TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 24. 10. 2018

Jak si nahrát profilovou fotku?

Zdenek1

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 11.7 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 103
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133040.31 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 4 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Zdenek1

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Proč nepočítám kalorie

28. 10. 2018

Z důvodu častých dotazů, jsem se rozhodl zařadit téma o kaloriích do svého blogu.

Počítání kalorií je velmi složitá disciplína a normální člověk bez znalostí spousty ukazatelů ani nemůže správnou hodnotu kalorického příjmu určit. Osobní dispozice a zdravotní stav sehrávají důležitou roli. Bohužel počítání kalorií není exaktní vědou a kalorické tabulky jsou jen hodně hrubě orientační. Některé potraviny dokonce nadhodnocují (ořechy....), některé podhodnocují (ovoce....).

Kalorické hodnoty se mění podle toho, jaká je to potravina, její odrůda, velikost, zralost. Záleží také na tom, jak potravinu zpracováváme a to jakou mírou tepelného i mechanického zpracování.

Obecně platí, že průmyslově zpracované potraviny mají vyšší kalorickou hodnotu, proto se z nich také více tloustne.

Jistě se všichni shodneme na základní rovnici energetické bilance a to: Změna hmotnosti = energetický příjem – energetický  výdej

Jenže, i když budete v energetickém deficitu, nikde není psané, že si tělo vezme energii z tukových zásob a ne ze svalové hmoty a to v souladu se zákonem o zachování energie.

I přes to, pokud by někdo chtěl spočítat Váš kalorický příjem, musel by znát i dispozice Vašeho těla včetně zdravotního stavu. Je totiž rozdíl mezi tím, kolik kalorií sníte, a kolik se jich skutečně dostane do těla.

Musel by vědět, jaká je kapacita Vašeho trávení potravy, kterou dokážete reálně natrávit a absorbovat.

Musel by znát složení Vašeho mikrobiomu - jaká je Vaše skladba bakterií, které nám pomáhají trávit potravu. U každého člověka je totiž jiná.

Musel by znát míru stresu, ve kterém žijete.

Musel by znát činnost štítné žlázy, která zrychluje bazální metabolizmus. Dva lidé se tejnou aktivní hmotou mohou mít rozdílnou rychlost a proto bude těžké určit zda jste nebo nejste v kalorickém deficitu.

Musel by znát hladinu vašich hormonů, u mužů testosteronu a u žen estrogenu. Výše těchto hormonů ovlivňuje reakci na kalorický deficit a hraje významnou roli při spalování tuků a tvorbě svalové hmoty.

Musel by znát Vaši inzulínovou citlivost. Pokud je vysoká, je vše v pořádku. Pokud je ale nízká, bude se tělo chovat neefektivně, a i při energetickém deficitu, něco schová do tukové tkáně.

Musel by znát Vaši genetickou dispozici, která vše ovlivňuje. Vaše geny rozhodnou jak snadno budete spalovat tuk, nebo nabírat svalovou hmotu.

Suma sumárum, může být počítání kalorického příjmu nepřesné o 30-40% plus mínus. Snažit se o hubnutí formou kalorického deficitu není zrovna dobrá strategie.

Když vše shrnu je počítání kalorií věštěním z křišťálové koule. Někdy se člověk možná trefí, ale většinou asi ne. Pokud se chcete udržovat v lehce kalorickém deficitu, je to jak hledat jehlu v kupce sena.

Proto kalorie nepočítám, raději se řídím zdravým úsudkem a snažím se dodržovat následující pravidla:

1. Jím do syta, spíše trochu méně. Snažím se tím udržovat v kalorickém optimu.

2. Jím pomalu, abych neošálil smysl sytosti.

3. Snažím se jíst dostatek bílkovin, dostat do těla minerály (piji Magnésiu asi 1l/den, dále vodu) a jíst dostatek zdravých tuků.

4. Snažím se zapojit smysly a poslouchat své tělo. Nic se nemá dělat násilnou formou.

5. Snažím se vyhnout sacharidům a nejíst průmyslově zpracované potraviny. Obojí se mohou vázat na opioidní receptory a nutit Vás jíst, i když nechcete. Rafinovaný cukr považuji za zbraň hromadného ničení. Zde je dobrým řešením Low Carb.

6. Snažím se povznést nad stresovými situacemi a rozhodně neřeším stres jídlem, nebo čokoládou.

7. V rámci možností zdravotního stavu se snažím cvičit, v mém případě dynamický strečink. Přes den se snažím mít dostatek pohybu. Běhat bohužel nemohu.

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 03. 2021 19:55
Děkuji za pěkný a poučný článek.
15. 03. 2021 19:54
Snažím se dodržovat sacharidy i bílkoviny, zeleninu také přiměřeně, ovocem si to kazím ale ovoce mám ráda.
28. 10. 2018 21:19
Sedm bodů na konci článku se mi líbí a zdají se mi být opravdu rozumné. Minerálky dodávám spíš v létě, když je horko. Jinak preferuji vodu. Sacharidům se nevyhýbám, ale nepřeháním to s nimi.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři