Informace o receptu

  • snadné
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • levné

Použité ingredience

  • kefír či podmáslí
  • dvě lžičky citronové šťávy

Návod k přípravě

Udělejte si doma z kefíru či podmáslí domácí sýr, nejen že obdržíte syrovátku, ale i sýr (něco jako kotagez). Postup : Nalejte kefír či podmáslí do hrnce, přidejte dvě lžičky citronové šťávy a zahřívejte, dokud se nesrazí na pevnou hmotu,tu pak přeceďte přes síto, na které jste dali čisté plátno nebo plátěnou plenu. Tekutina je syrovátka. Zbylou hmotu-sýr nechte přes noc zatiženou ( třeba poklicí nebo hrnkem) okapat. Sýr můžete dochutit solí a kmíinem, nebo naložit. Fantasii se meze nekladou. Sýr jen nízkotučný, vhodný na dietu.:D) Syrovátku můžete vypít, naíit do vany do koupele, nebo udělat z ní skvělé pokrmy. Syrovátka je bohatá na vitamíny (hodně B12) a minerály. Koupele nebo obklady ze syrovátky pomáhají u atypických exémů a různych alergií. :)

Objevila jsem na netu - vyzkouším.