TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 09. 08. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

Sampoch

Získané body

Tento měsíc: 334
Celkem: 17091
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133169.72 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Sampoch

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Svíčková je dietní jídlo

04. 02. 2016

Českou kuchyni jsem měl vždycky rád, však jsem se na ní také pěkně vypapal. Jestli je tu někdo kdo by neznal svíčkovou, je doufám snad zbytečná otázka.

Však to všichni známe. Maso se musí nejlépe den předem naložit, cibulka osmažená pěkně na domácím sádle, pak hezky zarestovat zeleninku, svíčková musí být také pěkně prošpikovaná, aby chytla chuť špíčku, a nevysušila se, a pak samozřejmě mohutná porce smetany, a hnípanec másla na zjemnění chuti na závěr. K tomu samozřejmě domácí houskové knedlíky velikosti kola od vozu, a jen velikost talíře omezovala ten nášup.

Tak tohle by se mnou dnes již asi pořádně zamávalo. Panebože, těch tuků a sacharidů, to by se semaforky červenaly ještě týden, a já bych měl ze vší té mastnoty ještě pár dní zrychlený krok. Tak tudy cesta rozhodně nevede.

 

Dnes se pokusím dokázat že ona pověstná kalorická bomba, když se uvaří jinak, je vlastně úplně dietní jídlo. Moje verze svíčkové aby měla tu správnou chuťku, také vyžaduje přípravu den předem, ale nic tak strašného jako v případě té tradiční to nebude.

První den - příprava.

Vezmu dvě kuřecí stehna, stáhnu z nich kůži, a vykostím, sádlo nemilosrdně vyhodím. Masíčko osolím, opepřím, a kapička oleje to všechno dovrší. Takto naložené masíčko dám do ledničky přes noc odpočinout. Kůži a kosti dám do rendlíku, osolím (možno použít i trochu vegety), zaliji vodou, a pomalu vařím. Tím získám perfektní vývar jako základ do omáčky, a pes kloubky jako prima pochoutku. S bujónovými kostkami plnými chemie, jsem skoncoval již dávno. Domácí vývar je domácí vývar. Po vyvaření vyhodím i kůže. Výhoda přípravy vývaru den předem, spočívá v možnosti sebrat z vychlazeného vývaru sádlo, které ztuhne na povrchu.

Druhý den - omáčka.

Na trošce oleje (mě stačilo 15,g), nejlépe na nepřilnavé pánvi typu wok, osmahnu cibulku (85,g), stačí zesklovatět, přidám kořenovou zeleninu (300,g) a orestuji, přidám koření (já použil mletý pepř (kdo má může použít bílý), mleté nové koření, a nemletý bobkový list) pak přichází důležitý okamžik, podleji suchým bílým vínem (asi 1,dcl). Pak je nutné nechat za stálého míchání nechat víno odpařit. Tím získáme mírně navinulou chuť a omáčku již nebude potřeba kyselit. Alkohol se odpaří, a tak na něj nemusíme brát zřetel. Nyní podlijeme připraveným vývarem, toho jsem měl hrnek ( asi 220,ml), a necháme dusit. Když nám zelenina změkla, přidáme jogurt, (já použil bílý řecký - ten s 0,% tuku, 140,g), a vše řádně rozmixuji. Směs se mi ale zdála příliš hustá, a tak jsem ji ještě naředil mlékem 1,5% 2,dcl. Pak stačí chvíli vše ještě pěkně provařit, a je hotovo. Z tohoto množství surovin, jsem získal 755,g výtečné svíčkové omáčky. A to bych nebyl já, abych nepřihodil nějaká ta čísla.

Tak vězte, že na 100,g této omáčky vychází: 303,kJ ; 3,1g bílkovin ; 3,5g tuků ; a 6,g sacharidů.

A abych nezapomněl na to masíčko naložené z předešlého dne. To jsem si hodil opéct jako steak na nepřilnavou pánev, již bez jakéhokoliv tuku, masíčka jsem si dal 62,g, omáčky jsem si nandal 180,g a jako přílohu jsem si "dovolil" dát místo knedlíku 30,g (váženo za sucha) těstovin Farfalle. Touto kombinací mě oběd vyšel takto: 1372,kJ ; 22,g bílkovin ; 9,7 g tuků ; a 34,5g sacharidů, a zároveň jsem si splnil pořádnou porci denního přísunu zeleniny.

Takové detaily jako je příloha, ale nechám již na vás. Pokud někdo z vás umí nějakou zdravou verzi knedlíků, rád se také něco přiučím.

Tak co? Je svíčková dietní jídlo, nebo není? Vždyť je to vlastně jen samá zelenina, no ne?

Hodnocení (7 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 07. 2016 15:49
ahoj, dietní knedlíky - no knedlíky jsou sacharidy, ale tudle jsem četla článek, že ve finále jsou zdravější než těstoviny.. protože na váhu jich tolik nespořádáš... já knedlíky osobně moc nemusím... ale takovému kynutému neodolám... naspoledy jsem dělala z kefíru a byly naprosto luxusní.. s jahodama.
Jinak kynutý knedlík dietní - dělám tak že místo mléka dávám vodu, část mouky nahradím celozrnnou a dávám jen jedno vejce. Ty dva knedlíky co s ním nemají ani 80 g, a těstovin vařených by mi 80 g asi nestačilo.
04. 02. 2016 13:29
A ja bych se nebala udelat svickovou z poctive hovezi svice, nebo zadniho, oboji je dost libove :-) hromada zeleniny a neni treba ani zahustovat moukou, jak nekteri delaji, jen naredit troskou mlicka, jak pises, nebo nizkotucnou smetankou. A svickova je vyborna i s celozrnnymi kolinky :-)
04. 02. 2016 12:15
Svíčkovou dělám také z králíka. Naložím ho den předem s kořením a se zeleninou. Upeču v troubě. Zahušťuji minimálně( moje tchýně dávala 2-3 šlehačky 33% - to byla bomba!) Vzhledem k tomu, že mi stačí dva malé knedlíky tak to neřeším.
04. 02. 2016 12:06
Vzhledem k tomu, že svíčkovou vařím tak 2x do roka, tak ji moc nešidím. Možná ta slova raní všechny hubnoucí, ale když si dám 1 den svíčkovou se 2 knedlíky, tak to vykompenzuji lehčím jídlem okolo a druhý den si dám zase poctivě zeleninu a bílý jogurt. Jídlo jako svíčková se má vychutnat, to se nejí (aspoň u nás) běžně. Ale proti gustu žádný dišputát.
04. 02. 2016 11:59
Také dělám odlehčenou svíčkovou, ale pokud ne z pravé svíčkové, tak určitě ze zadního hovězího. Omáčku z rozmixované kořenové zeleniny, vylepšuji pouze plnotučným mlékem, a knedlík si dám klasický, jen prostě 1.
Promiň, ale dnešní recept je o něčem jiném, než o svíčkové.
04. 02. 2016 09:58
Dík za dobrý tip určitě si ji udělám:)))
03. 02. 2016 20:48
Obdivuji tvoji trpělivost, já tedy taky dělám svíčkovou dietní, ale mé okolí z toho není nadšeno: podusím mraženou zeleninu pod svíčkovou, okořením, ochutím bujónem a rozmixuji ponorným mixérem a hotovo za 15 minut :-). Určitě není tak dobrá, jako tvoje, ale když porovnám kvalitu a investovaný čas, tak si myslím, že ta moje je pro mě úplně dostačující.
03. 02. 2016 18:35
Dekuju za skvelý tip. Svíckovou si podle tebe urcite uvarím. A jak psala tmavovláska, bylo by fajn, kdybys svoje vychytávky dával do receptu od clenu Stobklubu. Spís by se to naslo. ´Jsem moc ráda, ze se s námi delís, jeste jednou dekuji:-)))
03. 02. 2016 18:28
Krásně popisuješ jak vaříš a opět s návodem. Nemohl bys Tvé vychytané recepty dávat jako veřejné do Jídlo a vaření-recepty od členů STOBklubu. Když si to budeme chtít podle Tebe uvařit, už by to bylo zadané v počítači. Stejně si to tam do svých receptů asi zadáváš, ne? Díky.
03. 02. 2016 17:26
anvav: použil jsem tento: http://milko.cz/produkty/jogurty/produkt---recky-jogurt-bily-0-
Ten kyselý není, ale máš dobrou připomínku, s kyselým jogurten bych byl opatrný. Raději používat méně kyselé jogurty.
03. 02. 2016 17:18
Maso by bylo možné použít klasicky zadní hovězí, výsledné hodnoty by se moc nelišily. Knedlíky dělám klasické houskové, jen ze špaldové mouky - co se týče obsahu sacharidů, jsou na tom podobně jako z bílé mouky, ale určitě jsou zdravější - špalda obsahuje méně lepku, a je celozrnná, takže má víc vitamínů a minerálů - a voní nádherně po oříšcích :-) - holt energii ušetřím tak, že si knedlíky dám jen dva
03. 02. 2016 16:01
Překvapil jsi mne s tím kuřetem,ale vlastně proč ne,že?? Já dělám knedlíky z minerálky a droždí,ale nikdy jsem to nepočítala.Tak nevím.Příště propočítám.
03. 02. 2016 15:01
A není to s tím jogurtem moc kyselé?

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři