TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 19. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

Stars

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 221
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133287.34 km
Kolo: 66129.30 km
Cvičení: 5531 h 55 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Nejdůležitější je najít viníka

07. 09. 2013

Užjako dítě jsem bývala baculatější a když jsem v pubertě začala získávatženské křivky, moje váha se, ani nevím jak, přehoupla přes úctyhodných 100 kg,mám k nadváze genetické dispozice.

S váhoujsem nikdy problémy nemívala, zlom nastal s příchodem prvního dítěte, poporodu mi zůstalo navíc 15 kg, které jsem ani při všem tom běhání kolem miminkaa všech těch měsících kojení nedokázala shodit.

Jakodítě jsem hrála závodně voleyball, pyšnila jsem se svalnatou atletickoupostavou, na střední škole jsem ovšem kvůli užívání hormonální antikoncepce(léků...) přibrala 10 kg, kterých se nedokážu zbavit.

Mámpomalý metabolismus, nikdy nezhubnu, kdybych se snažila sebevíc.

Se všemi výše uvedenými vysvětleními (a sespoustou dalších, více či méně podobných) jsem se setkala na hubnoucích blozíchv sekci popisující autorčin životní příběh.

Vyprávění o mém nedlouhém životě a váhovýchvýkyvech se bez těchto obvyklých odůvodnění obejde a vlastně je možné hoshrnout do pouhých pár vět.

V dětství mě problémy s váhouzcela minuly. Nepatřila jsem sice k dítkům drobným a neduživým,k tloušťce a nemotornosti jsem však měla také daleko (vyrůstala jsem ještěza oněch blahých časů, kdy děti po příchodu ze školy nesurfovaly na sociálníchsítích, ale raději vytáhly kola a vyrazily řádit ven). Kromě běžných problémů aprodělání méně závažných nemocí jsem se vždycky těšila dobrému zdraví,nepřibrala jsem vlivem užívání hormonálních ani jiných léků.

Ačkoli mým prvním zaměstnáním byla práce udistributora kojeneckého zboží, sama jsem si děti zatím pořídit nestačila,takže moje tělo dosud zůstalo těhotenstvím, kojením a mateřstvím jako takovým nepoznamenané.

Mou nadváhu nezavinily zdravotní problémy,farmaceutický průmysl, nemohou za ni ani prokleté geny, přibržděnýmetabolismus, ani zlí lidé ze světa kolem, ba ani vlastní či cizí potomstvo.Způsobila ji jedna jediná síla, a to moje vlastní maličkost, resp. můj vlastníapetit, slabá vůle a ne právě příkladné stravovací a pohybové návyky (kteréjsou – doufám – již definitivě minulostí).

Faldíky mi na těle zákeřně přibývaly pomalua postupně v průběhu druhého stupně základní školy, jejich pozvolný anenápadný nárůst plíživě pokračoval i v období studia středoškolského avysokoškolského, kdy se ručička váhy nebezpečně přiblížila až k číslici 80(s výjimkou krátkého období, kdy se mi podařilo nezdravě shodit téměř 20 kg anásledně je během pár měsíců nabrat zpět i s úroky).

Nu, co si člověk sám nadrobí, měl by sitaké sám sníst, nebo v tomto případě by se možná lépe hodilo říci, co sičlověk sám snědl, měl by také následně sám díky zdravému životnímu stylu shodit:-).

Nezbylo tedy než se zařídit v duchuhesla „S chutí do toho, půl je hotovo“ a směle se pustit do lítého boje sezáludným soupeřem.

V průběhu posledních dvou se mipodařilo alespoň zčásti svého cíle dosáhnout a zhubnout – troufám si říct, že tentokrátjiž zdravým způsobem - z pro mě strašidelných 80 kg na současných – o dostsympatičtějších - 65. Do cíle mi zbývá ještě posledních nadbytečných 5kilogramů, výslednou váhu bych si přála mít, na rozdíl od svého těla, pěknězakulacenou :-).

Na svém blogu bych se se všemi čtenáři rádapodělila o své zkušenost a poznatky a nabídla pár základních rad a tipů, kterése mi při shazování přebytečných kil osvědčily. Potěší mě, pokud můj příběh, ačničím výjimečný, poslouží některým z vás jako inspirace - pro mě samotnoupředstavovaly skutečné články psané dámami, kterým se podařilo v bojis nadváhou zvítězit, vždy silnou a potřebnou motivaci a pádný důkaz, žezměna rozhodně není při troše odhodlání nemožná.


Poučení: Chceme li řešit/odstranit jakýkoliproblém, je dobré předtím, než přistoupíme k nápravné akci, zamyslet senad jeho příčinou. Pokud ji dokážeme identifikovat a především ji sami soběopravdu vnitřně přiznat, máme ke zdárnému řešení dobře nakročeno. Svalovat vinuna vnější podmínky a lidi ze svého okolí je sice snazší než přiznat vlastnínedokonalost, nicméně při snahách redukovat váhu nepříliš přínosné.

V mém případě, a stejně tak nepochybně uřady jiných žen i mužů bojujících celoživotně s nadváhou, jsem nemuselapro odhalení příčiny chodit nikterak daleko – spočívala u mě samotné, v mémysli, vůli (nebo spíše nevůli).

Bojovat s problémy, jejichž původ se nachází u nás samotných, se bohužel často ukáže být  ještěobtížnější než  odstranit příčinyexterní, zdánlivě třeba hůře ovlivnitelné. Mně osobně pomohl právě zdravý vztekna vlastní neschopnost a vědomí, že nejdůležitější člověk, který může přiřešení mých problémů pomoci, jsem já sama. I když budete mít k dispozicinápomocné přátele, rodinu, výživové poradce atp., hlavní podíl práce budete musetvždycky vykonat sami – právě vy si však také následně vrchovatě užijetezaslouženou a tvrdě vydřenou odměnu.

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 09. 2013 19:35
Děkuju, Alenko! Držím Ti palce, ať brzy dosáhneš svého cíle! Podle fotky Ti to ale sluší už teď a máš pěkného hafana :-)
09. 09. 2013 21:37
Mám skoro až pocit, že není o Šárce ale o Aleně :-) Váhově, věkově, pocitově ... prostě vím o čem je řeč a moc mě těší, žes to dokázala zvládnout a dnes máš takové výsledky - jak váhové, tak názorové. Moc inspirující! Děkuji.
09. 09. 2013 21:34
Super článek - moc upřímný a pravdivý.
07. 09. 2013 23:28
Přesně tak. On sice život fakt není fér, každej jsme nějakej a co jednomu projde bez problémů, druhej bolestně poznává na vlastních kynoucích faldech - a já, coby "od-mala-tlouštík" o tom něco málo vím - ale vážně nemá smysl se na tom zaseknout. Je jedno, jestli mě znevýhodňuje metabolismus, špatný stravovací návyky v celý rodině nebo skvrny na slunci, i když to nakrásně může bejt pravda, nakonec mě toho nezbaví nikdo jinej, než já sama. Pokud mám nevýhodu, nezbejvá, než se s ní poprat a vyjít z toho jako o to větší vítěz. A ve chvíli, kdy se člověk po vyšlápnutí pár pater potí, jako dveře od chlíva, nemůže zakopnout o použitelnýho partnera/partnerku, či nedejbože v momentě, kdy mu začne vážně selhávat zdraví, je *úplně* jedno, na co se kdy sám sobě i svýmu okolí vymlouval.
07. 09. 2013 15:55
Jen to připomínej - ty výmluvy. Všechny je tady rozbouráme. Konečně od někoho trefa do černého. Inteligence je nám třeba.
07. 09. 2013 13:41
Je to tak :-) taky jsem se dlouho vymlouvala na kdeco, než jsem pochopila. A ejhle - najednou to šlo !
07. 09. 2013 09:42
Přesně tak, pěkně jsi to napsala ! Držím pěsti do dalších zhubnutých kil a ať ti zdravé naštvání na sebe vydrží ! ;-)
07. 09. 2013 09:23
Pravidivé. Člověk může svou váhu svádět na cokoliv, ale stejně vždycky nakonec záleží na tom, jak se k tomu postaví. Ono je jednoduší svádět vinu na všechno ostatní a potom sedět doma jako pecka a cpát se u televize. He, sama bych mohla svádět svojí váhu na děti a na antidepresiva a taky na to, že to určitě mám v genech, protože u nás v rodině jsou všichni tlustý, ale na druhou stránku vidím, že takhle daleko jsem to nechala dojít jenom já sama. Antidepresiva beru dál a hubnutí jde. Jenom člověk na sobě musí makat, makat a zase makat. Samozřejmě vážné onemocnění sem nepatří.
07. 09. 2013 09:09
Musím s tebou jen a jen souhlasit !!! Ty jsi důkaz o tom ,že to jde ! díky za motivaci :-)
07. 09. 2013 08:40
hezky napsané je to pravda nemá smysl svádět něco na něco či někohojiného .. sami jsme si způsobili, to jak vypadáme a proto jsme tu, abychom s tím bojovali ;)
07. 09. 2013 08:21
Moc hezky napsané. Ačkoliv sama pátrám, čím to, že mi váha stále kolísá "jako na houpačce", vím, že je to mým životním stylem, ale ten si přece rozhoduju sama :-) Díky za odvážné převzetí zodpovědnosti, které z článku cítím. Je to moc motivující - alespoň pro mne.
07. 09. 2013 08:17
Je to tak.
1) Přiznat si poctivě všechny prohřešky i ty, které přehlížíme jako nepodstatné.
2) Disciplína a pevná vůle.
3) Nic nepřehánět.
4) Vytrvat i při dílčím neúspěchu, nenechat se odradit.
5) Vzorů je mezi námi hodně, stačí si vybrat.
Úspěch je zaručen.
07. 09. 2013 08:03
Moc hezky napsané :-)) Potkávám spoustu lidí,kteří všechny své problémy svádí na všechno ostatní,jen ne na sebe a vlastní neschopnost a vlastní chyby. Nemluvím jen o postavě a nadbytečných kilech. Myslím,že sem,na STOB už přicházejí právě ti,kteří si uvědomili,že svá kila sundají jen vlastním přičiněním :-)) Takže všem,kteří vědí,že pro hubnutí musí sami něco udělat,držím palce :-)) A tobě děkuji za hezké shrnutí :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři