TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 12. 02. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Bohdanaa

Původní Sebekoučink

10 %
0 kg 8.3 kg

Již zhubnuto: 0.8 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 25080
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 125884.63 km
Kolo: 65140.00 km
Cvičení: 5208 h 21 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Bohdanaa

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Vánoční cukroví - 13 druhů - doplněno

12. 12. 2011

Postupně budu recepty připisovat. Na začátek vkládám recepty na ty nejžádanější a zároveň mé favority - jsou netradiční a nejlepčejší :-), i když ne zrovna dietní :-(

Fotky jsou v mé fotogalerii: 

http://www.stobklub.cz/fotogalerie/Bohdanaa/3728/


Trubičky ze sušeného mléka (Horňácké nepečené trubičky)

100 g sušeného mléka,100 g cukru moučka,100 g mletých ořechů, 1,5 bílku 

čokoládová poleva 

náplň:  3 celá vejce, 120 g cukru krystal, 1 máslo, 2 lžíce rumu

Mléko, cukr a ořechy spojíme pomocí bílku v těsto (je lepivé). Těsto rozdělíme na několik kousků, které postupně rozválíme. Nakrájíme na čtverečky asi 5 x 5 cm a natáčíme na malé kovové trubičky, které jsme potřeli máslem. Necháme zaschnout, sundáme a suché trubičky potřeme (namočíme) čokoládovou polevou.

Náplň: 3 celá vejce ušleháme společně s cukrem nad párou. Do vychlazené směsi přidáme máslo a 2 lžíce rumu a naplníme trubičky.

 

Griliášové hrudky s mandlemi 

150 g oloupaných mandlí, 150 g vlašských ořechů, 120 g krupicového cukru, 40 g másla, 1 lžíce medu 

Loupané mandle a jádra vlašských ořechů nasekáme ostrým nožem nahrubo. Pokud chceme mít hrudky chuťově bohatší, můžeme přidat třeba nasekané makadamové, burské nebo kešu ořechy.

V kastrůlku se silným dnem velmi zvolna rozpustíme krupicový cukr. Když začne karamelizovat, přidáme k němu na kousky pokrájené máslo a med a vše na malém plameni mícháme, dokud se vše nespojí v hladkou hmotu.

Do horkého karamelu vmícháme mandle s ořechy. Kastrůlek odstavíme a na pečící papír vytvoříme z hmoty pomocí lžíce hrudky.

Když vychladnou, posadíme je do papírových košíčků.


Medové perníčky

Těsto: 60 g tuku rozpustit, 100 g medu rozpustit, 1 vejce, 1 žloutek (bílek bude do polevy), 2 lžíce kakaa (20g), 1 lžička perníkového koření, 1 lžička skořice

Vše se smíchá a přidá se do toho:

400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 1 lžička jedlé sody 

Ze všeho se udělá těsto a nechá se do druhého dne v chladu (lednici) odležet. Druhý den se vyndá a nechá se ohřát na pokojovou teplotu (možno i u radiátoru nebo ráno vyndat a odpoledne péct), řádně se rukama propracuje a vyválí na sílu 2-3 mm.

Vykrojené tvary se pečou na pečícím papíře při 180oC cca 8 min (maličké tvary 7 min.), veliké 15-20 min.). Hned potřít rozšlehaným vejcem a sundat z plechu na rovnou podložku (ne na studenou dlažbu).

Perníčky se zdobí nejdříve druhý den po upečení, jinak by se poleva odlupovala.

Poleva: 1 bílek, šťáva z ½ citronu, moučkový cukr dle potřeby (přesátý na jemném sítku!)

Bílek rozšlehat s citrónovou šťávou, přecedit, přidat cukr a vše se utře vařečkou až poleva zbělá.


Slovenské rohlíčky

4 bílky, 250 g cukru moučka

Nejdříve v páře ušlehat sníh, pak do toho zašlehat cukr.

Do prochladlého zamíchat 250 g umletých vlašských ořechů.

Na pečící papír tvoříme pytlíkem rohlíčky. Pečeme pomalu při cca 110o C. Studené zdobíme krémem a čokoládovou polevou.

Krém: 4 žloutky a 150 g cukru moučka ušlehat v páře. Do zchladlého zašlehat 250 g másla.

Poleva: 1/2 kostky 100 % tuku, 10 kávových lžiček kakaa - smíchat, nesmí se to vařit, je bez cukru a namáčíme do toho rohlíčky se ztuhlým krémem.


Dále už to bude vánoční klasika, kterou asi každý zná, i když se najde na jeden druh spousta odlišných receptů :


Úlky

300 g piškotů, 240 g cukru moučka,120 g másla, 6 lžic rumu, 1 1/2 lžíce kakaa, 2 menší bílky

náplň - ušlehat máslový krém: 180 g másla, 1,5 žloutku, rum, vanilkový cukr

Dospod 1 1/4 pytlíku piškotů.

Do formičky na úlky (vosí hnízda) vtlačit kuličku těsta omočenou v moučkovém cukru, vařečkou udělat důlek a do toho cukrářským sáčkem dát krém. Přilepit piškot a vyklepnout z formičky. (Dají se také všechny nejprve vyklepnout na vál, potom najednou naplnit krémem a postavit na piškot.)


Vínové cukroví 

280 g másla, 250 g hladké mouky, 5 lžic vína 

Uděláme těsto, dáme do lednice ztuhnout a potom z toho vyválíme tenkou placku a vykrajujeme drobné tvary. Upečením se nafouknout. Po upečení obalujeme v moučkovém cukru.

 

Vanilkové rohlíčky

240 g hladké mouky, 200 g másla, 70 g cukru moučka, 110 g oříšků (dávám vlašské)

Ze ztuhlého těsta rukou vyvalujeme rohlíčky. Po upečení je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. 

 

Linecké koláčky

210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 140 g másla, citronová kůra (nedávám), na špičku nože prášek do pečiva, 2 žloutky 

Peču z nich kytičky a hvězdičky. Marmeládou slepuji k sobě vždy plný tvar a tvar s dírkou. Do kytiček dávám jahodovou marmeládu (nechtějí mi rybízovou) a do hvězdiček dávám meruňkovou marmeládu.

 

Linecké košíčky s karamelovým krémem

Těsto je stejné jako na linecké koláčky, ale přidávám do něj 100 g umletých mandlí (i se slupkou) a peču vtlačené do tukem vymazaných malých formiček - košíčků.

Krém je stejný jako do Slovenských rohlíčků, ale přidávám do něj zkaramelizované kondenzované mléko.

Po zatuhnutí krému se namočí do čokolády a posype mandlovými lupínky.

 

Kokosové laskonky

6 bílků, 330 g cukru krupice, 100 g cukru moučky, 170 g strouhaného kokosu (nebo 170 g mletých oříšků) 

Bílky s krupicovým cukrem šleháme ve vodní lázni nad párou do tuhé pěny cca 15 minut. Misku s pěnou odstavíme a necháme mírně vychladnout. Strouhaný kokos (nebo mleté ořechy) promícháme s moučkovým cukrem a do tuhého sněhu lehce přimícháme.

Na tvoření laskonek prodávají šablonu, která se položí na pečící papír na plech, každé kolečko se naplní sněhovou hmotou a stěrkou uhladíme po ploše šablony a setřeme přebytečné těsto. Šablonu zlehka nadzvedáváme z jedné strany, aby laskonky postupně odpadávaly a zůstávaly na pečícím papíře.

Pečení - sušení: troubu předehřejeme na 120o C. Vložíme plech a zapékáme 15 minut až laskonky naběhnou. Poté stáhneme teplotu na 80o C a necháme dosušit při otevřených dvířkách trouby, které podložíme korkovou zátkou (nebo vařečkou). Pečeme - sušíme cca 15 minut. Upečené laskonky nožem lehce odloupneme, případně ještě dosušíme a necháme vychladnout.

Vychladlé laskonky slepíme máslovým krémem (kávový, kakaový, oříškový). Můžeme dozdobit čokoládou.

(Recept byl přiložen k Šabloně na kulaté minilaskonky a hned napoprvé se povedly)

 

Ledovky

500 g hladké mouky, 250 g másla, 1/2 prášku do pečiva, 300 g moučkového cukru, 120 g mletých oříšků, 2 celá vejce, 1-2 lžíce mléka 

Uděláme těsto, ze kterého po odležení vyválíme slabou placku a vykrajujeme drobné tvary, které potom plníme krémem a po dvou slepujeme k sobě. 

Krém dělám stejný jako do Slovenských rohlíčků. Do částí přidávám např. - kakao, strouhané oříšky nebo mandle, instantní kávu … Jak kdo má rád.

Povrch namočíme v čokoládě a dozdobíme.


Sněhové pusinky

Ušlehat tuhý sníh ze 4 bílků. Do toho zašlehat 80 g moučkového cukru.

Svařit 160 g cukru krupice s 8 lžicemi vody - vařit až se to začne "táhnout" = nestéhá z vařečky, ale táhne se to.

Svařený cukr hned horký zašleháme do sněhu.

Na plechu uděláme cukrářským sáčkem pusinky a pečeme - sušíme v troubě při 90o C cca 2 hodiny.

Bez sušení to je recept na sníh do kremrolí.

Čokoládové pusinky z mé fotogalerie se dělaly podobně, jen se do nich přidávala rozpuštěná čokoláda na vaření, ale nebyly nic moc :-).


PS: když jsem to tak všechno sepsala, tak si říkám že je to hrůza co tam je cukru a másla ...


Hodnocení (16 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 12. 2016 19:04
Po 5 letech se vracím k tvému receptu na perníčky, jsou nejlepší!
11. 12. 2013 12:30
super recepty mocmoc děkuji ... perníčky se vydařili linecké budu dělat dnes a čekají mě i nepečené trubičky tak jsem zvědavá jaké budou .. já to nejím, ale manžel bude mít radost ;)
11. 08. 2013 18:48
Nadi, to já vytáhla tenhle blog nahoru, manžela honí mlsná a chce, abych vyzkoušela nějaké cukroví nanečisto před vánoci, ať uděláme obměnu :-)))
11. 08. 2013 18:45
Který záškodník vytahuje vánoce už v srpnu? Jinak peču ráda, ale nejím to...jenom syrové těsto - to můžu - od lineckého přes vanilkové rohlíčky k pracinkám...
11. 08. 2013 18:20
Holky, proboha, co blbnete!!!
Dělat mi chutě na cukroví už v srpnu, mám si slintat do klávesnice???
Mńam, chuť mám snad na vše :-)))
ale díky za ... nepečené trubičky, ty neznám.
Za to znám vynikající roládu ... a teď se podržte ... ze SUNARKY!!!
Dělávala jsem ji, když byly děti malé a je to tak 2 roky, co si na ni vzpomněl manžel a já jako blázen sháněla SUNARKU BEZ PŘÍCHUTI a řeknu vám, byl to docela problém :-)))
11. 08. 2013 17:18
Borůvko, upozorňuji, že trubičky jsou prudce jedlé !!!
11. 08. 2013 17:06
Líbí se muu trubičky, nikdy jsme je nedělali, ale já vím, že NĚKDE je krabička s kovovými trubičkami, takže NEpečení bude předcházet velká pátrací akce :-D :-D A pro sebe udělám laskonky a to si pište, že obojí ochutnám.
11. 08. 2013 16:54
To není špatný nápad :-))), nejprve cvičné Vánoce a v prosinci na ostro :-))).
11. 08. 2013 16:45
Manžel si teď vzpomněl, že by rád cukroví :-))) Tak vyberu nějaký recept a něco mu ještě během srpna dobrého podle tvých receptů vyrobím :-))) Chce mít vánoce v srpnu :-D
24. 06. 2013 22:01
Díky Borův.ce a Bohdance se začínám v předstihu těšit na vánoce :-))).
Pečení cukrátek a nepečeného cukroví mě neskutečně baví, možná jsem měla být cukrářkou.
15. 12. 2011 22:03
Moorko, vínové cukroví jsem pekla už i z Cinzana. Přijde mi, že je úplně jedno, co se do toho přileje, neboť to pečením vyprchá. A já jelikož víno moc nepiju, tak je zbytečný načínat k pečení celou lahev :-)
Perníčky ještě teď upéct stačí. Když se nepřesuší v troubě, tak jsou celkem měkké = nejsou tvrdé jak kámen :-)
15. 12. 2011 08:40
Bohdanko, buď tak hodná a napiš mi, jestli jsou perníčky měkké nebo jestli se musí nechat rozležet. Mám upečenou dávku perníčků a vnučka si je chce zkusit, tak bych chtěla zkusit Tvůj recept. Jen nevím, jestli není pozdě. Děkuji.
15. 12. 2011 08:35
Letos poprvé nepeču toto cukroví, je tak dobré, že jsem chodila ujídat tak dlouho, až jsem musela upéct nové. Mám problém s výběrem vína, ale zatím se mi vždy podařilo vybrat s ovocnou chutí, která se přenesla do pečiva, no prostě mňamka.Cukroví nemá chybu.
12. 12. 2011 22:33
Už se těším na ty další recepty - vše je k nakousnutí? nebo spíš k sežrání :-)))
12. 12. 2011 21:47
Tak vínové cukroví, říkáš... :-) to asi zkusím, snad ho potom nesním "kotel".... :-DDDDD díky za receptíky!
12. 12. 2011 21:46
Hmmm, mě se sbíhají sliny, už se tááák těšííím!!
09. 12. 2011 18:58
taky opisuju, kdyby mě náhodou napadlo péct....
09. 12. 2011 17:03
Není zač :-) Hlavně abyste pak nenadávaly nad přibývajícími deky :-)
09. 12. 2011 16:29
Díky moc za recepty :-) Dnes začnu těstem na perníčky a zítra budu nejspíš pokračovat hrudkama a trubičkama :-)
09. 12. 2011 16:15
Hrudky jsem si opsala, díky!
09. 12. 2011 16:02
Svetlusik, tenhle recept na trubičky je z časopisu Vánoční inspirace z Lidlu, vyšel někdy před dvěma nebo třemi lety. Mne zaujaly už na obrázku a jsou fakt úúúúžasnýýýý :-) Ale z jedné dávky jich je hrozně málo :-(
Moorko: ty rohlíčky jsou taky vynikající. Když dojde krém, tak je dojídáme bez naplnění jen jako ořechové sněhové. Už ani nevím, kde jsem tenhle recept sehnala, ale předtím jsem vyzkoušela několik jiných a ty mi vůbec nechutnaly :-) Jo a s váhou taky bojím bojím ...
09. 12. 2011 10:04
júúj. Ďakujem pekne za receptíky, tak na tie trubičky sa už teším. Hm. Znova som si zrušila cyklus, tak to skúsim až po novom roku.
08. 12. 2011 22:43
Bohdanko, rohlíčky nemají chybu, mám podobný recept.Letos jsem je pekla ze 3 dávek a moc se stydím, ale 2 dávky jsem snědla jen tak, bez naplnění a je to vidět na váze :-(((. Máš hezky nazdobené perníčky. Přeji všem zdar v pečení cukroví.
05. 12. 2011 08:54
Děvčat, není zač :-) Další recepty ještě budou, ale to už bude taková spíš klasika kterou dělá skoro každý. Nejdýl do konce týdne je napíšu, to snad ještě stihnete upéct, když byste chtěly. Já teda budu péct až příští týden :-)
05. 12. 2011 08:50
Bohdanko, děkuji za recepty. Určitě vyzkouším.
04. 12. 2011 08:25
Díky:-)
04. 12. 2011 07:02
Zkusím ty rohlíčky a těším se na další recepty:-)
04. 12. 2011 00:57
Burianku: myslím si, že jsem je potírala máslem. Určitě to zjistím, až je zase budu dělat :-)
03. 12. 2011 23:56
děkuju moc! ty kovové trubičky mám něčím potřít, abych z nich šlo těsto potom sloupnout?
03. 12. 2011 23:03
Ty jsi úžasná, moc děkuji, určitě něco vyzkouším. Jen si budu muset koupit kovové trubičky :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle byla ukončena. Gratulujeme vítězům: nevzdavatse kacka sonova
Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 23.10.2021 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři