TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 09. 08. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

Sampoch

Získané body

Tento měsíc: 334
Celkem: 17091
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133047.53 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 24 min

Přátelé

Sampoch

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak na bramboráky, aneb ono to jde.

22. 01. 2016

Všichni kdož to máme rádi, to jistě moc dobře známe. Nic nenahradí voňavý křupavý bramborák. Jenže ta pohroma s tuky a sacharidy. Já osobně jsem, od té doby co jsem začal bojovat s kily, což již je více jak půl roku, bramborák v puse neměl. A jelikož jsem měl bramboráky vždycky rád, bylo jenom otázkou času, kdy se paní mlsná dostaví.

A také se včera dostavila, a pěkně se hlásila o slovo. Začal jsem špekulovat, jak to udělat. Nedávno jsem pořídil do kuchyně malý zázrak. Titanovou pánev. Na rozdíl od té keramické, kromě toho že je mnohem dražší, ale zvládá téměř vše téměř bez tuku. Zkrátka je i proti keramice mnohem více nepřilnavá.

Tudy by mohla tedy vést cesta k vytoužené pochoutce. Jenže ouha. Ono to na té titanovce na sucho opravdu jde, jenže je to stejné jako s palačinkami. Bez té kapky tuku to prostě nemá tu správnou chuť. Nic se neděje, tak trošku oleje kápnu. Tak jsem kápl. Výborná chuť se náhle dostavila. Kde ale zůstala ta křupavost? Proč ta kapka oleje nevytvořila i kůrčičku? Inu proto že brambory ji vypily. No, jo, ale jak zabránit bramborám pít mi olej, který má smažit? Těžká otázka, řeknete si. A ono je to přitom tak prosté. Opět pomohla nepřilnavost mé pánve.

Dal jsem bramboráček na pánev nejprve nasucho, a když se povrch dostatečně zatáhl, přidal jsem kapku oleje. A krásný chutný a křupavoučký bramborák byl na světě.

Tak s tuky jsem se vypořádal. To by jsme tedy měli. No jo, ale co ta mouka? Co s těmi sacharidy? Tu jsem si položil otázku. Proč vlastně tu mouku do bramboráku dáváme? A musel jsem si začít odpovídat. Proto, aby to drželo pohromadě. Proto aby to nebylo blemcavé atd atd. Šlo tedy o to, docílit směsi s co nejmenší spotřebou mouky.

Bez mouky to úplně nepůjde nikdy. To už by ani nebyl bramborák, ale jen nějaká zoufalá placka. A to přece nechci. Já chci bramborák!

Prvním krokem tedy bylo mít směs co nejsušší. Vlhkosti dodá vajíčko víc než dost. Základem tedy je nastrouhat brambory na hrubém struhadle, dělat po struhadle co nejdelší tahy. Proto jsem také nevybral žádné broky, ale raději větší brambory. Tím získáme delší nastrouhané "nudličky". Ty řádně posolíme, a dáme bramborám dostatečně dlouhou dobu, aby pustily co nejvíc "šťávy". Pak jsem brambory důkladně vymačkal, a všechnu vodu nemilosrdně vylil. Pokud brambory ještě pouští, je nutno postup po chvíli zopakovat. Tím se také z brambor vyplaví i většina soli, která nám k jejich odvodnění posloužila. Když máme takto "suché" brambory, je k výrobě bramborákového těsta mouky potřeba opravdu jen  minimum, a díky větším a delším proužkům bramboráček i obstojně drží tvar.

A nyní ke konkrétním číslům.

Dělal jsem oběd pro dva, a tak jsem oškrabal dvě středně velké brambory, což bylo asi 248g. Po "odvodnění" asi méně, ale to už mi pomalu tekly sliny, a fakt už jsem to nepřevažoval. Dále jedno vajíčko, menší cibuli (měla 40g), česnek 5g, obvyklé koření, tedy pepř a majoránku, a já přidávám ještě trochu mletého kmínu. Solit již není potřeba, brambory jsem přece solil již před "podojením". No a konečně jsem přidal i tu obávanou mouku, ale světe div se, stačilo jí jen pouhých 20g. Z tohoto množství jsem připravil čryři bramboráčky o průměru cca 15,cm, a k osmažení do křupava mi stačilo pouhých 28,g oleje.

Na jeden bramboráček mi tedy vyšlo: 618,kJ  3,5g bíklovin,  8,4g tuku, a 15g sacharidů.

K obědu jsem si tedy dopřál dva bramboráčky, a k tomu přihodil, když už pánev byla jednou rozpálená 100g kus kuřecího masíčka. Takže přepočteno, mě oběd vyšel na 1665,kJ 30g bílkovin,  17,7g tuků, a 30g sacharidů. Což je na oběd a chlapisko mé velikosti, celkem přijatelná hodnota, a ještě jsem si pochutnal na výtečném bramboráčku. A věřte mi, že po více jak půl roce co jsem ho neměl, chutnal jak božská mana.

Tak to by bylo asi tak vše, co jsem chtěl říct, a doufám že jste si neposlintali monitor.

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 01. 2018 00:08
Tedy takhle mi vyladit chuť a v takhle nestydatou hodinu :-))
13. 01. 2018 22:02
No já místo brambor používám kysané zelí a mám pořádnou porci ala bramboráku
13. 01. 2018 16:21
Tomu říkám masáž chuťových buněk. Že by byly zítra jako příloha k obědu ..... _
?
13. 01. 2018 13:52
Hanakomo: špaldová jako taková je v podstatě pšeničná, je z té "prehistorické" odrůdy, z níž byly vyšlechtěny současné kultivary. Má trochu jiný poměr bílkoviny/sacharidy/tuky. Spíš jde o to, aby to byla mouka celozrnná, což ty špaldové snad většinou jsou.
13. 01. 2018 08:48
Já používám teď spaldovou mouku,připadá mi zdravější a dokonce s ní i zahustuji rodině a nic nepoznaji.
13. 01. 2018 08:27
Já když dělám bramboráky pro sebe (ne po manžela) nahrazuji část brambor cuketou nebo kysaným zelím, mouku drceným ovesnými vločkami a peču na papíru v troubě. Taky skvělé.
13. 01. 2018 08:24
Ještě někdy " šidím " brambory na hrubo nastrouhanou cuketou, teď v zimě ji vytahuji z mrazáku. Jak rozmrzne, vymačkám vodu a přidám k nastrouhaným bramborám. Nikdo nic nepozná :-))
13. 01. 2018 08:18
Poslintala jsem si iPada
13. 01. 2018 07:26
Přesně tak,člověk by si měl občas dát to na co má chuť, jan vždy najít zdravější variantu.
12. 01. 2018 08:53
Ten fígl s "odvodněním" brambor znám a používám, máš pravdu, je pak potřeba daleko méně mouky a bramboráky nenasávají tuk. Zítra je budu dělat, dobrou chuť.
28. 01. 2016 16:27
Už ted se mi sbíhají sliny
28. 01. 2016 12:55
No taky si kvůli hubnutí podobné dobroty odpouštím, ale možná vyzkouším tvůj recept. Nechám si to na potom, až se mlsná dostaví....a ona se dostaví :D :D :D
28. 01. 2016 12:29
Já také nastrouhám 1 brambor (100g) na hrubém struhadle, přidám vejce, sůl, česnek, majoránku a 1 lžíci polohrubé mouky. Polovinu těsta rozetřu na 1 lžíci oleje, položím naklepané kuřecí prso (100g), navrším druhou polovinu na masíčko a opeču z obou stran. K tomu salát z kysaného zelí, mrkve a jablíčka a to je stejná mňamka, jako ta tvoje. :-)
27. 01. 2016 19:30
Díky za další receptík!
27. 01. 2016 18:51
Z trouby vyjdou taky docela slušné hodnoty... A dá se do toho syrového těsta rovnou zamíchat i kysané zelí (taktéž do sucha vymačkané).
27. 01. 2016 18:24
Dobrý, dekuji za super návod. Urcite si bramborácky podle tebe udelám:-)
27. 01. 2016 18:14
Dobrý :-))) Hned bych si dala. V sobotu je udělám :-)))
27. 01. 2016 16:46
Tecou mi sliny...jdu podojit brambory! :-) Díky za inspiraci.
27. 01. 2016 16:30
Málem. Perfektní nápad i zpracování. Taky doma vařím na titanu a neměnila bych. :-)
26. 01. 2016 10:58
Super nápad!
22. 01. 2016 21:22
super rozbor a nápad výborné a o víkendu se do nich pustím samozřejmě po tvém jak jinak :-)
22. 01. 2016 17:16
paráda:-D bramboráky miluju a tohle je přímo analytický rozbor:-) hezký, díky
22. 01. 2016 16:08
NO to je skvělý, brzy vyzkouším. Jsme tu skoro stejně dlouho. Já od 11.8. 2015 a bramboráček si ráda dám. Titanovou pánev sice nemám, ale nějak se to pořeší.
22. 01. 2016 13:16
Dobře jsi to vymyslel! Jinak lze upéct i v troubě, dát pečicí papír, zlehounka vymastit, těsto rozetřít natenko - takhle peču hlavně cukeťáky.
22. 01. 2016 12:43
Super nápad. já včera dělala palačinky, a protože těsto dělám jen z hladké mouky, vajíčka a vody, tak jsem si řekla, že bych mohla jednu nebo dvě i já. Tak jsem si všechno pečlivě zvážila a pak rozpočítala na kusy, smažím je na téměř suché pánvi, jen lehučce potřené silikonovou mašlovačkou (počítalal jsem 3g, ale bylo to míň 3g jsou cca půl lžíce a tolik tuku tam určitě nemělo) a pro sebe jsem si podusila nastrouhanou hrušku. Dala jsem si 1,5 palačinky za 161 kJ a konečně jsem si dala sladký bez výčitek, k tomu jsem měla zeleninový salát s kuřecím masem a tofu, luxusní večeře :-) Jo a tu druhou půlku mi zblajznul manžel a prý by si příště dal taky jen s dušeným ovocem místo marmelády :-D
22. 01. 2016 12:07
Bezva tipy, díky:-)
22. 01. 2016 12:02
Díky za skvělý nápad a návod, bramboráky už jsem neměla ani nepamatuju:-)
22. 01. 2016 11:56
A jdu na to hned v neděli!!! Sbíhají se mi sliny, to by Pavlov koukal :-))
22. 01. 2016 11:49
Udělal jsi mi na ně ohromnou chuť. Asi budou o víkendu k obědu :) Samozřejmě s tvými vychytávkami! Díky :)
22. 01. 2016 11:38
Obdivuji tu houževnatost, s jakou jsi bádal, jak ty bramboráky udělat co nejdietněji. Inspirace :-)
22. 01. 2016 11:33
No, já málem kaním jako pes,to je nápad.Neměla jsem tuto mlsku už asi 5 let,díky,díky,díky....
22. 01. 2016 11:20
Už vím co budu mít zítra k obědu:-):-)Díky
22. 01. 2016 10:56
Vtipně napsané a dokonce s návodem a počtem kJ, taky jsem neměla kvůli hubnutí asi půl roku bramboráky, udělám si je tak jak uvádíš. Díky !!
22. 01. 2016 10:42
No, můžu říct, že poslintaný skoro byl :-)) Jsi šikula.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři