TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 06. 01. 2017

Jak si nahrát profilovou fotku?

Yogii

Získané body

Tento měsíc: 480
Celkem: 11868
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133143.84 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Dovolená a projekt

29. 08. 2017

Minulý týden jsem strávila na chalupě. Kromě práce na chalupě samotné a na zahradě jsme si užili i výlety, kolo a houby. A obědy a večeře a grilování. Bylo to fajn, ale uteklo to jak voda. Přemýšlela jsem, jestli by se tato dovolená „vešla“ do projektu Prožij rok zdravě a zkusila ji porovnat podle témat jednotlivých měsíců.

1) Omezení cukru

Snažím se, snažím, i když sladké mám moc ráda. Čaj nesladím už léta, o dovolené nebyly žádné slazené minerálky ani vody s cukrem, müsli jen bez přidaného cukru. Pár koláčků a dortíků bylo, ale ne moc a snad to sport vyvážil. Navíc dortík byl z kvalitní hořké čokolády a koláčky měly hodně tvarohu a máku. Nějaké víno bylo, ale jen suché a naprosto výjimečně i becherovka. Jo, a na výletu úúúžasné borůvkové knedlíky. Mno, nezačíná to nejlíp :-).

K obrázku čokoládového dortíku podotýkám, že šlehačku ani smetanu ani pocukrovaný kousek jsem nejedla, to jsem se podělila.

2) Luštěniny

Tak s luštěninami to bylo, myslím, naprosto v pořádku. Výborná hrachová polévka na výletě, pak i  fazolová polévka a ještě můj oblíbený hummus.

3) Správné tuky

Řepkový a olivový olej používáme nejčastěji, o dovolené to bylo i trošku dýňového, který mám ráda k dobrým sýrům, nejlépe ještě s kouskem křupavé bagetky. Tučné sýry, to je po sladkostech můj další dietní hříšek, byly, ale omezuji jejich množství. Nemám v úmyslu se jich vzdát úplně, už bylo někde řečeno, že o to přece při hubnutí nejde, jídlo se musí vychutnat a pestrý a vyvážený jídelníček je nejlepší. Jinak libové hovězí, kuřecí a králičí maso a vepřového jen málo - grilovaná žebra upravená dle nového receptu, tomu jsem nemohla odolat a neochutnat aspoň kousek.  Ale žádné hranolky, krokety, ani chipsy,  žádné smažené pokrmy a z klobásky jen kolečko na ochutnání, byla domácí.

4) Vláknina

S vlákninou, tedy s jejím množstvím mám stále trochu problém. Snídám většinou müsli, ovoce i zeleninu jsem měla také, byly i neloupané mandle, luštěniny, brambory, křehký chleba, a taky byly houby, tak snad jakž takž.

5) Pohyb

Pohyb byl, myslím úplně v pohodě. Výlety pěší i na kole, některé docela náročné, výstup na skály i na rozhlednu, i cvičení a práce na zahradě.

Kolo s úpravou na houby

Z výletů:

 

6) Zdravé mlsání

Kromě pár kousků sladkého to bylo dobré, ovoce, pravidelné jídlo, na zobání třeba zelenina...

7) Zelenina

Ideální doba na zeleninu a zeleninová jídla.  Každý den byla zelenina syrová i vařená, v polévce i v hlavních jídlech, to bylo bez problémů.  A konečně jsem se dočkala leča.

8) Pitný režim

Pitný režim si celkem hlídám, pití jsem brala i na výlety a do lesa, takže taky v pořádku. Do čajů jsem si dávala mátu nebo meduňku, do vody ostružiny, kousky melounu nebo kousky hroznového vína. Taky jsem měla jednu rajčatovou šťávu, ta je nízkokalorická.

Tak kterou dřív?

9) Mléčné výrobky

Letmo jsem nahlédla do dalších měsíců, které nás teprve čekají, a i když nevím, jaké podrobnosti nám STOB připraví a co nás naučí, myslím, že mléčné výrobky taky celkem v pořádku. I když už mléko samotné většinou nepiji, bílý jogurt, kefír, nebo cottage mám každý den. Navštívili jsme i kozí farmu a nakoupili nějaké dobré sýry, nejen kozí, ale i ovčo - kozí, no a sýry z kravského mléka, ty mám asi každý den aspoň kousek, k tomu navíc pomazánky z Lučiny nebo z tvarohu....

10) Ryby  mám ráda, a i když bych je mohla mít častěji, o což se snažím, jednou za týden snad vždy nějaká je nebo aspoň výrobek z ryb. Kvůli rybám jsme jeli i do Makra, kde je poměrně dobrý výběr, abychom si vybrali nějakou čerstvou a dobrou. O dovolené byl steak z tuňáka. Kdo ještě neochutnal, tak doporučuju zkusit, stačí jen zlehounka opéct, maximálně dvě minutky, sůl, pepř, větvička tymiánu nebo rozmarýnu. Pak byly i matesy a taky pražma.

11) Omezení soli

Nevím, třeba uvidím, že mám ještě rezervy, ale myslím si, že já moc soli nepoužívám, v naprosté většině případů jídla nepřisoluji, uzeniny skoro nejím, slané buráky ani chipsy teď už taky ne...

12) Nepřejídání se – to myslím o dovolené nebylo, a když jsem jedla víc, zvýšený pohyb to snad dorovnal. No, jednou na grilování toho mohlo být méně, sice byla i zelenina a chleba minimálně, ale žebra, kuřecí a ještě kousek krkovičky...

Tak to byla má dovolená krok za krokem podle projektu. Snad jsem prošla :-)

 

 

 

 

 

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

02. 09. 2017 18:37
Krásný blog , perfektně podpořený obrázky . Supr zdokumentovaný projekt :-)!
02. 09. 2017 13:19
Díky, holky! :-)
02. 09. 2017 10:03
No to je úžasný nápad !!!!Myslím si, že už to máš tak nějak v hlavě ( já doufám taky ) a tenhle tvůj úhel pohledu to dokazuje !!!!!Vezmu si s tebe příklad a hurá do Egypta !!!!!
02. 09. 2017 08:25
Pěkný blog! To je dobrý nápad takhle si to naplánovat :-)
02. 09. 2017 07:44
Hezky blog.Chvalim :-)
30. 08. 2017 18:49
Pěkné ucelené hodnocení s dobrým výsledkem - co dodat - jsi šikovná a systematická :-))
29. 08. 2017 23:28
Evo, vzorňák nejsem, ale aspoň jsem nepřibrala :-).
29. 08. 2017 23:15
Sylvo, ty jsi skoro vzorňák. Dovolenku si užíváš hezky a zdravě.
29. 08. 2017 22:30
Zajímavé zamyšlení nad plněním projektu ohraničené časem dovolenky! Dobrý nápad!
29. 08. 2017 22:07
Příští měsíc budu mít ještě týden dovolené, tentokrát v zahraničí, tak jsem zvědavá, jak se mi podaří držet se rad a předsevzetí z projektu. A taky se těším na italskou kuchyni.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři