TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 09. 08. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

Sampoch

Získané body

Tento měsíc: 334
Celkem: 17091
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Sampoch

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Chlebík nejsou žádný čáry

30. 01. 2016

Jak tak pročítám zdejší blogy, tak vidím, že mnozí z vás by rádi pekli vlastní chleba, ale neví jak na to. A myslím že "čínské vlasy"z článku kolegy bloggera, byla ta pomyslná poslední kapka, skoncovat s kupováním nechutného papundeklu, který v obchodech vydávají za chleba.

Navíc dnes ani téměř neexistují pekárny, kde by chleba pekli. Většinou jsou to jenom improvizované dopékárny, Výsledkem je cosi, co je druhý den nepoživatelné a třetí den plesnivé, navíc z kdo ví jak dlouho zmrazeného polotovaru, neznámého složení a původu.

Chleba mám moc rád, i když vždycky tomu tak nebylo. Dnes vím, že to bylo tím, že než jsem si začal péct chleba vlastní, netušil jsem vlastně jak takový dobrý a čerstvý chleba vlastně chutná. Prostě ten kupovaný mi nikdy nezachutnal, zdál se mi kyselý, měl moc tvrdou kůrku a při žvýkání mi rostl v puse. Proto jsem se taky více orientoval na bílé pečivo, ze kterého jsem také stále více kynul. Ne že by chuť prodávaných housek a rohlíků byla nějak uchvacující, ale stále byla snesitelnější než kyselá houžev nazývaná chlebem. Jak chutná dobrá čerstvá houstička jsem poznal taktéž až jsem začal vyrábět vlastní, ale o tom jindy. Dnes se bavíme o chlebu.

Jak již jsem se zmínil, nemám rád kyselost v chlebu, a tak mi ani neučaroval ten kváskový, který jsem také zkoušel. Založil jsem si vlastní kvásek, vedl ho a zdárně upekl vlastní kváskový chleba. Bohužel, zdál se mi kyselý. Proto jsem začal péci chleba z kvasnic (droždí).

Vlastní chleba peču již nějaký ten rok, a i moje cesta byla plná omylů a hledání. Zkoušel jsem různé poměry jednotlivých ingrediencí, až jsem si ustálil vlastní recepturu, a jiný chleba již nepeču.

Ještě než se s vámi podělím o receptík a postup, rád bych se zmínil o tom co budete potřebovat. Mnozí z vás si při slovech "domácí chleba" představí objemný přístroj, zabírající půl kuchyně zvaný domácí pekárna.

Domácí pekárna může mít pro někoho jistě mnoho výhod. Naháže to tam, nastaví a nemusí se dál o nic starat. Některé pekárny zvládají i tzv. odložený start, tedy večer nandáme, a budí nás vůně čerstvého pečiva. Má ale také své nevýhody. V pekárně se chleba peče ve formě, a výsledkem je jakási cihla, která má jakous takous kůrku jen nahoře, a dole díry od hnětacích háků. Jediným kladem je stejná velikost krajíčků.

Já jsem se rozhodl jít tradičnější cestou, ke které žádný takový přístroj nepotřebuji. Mě stačí jen robot, který mi všechno zamíchá, ale ani to není nutnost. Můžete vzít obyčejnou mísu, vařečku a zapojit ruční pohon. Co ale budete potřebovat určitě jsou ošatky na kynutí bochníků (já již roky používám ošatky ze slámy), a dobrá, nejlépe elektrická trouba. To je vlastně vše. Jak prosté, že milý Watsone?

A zde je recept na chleba, tak jak ho dělám já.

Na dva 600,g bochníky budeme potřebovat:

  42,g čerstvého droždí

300,g žitné mouky

900,g hladké pšeničné mouky

700,ml vlažné vody

 10,g celého kmínu

 20,g soli

 20,ml octa

špetka cukru

Do mísy rozdrobím droždí, přidám špetku cukru, zaliju 600,ml vlažné vody, promíchám, až se droždí rozpustí, a přidám žitnou mouku, promíchám a nechám vykynout.

Potom promíchám. Do zbytku vody naliju ocet, tím ho naředím aby nešel na těsto tak ostrý a nezhatil proces kynutí, a přidám do těsta, současně se solí a kmínem. Opět promíchám. Pak za stálého míchání přidávám hladkou mouku, dokud těsto nemá tu správnou hustotu.

Opět nechám vykynout. Když je těsto vykynuté podruhé, vyklopím ho na pomoučněnou pracovní plochu. Pořádně na stole ručně propracuji, rozdělím na dvě poloviny, a vypracuji dva bochánky, které láskyplně položím do pomoučněných ošatek, a opět nechám vykynout. S dostatečným předstihem nechám rozehřát troubu na 250°C.

Když jsou bochníky vykynuté, vyklopím je na pomoučněný plech, (nebo já používám nepřilnavou pečící podložku, tu už moučnit nemusím), bochníky pokropím studenou vodou, asi tak 40,ml na každý bochník a okamžitě dám do trouby.

Peču na 250°C 10,minut, pak stáhnu na 200°C a peču ještě 30,minut.

Chlebíček má tenčí kůrku než má ten kupovaný, přesto krásně křupavoučkou, (tak to chutná mě), a kdo má raději kůrku silnější, nechá chleba péci déle. A můžu vám zaručit, že vonět bude nejen celý váš byt, ale i chodba v celém domě, a sousedi budou jen slintat.

A copak že člověk hubnoucí udělá s tímto množstvím? Tento chlebík vydrží cca 5-6 dnů  krásně měkký, a kazit se začne až tak po 10 dnech. Já osobně ho po vychladnutí rozkrájím na centimetrové krajíčky, a dám po dvou krajíčkách (pro dva lidi na snídani) zamrazit. Vždy večer před spaním vyndám z mrazáku balíček, a ráno mám chlebíček jak čerstvý.

Jo, a abych nezapomněl na kalorické hodnoty.

100,g tohoto chleba obnáší: 1416,kJ ; 11,g bílkovin ; 1,g tuku ; a 69,g sacharidů.

Jak vidíte, není to nic složitého, a nic moc k tomu není potřeba. Tak dobrou chuť.

 

Hodnocení (18 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

13. 02. 2016 07:56
Chleba jsem upekla a vzala do práce ochutnat. Jen se po něm zaprášilo. Moc všem chutnal :-)
08. 02. 2016 22:01
Peču v pekárně, recept je prakticky stejný jako tvůj, jenom míchám mouku tak, aby třetinu celkového množství tvořila mouka celozrnná, Použiji tedy buď třetinu celozrnné žitné a dvě třetiny pšeničné chlebové, nebo třetinu žitné chlebové, třetinu pšeničné chlebové a třetinu celozrnné pšeničné. Taky jsem pekla kváskový, byl dobrý, ale více mi chuťově vyhovuje chleba se sušeným droždím. Jsem na něj tak zvyklá, že mi už žádný kupovaný chléb nechutná.
08. 02. 2016 19:47
taky jsem už pekla, jeden nestačil ani pořádně vychladnout, k večeři byl jen s máslem a druhý padl ke snídani... byl výborný...
08. 02. 2016 19:30
Chleba je krásný.
08. 02. 2016 19:19
Teď budu mít narozeniny a rozhodla jsem se, že jim do práce upeču tvůj skvělý chleba a sekanou, k tomu nějakou zdravou placku a /spěch bude určitě 100%. Pak ti napíšu :-))))))
08. 02. 2016 19:15
Veve12: Tak to mám fakt radost. Přeji dobrou chuť.
08. 02. 2016 19:05
Dnes jsem měla konečně čas upéct chleba podle tvého receptu. Je fakt skvělý!!! Jen nevím jestli je pro mě lepší sníst jeden krajíc kupovaného, nebo 3 krajíce( menší- koupím si ošatku) podle tvého receptu:-))))))))))))))) Chutná i manželovi a to je co říct :-)
06. 02. 2016 22:55
Peču stejný chléb, jen ještě přidávám slunečnicová semínka.:))
06. 02. 2016 20:13
oprava jestli
06. 02. 2016 20:12
Chleba miluju,život bez chleba je pro mě těžko přijatelný.
Nevím ,jedtli se někdy do pečení pustím ale teď už si představuji ,jak tady voní.....
06. 02. 2016 19:00
Vypadá nádherně, moc se Ti povedl.
Já peču kváskový a experimentuji s moukami, které přidávám do žitného základu. Momentálně "jedem" v ovesné mouce a ve špaldě.
06. 02. 2016 17:35
Chlebík jsem vyzkoušela, dnes pekla podruhý. Je fakt skvělý!!!
30. 01. 2016 17:43
Chlebík vypadá moc krásně, určitě vyzkouším. D9ky za recept. Já peču v pekárně i v troubě. K Vánocům jsem dostala remosku, tak se chystám to zkusit, uvidíme!
30. 01. 2016 15:03
Chlebík krásný, zdá se, že voní i přes monitor. Jsi šikovný. Gratuluju. :-)
30. 01. 2016 11:13
Vypadá krásně! Jsi opravdu šikovný kuchař,i předešlých příspěvků, paráda :-)
30. 01. 2016 10:50
Vypadá nádherně :-) ... já peču chléb z kvásku, a kyselý se nám nezdá, zatím jsem lepší chléb nejedla ... ale každopádně díky za recept, možná ze zvědavosti vyzkouším :-)
30. 01. 2016 10:50
Tedy.... mnam mnam,ten vypadá úplně pohádkově
30. 01. 2016 10:41
To vypadá moc dobře, vyzkouším. Pekárnu mám doma, ale jak píšeš vadí mi tam ty vrtulky a vždy chleba tak rozrochním než je vyndám :-(. V troubě jsem už také pekla, ale rozjel se mi. Podle tvých rad už to bude výstavní kousek :-) A také dávám do droždí cukr :-)
30. 01. 2016 10:24
Dělám chleba podobě, protože to je jen občas, tak neudržuju kvasek. Já dávám jen těsto do male dortové formy vyložené pečícím papírem. Chlebík má pak hezký pravidelný tvar. Jinak ja taky dávám do droždí cukr. ;-)
30. 01. 2016 10:17
evinka49: S tou solí máš úplnou pravdu, proto také první kynutí (žitná mouka), je bez soli. Sůl přidávám až na druhé kynutí spolu s octem a kmínem.
30. 01. 2016 10:12
skvělé, díky :-)
30. 01. 2016 10:10
ffloa: Na plechu nebo desce se ti těsto rozjede do placky. Forma na kynutí je nutnost. Můžeš použít jakýkoliv "teplejší" materál, jako např. dřevo, plast, košík vyložený utěrkou. Plech, porcelán, nebo sklo nejsou tak vhodné neboť jsou chladné, a kynutí má raději teplo. Po vyklopení na plech pak moc neotálej, a dej co nejrychleji do trouby, aby se ti bochník nerozjel. Proto také troubu předehřívám. Vysoká teplota zatáhne povrch, a bochník získá pevný tvar, a pak se již jen dopéká uvnitř.
30. 01. 2016 10:03
menhet: Buchty taky pečeš bez cukru?
30. 01. 2016 10:03
co když nemám ošatku, čím to nahradit, dát bochánek vykynout v míse ap jen tak na plech nebo raději do formy?
30. 01. 2016 10:01
menhet- vyzkouším remosku,půlku dávky,když se nepovede,zas tak moc se nestane,že jo.Co vím,tak kvasinky se nepasují se solí,když se přidá přímo na kvasnice.Alespoň to jsem četla v kuchařce.
30. 01. 2016 09:49
menhet: To je blábol, co píšeš. Cukr kvasinky nezabíjí, nýbrž vyživuje. Cukr je pro kvasinky potravou, a těsto pak lépe kyne.
30. 01. 2016 09:42
Bezva recept, ale já mám kliku, že u nás jsou dvě opravdové pekárny, kde se peče opravdově ne z mražených polotovarů. Hlavně mají chlebík k večeři se sníženým obsahem sacharidů a navíc je mňam :-)
30. 01. 2016 09:37
Dobrý nápad ,díky za radu a recept
30. 01. 2016 09:32
Díky za recept, zkusím.
30. 01. 2016 09:29
Pokud chceš péct jen pro sebe, kup si minitroubu (stojí okolo 1000,kč), zadělej 1/2 těsta a upeč jen jeden bochník. Remosku jsem nezkoušel, tak nevím.
30. 01. 2016 09:24
Jé bašta,voní to až sem.Prosím,můžu chlebík upéct v remosce?Trouba mi odešla do nenávratna a nový sporák sama pro sebe nepotřebuji.Ještě mám mikrovlnku ve které je i horkovzdušná trouba .

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři