TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 08. 09. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

Diaana

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 8 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1829
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Bezcukerná strava 3

05. 02. 2018

Už se blíží doba kdy musím na přetestování na cholesterol (+ triglyceridy a spol), štítnou žlázu a tentokrát bych ráda, kdyby mi doktorka přidala i stopové prvky. Mám drobný pocit, že bych mohla mít málo draslíku a hořčíku. To s cukrem určitě nesouvisí, ale nemám tolik zeleniny teď v zimě jak jsem zvyklá v sezóně, tak uvidím.

Jinak je to dobré, musím říct, že vynechat přidaný cukr může znít jako strašlivé omezení, ale překvapivě je to pouze o výběru potravin. Vlastně jím strašně moc a všechno (a teď by měl následovat dlohý seznam kromě toho toho a toho, ale v čem prostě není přidaný cukr to můžu a to jsou vlastně úplně všechny základní potraviny, všechno co doma vaříme, vlastně všechno co stojí za to aby to člověk jedl:-))

Také jsem pod vlivem dr. Berga (dá se najít spousta jeho videí a článků na youtube - ale vše v angličtině) skončila s nuceným jezením pětkrát denně a snídaní hned po probuzení. Pro tělo je prý dobré dát mu pauzu od jídla i přes den. (Nejnověji jsem tohle našla i u Margit Slimákové - můžete mrknou na její poslední video o přerušovaném půstu - ang. intermittent fasting).

Nejsem odborník abych vyhodnotila zda je to dobře nebo špatně, ale vzpoměla jsem si na dobu před mnoha a mnoha lety, kdy jsem trávila svůj život s váhou na hranici podvýživy:-)) Někde mezi 62-66 kg na 180 cm výšky fakt není moc (a jen tak mezi náma - co myslíte? Samozřejmě jsem si v té době připadala tlustá!!!). A co jsem v té době dělala?? Jedla jsem jak se mi chtělo a kdy se mi chtělo, lezla jsem k tomu po horách, jezdila na kole a vůbec se vyžívala v různých spoustu kalorií spalujících činnostech. To tak člověk okolo 20 dělá. Zásadním znakem této doby byla moje neochota snídat - absolutně a vůbec. Hlad většinou nemám do cca 10-12 hodin podle toho v kolik vstanu.

Tak jsem se i pod vlivem nových informací, které jsem v nedávné době načerpala (zdroje viz výše) a na základě dávno zapomenutých vlastních zkušeností, přestala prostě do snídaní nutit a čekám až na tak tu 11 hodinu. Snažím se aby moje pauza mezi posledním jídlem večer a prvním ráno byla alespoň 12 hodin - to je nejkratší doba nutná na očištění organizmu. Ideálně a taky se mi to občas daří je 16 hodin - to je už je trochu drama, ale i tak se to dá zvládnout, když mám poslední jídlo v 20 hodin, spát jdu v jednu a pak vstávám k dětem před sedmou, vypravím je a zalezu zpět do postele:-)) (já vím, že tohle musí znít strašně, ale jak jsem psala v předchozím příspěvku - máme na farmě mimosezónu, tak si to musím užít než začnou jarní práce - zlatá zima:-)) a spím dál podle možností. Pak mně první jídlo čeká nejdřív v 11, protože si musím před tím ještě stihnout zacvičit pozdrav slunci. Další jídlo pak připadá na cca 14-16 hodinu a pak s dětmi večeři v těch 19-20 a pak už jen voda a bylinkové čaje. Teda tři vydatná jídla denně, žádné svačiny - když dojde vyjímečně na hlad mezi jídly, tak sahám po mrkvi, kysaném zelí, kousku tmavého chleva se šunkou, vejci nebo tak nějak. Známá co je cvičitelka jógy, tak mi říkala, že jóga to tvrdí také, že pro očistu těla je nutné nejíst minimálně 12 hodin v kuse denně.

Když mně chytne chuť na sladké dám si arašídové máslo, rozinky, datle nebo nějaké ovoce - ale to se mi už nestalo hodně dlouho (no dobře teď trochu kecám minulý týden někdy okolo půlnoci jsem stála u linky se sklenicí rozinek v ruce a capala je do sebe, ale to bylo spíš kvůli únavě a stresu než kvůli chuti na sladké) - a to je jedna z těch dobrých zpráv - chuť na sladké při vynechání přidaného cukru prostě přejde. Aspoň mně to neláká, nemám na to chuť, kdybych do něčeho kousla, tak bych se asi otřepala hrůzou jak je to příšerně sladké. Něco jiného jsou trochu medem slazené domácí sušenky, nebo i neslazené lívance/ palačinky a na to domácí povidla, to se dá a to jím.

To be continued:-)

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 02. 2018 14:39
Pro bessi - tohle je všechno podle jednoho odborníka - dr. Berg hlásá všechno tohle:-)) Jen mně zaujala ta Margit Slimáková, že říká vlastně to samé. A přidaný cukr je bílý řepný nebo i hnědý třtinový - všechny nezpracované a přirozeně se vyskutující cukry jsou OK (ale nesmí se to s nima přehánět:-). Je to prý nějaká metabolická záležitost, že organizmus reaguje na ty úplně prázdně cukry jinak. Takže med ano, slady ano, přírodní sirupy ano a sušené ovoce ano, povidla neslazená ano apod.
07. 02. 2018 18:15
Cukr nepotřebuji a nevyhledávám, ale přeci jen takhle to na mne působí docela striktně a tomu se sama u sebe snažím vyhnout.
07. 02. 2018 17:13
Ty časy hlavních jídel odpovídají mým. Chodím spát taky v jednu, vstávám mezi devátou a desátou. Na rozdl od tebe nemám spánek přerušovaný výpravou dětí do školy.
Když náhodou musím vstát dřív (například na odběry k lékaři), hlad nemám a nesnídám (u těch odběrů to stejně ani nejde), a jídlo i vezmu buď s sebou, nebo se najím někde cestou.
Ale mnohahodinové půsty vědomě nedržím a nezřík si dám ještě "druhou večeři" v deset nebo i později, zejéna když vím, že spát ještě hned tak nepůjdu, až za svítání...
07. 02. 2018 13:33
Dle mého názoru v tom trošku lítáš :-) Měla bys hubnout jen pod jedním ,,odborníkem" ne si vybírat od vícero, co se ti zrovna hodí. Myslím, například, že 12hod. mezi jídly je maximum. Pak může docházet k tomu, že se tělo lekne a začne ukládat většinu z toho, co mu potom poskytneš. O čištění těla různě dlouhými půsty jsem toho taky dost četla a poslední dobou je velká část odborníků proti tomu, zvlášť pokud není člověk úplně zdraví.
Úplně jsem u tebe nepochopila, co myslíš přidanými cukry, když jíš rozinky, med,domácí sušenky, povidla.... v tom všem je přidaný cukr.
Jestli jsem tě naštvala, tak promiň.....

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři