TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 09. 08. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

Sampoch

Získané body

Tento měsíc: 334
Celkem: 17091
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133162.34 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Sampoch

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Což takhle dát si pivo?

31. 01. 2016

Nevím jak vy, ale já miluju pivo. Pivo mě provází celý život, a neumím si představit že bych si ho měl doživotně zakázat. To rozhodně ne!

Pivo je ale také dvousečná zbraň, nebo něco jako divoké zvíře. Když ho dokážete zkrotit, dokáže vám být skvělým pomocníkem a přítelem. Pokud ho ale necháte aby si dělalo co chce, nebo vás dokonce ovládlo, může vás v krajním případě i zabít.

O pivu se také říká, že je to náš národní nápoj, nebo se o něm hovoří jako o tekutém chlebu.

Obojí je v podstatě pravda. Vyrůstal jsem v době, kdy pití piva bylo něco zcela normálního, a to i na pracovišti. Takže když se řeklo "jdeme na svačinu", znamenalo to spíše "jdeme na pivo", a hlášky typu: "Nebudu makat na bolševika, to jdu radši na pivo" byly považovány téměř za hrdinský čin. A věta: "Šli jsme na svačinu, nevrátíme li se do oběda, zůstali jsme na večeři" nebývala až tak nepravdivá. A jak si to v hlavě srovná mladý člověk, který nastoupiv do svého prvního zaměstnání, má okolo sebe takovéto pracanty, takovéto vzory? Domyslet si může každý sám.

I já jsem byl postižen touto dobou a semlet dějinami, táhl jsem si životem různé stravovací návyky, od sekané, přes bůček, až po právě každodenní konzumaci piva. A věřte mi, že heslo: "Pivo dělá hezká těla" není jen báchorka.  Naštěstí, doba kdy jsem prohlašoval že čtyři piva denně po práci je minimum, tedy jedno na žízeň, jedno po večeři, jedno k televizi, a jedno na dobrou noc, jsou pro mě již minulostí.

Jenže není všechno jen černobílé. Pivo dokáže být i přítel, obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Také přirovnání ke chlebu není až tak pravdě vzdálené, vyrábí se přece z obilí, a na určitou dobu dokáže i zahnat hlad, naplní žaludek a navodí pocit sytosti. Bohužel jen na krátkou dobu. Na druhou stranu podporuje trávení a má blahodárný vliv na střevní mikrofloru.

Ovšem opět záleží na množství, ostatně jako u všeho. Prostě jak se říká: "Všeho moc škodí".

Nyní se jistě ptáte, jak jsem zkloubil pití piva a hubnutí já. Naprosto jednoduše. I nyní při hubnutí si dopřávám pivo téměř každý den, a přesto hubnu. V čem spočívá to kouzlo? V množství a rychlosti. Pivo si dám striktně jen jedno, a piji ho z láhve. Proč? Kdybych si pivo nalil do půllitru, tak bych se tak dvakrát, maximálně třikrát napil, a bylo by po pivu, a ani bych si nestačil uvědomit, že jsem nějaké vypil. Pít ho ale z půllitru pomaleji, tak zvětrá, a nebude dobré. Použitím skleničky se tento proces nepatrně zpomalí, ale výsledek není o mnoho lepší. Piju tedy z láhve, kterážto nachlazená daleko lépe a déle drží pivo chladné, a úzké hrdlo láhve minimalizuje zvětrávání piva. Pivo pozvolna ucucávám, a vychutnávám si každičký doušek. To, že s lahví v ruce vypadám jak zedník na stavbě, mě trápí ze všeho nejméně.

A jak jsem skloubil pivo a semaforky? Také to není žádná věda. Pití piva si plánuji, a zapíši si večerní pivo do tabulky již ráno, a teprve pak si sestavuji jídelníček. Pivo se tak stává součástí celkového mého denního příjmu, a když se některý ten večer chuť na pivo nakonec nedostaví a pivo nevypiju, nic se neděje. Naopak, snížím si tím kilojouly, a nebo si místo toho můžu dát něco jiného, třeba oříšky.

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 02. 2016 05:43
Tak tento blg mne zcela dostal je to zřjmě zcela mužská záležitost, ale to neznamená, že by se děvčata s něčím podobným nemohla potkat. Já piju pivo jen v létě po delší vyjížďce na kole a to výčitky nemám. Něco jiného to je ale s vínem. Pocházím z vinného kraje a vino je součástí mého života od dětství. Můj děda pil k snídani hrnek čaje pul na půl s vínem. Na dvorku jsme měli jen bago a rýnské 1., 2., 3., a 4. to podle toho z které rýny se sklízelo. A tak neni divu, že si člověk víno postupně zamiloval. Žádná návštěva se u nás bez něj neobejde a to je pro mne problém. Nenapadlo mne si to zapsat už ráno. Ale jak píšeš piju jedno pivo z láhve, tak tady jde o to vychutnat si skleničku kvalitního vína a to by s váhou nemělo hnout. Hm jenže někdy s jídlem roste chuť a tak zatím radši abstinuji. Ale je to dobrý typ, když budu vědět, že tomu večer neuteču tak si to zapíšu už ráno. ;-))
17. 02. 2016 11:55
Pivo vůbec nepiju, i když pocházím z Plzeňska tento nápoj mě nikdy neoslovil. Za to si dám ráda dobré víno, 2 dcl se semaforkama nedělají nic, protože si víno zadám a pak doplním teprve večeři a upravím podle potřeby sacharidy :-)
03. 02. 2016 18:26
Já pivo moc nepiju, ale treba v léte u grilování si dám ráda. To mám na nej vylozene chut. Ale jinak jsem spís abstinent´:-)
03. 02. 2016 18:15
Sanyz: Ahoj "Sanyz", nebo fialovlásko. To, že mě nazýváš "zajícem", přestože jsme vrstevníci, ponechám bez komentáře. Pořád lepší, než kdybys mě nazývala "dědkem". Pokud si ale myslíš, že bych na tvých fotkách spatřil něco, co jsem ještě v životě neviděl, budu to respektovat. Přeji ti hezký den.
03. 02. 2016 18:02
Ahoj ,,ježku" :-).....nevím, kam to napsat, tak třebas semhle....žádosti o přátelství si velmi cením, nicméně mám v přátelích jen samé baby :-) Ale abych řekla pravdu, pomalu zvažuju, že není důvod nešoupnout si tam nějakého chlapa.....tož uvidíme :-) To víš, člověk tam vyfotí svůj skoro padesátiletý ,jakože cvičením zkrášlený pupík aby se pochlubil a pak by z toho nějaký ,,zajíc" mohl mít újmu na zdraví :-))))
01. 02. 2016 14:06
Pivo běžně nepiju ale v horkém létě jenom zasyčí. Ale vínko, to můžu v zimě i v létě. Musím hlídat aby se vešlo do semaforků ale občas si dám. Tys to s tím pivem vymyslel skvěle. :-)
01. 02. 2016 12:52
Nejsem abstinent, ale alkohol mi vůbec nechutná. Bratr pivo vaří od 19 let (nyní i v dúchodu), vařil ho i syn, ale já jsem mu na chuť nepřišla :-)
Je vidět, že když se chce, tak jde opravdu vše. Dá se skloubit i pivčo s dietou. Ať se daří :))
01. 02. 2016 12:23
Jo, jde to, taky jsem při hubnutí úplně pivo ani víno nevynechala, jen omezila na minimum - dvojku vína nebo třetinku piva po večeři, s přáteli (a k té večeři jsem si dávala jen polovinu přílohy, aby se to líbilo semaforkům) - jen člověk musí mít pevnou vůli a zůstat u naplánovaného množství :-)
31. 01. 2016 15:51
Pivo mám ráda, víno mám ráda (tedy co vlastně nemám ráda:-)) Do semaforků se pivo i víno vejde...já osobně mám ale problém, že mi alkohol i z "malé desítky" hubnutí zpomalí až zastaví...tak na to musím brát ohled. Ale nikdy neřeknu Již NIKDY.
31. 01. 2016 15:41
Pivo moc nepiju, ale když mám chuť, dám si. Obecně u hubnutí vyznávám pravidlo "jím všechno, ale s mírou". Prostě když už si do toho KFC chci zajít, tak si tam zajdu. Když dostanu pozvánku na ochutnávku vína a mám chuť tam jít, jdu. Když kolegyně slaví narozeniny a přinese domácí buchtu, dám si. Prostě tomu přizpůsobím zbytek dne, tak aby to v součtu vyšlo co nejlíp. Nebudu si upírat tátovu svíčkovou, nejsem cvok. Když si zakážu něco, co mám ráda, pak myslím jenom na to:-)) (ale zase to neznamená, že si výše uvedené dopřávám denně:-))
31. 01. 2016 15:38
U mě pivko neboduje. Ale miluji kvalitní bílé vínko. Když hlídám semaforky přísně, musím od rána trochu ubrat v sacharidech. Když mám volnější režim, klidně si občas večer dvojku vína dám a s váhou se nic neděje...
31. 01. 2016 15:33
To co Ty s pivem já zapisuji jablka-4-5 kousků denně.jedu na nich.A pak dopisuju zbytek.Pivo mám ráda černé, ale raši ho teď nepiju.Má moc sacharošů.
31. 01. 2016 15:19
Taky miluju pivo! Překvapením pro mě bylo, že po zapsání jedné až dvou desítek nabyly jak bílkoviny tak i sacharidy a samozřejmě žádný tuk. Pokud si chci dát pivo, šetřím tedy celý den sacharidy, ale když se zrovna nehlídám, dokážu svoji pivní míru trochu přešvihnout.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři