TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 31. 12. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

alvapboudica

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 6120
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132660.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

alvapboudica

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Popeleční středa

16. 02. 2015

... je opět tady. Nic až tak nového, já masožravec se přesvědčím, že je nutné si odlehčit. Jo, nechce se mi, ale po přečtení průběhu masopustu 2014 (spodní část blogu) se mi vybavil ten příliv energie. Jak to funguje, nevím. Teď se mi nechce a přitom se už těším! 
K mírnému úbytku váhy u mě dochází při návratu k masité stravě. Proč to tak je, neumím vysvětlit. Každopádně dnes nákup s ohledem na postní dobu.

Opožděný adventní zápis (2014)
Advent sám o sobě by s půstem z hlediska církevního spjat nebyl, ale období je to ohraničené a předchází době, která je v našich krajích poněkud spojená s větší konzumací tučného a sladkého. 
Letos se mi do zimního masopustu nechtělo, ale po vzoru Margarithky jsem se vzpamatovala a dobře udělala. Tímto ji děkuji. 
S první svíčkou na adventním věnci: maso a masné produkty ne, v neděli ryba. Jen na zápis blogu čas nebyl.
Už teď mohu říci, že tělo opět reagovalo na odlehčený režim: 
  • celá rodina nemocná - já ne (zatím), manžel tvrdí, že můj imunitní systém mi závidí
  • bolest kolene výrazně menší, některý den i nulová
  • lehký pokles váhy (půl kila)
No a k té váze, prostě se nehne, při tom se cítím docela dobře, oblečení je volnější. Tak jsem poprvé dala udržovací cyklus. Jen mám strach jestli se to psychicky neprojeví na mém přesvědčení hubnout. To je moje poněkud slabá stránka. Moje snaha hubnout je dána touhou zbavit své tělo bolesti kloubů a pat (zde velká úleva). Teď se přidalo i přání posunout se v józe.
Ale motivace pro hubnutí - to je moje slabší stránka. Asi tak trochu můžu závidět tomu, kdo je schopný hubnout do šatů, plavek, mít ploché břicho. Tohle mě sice inspiruje, ale bohužel nebere.
Takže pěkné a pohodové svátky všem, klid, málo sladkého, hodně podnětů k pohybu. 
Vzhůru duchem, s hmotností dolů!

Velikonoční neděle 2014

... ukončí můj půst od masa, který započal na Popeleční středu.
Jak bylo?
1. V ledničce se objevily potraviny, které tam normálně nejsou, nebo tam mají výskyt ojedinělý: 
seitan, tofu, robi maso (různé druhy, různé příchutě), tempeh (tak ten je moc dobrý). 
2. Skvělým způsobem jsem přežila rodinnou oslavu. Argument, že mám jarní odlehčenou stravu byl kupodivu přijat. Ano, kdosi se snažil mne zlomit, ale neuspěl a k mému údivu ho nepodpořilo okolí. Jsou dvě možnosti. Buď jsem byla za podivína já (ale nezdálo se), nebo je rozčiloval svým nucením k jídlu taky. A podezírám okolí, že mně závidělo. Byla jsem čilá, bylo mi fajn.
3. Jarní viróza měla víc jak rychlý průběh - patrně za to nemohl půst, ale co kdyby?
4. Dostala jsem energetický šťouch. Byla jsem unavená a zpomalená, úkoly se vršily. Lehký žaludek = lehká mysl. Pozvolna jsem se rozjela a stala se fungující bytostí. 
5. Postupně zase plavu svůj 1 km (moje taxa před obezitou). Takže od Zeleného čtvrtku do Velikonoční neděle 4 km v bazénu. Bohužel sebou vláčím ta kila navíc.
Ponořená část těla je sice nadlehčována silou rovnající se měrné tíze chlorované vody kterou mé zanořené tělo vytlačilo, ale odpor mírné obezity vyvolané třením chlorované vody o mé tělo je značný. Cítím, že je nezbytně nutné vymodelovat estetický aerodynamický tvar své postavy.
No nepatří to zrovna do velikonočního zápisu, ale já ze začátku uplavala pětistovku a ještě při tom "polykala andělíčky". Plán je chodit "na bazén" třikrát týdně.

Pojala jsem to letošní jaro jako probuzení z mnohaletého spánku.
Jo a od nedělního oběda zase všežravec, ale hlava velí chuti (žravosti) a žaludku.
Dnes říkám, příští rok zase! Pokračování tohoto blogu:18. února 2015.


Popeleční středa 2014

... je první den postní doby a letos: 5. března 2014. 
Následuje 40 ( + 6 nedělí = 46) denní  půst. Neděle se do postní doby nezapočítávají, poněvadž se za postní dny nepovažují. 

Popeleční středa je v katolické církvi dnem přísného postu (půst od zdrženlivosti masa a půst „újmy“ - jen jednou za den úplné nasycení).

Tolik zdroj Wikipedie a Víra.cz. Zde je zpracována i historie a duchovní hodnoty půstu.

Letos budu držet 46 dnů potřetí:

Poprvé jsem nevydržela.

Podruhé ano, byla jsem již lépe připravená. 

Průběh byl a asi bude následující: V neděli zařazuji ryby. Doma je to komentováno: "Maminka zahájila grilovací sezónu". 

Jinak se stravuji pravidelně pětkrát za den. Objevila jsem nové suroviny, které lze místo masa užít.

Osobně považuji toto období za očistné a prověřuje moji vytrvalost. Řekla bych, že dokážu sama sobě něco odepřít. Navíc se jedná o potravinu v současné době lehce dostupnou. 

Z předchozí zkušenosti vím, že prvních 14 dnů bude pohodových - říkám tomu skvělé období. Pak začne chuť na maso. A tady přichází období vytrvalosti a pevné vůle. Když si pak maso dám k obědu o Velikonoční neděli, má úplně jinou chuť. Lépe řečeno - tu chuť cítím. 

Každopádně uvidím, co semaforky. Půjde totiž o náhradu bílkovin. Právě to jsem si loni hlídala a půst vydržela. Letos však budu mít kontrolu "policejní". 


Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

18. 02. 2015 09:03
Taky mě bolí klouby, ale udělala jsem pro ně sulc... Zkusím to postupně - víc luštěnin a ryb,úměrně méně masa. Dík za inspiraci a vtipný a čtivý blog.
15. 02. 2015 18:28
Díky, budu se letos inspirovat. Ale vzhledem k těm bílkovinám, si dovolíme s manželem ryby i jindy než v neděli. Ale i to beru jako odlehčení v této předjarní masopustní době:-).
21. 04. 2014 13:16
Máš výdrž a pevnou vůli. Gratuluji! Veselé Velokonoce!
20. 04. 2014 11:37
Ať žijí jarní předsevzetí!
22. 03. 2014 07:06
Já raději umírněně všeho. Jedinou očistnou kůru co dělám plánovaně, (teď to nejde, musíme tu prní vnučku alespoň trochu zapít) je postit se alkoholu
03. 03. 2014 16:05
Moje maminka vyučuje katechismus, takže samozřejmě dodržuje, potíže s tím nemá / ale nepotřebuje hubnout, má ideální váhu/ . Já mám velmi náročnou práci ve zdravotnictví a přestože jsem sacharidový typ, bez masa bych nevydržela. Tolik ode mne. Pěkný den.
03. 03. 2014 11:56
Do třetice - držím ti palce, ať se povede postit.
01. 03. 2014 14:08
Dodržuje někdo? Jaké máte zkušenosti?

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři