TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 08. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Macatice

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 452
Celkem: 32364
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132242.20 km
Kolo: 65966.90 km
Cvičení: 5477 h 32 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Macatice

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Odpovědi a komentáře k šestému minikvízku

10. 03. 2018

Já vím, že se všichni už těšíte na odhalení dalších pikantérií z Macaticina života, ale tak jednoduché to mít nebudete. Jsme na STOBu, tématem je zdravá výživa, a tak se nejprve budete muset prokousat všelikou zeleninou.

 

K otázce č. 1:

Tady jste z rajského seznamu vyřadili snad všichni správně ten Tomarin. To je název pro jakýsi přístav v japonské Okinawě (Tomari Porrt). Ta ostatní rajčata jsou paradajka slovensky, pomodoro italsky, tomato anglicky.

Správná odpověď je tedy 3 (kontrolní číslo pro součet 4).

Asi příliš jednoduchá otázka, možná jsem přece jen měla volit tuhle variantu:
1. Domat
2. Ntomata
3. Pomidor
4. Pomodoro

Kdo z vás je jazykový expert a dokáže odhadnout, s čím ta Potvora Macatá zase vyrukovala, a vyřadit, co tam nepatří tentokrát?

 

K otázce č. 2:

Ani zde se většina nemýlila a volila jako správnou odpověď 2 (32). Ano, jasně žlutá, oranžová a červená zelenina obsahuje látky (karotenoidy), které mohou chránit zrak před poškozením, k němuž dochází v pozdějším věku. A jako perličku tu mám jeden článeček na toto téma: https://www.respekt.cz/denni-menu/jite-hodne-mrkve-zrak-vam-nezlepsi.

A k dalším bodům: O kvalitě mražené zeleniny toho jako stobáci víte dost z každého třetího článku o zelenině v tomto klubu. :-) Čerstvá a syrová zelenina je nejlepším zdrojem některých vitaminů a minerálních látek, ale to, že nejvhodnější je jíst zeleninu čerstvou a v syrovém stavu, nemusí platit vždy stoprocentně. Některé z karotenoidů obsažené zejména v zelených, žlutých, oranžových a červených druzích zeleniny jsou pro člověka lépe využitelné po tepelném zpracování s přidáním alespoň trochy tuku – např. mrkev, dýně, rajčata apod. V některých případech může mít např. i zmrazená či konzervovaná zelenina více vitaminů než čerstvá, a to pokud se zpracovává šetrným způsobem a v sezoně, tedy v době, kdy je množství vitaminů a minerálních látek v zelenině vyšší. Vždy ale samozřejmě záleží také na dalším zpracování. – Takových a podobných sdělení jste si tu mohli přečíst hafo.

Vlastně to dává odpověď i na to tepelné zpracování rajčat. Ne že by syrová nebyla nezdravá, však se také v různých salátech tepelně neupravená konzumují. Nicméně obsahují v hojné míře karotenoid lykopen, jehož využitelnost několikanásobně vzrůstá u tepelně zpracovaných rajčat.

A konečně ta pochoutka Pepka Námořníka.  Že špenát obsahuje ze všech potravin nejvíce železa, je tvrzení pocházející z r. 1870, kdy publikoval doktor E. von Wolf práci, v níž tvrdil, že špenát má desetkrát víc železa než ostatní listová zelenina. Sto gramů špenátu však neobsahuje 30 mg železa, ale jen 3 mg. Navíc zároveň kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové a fytové nedokáže naše tělo absorbovat ze špenátu prakticky žádný vápník a téměř žádné železo.

Tím končí Opravník obecně oblíbených omylů a dostáváme se...

 

K otázce č. 3:

Teď vás převezu všechny: Macatice je vdanou paní 3 roky (a pár dní) a 3. března se svým manželem oslavili svoje 23. výročí. Všimněte si, že otázka nebyla položena stylem "jakou svatbu slavili", ale "jaké výročí". Macatice je totiž potvora ze všech potvor ta nejpotvornější. smiley

Někdo si zcela správně všiml, že třetímu výročí svatby neodpovídá přídomek "medová", ale pro 23. výročí jsem žádný název nenašla a medová se mi líbí – jednak mám med ráda a jednak pěkných pár prvních let na našich řeckých dovolených nás považovali za novomanžele trávící honeymoon, medový měsíc, na svatební cestě. Později jsme si oblíbili jednu destinaci, tam už nás pak znali, takže před třemi lety jsme je drobet překvapili, že jsme se novomanželi opravdu stali. smiley

Ano, je to tak, naše dvacáté výročí "svatební noci" jsme oslavili skutečnou svatbou – konečně jsme i těm úřadům dali na vědomí faktický stav. smiley

Jedním ze svatebních darů byla píseň na melodii Kdyby tady byla taková panenka, jejíž poslední sloku si zde dovolím jako důkaz ocitovat.

Kdybychom to spolu dvacet let zkoušeli,
všechno vydrželi,
tak bychom se vzali,
všechny tam pozvali
a dobře se měli.

Tak se ti dva vzali,
všechny tam pozvali
a dobře se měli.

heartheartheart

 

Tak nevím, jestli mám ten závěr kazit nějakými čísly, ale pro pořádek, správná odpověď na třetí otázku je 1 (256) a celkový kontrolní součet činí 292.

Děkuji vám za přízeň a zase někdy příště u dalšího minikvízku!

 

Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 03. 2018 16:53
No jo no, ženská, to nejdůležitější vždycky zapomene - ta píseň má totiž ještě nedílný doplněk:

"A pak si všichni sedli a napapali se"
aby bylo jasné, že to má dobrý konec.
14. 03. 2018 13:19
To zase ne, to bych musela mít k ruce tabulku, ale vzhledem k tomu, že je to necelých 50 slabik plus pár "nabodeníček", tak se to dá dešifrovat. Je to vlastně zvukový přepis slov. Ten pravý rozsypaný čaj, kandži, to ani náhodou.
14. 03. 2018 12:21
To jsi dobrá, že umíš přečíst i rozsypanej čaj :-)
13. 03. 2018 17:41
Výborně, ta písma, to je ono! Že pomidor je i v polštině, to mi uniklo.
Ale jinak jedině ta italština je psaná bez transkripce, domorodec by to napsal takto: домат, ντομάτα, помидор, pomodoro. Ještě tu mám japonskou katakanu トマト (čti tomato), O arabské, hebrejské a jiné exotické písmo se nepokouším, anžto o nich netuším vůbec nic.
Tak snad ty cizí znaky v komentáři projdou.
13. 03. 2018 16:43
Restaurace je řecká, tak to bude asi v řečtině, domat je bulharsky, pomodoro italsky, pomidor polsky a rusky ... teoreticky by tedy šel vyřadit právě pomidor, protože je ve dvou jazycích ... jinak všechno to jsou indoevropské jazyky, slovanské jsou zase jenom dva názvy (1a3), písma jsou také různá a nelze vyloučit jen jedno ... víc mne zatím nenapadá ...
12. 03. 2018 18:42
muriela: Nojo, máš pravdu. :-)
A podle čeho myslíš, že se ta (koukám, že to vlastně je ne jedna) restaurace jmenuje. A v jaké je to řeči?
12. 03. 2018 12:25
Koukala jsem do slovníku a zkusila jsem "rajče" přeložit všemi nabízenými jazyky - Ntomata jsem tam nenašla, ostatní 3 možnosti jsem našla ... a když zadám Ntomata do google, vypadne název nějaké restaurace ??

nečtu na STOBu úplně všechno a Tebe jsem si všimla až díky minikvízům, takže těch střípků moc nemám ... a ty jsi určitě lepší hledač :-)
11. 03. 2018 19:49
Masa55: Nejen každého zvlášť, ale všechny dohromady strčím do kapsy! :-)
I když obávám se, že tohle s tou svatbou už asi nepřekonám :-)
11. 03. 2018 17:06
Teda to je v p......, zase nás ta Macatice dostala !!!!!Jsem fakt moc zvědavá,co se z jejího života ještě nedozvíme....Inga Lindstrom, Robin Pilcher a Utta Danella jsou nicky proti našemu Mackovi !!!!
11. 03. 2018 11:57
.....hele mladá ....neškemrej a šupej na nákup!!! :-))
11. 03. 2018 11:39
sifaka: Doufám, že takové nápady vás brzo přejdou :-)
11. 03. 2018 11:37
muriela: Divila by ses, ale z poloviny (to datum před 23 lety) dá. Ale to by si člověk musel dát dohromady mnoho střípků tady ze Stobu. Vlastně ani ne tak mnoho, jako ty dva správné. Jenže teď jsem zděšeně koukala, co všechno se člověk o sobě nedozví... Tak doufám, že to nikdo nedohledá :-)

Rajčata jsou to všechno, ale pokud určíte, v jakých řečech, tak vás možná napadne, kde je zádrhel.
11. 03. 2018 11:16
Papír na soužití to není to nejdůležitější v životě, uličnictví se dalo čekat :-))
11. 03. 2018 11:00
A dvojka asi rajče není
11. 03. 2018 10:48
No, tohle fakt nešlo vygooglit :-)
11. 03. 2018 10:37
...sem tušila nějakou čertovinu!Macatou:-0……takže ti vlastně máme rikat´mlada paní´?! :-)
11. 03. 2018 10:22
no fakt Potvora Macatá - vždycky čekám záludnost, ale toto svatební překvapení ??????
11. 03. 2018 06:27
Hlavní je, že jsi šťastná a my se pobavili. :-)))
11. 03. 2018 05:40
Kvůli napjatému očekávání výsledků minikvízku jsem sice spala neklidně, ale za to rozesmáté probuzení, když jsem si přečetla odpovědi, to určitě stálo. Tak ať máte hodně důvodů k radosti a ke smíchu i v další důkladné sérii společných let a ať je Vám spolu pořád hezky . A já se už klepu na dalří minikvízek :-).

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři