zapomněla zkontrolovat.

28. 02. 2014 19:57

Škrobu bych se asi nebál. Je přírodní a jenom 3,5%. Je třeba hlavní složkou všech příloh, přece. I když do tvarohu samozřejmě nepatří.

28. 02. 2014 19:54

PetraPo: Taky by mě zajímalo, kolik je tam toho škrobu. Ono taky záleží na značce a dá se to poznat i na chuti. Většinou ten, co padá nejvíc na jazyk, má toho škrobu nejvíc. Taky pokud se zahřeje - pokud obsahuje škrob, tak ze skoro tekutého tvarohu se stane hustá kaše.
Martine, V každém tvarohu jsou nějaké sacharidy - je to laktóza, která se tam dostane z mléka. A nebo pak ten škrob, který se tam přidává dodatečně.

28. 02. 2014 17:50

Kolik jej tam je, jaký je výsledek rozboru? Na štítku vidím sacharidů celkem 3,5g. Děkuji.

28. 02. 2014 12:59

K tomu odtučněnému tvarohu - je tam zcela běžně přidáván škrob, zejména do těch vaničkových, odtučněných. Na obalu se uvádět nemusí a tak ho uvednou jen ti poctiví. Je to stejné jako u zakysaných smetan - také tam v některých je, ale na obalu není napsaný ... A vím to proto, že můj syn měl 2 roky zdravotní problém právě se škrobem. A stále jsme se divili, proč ho má, i když dodržuje dietu. Při pečlivém vyřazování a testování všech mléčných výrobků jsme udělli okruh, z čeho mu není dobře. A nakonec zbyly 2 výrobky - právě odtučněné tvarohy a zakysané smetany. Přes kamarádku, která je chemička, jsme nechali schválně udělat rozbor - no, nebudu to rozvádět, ten škrob tam byl. Když syn přestal jíst odtučněný tvaroh a právě zakysané smetany, tak byl klid. Jeho zdravotní problémy s dospělostí naštěstí odezněly, ale odtučněný tvaroh a zakysanou smetnu nejí doteď ...

28. 02. 2014 12:20

Napište komentář...

22. 01. 2014 12:26

Díky za tento blog - super nápady i recepty - mňam :o))

19. 01. 2014 23:53

Vitku není :-(

19. 01. 2014 21:50

GabrielaC: Stačí k nízkotučnému tvarohu přidat trochu mléka a našlehat. Pak osolit nebo osladit a trochu koření. A rázem je to lahoda. Sladit lze i stévií.

19. 01. 2014 17:30

Já mám ráda
1) tvaroh +vypeckované višně+skořice...jako dezert
2) tvaroh+ olomoucké syrečky...strouhané.... Jako pomazánka
3) tvaroh + uzené šproty....rozmačkané vidličkou.... Jako pomazánka

A na dopočet bílkovin nejraději jen olomoucké syrečky mají málo tuku a bílkovin 30g

19. 01. 2014 16:10

Sidbhi, pokud jíte ryby, tak filé (treska)je výborný zdroj. S tou syrovou zeleninou máte pravdu, brukvovitá je velmi špatně stravitelná za syrova. Pokud je i velmi omezený přísun tuku, tak se ze syrové zeleniny nevyužijí vitamíny rozpustné v tucích, je to jen "výplň" . K využití karotenu z mrkve, brokolice... je nutné povařit a přidat tuk.

19. 01. 2014 15:18

Ještě když tu tak čtu o syrovém květáku a brokolici, ono to taky není dobré. Martin tu sice píše, že je to přečin proti přírodě, myslím o nic větší než výroba a provoz počítače na elektrickou energii u kterého právě sedí připojený k internetu, ale zpět ke květáku - za syrova je velmi náročný pro ledviny, přečtěte si více na internetu, kdo má zájem.

19. 01. 2014 15:12

Dobrý den, tvaroh mám ráda, jako zdroj bílkovin je fajn, ale i když se snažím jíst hodně potravin, které obsahují bílkoviny - luštěniny, vejce, mléko, sýr, jogurt, tvaroh, šunku, tak přesto semaforek bílkovin zůstává červený stále, i když se mi konečně začíná dařit mít ostatní aspoň oranžové, bílkoviny jsou někde na 20-30procentech. Maso nejím. Poradíte mi čím to vynahradit? Moc děkuji za typy.

19. 01. 2014 14:55

Díky stobu jsem začala jíst tvaroh.Dělám si pomazánky např. s tuňákem,budapešť aj.Mohu i na sladko,ale samotný mi také nechutná.

19. 01. 2014 10:41

Tak s tvarohem mám problém :( Jediný co mi chutná je nasladko. Připadá mi suchý, těžce polykatelný... :( Ještě jsem nenašla tip na dobrý recept s tvarohem.

19. 01. 2014 08:37

Nezpracované obiloviny, vločky, otruby ......... konvenční záležitosti NE. Též ohýbat tofu či smacker do podoby konvenční stravy je mi silně proti mysli :-)

19. 01. 2014 00:05

Msuchank - obávám se, že Martin k tomu bude mít pouze syrovou zeleninu, třeba brokolici...

18. 01. 2014 22:48

Martine to už ti musí lézt i ušima né? A to ho baštíš jen tak nebo si to i upravuješ, protože já tvaroh mám taky ráda, ale tři denně to je i na mne moc. Jíš vůbec ještě něco jiného? :-)
Já doháním bilkoviny i sirečkama nebo masem.

18. 01. 2014 22:02

Potřebuji energii, bílkoviny, metabolismus musí jet na plný plyn :-)

18. 01. 2014 21:47

A já zase nedokážu pozřít ten tučný, opravdu mi nehorázně nechutná, to odtučněný v bio kvalitě nebo i ten z Lidlu... to je jiná... to si s hafíkem dáváme oba :) Je u mě na denním pořátku... pět kilo za týden tedy opravdu ne :D Ale to jedno kilečko si dávám :)) Ráno vždy do ovesné kaše a jindy do pomazánek ;)

18. 01. 2014 11:54

tři 250g balení na den ...... pohoda

18. 01. 2014 11:06

Jé,jé,tak 5 kg tvarohu za týden?To bych nedala....

17. 01. 2014 18:22

Martine, nechápu, to se tím jídlem za něco trestáte?

17. 01. 2014 13:53

Mě osobně chutná Pilos s Lidlu - mají i výborné jogurty - Vesnický, ale dobrý je i z Albertu :-)

17. 01. 2014 09:06

Jen některý odtučněný tvaroh je poživatelný...jak píše Quick, ani pes to nežere a ani ten náš, jediný, který pozře je Pilos z Lidlu pro něho červený pro nás zelený. :-)

17. 01. 2014 06:07

Odtučněného sním takovejch 5 kilo za týden ....

17. 01. 2014 01:11

Ačkoli se snaží hubnout, tak odtučněný tvaroh nejím, na pomazánky používám tučný jaroměřický. To si raději vše upravím a dopočítám, odtučněný tvaroh u nás nežerou ani psi (doslova, mám tři), i oni poznají, že to není k jídlu, brr.

16. 01. 2014 22:24

Když už jsme nakousli to tvarohové téma. Docela by mě zajímalo, které tvarohy (zejména ty odtučněné) máte rádi. Já mám rád odtučněný tvaroh z Globusu a docela dobrý je i odtučněný tvaroh Pilos z Lidlu. Mým naprostým favoritem je měkký tvaroh (kostka) Pilos z Lidlu - má spoustu bílkovin a lahodnou chuť. Naopak propadákem je odtučněný tvaroh Boni, případně i Jihočeský. Strašně padají na jazyk.

16. 01. 2014 16:41

vitek75 Myslela jsem diskuze před vánoci. Nějak se přestalo psát. Ale už to jede.

16. 01. 2014 15:43

přispěju taky tvarohovou pomazánkou - miluji rozmačkanou uzenou makrelu s tvarohem a cibulkou. Je to vynikající dobrota...

12. 01. 2014 19:31

Tekutou stevii mají v Rossmannu, 50ml za 69 Kč.

14. 12. 2013 21:47

linha: Které diskuse máš na mysli? Celá diskuse o tvarohu tady je.
Puclik183: Dobrý nápad s tím tuňákem. Pravidelně si děláme se ženou tvarohovou zálivku k uvařené rybě. Tvaroh naředím mlékem a přidám trochu česneku a provensálského koření. Je to lepší než tučný dresink. A k tomu ještě vařenou brokolici a nemá to chybu.

14. 12. 2013 10:46

Ahoj, kam se poděli všechny diskuze?

13. 12. 2013 07:34

Zkombinovat s tuňákem mě nikdy nenapadlo, budu muset vyzkoušet :-)

12. 12. 2013 20:09

Výborný je tvaroh se zeleninou ( paprika, okurka) nebo smíchám porek a česnek. Výborné a rychlé je tuňák ve vlastní šťávě smíchat s tvarohem . Pravidelná odpolední svačina nebo pozdní večeře

26. 11. 2013 16:31

Určitě zkusím...co se týče brokolice, tak tu syrovou nemusím...ale květák mám moc ráda..jsem schopná ho celý sníst syrový :-)

21. 11. 2013 17:23

Brokolici mám nejraději syrovou vč. košťálu, tepelná úprava je přečin vůči přírodě :)

21. 11. 2013 16:21

viden: je to strašně jednoduché a opravdu výborné! A ani cukr se tam nedává. Podobný recept mám zase na brokolicové placičky, taky strašně jednoduché. Syrovou brokolici nakrájet na malinké kousíčky, osolit opepřit, já dávám i česnek, ale každému dle chuti. Přidat 2-3 bílky, pořádně promíchat, až bílky trochu napění a pak opět na pánvičku s tím :-) Je to dobré i z toho důvodu, že v brokolici zůstane spousty vitamínů, tím, že se před tím nevaří :-)

20. 11. 2013 10:22

Hezký den, já také dělávám banánové lívance, ale takovou fitness verzi, třeba někomu zachutná :-) Jeden banán+dvě celá vejce+skořice nebo kakao bez cukru dle chuti. Mě ale nejvíce chutnají jen tak. Banán rozmačkám, vejce rozmíchám a spojím s banánem...dále připravujeme jako klasické lívance - tedy na pánev s tím, nejlépe bez tuku. A jelikož je tato diskuze o tvarohu, můžeme dozdobit tvarohem ;-)

19. 11. 2013 09:29

Poznámka k banánovým lívancům: dělám je podobně, místo žitné mouky dávám ovesné vločky, které předem namočím v mléce, aby zvláčněly .... navrch dávám nejradši rozmačkané jahody a jogurt, ale s tvarohem budou také dobré :-)

18. 11. 2013 19:48

Jo, je to sacharidové jídlo, to jsem zapomněl dodat. Ale opravdu zasytí. A troufnu si říct, že i víc než půl kila tvarohu. A hlavně podstatně lépe chutná.:-) Bílkoviny doháním třeba krůtí šunkou nebo jinak. Jsem teď v udržovacím cyklu, kde není takový velký požadavek na bílkoviny.

18. 11. 2013 07:53

Zní to dobře, ale podle mě z toho vzniklo sacharidové jídlo :) My, co opravdu nehodláme a nechceme omezovat velikost porcí, tak do sebe raději dáme půl kila odtučněného (1500kj) ke snídaní či k obědu :)

17. 11. 2013 19:08

Trochu opráším toto téma o tvarohu a dám do placu dvě zajímavosti ohledně nízkotučného tvarohu. Dělám si svůj vločkový nesmysl (recept případně níže v diskusi) a používám celou řadu různých vloček. Snažím se vybírat takové s vyšším podílem bílkovin. Mám rád kromě ovesných i teffové (mají úžasnou oříškovou chuť), pohankové, amarantové (ty ale v kombinaci s jinými, přeci jen amarant má hodně specifickou chuť a samotný mně nechutná) a jáhlové. Právě ty jáhlové vařím jen ve vodě a po změknutí přidám domácí švestková povidla (tím je zároveň i osladím). Přidám trochu nasekaných vlašských ořechů a nízkotučný tvaroh. Je možné to jíst jako kaši nebo přidat rozvařený agar ve vodě a nechat to ztuhnout a máte skvělý dezert. Bez tvarohu je to dobré taky, ale obzvláště jáhlové vločky mi nedělaly dobře na žaludek. Pak jsem začal přidávat tvaroh a problémy byly ty tam. Dávám tolik tvarohu, kolik je vloček (obyčejně 40 g tvarohu, 40 g jáhlových vloček, 50 g povidel, 10 g ořechů). Ne víc, protože pak by zanikla chuť povidel. Celkově cca 1500 kJ a neuvěřitelně na dlouho to zasytí.
Druhý recept je podobný tomu od Myshy. Vezmu polotučné mléko, to osladím stévií a přidám nízkotučný tvaroh. Vezmu tyčový mixér a rozšlehám do hladka. A mám zdravou podobu pribináčka. Dá se přidat i čerstvé nebo kompotované ovoce, tento mix používám i na müsli, na banánový lívanec (recept je taky někde dole v diskusi) a další dobroty. Tak dobrou chuť.

21. 09. 2013 10:11

Ahoj všichni. Dělám si z tvarohu takovou zajímavou kombinaci, kdy smíchám polotučný tvaroh se zákysem, vznikne taková hustší kaše a do ní si přidám med na oslazení a nebo borůvky a je to moc dobrý a nebo si kupuju v Lidlu uzený tvaroh. Ten je ale plnotučný, ale je moc dobrý na pečivu se sýrem, hlavně s eidamem. :-)

21. 09. 2013 00:13

Hmmm, tady je nápadů. Já si dělám z vaničkového polotučného tvarohu budapešťskou pomazánku. Když ji koupím, tak netuším, co do ní dali. Prostě rozmíchám tvaroh se sladkou paprikou a troškou chilli, naředím troškou acida, nebo kefíru a vmíchám nasekanou cibulku s natí, popř. kapary a kyselou okurčičku. Mňam :-D

18. 09. 2013 06:38

Já jsem ráda,že nejsem zvyklá sladit ani kafe ani čaje(ničím,ani medem ne)Moje každodenní snídaňě:jemné ovesné vločky s klíčky 30g,odtučněný tvaroh 70g,bílý jogurt hollandia selský 80g,knackenbroty 4ks,čajová lžička skořice :-),a ovoce čerstvé nebo mražené 100g-160g podle toho kolik to má KJ.dnes jsem si tam nakrájela nakousky hrušku,ale nejraději mám broskve a nektarinky čerstvé a z mraženého červený rybíz :-))

18. 09. 2013 06:27

Já mám strašně ráda odtučněný tvaroh s celozrnýma těstovinama a do toho přidávám slunečnicová semínka,jelikož nimi doplňuji chybějící tuky.A to je mňamka a dost to zasytí.:-)

17. 09. 2013 15:06

Super blog. Tvaroh jsem dávala jen na sladko do palačinek, ale koukám, že ho využiji i jinak :) zkusím s brambory :)

17. 09. 2013 14:17

Já tvaroh jím každý den :-) Kupuji odtučněný s jogurtovou kulturou z Globusu...150g si dám k snídani s čerstvým ananasem, banánem, malinami nebo WPC proteinem. Zbytek vaničky, tj. 100g si dám k odpolední svačině a to si buď dochutím salátovými bylinkami nebo ho sním jen tak...Pokud nemám tvaroh, tak si dávám odtučněný kefír. Mám štěstí, že miluji mléčné výrobky. Přeji dobrou chuť a hodně úspěchu při hubnutí :-)

17. 09. 2013 11:41

To je nápadů. Musím sem častěji. Ale dávám za pravdu všem, co říkají - bez tvarohu se hubne hůř. Přeji všem hodně úspěchů.

14. 09. 2013 23:36

Ještě mám jeden poznatek k tvarohu - zkusili jste tvaroh (nízkotučný) s kysanou smetanou v poměru 1:1? Já jsem tenhle mix použil do svého vločkového nesmyslu (viz recept číslo 3 v mém úplně prvním příspěvku dole) a kysaná smetana (použil jsem tu 15%ní ) mu dodala perfektní vláčnost a rozhodně větší pocit sytosti na delší čas. Je to bohužel vykoupené trochu větší kalorickou hodnotou, ale lze vynechat třeba mandle a srovná se to. A místo obyčejného cukru lze použít třtinový. Je skvělé, že si tento svůj vločkový nesmysl mohu udělat hodně dietní (nízkotučný tvaroh,oslazeno stévií), míň dietní (přidám ořechy nebo mandle) a nebo jako kalorickou bombu :-) (s kysanou smetanou,oslazeno cukrem nebo medem). A zachutnalo to i jedné naší návštěvě, která hubnout nepotřebuje.

14. 09. 2013 14:37

Ahoj všichni lidičkové , děkuji za typy co s tvarohem , já začala míchat jogurt s tvarohem a už to můžu jíst i bez sladidla huráááááááááááááááááááááááá:-(

19. 08. 2013 18:56

Ahoj všichni.Tvaroh je bingo včera jsem poprvé v životě vyzkoušel 1/2tvarohu a do něho 1-2lžičky medu,je to božííí.:-)))

18. 08. 2013 20:26

už baštím tvaroh i s ovocnou přesnídávkou, když není po ruce sladké čerstvé ovoce, které si do něj strouhám na hrubém struhadle

09. 08. 2013 11:25

uvařené brambory posypané tvrdým tvarohen a polité trochou máslem a k tomu kyselé mléko nebo kefír, tak po tom se utluču!!!!!!

09. 08. 2013 10:30

brambory na loupačku s tvarohem..mňam!!

06. 08. 2013 13:26

ja si teda kupuju tvaroh odtucneny...ochutim si jej,vetsinou delam zeleninovy...a ani mi to neprijde,ze jim odtucneny tvaroh

04. 08. 2013 00:12

markarola: Zkuste si přečíst můj úplně první příspěvek. Snažil jsem se v něm uvést všechny recepty, které mě napadly a které používám. Ostatní se pak ve svých příspěvcích přidali. Jak je vidět, opravdu se dá tvaroh použít na spoustu způsobů. Odtučněný tvaroh zjemníte např. trochou mléka, dá se použít i jogurt. Odtučněný tvaroh není jen ten v kostce, ale třeba také ten ve vaničce, který není tak dusivý.

31. 07. 2013 14:41

Moje matka měla velice ráda brambory s tvarohem. Musím se přiznat, že jsem to po ní nepodědila. Měkký tvaroh mě dusí a není mi příjemný. Chutná mi jen v moučnících, které jsou samozřejmě tabu... Co naopak docela mohu, je tvaroh tvrdý. Nastrouhaný, promíchaný s trochou sladidla jsem schopná jíst k ovoci a mám tak jakousi nevařenou variantu ovocných knedlíků .

31. 07. 2013 13:26

Jsem ráda, že se diskuse rozvíjí, protože tvaroh je opravdu velkým pomocníkem při hubnutí - objevila jsem pro mě novou mlékárnu Miltra a mimo jiné mají výborný tvarohový fitness krém. JInak výborné produkty s tvarohem - Oovofit, Madeta fitness už znáte a Madeta má novinku tvarhové pomazánky s čenekem a dalším příchutěmi - vše ochutnáte na Dni zdraví 19. října - nezapomente si dávat závazky - je to v důležitých blozích

28. 07. 2013 15:51

Zdravím všechny milovníky tvarohu. Tvaroh mám ráda od dětství. Už jako malá jsem milovala tvaroh, který maminka dávala do buchet. Vždycky mi muselo alespoň trochu zůstat. Teď jak jsem si pročetla příspěvky, tak jsem si uvědomila, že na tuto dobrotu trochu zapomínám. Hlavně jsem si dala do hlavy, že sladký tvaroh je MOC kalorický a že se s hubnutím požívání této pochutiny neslučuje. A jak čtu - tak slučuje a velice dobře a hlavně na mě přestane řvát semafor s bílkovinama, se kterýma mám pořád problém. Děkuju za typ.

17. 07. 2013 21:03

Tak taky přidám poznatek - tvaroh měkký Pilos (kostka) má přes 15 g bílkovin a je výborný. Tvaroh měkký Boni má sice 18 g bílkovin, ale nechutnal mi - je takový trupelnatý. Jinak tvarohy Milko ve vaničce i oba tvarohy (tučný i odtučněný) z Globusu jsou taky skvělé. Tak si nechte chutnat.

08. 07. 2013 23:13

tvaroh mám moc ráda, nevím proč, ale pálívá mě po něm žáha, přestože na to jinak netrpím,

07. 07. 2013 09:55

díky za rady
včera jsem se odvážila a koupila jeden odtučněný pilos a šlo to a je fakt, že jsem si díky tomu mohla dát k tomu ještě vajíčko
asi jsem zatím měla tu smůlu, že jsem narazila jen na hnusné nízkotučné tvarohy
DÍKY

06. 07. 2013 20:44

janina.kub: opravdu nedám dopustit na výrobky Pilos - právě u Lídlu. A neboj se a zkus i ten odtučněný :-))

06. 07. 2013 14:51

janina.kub: U polotučných tvarohů se snad moc nedá splést. Dobrý je třeba Milko. Nenarazil jsem na žádný, který by nešel sníst (myslím ty ve vaničce). Horší je to u odtučněného tvarohu a u těch měkkých v kostce. Některé strašně padají na jazyk nebo jsou moc lepkavé (např. Boni). Ale co člověk to jiná chuť, je třeba odzkoušet.

05. 07. 2013 11:58

no dobře
zítra zajedu do lidlu a zkusím polotučný tvaroh.. na nízkotučný se teda necítím
jen mi teda poraďte, který, aby mi chutnal :-)
DĚKUJI

03. 07. 2013 21:24

muriela: Díky za vysvětlení, to jsem nevěděl. Tak já to lněné semínko do toho tvarohu zkusím, když je tak prospěšné. Mám ho doma docela dost, používám ho do celozrnného chleba, který peču doma.

03. 07. 2013 11:04

vitek75: lněné semínko kupuji vcelku, rozdrtím v hmoždíři vždy když ho potřebuji ... lněný olej má tu nevýhodu, že rychle žlukne, tak by se po umletí nebo rozdrcení mělo semínko spotřebovat do 24 hodin. Dá se koupit i mlýnek. Jinak do 1 porce dávám 1 čajovou lžičku - je to jen pár gramů, tak to zase tak moc energetickou hodnotu pokrmu nezvýší. Důležité je, že semínko obsahuje vysoký obsah omega 3 mastných nenasycených kyselin, které jsou jinak téměř výhradně v rybách, a hodně lidí ryby nesnáší, takže tohle může být pro ně zajímavá alternativa. Omega 3 MK jsou důležité pro činnost mozku a buněčných membrán, jejich nedostatek a současný nadbytek omega 6 MK(většina olejů) může vést k zánětům .... jednoduše řečeno omega3 MK jsou pro organismus velice důležité, a v naší stravě jich bývá velký nedostatek

03. 07. 2013 06:51

Rybičková pomazánku dělám z tvarohu + tuňák ve vlastní šťávě + dochutit. Je to bezva.

03. 07. 2013 06:37

Vítku,opravdu jde kombinovat tvaroh s rybičkami,můžu potvrdit. A ten Pilos já kupuju zásadně ve vaničce,přijde mi chutnější. Ale co člověk,to názor - vyzkoušej.
Posledně se nás v Lídlu ptali,jestli to prodáváme :-)) Každý týden kupujeme tvaroh,cottage a jogurty min po deseti :-))

02. 07. 2013 23:58

To je skvělé, jak se tato diskuse rozjela. Díky všem za zajímavé recepty z tvarohu.
MarcelaH: sirup z agáve jako i další sirupy z ovoce a rostlin obecně obsahují fruktózu. Ta má sice glykemický index 20, ale odbourává se jiným mechanismem než glukóza a výsledkem je nárůst tukových buněk. Více v mém blogu o oslazovadlech - http://www.stobklub.cz/blog-zapis/vitek75/15046/
muriela: to lněné semínko kupujete už nadrzené nebo si ho drtíte sama? Lněné semínko mám rád spíše v pečivu, ale i tak má docela vysokou kalorickou hodnotu.
janina.kub: já taky začínal na tučném tvarohu, ale když má člověk v sebekoučinku omezený "rozpočet" pro tuky, tak si je snažím hlídat. A raději si dám odtučněný tvaroh s čabajkou než tučný tvaroh se salámem bez chuti. To samé v mém "vločkovém nesmyslu" (viz první příspěvek diskuse) raději použiji nízkotučný tvaroh, do kterého mohu přidat mandle než tučný tvaroh bez mandlí. Je to o tom, co má kdo rád.
vachom: opravdu jde kombinovat tvaroh s rybičkami? Obojí mám rád, ale nikdy mě nenapadlo to zkombinovat. Díky za tip a zajímavý blog s tvarohovými pomazánkami. Fakt super!

02. 07. 2013 18:14

agávový sirup mají např. v dm

01. 07. 2013 14:46

Ještě mne napadlo, že výborný recept z jahod a tvaruhu je tento:
http://www.stobklub.cz/recept/34344/
energetickou náročnost lze snížit záměnou kysané smetany za jogurt, případně knedlík polít pouze rozmačkanými jahodami s trochou cukru.

01. 07. 2013 11:09

Dekuju za super blog, Urcite si odtud spoustu rad a nápadu vyzkousím. Mám tvaroh taky moc ráda, ale s necím, samotný mi nechutná. Také miluju cottage:-))

01. 07. 2013 10:06

Sirup z agave neznám, ale vyzkouším, zato znám javorový sirup. V kombinaci s tvarohem je to výborná pochoutka.

01. 07. 2013 09:48

Tvaroh taky miluju :-) Jím ho většinou ke snídani ochucený na slano. Kupuju v Lidlu Pilos - kostku (vaničky mi nechutnají) ... má 2% tuku. Nejoblíbenější variace: s nadrceným lněným semínkem (obsahuje omega-3 mastné kyseliny) a bazalkou, nebo se šunkou a paprikou (tu protlačím přes pres na česnek, takže tam je krásně najemno). Dobrá je i s česnekem a šunkou, ale to pak člověk nesmí mezi lidi :-)
Ohledně tipu na dezert ... nejlepší určitě nepečený cheesecake (recept mám ve fotogalerii) ... bohužel kaloricky je vydatnější, protože tam je i smetana a čokoláda, ale když si ho uděláte jednou za rok na narozeniny, svět se nezboří! :-)

01. 07. 2013 09:48

bezvadný blog,musím se vice zaměřit na tvaroh-jsou tu zajímavé recepty

01. 07. 2013 09:33

tvaroh je základ. dodá bílkovinu a tolik chutí,co se s ním dá vytvořit. nejoblíbenější je narychlo s nějakou bylinkou ze zahrádky nebo s nastrouhaným ovocem.

01. 07. 2013 08:48

Taky si nemůžu na chuť stevie zvyknout :-(

01. 07. 2013 08:45

Mám ráda tvaroh rozmixovaný s meruňkami a doslazený lžičkou sirupu z agave. Ten má údajně glykemický index jen 20 a je vhodný i pro diabetiky.
Zkoušela jsem i stévii přidávat do všeho možného, ale má tak strašnou pachuť, že to nejsem schopná používat.
Ostatním ta pachuť stévie nevadí??? Nebo čím to přebijete???

01. 07. 2013 08:32

vitek75: jestli je tučný, netuším, asi jo; beru z té farmy i jogurty a ty prý mají mezi 3,5-4,5 g tuku a taky jsou bez chyby
k nám domů nesmí nízkotučné, polotučné je minimum
asi to máme každý nějak jinak, ale já zhubla i s tím tučným ..

01. 07. 2013 08:18

Tvaroh smím na všechny způsoby : slaný, sladký s ovocem, ve zmrzlině, s jogurtem 1:1, cottage mi připadá jako "granulovaný" tvaroh a také mi moc chutná :-)))

01. 07. 2013 08:15

Už i v pohádce o dřevorubci Dr.voštěpovi bylo na tvaroh pohlíženo jako na zázračný lék :-)))

01. 07. 2013 08:04

Děkuji za tento blog - tvaroh je opravdu výborným pomocníkem při hubnutí, dávám si ho často k snídaní rozmixovaným s ovocem a když mám vysloveně chuť na sladké tak si tam zamíchám proteinovou dietu - prášek určený na koktejl (guareta, Pure Whey - má osm příchutí,Medidiet apod.). Výborné jsou také produkty Polabských mlékáren - ovofit, tvaroh milko nebo Madeta fitness - tvaroh s jogurtem

30. 06. 2013 23:05

Taky jsem byla překvapená, jak se dá tvaroh chutně kombinovat - moje zkušenosti s recepty na pomazánky jsem popsala do článku ... http://www.stobklub.cz/blog-zapis/vachom/5324/... . Děkuji za nové tipy - hlavně na sladké kombinace.

30. 06. 2013 15:20

Tvaroh mám moc ráda na všechny způsoby. Někdo mi tady na stobu poradil lžičku medu a skořici, ke kávě je to vynikající :-))))

30. 06. 2013 13:16

jo tvaroh je fajn a dávám přednost těm,co nejsou v krabičce.....

30. 06. 2013 12:49

Já používám na chleba klidně i odtučněný tvaroh,ale jen ten z Lídlu - Pilos,protože nemá vůbec žádné hrudky a krásně se rozmaže. Dá se kombinovat se sladkým i slaným. Zahřát jsem ho ještě nezkoušela. Dobrý nápad :-)

30. 06. 2013 12:41

janina.kub: Pokud je to tvaroh z nějaké farmy, většinou je to tvaroh tučný (obsahuje víc jak 10 % tuku). Taky občas koupím u nás tvaroh na farmě, protože fakt nemá chybu. A používám ho na chleba místo másla.

30. 06. 2013 10:42

tvaroh ke snídani, tvaroh ke svačině, tvaroh k večeři
miluju tvaroh
já si kupuju domácí tvaroh od Kejklíčku v Hraci Králové - netuším, jaký má obsah tuku, ale počítám to za polotučný průměr; jím ho dlouhodobě a na všechny možné i nemožné způsoby
A JE NEJLEPŠÍ :-)

28. 06. 2013 11:03

Ahoj. Chtěla bych Vás všechny pozvat na svoje stránky http://myshak-lifestyle.blogspot.cz/ , které jsem vytvořila pro ty, kteří chtějí žít zdravě nebo dát dolů nějaký to kilčo. Ráda bych se tam s Vámi podělila o zdravé recepty, o novinky, které najdete ve zdravých výživách, poradila těm, kteří tápou v oblasti zdravého životního stylu nebo jen tak si popovídala s vámi o daném tématu, které bude na webu. Postupně se web začne rozrůstat ještě o různá cvičení, inspirace na přípravu jídel a jiné. Budu se snažit přidávat každý den nějaké novinky. :-) Tak se přijďte podívat, budu se moc těšit. :-)

25. 06. 2013 15:27

Já dnes zkusila taky 3gramy granka na půl tvarohu a přijde mi to málo sladké, každopádně běžně si dopřávám gramů pět (teď si nedělám legraci, fakt ty dva gramy dělají rozdíl :D) a semaforky mi to fakt nerozhodí :) Jinak myslím, že jakékoli ovoce nebo oříšky (těm, co mají problém s tuky) přisypané k tvarohu s troškou mléka a grankem jsou dobré a výhoda je, že se to dá donekonečna kombinovat, takže ani člověk nemá pocit, že jí denně totéž :)

22. 06. 2013 13:16

Pro hanavanova: Tvaroh a javorový sirup je mňamka - obzvlášť na palačinkách. Na 40 g tvarohu dávám 10 g javorového sirupu. A mám to tak na 2 palačinky.

Ještě se chci podělit o zajímavé chování odtučněného tvarohu za tepla - jednou jsem ho smíchal půl na půl s mlékem a zahřál. A měl jsem z něho puding. :-) A když si pak na kelímku přečtete složení a najdete větší obsah sacharidů - určitě to nebude tím, že by ho osladili - ne, pro zlepšení konzistence přidávají škrob. A ten se takhle navaří. Takže vždycky čtu u nízkotučného tvarohu jeho složení a zaměřuji se na obsah sacharidů. A když si dělám nějakou tvarohovou zálivku (třeba na müsli), přidávám tvaroh do již ohřátého mléka.

17. 06. 2013 21:37

na půl tvarohu dávám malou lžičku granka což jsou 3 g takže to kalorické opravdu není

17. 06. 2013 18:36

Zkusili jste na doslazení tvarohu javorový sirup? Také to není špatné.

16. 06. 2013 21:38

Já většinou dávkuju od oka (asi proto občas předávkuju), ale na lahvičce píšou 5-10 kapek na 100 ml. Asi to chce vyzkoušet, taky je někdy možná rozdíl i v tom, jak moc kyselý je ten tvaroh nebo jogurt a zase se to těma kapkama líp ,,dodávkuje". V lecčem mi připadají ty kapky výhodnější. Až na tu cenu. Teď jsem na netu objevila ještě další tekuté sladidlo ze stevie, asi vyjde levněji - Stevie Natusweet liquid a tam je uvedeno 3-4 kapky odpovídají 1 lžičce cukru, ale že je to taky individuální.

16. 06. 2013 18:12

filipova - granko je moc kalorické, rozinky přímo nesnáším a banán jsem v tom zkoušela a taky mi to dvakrát nechutná :( Ale díky :))

vitek75 - to mi nějak nedošlo :))) Musím vyzkoušet, protože ten sacharin mi plně postačuje (sladím jen kávu, jinak nic - kromě teda toho tvarohu) :))) Díky :))

maja311 - Také díky za radu a nápad, kde koupit :)) Ještě bych se vás chtěla zeptat - kolik je potřeba té stévie v porovnání s klasickým cukrem? Myslím třeba jak mám ten sacharin, tam je to 1tbl za 1 cukr (a je to opravdu tak) a u té Stévie je to jak? Díky :))

16. 06. 2013 17:16

Ke slazení nejen tvarohu, do zálivek na salát apod. používám tekuté sladidlo SteviaPro liquid, kupuji ve zdravé výživě, odpadá problém s rozpouštěním, ale cena se mi moc nelíbí cca 200Kč za 50ml! Říká se že vypěstování Stevie je daleko levnější než cukrovka a že se báli cukrovarníci že je stevie může ohrozit, ale ceny tomu moc nenasvědčují. Nevíte někdo o levnější tekuté stévii?

16. 06. 2013 16:04

Tvaroh se umělým sladidlem špatně oslazuje - rada: rozpustit umělé sladidlo v trošce vody nebo mléka a pak přidat do tvarohu. Mám ale zkušenosti, že stévie se v mléce mírně sráží, obzvláště za tepla. Chce to dobře míchat.

15. 06. 2013 21:37

osladí se to právě tím grankem, rozinkami nebo banánem - už není potřeba doslazovat

15. 06. 2013 21:18

Taky se přidám k milovníkům tvarohu, vždy jsem ho jedla s cukrem a našim dětem taky moc s cukrem chutná :)) Jen teď jak hubnu, tak jsem si tam zkusila dát ty tablety umělého sladidla (všeho 0), ale normálně mě to pálilo v puse, že jsem to musela vyplivnout..... Má někdo radu, jak ten tvaroh osladit (čím), abych si mohla dopřávat tuto mou oblíbenou pochoutku? Nesladký ho nesním - šklebím se u toho, jako bych jedla citrón :)))

15. 06. 2013 17:35

tvaroh mám nejraději v kombinaci rozinky nebo granko nebo banán, někdy i na slano- dělám si šunkové závitky s tvarohem, krásně zasytí a doplní bílkoviny

13. 06. 2013 23:49

Souhlasím se všemi, na tvarohu v poslední době ujíždím. Když mám chuť na něco sladkého, rozmačkám si banán jako pro mimina a smíchám se 100 g tvarohu a mlsám. A hlavně úžasně zasytí.

13. 06. 2013 23:36

Teď jsem měl na absa´táček odtuč. tvaroh, odtučněné hol. kakao v prášku, pár kapek tekutého sladisla s nulovou kalor. hodnotou a tři měsíčky rozcupovaného pomeranče. Nic zas tak úplně moc čokoládového, ale dobrý jo, a bez negat. následků na semafory. Spíš kladných.

13. 06. 2013 22:55

Jsem rád, že se tato diskuse o tvarohu tak úspěšně rozjela. Tvaroh s javorovým sirupem na lívance nebo palačinky musím odzkoušet. A ta tatarka z tvarohu je skvělý nápad! Máte někdo zkušenosti s tvarohem za tepla? Po zahřátí má tendenci se srážet. A co nějaký nízkokalorický dezert? Mě napadá akorát zálivka do ovocného salátu. A palačinka s tvarohem, medem a ořechy... Mňam. Zkuste je někdy udělat z žitné mouky. Má menší glykemický index a více zasytí.

13. 06. 2013 16:50

To je receptů s tvarohem.Budu ho muset také více využívat.

13. 06. 2013 10:53

...na slano, na ostro i na sladko... prostě mňam... kupuji různé druhy, samozřejmě odtučněné.... :) ... můj tip: na palačinky rozmíchám tvaroh s trochou mléka a s javorovým sirupem.....

13. 06. 2013 10:48

Řadím se k vám, kdo díky tvarohu dohání bílkoviny. A prý po něm rostou svaly, tak hurá na tvaroh :-)))

13. 06. 2013 07:34

Tvaroh na všechny možné způsoby. I na nakrájené jablko.

13. 06. 2013 06:46

Kupujeme zásadně odtučněný tvaroh Pilos ve vaničce z Lídla. Ten je opravdu jemný a úplně hladký,takže se dá použít na všechno,co je níže psáno. Můj typ? Miluju tatarku a ta se do tabulek hooodně blbě vklaádá. Takže jsme vymysleli zdravou náhražku také pomocí tvarohu. Polotučný jogurt Pilos,tvaroh Pilos,cibuli,kyselou okurku,hořčici plnotučnou,kapary,sůl a pepř. Téměř není poznat od klasické Helmans tatarky :-))

13. 06. 2013 06:22

Mohla bych přidat také něco dobrého, ale to se sem nehodí :-))), leda pro anorektiky. Vážně. Mám to jako Veselínek, tvarohem umořuji tuky a doháním bílkoviny. Míchám si ho k svačině nebo k večeři půl na půl s ovocným jogurtem. Pokud sním odtučněný tvaroh čistý, tak mi připadá, že jsem strašně brzy zasycena.

13. 06. 2013 02:14

Tvaroh je opravdu moje záchrana, záchrana vyvážením stravy, semaf. BTS se jeho snědením " spraví", u mě.
Teda ten nízkotučný. Mám štěstí a výhodu v tom, že mě nijak nevadí, naopak chutná, ne nijak přehaně, ale rád ho přijímám i s tím vědomím, že je zachraňující. I ti, co chtěli vypadat dobře a intenzivně u toho cvičili- nejdřív to byli chlapi- víte koho myslím- už odedávna jedli TVAROHY. Má hodně bílkovin, na budování svalové hmoty. ODTUČNĚNÝ TVAROH JE Zachraňující potravina pro hubnoucí.

12. 06. 2013 23:35

Tak pro začátek pár mých nápadů, k čemu všemu se dá tvaroh použít:
1) místo másla nebo taveného sýru na chleba - používám polotučný tvaroh nebo tučný tvaroh - na jeden krajíček namažu tak 30-40 g a pokryji šunkou.
2) jako zálivka do zeleninového salátu - v hrnečku rozmíchám nebo rozšlehám nízkotučný tvaroh se stejným množstvím polotučného mléka, osolím, případně přidám bylinky nebo sušený česnek. Konzistenci doladím přidáním mléka nebo tvarohu. Hodí se k jakékoliv zelenině, ideální je na mix okurky, čínského zelí případně s trochou papriky.
3) "vločkový nesmysl" - v mléce rozpustím trochu cukru a několik tabletek stévie, Ohřeji a přidám ovesné vločky. Po cca 2 min přidám tvaroh, případně ještě mandle a uvařený agar. Pořádně zamíchám a nechám asi hodinu ztuhnout. Ideální jako svačina nebo dezert ke kávě. Přesný recept najdete v mých receptech, porci lze udělat jakkoliv velkou, sladit lze jen stéviíí stejně tak i jen cukrem.
4) Zálivka na müsli - rozmíchám nízkotučný tvaroh s polotučným mlékem a zaliji tím müsli nebo jen lupínky, případně osladím, pokud používám müsli od jedné míchací firmy, o které tady byla již v diskusích řeč. Výhoda takto připraveného müsli je fakt, že podstatně více zasytí a není po něm tak brzo hlad. A skvěle chutná.
5) pod med na chleba - miluji chleba s máslem a medem. Ale pořád mi nevycházel semafórek s tuky - tak jsem jednou zkusil místo másla použít tvaroh - lze použít i nízkotučný, mažu ale v obráceném pořadí - nejdříve med, pak tvaroh
6) místo majonézy do pomazánek - skvěle chutná pomazánka složená s vajíček, šunky, shmakyho a tvarohu, osolená a dochucená sušeným česnekem
7) tvarůžkový krém - olomoucké tvarůžky se smíchají s tvarohem a rozmixují do hladka, případně se mírně osolí
8) tvaroh s mrkví - jemně nastrouhanou mrkev smíchám s tvarohem, případně dochutím (záleží, zda tento mix chci na sladko nebo na slano) osolením nebo oslazením, lze přidat i jablko.
9) tvaroh jako náplň třeba banánových lívanců - jeden celý banán smíchám s jedním vejcem a cca 30 g žitné mouky. Vzniklé těsto peču na teflonové pánvi zvolna asi 5-10 minut. Poté dám na talíř a potřu tvarohem mírně rozředěným mlékem a oslazený cukrem nebo medem. Skvělá snídaně či večeře - cca 2200- 2500 kJ podle množství ingrediencí
10) dresink k rybě nebo masu - k polotučnému tvarohu přidám trochu mléka a koření podle chutí (např. provensálské, oregáno či rozmarýn), případně rozmixuji nebo mírně zahřeji, aby se chutě spojily.

A v jaké (ne)tradiční úpravě používáte tvaroh vy?

Naši partneři