TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 08. 09. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

Diaana

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 8 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1829
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133275.38 km
Kolo: 66129.30 km
Cvičení: 5531 h 55 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Bezcukerná strava

01. 02. 2018

Nemám sílu ani čas na to si přesně počítat kalorie. To jsem před 4 lety vydržela cca 2 měsíce.

A navíc mi v létě doktorka přišla na zvýšený cholesterol (o štítné žláze na hranici nefunkčnosti ani nemluvě - štítnou žlázu se mi daří držet tinkturou z březových jehněd a zatím to musím zaklepat - poslední testy dobré). A protože moje doktorka je alternativec tak mi žádné prášky nedala a doporučila dietu. Ale už moc nezpecifikovala jakou.

Počáteční stav - cca 82-83 kg na 180 cm - BMI někde těsně nad 25 - takže docela normálka ale evidentně tělu a potažmu cholesterolu se to nepozdává. Primárním cílem nebylo zhubnout, ale snížit cholesterol - tak nějak jsem předpokládala, že to půjde ruku v ruce!!

 

Potřebovala jsem to pojmou tak, aby to bylo celoživotně udržitelné - po 17 letech, kdy jsem byla vegetariánka (už pár let maso jím), tak mně představa, že vynechám celou skupinu potravin nepřišla děsivá ba naopak - je to nesmírně jednoduché, dá se to dodržet kdekoliv a za pokus to stálo.

Řeč je opravdu pouze o rafinovaných cukrech a vysoce zpracovaných potravinách. Med, melasa, javorový sirup a další přírodní sladidla je možno použít v malém množství. Zákaz se vztahuje i na umělá sladidla kvůli nezatěžování organismu. S drobnou vyjímkou pro stévii, ale i ohledně té se názory různí, a navíc mě přijde hnusná, takže jsem jí taky vynechala.

Takže nastal boj - u všeho jsem musela přečíst složení - což třeba znamenalo konec kupovaného kečupu (35-60 gr cukru na 100 gr - brrr), samozřejmě žádné sladké nápoje (tak to snad nikdo rozumný nepije) a co bylo horší ani džusy (cukry v ovoci jsou OK, ale musí přijít s vlákninou). Cukr je dokonce i ve všech hořčicích kromě dijonské, ve všech salátech (včetně rybích apod.) a dokonce některých pivech (o sladkém vínu ani nemluvě). Pro zachování schopnosti jíst mimo dům jsem si stanovila limit 5 gr cukru na 100 gr výrobku u jídel, která se nejí na kila. Takže hořčici jsem odmítla řešit, kečup jsem udělala domácí s medem a třeba když potřebuju svačit mimo dům tak si vesele dám vajíčkový salát (typicky 1,3-2 gr cukru na 100 gr) a tmavou housku nebo tak něco. Paradoxně balené saláty jsou velmi často horší volba než již zmíněný vajíčkový salát, protože dresinky bývají strašně sladké.

Sladká jídla u babičky jsem zvládla taky - tvarohové knedlíky/ šišky apod jsou ve své podstatě bez cukru (o bílé mouce dál) a když místo máku s cukrem použiju strouhanku osmaženou na másle, tak se to většinou dá sníst. Když se mi chce hřešit, tak si přidám půl lžičky cukru (cca 2-3 gr). Zkoušela jsem i třeba mák smíchat s medem a není to úplně to pravé. Ale za to jsem oprášila rodinný recept na těstoviny se sladkým tvarohem - tvaroh rozmíchám s trochou medu a pravou vanilkou - ta velmi pěkně zvedne pocitovou sladkost a pak se to jen dává vrchem na těstoviny (ideálně celozrnné samozřejmě) a občas ještě sypeme vrchem nasekanými ořechy. Stejným stylem jsem zavedla i lívance a palačinky - standardní, ale neslazené, těsto minimálně polovina celozrnné mouky a vrchem domácí povidla bez cukru a opět rozmíchaný tvaroh podle návodu výše.

Bílé pečivo, těstoviny apod. jsem postupně ale nikoliv zcela nahrazovala celozrnnými verzemi (já miluju domácí kváskový žitný chléb, takže bez větších obtíží). Ale zase když na to přijde nemám problém do sebe hodit bílou hamburgerovou bulku (teda nikoliv ty z Penamu, tam cukr je, ale tady čerstvé z místní pekárny jsou perfektní).

Začala jsem v červenci a fakt se jen snažila nejíst bílý cukr a žadný junk food a sezóna mi přála - bylo spostu rajčat, paprik, cukety apod. S ovocem to teda bylo horší neboť to hodně na jaře pomrzlo.

Bez jakékoliv další snahy - běžný pohyb na ekologicky hospodaříci farmě asi vydá sám za sebe, ale na to jsem byla zvyklá - jsem tak jako lehce splaskla hned za prvních 14 dní o skoro 3 kila. Tou dobou u nás byla Gréta, dobrovolnice z Německa, a říkala, že její maminka (v mém věku - haha) je na bezcukerné dietě od ledna a že váha jde dolu orpavdu pomalu a ty první kila, že jsou voda. Cukr totiž prý zadržuje vodu v těle. Zajímavé.

Budu pokračovat postupně. Včetně toho jak jsem přežila Vánoce:-)

 

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři