TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 24. 10. 2018

Jak si nahrát profilovou fotku?

Zdenek1

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 11.7 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 103
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133287.34 km
Kolo: 66129.30 km
Cvičení: 5531 h 55 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Zdenek1

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Skladba jídla

02. 11. 2018

Přemýšleli jste někdy o tom, v jakých kombinacích jíme jídlo?

Je to samozřejmě trochu složitější téma, které můžu v dalších blozích trochu rozvést, pokud bude zájem. Potraviny můžeme rozdělit z různého pohledu, dnes napíšu jeden z nich.

1. Bílkoviny - ryby, maso, vejce, luštěniny, semínka, ořechy ...

2. Rostlinná strava - zelenina, ovoce, bobule, naťová zelenina, kvašené produkty ...

3. Uhlohydráty - chléb, rohlíky, moučné výrobky obecně, brambory, kompoty, marmelády ...

Dále by se daly rozdělit na kyselinotvorné a zásadotvorné, ale o tom příště.

Základem pro správné stravování je druhá skupina, která je kompatibilní s oběma zbývajícími skupinami, zatímco první skupina se třetí kompatibilní nejsou.

Hlavní výhodou rostlinné stravy je ta, že obsahuje fermenty a díky tomu je může tělo strávit s nízkým energetickým výdejem. Navíc se tato strava dokáže prakticky z poloviny strávit sama.

Každá potravina má jiné nároky na zpracování. Jíst bílkoviny s uhlohydráty pohromadě je vlastně smrtelná kombinace. Teoreticky bychom mohli jíst bílkoviny a za 5 hodin po nich uhlohydráty.

Bohužel to dělám taky!

Dáme si k jídlu maso a k němu výrobek z mouky. Pak vše špatně pokoušeme a dostaneme do žaludku. Uhlohydráty na sebe naváží část kyseliny solné, určené k natrávení masa, které potom není zcela zpracované. Pak vše postupuje do střev, kde se mění prostředí ze zásaditého na kyselé. Zbytky uhlohydrátů s nestráveným masem zde začnou hnít. Ovlivní tak mikroflóru střeva, která místo syntetizování živin do těla se změní na patologickou. To bohužel není zdaleka vše. Bílkoviny se začnou rozkládat ve střevě a začnou vytvářet dusíkaté látky a soli, které se začnou ukládat ve vazivu. Toxiny se začnou ukládat na stěnách střeva a mohou mít negativní vazby na jiné orgány těla. Tělo na proces sice zareaguje zvýšenou tvorbou protilátek, ale ve finále může dojít k selhání imunitního systému.

Co k tomu dodat? Snad jen to, abychom jedli střídmě, aby tělo mělo šanci potravu zpracovat. A dobře potravu v puse rozmělnit, usnadníme tak proces zpracování.      

Na závěr, co by pak dělali lékaři, kdybychom se opravdu správně stravovali? Asi by byli na Úřadu práce.

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 11. 2018 20:18
Plně souhlasím s Hankou Málkovou, proto jsem v závěru článku nabádal, abychom jedli střídmě, aby tělo mělo šanci potravu zpracovat.
Článek nevybízí ke konzumaci dělené stravy, jen upozorňuje k jisté nekompatibilitě některých skupin jídel, kde musíme být opatrní a střídmí. Příklad se steakem s hranolky je dobrým příkladem.
05. 11. 2018 12:28
Děkujeme za vaše praktické blogy, v lecčem máte pravdu, ale tady si dovolím z "odborného" hlediska trochu zasáhnout. Tělo je uzpůsobeno na smíšenou stravu a je schopno ji efektivně trávit, není tedy třeba potraviny nějak oddělovat. Samozřejmě je potřeba vše jíst v rozumném množství, je jasné, že když sníme 300g steak a k tomu talíř smažených hranolek, tak už to není pro naše tělo nic dobrého. Ale pokud budeme dodržovat běžné zásady - vybírat si kvalitní potraviny, nebudeme to přehánět s množstvím a vždy k jídlu doplníme dostatek zeleniny, tak bude vše v pořádku a naše tělo si s tím poradí (pokud samozřejmě netrpíme nějakým onemocněním).
02. 11. 2018 22:13
To zavání dělenou stravou. Tam se taky uhlohydráty nesměly spolu s bílkovinami
02. 11. 2018 18:06
Prostě: "Jez do polosyta, pij do polopita" - stará lidová moudrost :-).
02. 11. 2018 17:06
Krásný článek a na konci pravdivý a úsměvný. Co by dělali doktoři???? To co někteří už dnes, lhal by nám a zkoušeli co vydržíme., :-)))

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři