TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 27. 01. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

Whitegold

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 10.4 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 219
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132650.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Whitegold

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jablíčko z cyklu Pestrá strava

20. 02. 2016

Prolog: V procesu hubnutí jsme všichni vystaveni stejné výzvě - snížit množství přijatého jídla oproti tomu, co jsme byli zvyklí.

Jak na to? Čeho méně? Co vyřadit? A je vůbec možné něco zařadit? Jaká dieta je vhodná? Zjistil jsem, že na to je mnoho různých, dokonce i naprosto opačných názorů. Jedni varují před sacharidy, druzí před tuky, jiní zase před masem další před ovesnou kaší, ... . Jiní zase to co jedni zavrhují naopak doporučují. A člověk čte a čte a jediné co z toho má je větší a větší guláš - v hlavě. Jejda, jak je to vlastně s gulášem?

Podle Jídlokoučinku náš jídelníček musí být dán energetickým rozměrem (počet kJ), poměrem bílkovin, tuků, sacharidů a zeleniny (zřejmě vlákniny) a vody. O vhodnosti nebo nevhodnosti zařazení jednotlivých potravin si rozhodujeme sami a to je ta badatelská práce při rozsvěcování našich semafórků na zeleno. A rozhodovat se nemusí být vždy úplně jednoduché. Proto bych rád něco málo dnes napsal o jablku.

"Chovejte mě má matičko jako míšeňské jablíčko, chovejte mě má matičko jako z růže květ.."

Staročeská písnička, ze které je patrné, v jaké úctě naši předkové jablka měli a jakou péči jejich pěstování věnovali. Jablko je součástí korunovačních klenot, jablko dala Eva Adamovi. Jabloň dříve nechyběla v žádné zahrádce a jabloňové aleje nařídila vysazovat podél cest Marie Terezie, aby se vojáci vracející se z války měli čeho najíst. 

Jablka jsou plody jabloně domácí (Mallus domestica) a dnes jich existují stovky odrůd a doprovázejí člověka již několik tisíc let. 

V našich oblastech se jablka sklízejí od června do prvních mrazíků.

Plod obsahuje na 100 g: 85 % vody, 0,4 % bílkovin, 0,1 % tuku, 11 % sacharidů, 1,6 % vlákniny to vše při 238 kJ energie. Je dobrým zdrojem draslíku a fosforu. Z vitamínů stojí za zmínku především obsah vitamínu C (11 mg). Jablko obsahuje řadu antioxidantů..

Kam s ním: Je vhodným zdrojem sacharidů a vlákniny. Látky v jablíčku snižují riziko vzniku některých nádorových onemocnění a chrání mozek před rozvojem degenerativních onemocnění. Snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků. Posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh. Stabilizují hladinu cukru v krvi. Čistí střeva. Posilují dásně.

Hodnotné jsou i látky obsažené v jadérkách a proto bychom se měli snažit konzumovat plody včetně jadřince (pokud není zaplesnivělý) a slupky, kde se nachází většina minerálů. Člověk je jediný tvor, který slupky a jadřince z jablek mnohdy nekonzumuje!

Ekologie produkce: Štítek energetické náročnosti výroby A - F. Lze jej pěstovat na vlasní zahrádce (A - vlastní produkt), koupit od sousedů (B - místní produkt), na trhu (C - regionální produkt), v supermarketu (D - vyrobeno v ČR) nebo (E - vyrobeno v EU) či (F - vyrobeno mimo EU)..

Jablko se hodí ke konzumaci v syrovém stavu jako kusové ovoce nebo do ovocných salátů či smoothies. Je výborné a vhodné i jako příloha k pečenému masu, kde může směle nahradit jiné druhy příloh (stačí, když jeho čtvrtky přidáme na posledních 10 - 15 minut k dopékajícímu se masu, při čemž jako příloha vytváří kombinace velmi zajímavých příchutí). Jablka se dají konzervovat jako povidla či kompoty, výborná jsou i sušená. Jablko denně patří na náš stůl jako základ ovocné části našeho jídelníčku, stejně jako patří jabloně do našich zahrádek.

Ještě jedna důležitá informace nejen pro diabetiky: Jablko má glykemický index 30, tzn. že velmi pomalu zvyšuje hladinu glukozy v krvi.

 

Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

23. 02. 2016 20:51
Dekuji za pekný clánek, jablka mám moc ráda, máme dve jablone, takze zásoby ve sklepe i na zimu. A jsou zarucene "bio":-)))
19. 02. 2016 22:36
Moc krásně napsané, hruška a jablko je pro mne nejlepší ovoce, stále mi kazí semaforky.
19. 02. 2016 15:51
Krásný a poučný článeček. Jablíčko je jablíčko. Ničím ho nenahradíš a nemělo by v žádné domácnosti chybět. :-)
19. 02. 2016 12:16
Zajímavé počteníčko,jablka jsem měla vždycky moc ráda....když mě chytí mlsná tak si ráda uvařím trochu kompotu se skořicí a mám to v lednici a občas smsnu,je to dobrota i s bílým jogurtem.....
19. 02. 2016 12:00
Dnes už mám jedno v sobě. Denně nejméně 2 z vlastní zahrádky.
19. 02. 2016 11:37
Hezký článek! Dřív jsem jablka téměř nejedla, asi jen ve štrůdlu od babičky, ale časem jsem jim přišla na chuť a teď už jsou nepostradatelnou součástí mého jídelníčku.
19. 02. 2016 11:28
Jablka jsem se naučila konzumovat v momentě, kdy mi zjistili diabetes a všechny sladkosti musely z jídelníčku ven...a nelituji, je to opravdu královské ovoce...
18. 02. 2016 17:27
Jablíčko - to je poklad, mám ještě nějaká ve sklepě, ale už nic moc, ale kupu nasušených!
18. 02. 2016 16:29
Díky za odborně napsaný článek s krásným obrázkem královského klenotu. Mám moc ráda jablka (víc než banány nebo jiné ovoce), jím je taky každý den.
18. 02. 2016 16:22
Mám jablka moc ráda, jím je každý den. Díky za osvětu :-).
18. 02. 2016 16:04
Krásné povídání o jablíčku, zrovna jedno baštím, k tomu celozrnné sušenky. Jablíčko si dávám každý den, raději přes den, večer spíše mandarinku.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři