TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 08. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Macatice

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 452
Celkem: 32364
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132242.20 km
Kolo: 65966.90 km
Cvičení: 5477 h 32 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Macatice

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Moje první tabulka aneb Jak se mám ráda s Klokany

02. 02. 2019

Nemám ráda tabulky. Jsem bordelář a chaotik, tabulky jsou pro mě moc úhledné, moc nalajnované, zkrátka zavánějí puntičkářstvím a precizností.

S tabulkami přicházím do styku nejčastěji při jednání s finančním úřadem, kde přiznání k jakékoliv dani je ve formě tabulek. Divíte se pak, že nemám tabulky v lásce?

Nerozumím si ani s tabulkovými procesory, jako je Excel. Práce v Excelu pro mě vždycky byla noční můra, Elm Street hadr.

Leč časy se mění.

Nedávno mi kolega programátor poslal asi půl stránky hlášek z tiskových šablon, které potřeboval přeložit do slovenštiny. A ještě na závěr připojil nenápadnou poznámku, že kdyby byly i překlady do angličtiny, bylo by to skvělé. A znaje moji averzi vůči čemukoliv, co si vynucuje vlastní formátování, poslal mi to jako čistě textový soubor TXT. Moje překládání do angličtiny v oblasti účetních majetkových odpisů a podobných lahůdek by byla kapitola sama pro sebe, ale teď šlo o to, v jaké formě ty překlady kolegovi předat, aby se s tím chudák nemusel při zpětném nahrávání do programového kódu moc mordovat. Z technického hlediska by byla ideální forma excelovská tabulka se třemi sloupci. Překonala jsem sama sebe, zaťala zuby, naimportovala ten texťák do Excelu, doplnila další dva sloupce s překlady a kolegovi tu tabulku poslala. Ani to moc nebolelo. Kolega byl spokojen - a já vlastně taky.

Takže je na čase vyzkoušet si tabulku i v tomhle STOBím editoru blogů.

Jak se mám ráda s Klokany

Jitulka ve svém blogu I tak se mám ráda!, známém v dřívějších letech jako Klokani, zapisuje každý měsíc do tabulky aktuální váhu, kterou jí sdělí přihlášení zájemci, takže jsou přehledně vidět změny v průběhu roku. (Ten blog má Jitulka jen pro přátele - a myslím, že dobře činí, přece jen, blogy a fotogalerie otevřené pro všechny si může vygooglit a prohlížet kdejaký hejhula zvenčí, zatímco s těmi pro přátele má utrum, takže pokud někde máte svoje citlivé nebo soukromé věci, doporučuju dělat to také tak.) Tohle je tedy "můj" sloupeček z Jitulčiny tabulky doplněný o mé osobní komentáře.

A protože Jitulka stála za mým vstupem do pátého ročníku Klokanů, ne s váhou, ale pravidelným cvičením, připojila jsemdo tabulky i tento sloupeček. Cílem je 15 x 15, tedy 15 dnů v měsíci 15 minut - to odpovídá 50 % odcvičených dnů, takže 50 % znamená úspěšnou hodnotu.

2019

Měsíc Váha Cvič. Rez. Poznámka
Start 60,4    

Startovní váha po Vánocích žádná vášeň, ale ani žádná hrůza. Nicméně dát tři kila dolů, byla bych ráda. V lednu to předpokládám nebude. Jsou ještě dojídávky z Vánoc a dvě rodinné oslavy.

Sloupeček Cvič. znamená, kolik procent dnů v týdnu jsem věnovala aspoň čtvrthodinku nějakému cvičení nebo intenzivní pohybové aktivitě. Za úspěch budu považovat 50 %, tedy aspoň v průměru obden něco dělat.

Leden 60,0 35 % indecision

Po vážení na konci ledna je to přesná kopa - tedy 60,0 kg. Na to, jak mi váha v lednu lítala, dokonce jsem měla i přes 61 kg, to považuju za úspěch, zejména z toho pohledu, že za poslední týden to vypadá na setrvalý sestup. Tak doufám, že příští měsíc už se šestka na začárku objeví jen výjimečně.

Cvičení jsem teda moc nedala, aůe pořád lepší něco než nic. Ale v "prkně" jsem se za měxíc z počátečních 3 x 30 s vyšvihla až na 1 x 120 s + 2 x 60 s.

Únor        
Březen        
Duben        
Květen        
Červen        
Červenec        
Srpen        
Září        
Říjen        
Listopad        
Prosinec        
Cíl 57-58 50 %    

                     

Dávám uložit blog, a jestli tabulka bude vypadat podle mých předpokladů, budu se cítit kompetentmní kecat vám nejen do formátování blogů a nahrávání fotek, ale i do vzhledu tabulek. Těšte/Třeste se! smiley

Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 02. 2019 09:09
To je prima motivátor :)
05. 02. 2019 18:34
Držím Ti palečky.
03. 02. 2019 00:39
@sifaka: Zdrojový kód je to, co posílá STOBí server tvojemu prohlížeči aby ten prohlížeč věděl, co má nakreslit na obrazovku, jakou barvou a kam - asi už sis všimla, že ty tabulky se tu nedělají jako na psacím stroji dlouhou řádkou mínusů proložených plusama a písmenkama "l" jako sloupečkama, ale nakreslí se jako obdélníky jednou čarou. A to jak se mají nakreslit je třeba nějak tomu prohlížeči popsat, aby to věděl a udělal. Takže když si na tomto textu zmáčkneš pravé myšítko a a dáš "Ukázat zdrojový kód stránky" (nebo tak nějak, on si to meníčko dělá každý prohlížeč po svém) tak na tebe vybafne něco plne ostrých závorek (většítek a menšítek) a to je ten zdrojový kód, o kterém Macatice mluví. Neboj, zase se to dá zavřít jako každá jiná stránka.
03. 02. 2019 00:21
Tak se mi to už nějak povedlo.
Teda ten editor blogů je vážně hnus!
02. 02. 2019 22:33
Hm, tak se to nepovedlo, ještě musím vykoumat, jak zobrazit html kód v tom blogu jako kód a ne jako výsledné zobrazení.
02. 02. 2019 22:30
sifaka: Mám ještě co dohánět. Když koukneš na Prkennou výzvu nebo Pouť do Santiaga... Kam se hrabu i se vší svou macatou grafomanií.

Jitulko, tak to zkusíme. Sepsala jsem návod do samostatného blogu, až odešlu tenhle komentář, zveřejním ho pro přátele. Až ho nebudeš potřebovat, dej vědět a já ho smažu.
02. 02. 2019 19:42
Macata technická podpora - to je dobrý, máš můj hlas.
Taky nevím, co je zdrojový cooo? Ale fakt je, že mě těch pět bílých polí švte. Tabulka není hezky symetrická. Kdybys to se mnou zkusila, budu se snažit něco se přiučit. Snad bych to zvládla
02. 02. 2019 19:10
.........zdrojový cooo??....tady nejsi v práci, tady jsi mezi normálníma lidma!:-o.............Macku, je to sice tvůj blog ale mám takový dojem, že chceš vyhrát nejen výzvu 52 za nejvíc bodů ale chceš vést seznam za blog s nejmacatějším seznamem komentů a to není fair :-o.......Nejlepší bude, když si otevřeš diskuzi s názvem Macatá technická podpora s nočním provozem pro počítačová jelítka...a tam se to bude zelenat, ajjajaj!:-))
02. 02. 2019 18:44
Jitulka.: Máš pravdu. Ohraničení taulky nezabere, ani když ho změním přímo ve zdrojovém kódu.
Mně zase vadilo, že veškeré texty v buňkách byly vycentrované, i u těch dlouhovětých poznámek, které jsem chtěla mít foleva "na praporek" jako běžný textový odstavec. To tedy šlo v kódu ručně opravit.
Ta tvoje barva pozadí sloupečku by taky šla určitě tučně v kódu dodělat. Kdyby sis troufla, tak ti řeknu jak, znamená to dost pečlivě najít správná místa a doplnit na ně kód barvy pozadí.

02. 02. 2019 17:43
Ajťak který nemá rád tabulky. Zajímavé. Nepřidavala jsem. Nějak mi to nešlo. Teď mám v mojí tabulce jeden sloupec nedobarveny, taky mi to nejde změnit. Dřív jsem si dělala tabulky podle sebe a pak kopirovala na stob. Ale to teď taky nějak nejde. Všechny tabulky teď vypadají stejně, nejak se to samo zformatuje. Nelíbilo se mi např. že všechny tabulky maji dvojité čáry, taky mi to nešlo změnit. Mě osobně se víc libilo, když stob svůj editor neměl, ale asi budu vyjimka. Ostatním to možná usnadňuje práci.
02. 02. 2019 14:31
Nemám ráda tabulky. A dobře vím proč. Už jste někdo v tom STOBím editoru přidával do hotové tabulky sloupeček? Teda jinak než hrábnutím přímo do zdrojového kódu?
Radši jsem přidala rovnou dva, jeden jako rezervu, zatím do něj budu dávat smajlíky, dokud se nevyskytne jiný způsob využití.
02. 02. 2019 11:02
Šikovná holka :-) ... Veřejné tabulky, to je dobrá motivace :-) ... tak držím palce ať se Ti daří!
02. 02. 2019 04:25
No a je to, moc gratuluji
01. 02. 2019 22:06
...navíc ještě když jsem sem před pár lety přišla a hledala kde se chytnu, zajímavé blogy byly zamčené....mně jako nováčka to dost otrávilo.....neznaje faceboke, nevěda co je "sdílet", "zeď" atd, jsem se nechtěla ze startu přátelit s cizími lidmi.Proto mám vše odemčené, nepíšu co je tajné a naivně doufám, že když tu přijde někdo podobný jako já, ať se má kde chytnout.Na druhou stranu chápu, že jiní lidé to mají jinak.OK?
01. 02. 2019 21:53
Jitulko, napíšu ti to sem, neb jinak nelze.Neboj, že mi to Macek dlouze nevysvětlil při našem posledním vymetání pohostinství, a ve stejném duchu to napsal i sem.Tudíž tě už chápu.Jenže virtuální přátelství nicků bez obličeje moc nežvejkám.A nucení jakéhokoliv druhu se mi ekluje, tak doufám, že pochopíš zase ty mně.Macatice je jedna z čestných vyjímek, neb ona sice má na místě obličeje jen perdel a dva květináče ale ta mně o svojí důvěryhodnosti a férovosti přesvědčila mnohem dřív.No a těch pár dalších přátelství jsem odkývala až když jsme si na Šlápotách a na Dni zdraví koukli do očí.Prostě jsem ta stará škola, která slovo"přítel"chápe v jiných souvislostech.Tak se nezlob a ne, že by mi tvoje názory taky nebyly někdy blízké...
01. 02. 2019 20:43
Jiřinko udělala jsi mi s tímto blogem radost, budu nakukovat.
01. 02. 2019 20:21
Tsss, tak já nevím, co to dělalo. Ten článek jsem měla rozvrtaný minimálně dvě hodiny, než jsem ho já poprvé uložila (i s tabulkou a všemi překlepy a nedostatky ve formátování, které jsem potom na několikrát opravovala, protože vzhled tabulky v editačním okně je jiný než pak ve výsledku).
Mezitím jsem tady dělala i jiné věci. Možná to systém nějak automaticky uložil nehotové.

Sifaka: Ztráta mého soukromí na internetu padla už dávno, kdo ví, co hledat a jak, ten najde. Ale já na to nejsem tak cimprlich, protože věci, které bych nebyla ochotna říct na veřejnosti, nedávám ani volně na web.
Jo, a co se tvorů ze severské mytologie týče, tak ten poslední mě požádal o přátelství. Zatím vyčkávám.
01. 02. 2019 20:19
A pak že to nepůjde.
Sifaka, pojem třeseme pneumatikami si asi osvojím
01. 02. 2019 19:59
Tak už tě to taky dostihlo, to tabulkování:-) Tady na Stobu mě to celkem baví, ale jak jsi napsala o těch přiznáních na finanční úřad, už se mi ježí všechny vlasy i chlupy. No sezóna nám začala.
01. 02. 2019 19:58
Ja se tesim
01. 02. 2019 19:57
Já mám tabulky ráda a jsem moc zvědavá, jak se mi povede ta nejnovější, kterou si připravuji.....aspoň vím, koho požádám o pomoc, když mi to nepůjde....
01. 02. 2019 19:41
Také se stále něco slaví a po vánocích stále nejsem na své váze.
01. 02. 2019 19:28
No tak to my se těšíme a třeseme pneumatikami:-))....ovšem drahá spolubojovnice-tahle tvoje tabulka....to je úplný veřejný dům:-)))...ty si ze ztráty soukromí nic neděláš?.......mám na mysli nedávný prujezd trolla :-)
01. 02. 2019 19:13
Ha tabulka je na světě :-). Blogy i fotogalerii vždy dávám jen pro přátele. Kdysi se to tady hodně řešilo, takže já jako ostřílená stálice to vím a řídím se tím :-)!
01. 02. 2019 19:08
To my se teda těšíme a třeseme se a klepeme se ( nedočkavostí ) na Tvé další zprávy :-).
01. 02. 2019 18:59
Kam šla :-)))) žádnou nevidím. Jako vtípek dost dobrý
01. 02. 2019 18:56
Téměř hodinu od 1. komentáře a tabulka zatím stále nikde :-).
01. 02. 2019 18:03
Naše ajtťačka si z nás tropí šprýmy!..........................jako ostatně vždy:-))
01. 02. 2019 17:17
I mé oko marně slídí :-).
01. 02. 2019 17:12
hi hi hi . v 17.11 žádnou tabulku nevidím. je ještě v inkubátoru?

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři