TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 22. 11. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

Madlenka

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 22411
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133256.07 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5531 h 10 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Madlenka

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Šunka

21. 06. 2011

Včera jsem dělala poprvé domácí šunku a nic moc. 
Tak bych chtěla poprosit o radu - respektive najít chybku.
Myslím, že 80 st. jem nepřelezla, spíš míň a přesto je to takové vařené a nedrží to moc u sebe. Dobrý by to bylo, což o to, ale není to šunka. První, co mě napadlo, jestli se to dává do studené , nebo až horké vody, když se začíná - dala jsem do horké.
Slila jsem z toho po uvaření asi půl skleničky šťávy, která pravděpodobně měla zůstat vevnitř a nezůstala. Vařila jsem ve válcové nádobě k tomu určené - taková s pružinou.
Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 07. 2011 15:15
No už jsem ji taky snědla, špatná nebyla, ale je to jasný, málo hňácám. Zkusím další pokus. Zakoupím teploměr a budu hňácat a hňácat. Kolega mi ještě říkal, že k drůbežímu masu je dobré přidat kousek hovězího, že to potom líp váže.
03. 07. 2011 14:53
Madlenko, teprve teď jsem si všimnul zprávy, takže se omlouvám.
Nevím, v čem je příčina, ale spíš se na to zkusím podívat z pohledu svých zvyklostí (stejně postupuju u vepřového, kuřecího i krůtího masa). Teplotu se snažím držet jen těsně nad 70 stupňů, a maso dávám až do takto teplé vody, pak to možná není tak moc "vařené". Ze začátku se mně šunka také rozpadala, tak jsem zkoušel, a příčinou může být buď to, že maso krájíš na velké kousky - já se snažím na kousky asi tak centimetrové, nebo málo "hňácáš" - já nejdřív asi tak 10 minut, a pak ještě dvakrát asi tak po 5 minutách. A žádná voda se mně v podstatě nevytvoří, takže šunka pak není vůbec suchá. Vychladnout ji nenechávám až do druhého dne, v podstatě je krájitelná asi za 2 hodiny.
Jestli a jak v ní působí rychlosůl nevím, nepoužívám. Ale chce to zkoušet (a když se nepodaří, je to dobré vařené masíčko k obědu)
22. 06. 2011 09:48
Miládko díky za rady, určitě to nevzdávám, příště snad bude kompaktnější. Teploměr koupím, jinak to asi netrefím.
21. 06. 2011 19:47
Ach ta rychlosůl.Hodně lidí jí používá a často i já při uzení masa.Tu půl skleničku šťávy jsi tam měla nechat :-)) To je právě ten rosůlek.Maso je třeba opravdu první den třeba pořádně rukama prohňácat se solí a já dávám na 1 kg masa 1 malou lžičku moučkového cukru.Hňácat tak 20-30 minut.Druhý den opakovat hňácání.Pokud chcete mít jistotu,že se nebude šunka rozpadat,může se přidat prášková želatina.Tak lžička.Pořádně napěchovat a utáhnout.Pokud máte formu,utáhnout i během vaření.Dá se koupit i teploměr na hrnec.Hlavní je nechat ji vychladnout v klidu a potom v lednici do druhého dne.Vlastní zkušenost :-))
21. 06. 2011 17:48
Madlenko, díky za pročtené diskuze na netu - až se k tomu taky rozhoupám, tak se mi snad podaří ji pořádně rozsliznout :-)
21. 06. 2011 17:28
Jo a pokud nedáte rychlosůl - což nechci - tak prý nikdy nebude růžovoučká. Ale to je o tom, co kdo preferuje. Spousta lidí radši tmavší a bez rychlosoli. Místo medu prý lze i lžičku cukru.
21. 06. 2011 17:27
Med jsem dala, ale pročetla jsem diskuze na netu a podle všeho to bylo tím, že jsem to málo "matlala". Já to jen smíchala a nechala 2 dny v ledničce. V diskuzích se píše klidně 3 a každý den ( i vícekrát) prohníst nebo i trochu naklepat, aby se to narušilo. Tím prý se to "oslizne". To jsem nedělala.
21. 06. 2011 12:28
Hmm, my jsme jí dělali kdysi, když jsem byla malá a základem bylo to opravdu dobře upěchovat, třeba ta pružina už pořádně nepruží a neudrží to pod správným tlakem?
Jinak my jsme jí kdysi dělali s řeznickou solí, takže byla růžová, zvlášť krůtí šunka z toho byla fakt dobrá.
21. 06. 2011 12:20
třeba jsi to málo stlačila? Není to možné? Jinak opravdu nevím ,ale myslím, že ten pán říkal, do horké
21. 06. 2011 11:56
Boží diskuze - hlavně o tom oslizávání. :-)) Ale musím říct, že po shlédnutí pořadu jsme se taky s přítelem rozhodli, že koupíme to udělátko na šunšišku. Tak holky experimentujte a raďte, ať se mě to pak podaří hned na 1. pokus. ;-)
21. 06. 2011 11:01
Madlenko, a dávala jsi tam taky med? Třeba to s ním víc oslizává :-)
21. 06. 2011 10:53
Z pekárny se mi metly vyndat dají, ale termostat si nenastavím, na kolik chci, takže mi to je naprd.
Uležet jsem nechala 2 dny, ale v té televizi to opravdu vypadalo více oslizle:-)
21. 06. 2011 10:51
Takže do horký správně - to jsem si myslela, aby se to rychle zatáhlo. Asi koupím teploměr, jinak tu teplotu netrefím. Ale měla jsem za to, že to spíš bylo míň.
Bubliny tam nemám, jen se mi to dělí po těch kouscích, jak to bylo nakrájený. Forma se vlastně nedá utáhnout, je tam pružina a přítlačný talíř, ale působí jen tlak pružiny.
21. 06. 2011 09:43
http://www.wagnerovi.cz/view.php?nazevclanku=vyroba-domaci-sunky&cisloclanku=2008120001
podle všecho jsi přepískla teplotu. napadlo mě, jestli byto nešlo dělat v domácí pekárně, ta má termostat, ale nevím jestli se z toho dají vyndat ty metly...
21. 06. 2011 09:37
Kdepak do studené, do horké - já ji tedy nikdy nedělala, ale sledovala jsem Havlíčka s tím řezníkem - a tam na to upozorňovali, že ve studené vodě by se maso moc vylouhovalo. Že nedrží pohromadě - bylo to maso dost odleželé? Oni ho měli tři dny a vypadalo oslizle kašovitě. A třeba to chtělo tu formu utáhnout chlapskou silou?
Taky mě to láká, aspoň člověk ví, co v té šunce je, když si to tam sám dal, že :-)
21. 06. 2011 09:36
mi právě tchán říkal že z normální soli je ta šunka taková šedá - podobá se více vařenému masu. Ale určitě jste si všimli jak byla v televizi ta šunka krásně růžovoučká - to prý dělá ta rychlosůl.
21. 06. 2011 09:31
Já mám maso právě naloženo a budu dělat taky..
:o))))
Řekla bych, že se dává do studené.
Funkci rychlosoli tam plní právě ten med se solí. A cílem bylo právě, aby to bylo bez všechí chemie.
Pro obarvení doporučují malinovku ( ztoho mám strach na poprvé, takže možná příště). My dělali doma dřív králičí šunku a hold je taková šedavá (jak vařený maso).
Rozpádání zamezíš tím, že to co nejvíc napěchuješ, jak jsou tam bubliny mezi, tak to nedrží pohromadě.
a nebo koupit přímo ten pěch na šunky.
21. 06. 2011 09:30
já jsem dala normální sůl - šunka je sice světlejší, ale zdravější

rychlo sůl jsou dusičnany !!!!!!!!! jestli to tam v pořadu dali, tak jsou to blbci, celou dobu brojí proti konzervantům a uzeninám.........
21. 06. 2011 09:28
ahojky, já taky včera vařila - v šunkovaru - šťávu jsem z toho slila taky, ale drží mi to při sebe (takový těžký granát) - možná jsi to málo pěchovala, nebo bylo maso málo rozleželé
a dává se to do horké (80 st) vody
21. 06. 2011 09:27
Dělala jsi to podle pořadu "jste to co jíte" ? Pokud ano, myslím že tam tak trochu zapomněli říct že tam dali "rychlosůl" místo normální soli. Už na jiné diskuzi si stěžovali že podle toho postupu nebyla šunka poživatelná. Tak jsem trochu zasondovala u tchána, který býval řezník... Asi to chtěli mít v té televizi co nejdravější :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři