TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 02. 12. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

SelmickaLenicka

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 321
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133536.54 km
Kolo: 66274.30 km
Cvičení: 5545 h 31 min

Přátelé

Stob skupiny

SelmickaLenicka

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Morální zvrácenost

06. 04. 2013

Takže ve světě modelingu se nám holčičky začaly hromadně přiznávat, že trpí / trpěli anorexií a co hůř veřejně přiznávat, že v této branži je to normální. 
Ještě než začnu dštít hněv a síru ráda bych poznamenala, že holkám fandím a věřím, že musí být nesmírně těžké s něčím takovým vyjít na denní světlo. 
Tak a teď už můžu.. a pěkně od plic. 
Ale můj mozek se opakovaně pozastavuje nad tím, že zbytek světa (dobře, nebuďme tak sebestřední, přinejmenším zbytek ČR) to přešel (pokud vůbec s nějakou reakcí), tak se sebeuspokojením - měli jsme celou dobu pravdu, modelky jsou anorektičky. Nikdo se nad tím nezamyslel; nikdo si neuvědomil, že je to nemoc; že bychom proti tomu měli bojovat (sakra, vždyť i proti pitomé chřipce se dnes očkujeme). Nikdo neřekne: "fajn holky, dokud nepřiberete na normální BMI, tak předvádět nebudete". 
A nechápejte mě špatně, už jsem vyrostla z věku, kdy bych těm holkám záviděla, že se mohou promenádovat po molu a ani nechci předstírat, že mi na srdci leží především jejich blaho. Ne, to ne. Ale ještě mám v živé paměti dobu, kdy jsem také chtěla vypadat jako modelka. Proč? Prostě proto, že "modelka" je "model" - vzor, jak by se dívka měla oblékat, jak by měla vypadat. Protože všechny časopisy pro teens jim vsugerovávají představu, že tohle je NORMÁLNÍ. A určitě si všechny pamatujeme, že 15 letá holka si občas nepřeje nic víc než být normální. Protože v tomhle věku se výstřednost prostě nenosí. 
Dejme si to, co se v posledních dnes stalo do kontextu. Modelka = ztělesnění toho, jak by dívka měla vypadat. Modelky houfně hlásají, že anorexie je v dané branži normální. Z mého pohledu položily anorexie a normální sakra blízko sebe. A to je podle mě všechno, jen ne NORMÁLNÍ!!
Hodnocení (9 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 04. 2013 21:04
A nevzpomněla by jsi si na název toho dokumentu? Tyhle věci mě hrozně fascinují :))
09. 04. 2013 20:44
Jo, bylo mi taky 15 a s vyskou 181cm me do modelingu kdekdo chtel pasovat. Vsichni vsak jaksi pozapomneli, ze i kdyz jsem tou dobou mela nejakych 65kg, tak to bylo pro agentury moooc. Vzpominam si jeste dobre na jednu agenturu (jmenovat nebudu), kde mi na ferovku rekli, ze s velikosti 40 se muzu jit bodnout a ze oni o me nebudou premyslet driv, nez az budu na 36 (coz by pro moji hruskoidni postavu znamenalo si nechat odrezat panev, takze nic ;-)) Bohuzel, ne kazda holka se jim na to vykvajzne a jde se honit za preludem cisel a cm. A to je pak v haji. Modelingovy svet, ale nezmenime, videla jsem i dokument o tom, jak se jista novinarka pokousela presvedcit ta nejvetsi zvirata v branzi, aby respektovali BMI a bud na ni skoro vsichni kaslali a ani ji nechteli slyset, nebo si ji vyslechli a zbabele rikali, ale to ne my, to jini..
07. 04. 2013 10:41
ono to není jen modeling-ale uplně všude v mediích...většina fotek je uměle upravená....však tuhle bylo někde,že na fotce herečce zůžili jen jednu nohu.
07. 04. 2013 09:53
Pravda vše co napsáno a plně souhlasím,jen přidám,že jedinou anorektičku co jsem viděla v nemocnici na vlastní oči -děs a běs mladinká holčina ta už i chtěla jíst,nešlo to měla sondu ,život na hranici se smrtí a bylo mi z toho až k pláči i když si taky mohla za vše sama já šla domůa tak netuším,jestli přežlia ale bylo to hrozné věk asi jako moji synové a když si pomyslím ,že by to byla moje dcera ještě dnes mě zamrazí.
07. 04. 2013 09:25
já bych to nepaušalizovala. jistě jsou mezi nimi anorektičky. Ale co z toho plyne pro mne, že štíhlé, pevné, krásné tělo není nikdy zadarmo, dá práci, člověk musí cvičit a něco pro to dělat. Tím myslím všechny ty ostatní, normální modelky, které makají a jsou krásné.
07. 04. 2013 09:22
Myslím, že velký problém téhle "módní" nákazy je, že modelkám a možná i dalším jejich způsob stravování a hubnutí připadá jako vědomá volba, kterou budou mít vždycky plně pod kontrolou. A pak už nejsou i vlivem podvýživy a hladu schopny poznat, že opravdu onemocněly.
07. 04. 2013 09:17
Ano, a to je přesně ten problém. Protože dokud se v téhle oblasti bude krása hodnotit podle toho, jak moc které z nich trčí kosti (a věřte mi, že kolikrát je to spolu s výškou to jediné kritérium, které "modelku" odlišuje od obyčejné holky - žádná nadpozemsky krásná tvářička, kdepak) , tak se nikam nepohneme.
07. 04. 2013 09:16
V dnesní dobe je to tezké pro mladé dívky. Ze vsech reklam a casopisu na ne vykukují stíhlé krásné modelky. I kdyz jsou jejich fota vyretusované a upravené, holciny se potom podcenují a snazí se se jim alespon trosku vyrovnat. Je to strasné ,kdyz uz ve druhé tríde ZS malé osmileté holcicky mluví o postave a hubnutí. Divná doba... Dokonce jsem videla v televizi porad, kde modelky jedli papír a hroznové víno vycucali stávu a slupky vyplivli. Anorexie je velmi nebezpecná nemoc, zrovna tak jako tezká obezita.Obojí je psychického rázu.
07. 04. 2013 09:09
Víte ,oni je k tomu vlastně nutí !Nedávno byl v televizi nějaký pořad (už nevím jaký)a tam módní návrhář řeklže na silnější nebude šít ,protože je moc velká spotřeba látky.....a ,,naše Blanka Matragiměla problém s našimi děvčaty že jsou moc tlusté(modelky). A volba mis na to se nedá koukat !!!
07. 04. 2013 09:05
Souhlasím
07. 04. 2013 08:58
Anorexie je nemoc a je velice lehké do ní vklouznout. Má to duchovní pozadí, nelásku , nepřijetí, te´d byl v pátek výborný pořad o jedné spisovatelce, ve 13. té komnatě.
07. 04. 2013 00:00
Je mi líto všech, kteří touto nemocí onemocní, myslím, že to nikdo nehraje.
06. 04. 2013 23:49
Liba Babina: Bohužel se nedivím vůbec. A v tom je ten problém.

mosem: máš pravdu, ale kde to jsme abychom z nemoci dělali módu??
Jedinej průser je, že jiné časopisy nejsou, nikdo jiný na přehlídkách nechodí.

Já osobně si o modelkách obecně myslím své (a trvalo mi to pěknou chvíli a musela jsem se s pár z nich blíže potkat, abych se zbavila toho dojmu holky z plakátu).
A v téhle oblasti obecně nejde jen o anorexii - i když ta holka nějak vypadá, tak v postrodukci se to tu ořízne, tu přifoune a holku ve výsledku nepoznáš. A to si spousta slečen neuvědomuje. Já jsem se třeba na tohle kolečko začala dívat úplně jinak, když jsem si pár takovýhle focení prošla a zjistila, co se ze mě stane, když projdu tímhle procesem.
06. 04. 2013 23:12
Otázek je podle mne víc. Jednou z nich je - je anorexie normální? Jednoznačně podle mne - není! Ale je otázkou, kolik z nich skutečně anorexií trpí, a kolik z nich to jen tvrdí, protože to je prostě "in". Podobně se ptám, když v televizi vidím umělce - nemáte také pocit, že kdo není gay nebo lesba, není v uměleckém světě in? (podotýkám, že to není útok na skutečně gaye a lesby). Ano, ty holky nezdravě hubnou, ale nejsem přesvědčený o tom, že je to skutečně anorexie. Spíše je to kromě toho být moderní i snaha být vidět - jistě všichni známe zpěvačku, o které se již několik let nepíše jinak než v souvislosti s jejími skandály, s jejími zlozvyky.....
Ale jak píšeš, nikdo neřekne - fajn holky, dokud nepřiberete..... Je ale i na nás, abychom řekli - fajn holky, dokud nepřiberete... nebudeme na vaše přehlídky chodit, časopisy s váma kupovat....
Je to dáno i tím, co my považujeme za kult krásy - podívejte se na ideály krásy v minulosti (Věstonická venuše, postavy na barokních obrazech) nebo i v jiném kulturním prostředí (arabský svět)... tam všude by anorekticky neměly šanci. A tak věřím, že časem se vše zase narovná.
06. 04. 2013 21:50
Na jedné straně je anorexie a na druhé obezita. To i to jsou dost závažné nemoci. O modelkách a herečkách trpících anorexií se hovoří, píše a fotí v různých časopisech. O běžných dívkách, které do toho spadnou díky tomu, že se chtějí vyrovnat svým vzorům se nepíše skoro vůbec. Herčky, které po porodu přiberou a nevrátí se do konce šestinedělí do své původní váhy píše bulvár jako o boubelce a ničí ji focením , kde je vidět kousek celilitidy a pod. Divíš se potom, že holky končí jako anorektičky.? Ne každá je tak psychicky silná, aby to ustála.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři