TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 02. 02. 2018

Jak si nahrát profilovou fotku?

NeHladuVeronika

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 29
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133561.12 km
Kolo: 66274.30 km
Cvičení: 5546 h 56 min

Přátelé

Počet přátel: 0

?

Jak požádat o přátelství

NeHladuVeronika

Jak psát blog?

Low carb - má nízkosacharidová dieta smysl

02. 02. 2018

Protože tento měsíc probíhá výzva "Necukruju", rozhodla jsem se přispět s blogem o populární dietě, která u jídelníčku vyřazuje nejen cukr, ale i přílohy, ovoce a ostatní sacharidy.

Low carb je fenomén poslední doby, dokonce i zahraniční weby bojující za racionální výživu tuto dietu označují za nástupce paleo diety v oblíbených populárních stylech stravování. Jak to však je ve skutečnosti a pro koho je nízkosacharidové stravování vhodné?

Low carb je anglický název pro nízkosacharidovou dietu, tedy pro dietu, v níž je množství obilovin, pečiva, sladkostí, cukru, ale i ovoce zredukován na minimum. Naopak množství tuku je výrazně zvýšeno a slouží jako hlavní zdroj energie. V praxi to vypadá tak, že na pečení se používá ořechová mouka, jako příloha samotná zelenina a cukr je úplně vynechán.

Mezi benefity má patřit menší riziko vzniku civilizačních onemocnění a diabetu, ale některé weby odkazují i na podporu léčby rakoviny.

Představa, že rakovina se zlepší tím, že člověk omezí určité živiny nebo bude hladovět, je však velice mylná a nebezpečná. Rakovinné buňky mohou být velice agresivní, a pokud jim nedodáte živiny přijatou stravou, budou spotřebovávat vaše zásobní látky, a to i bílkoviny ze svalů či orgánů, takže jediné, co se stane, je to, že lidské tělo bude chřadnout a nebude mít dostatek sil pro boj s nemocí. Proto v případě diagnostikované rakoviny uposlechněte rady lékaře a do žádných diet se svévolně nepouštějte.

Oficiálně se nízkosacharidová, přesněji ketogenní dieta využívá v medicíně při léčbě těžkých forem dětské epilepsie. Jde však o řízenou, velmi kontrolovanou dietu a určitě se nejdříve zkouší ostatní druhy léčby a po ketogenní dietě se sáhne až v momentě, kdy je počet záchvatů neúnosný.

V případě léčby cukrovky lze nízkosacharidovou dietu využít u nelepšících se pacientů, kteří nereagují na klasické omezení sacharidů ve stravě. Po takto výrazném omezení sacharidů je možné, že se jejich stav zlepší. Pokud však člověk cukrovkou netrpí, není důvod, aby vynechával sacharidy. Mnohem lepší způsob, jak se vyhnout diabetu 2. typu, je pravidelná pohybová aktivita, udržování zdravé hmotnosti a konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem – tedy především celozrnných obilovin či luštěnin.

Naopak, nadměrná konzumace tuků může zvýšit hladinu cholesterolu v krvi a obecně zhoršit riziko srdečně-cévních onemocnění. Mimo jiné může vést k nárůstu hmotnosti, pokud člověk neuváženě konzumuje velké množství tučných potravin. Naopak k hubnutí dojde, když bude i přes změněný poměr živin výrazně nižší energetický příjem než výdej.

U nízkosacharidové diety také často chybí vláknina. Zelenina je sice povolena, ale i půl kila zeleniny pokryje jen třetinu denní doporučené dávky vlákniny. Mnohem větší množství získá člověk z celozrnných obilovin a luštěnin – které jsou však u low carb omezené na minimum nebo úplně vyřazené. Dále chybí některé vitamíny skupiny B a minerální látky obsažené v obilovinách a luštěninách.

Zkrátka a dobře, keto dieta jako dieta vhodná pro všechny je pouze další módní výstřelek a neměla by být zařazována bez lékařského dohledu. Nejde o redukční dietu, ale o styl stravování, který může pomoci při některých onemocněních.

Více se dočtete v článku ZDE.

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 02. 2018 17:31
děkuji za přínosné informace....
03. 02. 2018 15:44
Dieta je vždy způsob stravování pod vedením odborníka v závislosti na zdravotním stavu člověka.
Proto na STOBu nedržíme dietu, ale měníme způsob stravování a životní styl, samozřejmě také pod vedením odborníků, ale trochu jinak.
03. 02. 2018 14:48
Toto by si měli přečíst lidé, kteří drží nesmyslné jednostranné diety, protože je to moderní a nepoužívají obsah své hlavy
03. 02. 2018 07:12
Děkuji za velmi srozumitelné a rozumné vysvětlení, Mnoho lidí si neuvědomuje, že neuváženými "dietními" kroky může ohrozit své zdraví.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři