TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 01. 05. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

cernovska

Sebekoučink

Váš nezaplacený cyklus byl automaticky zrušen dne 25. 1. 2024. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 13772
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133162.34 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

cernovska

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Výzva pro šéfkuchaře, kuchařinky a fajnšmekry

20. 02. 2016

Snažím se přijít na chuť sojovému masu. Zatím se mi to nedaří, protože má pro mě divnou konzistenci a chuť. Myslím si, že chyba je ve mně, protože z této prapodivné suroviny neumím vytvořit nic, co by mě chutnalo nebo alespoň neodpuzovalo. Svoji snahu přijít na chuť různým potravinám ale nevzdávám, proto se obracím na Vás všechny šikovné a vynalézavé tvůrce báječných, zdravých a energeticky vyvážených jídel, abyste mi poskytli něco málo ze svého know-how!

Jeden malý požadavek: jednoduchost přípravy!!!

Předem díky!

20.2.

Děkuji za tipy, odhodlala jsem se k nákupu sojových kostek a hle, co jsem si splácala k sobotnímu obědu:

Kostky jsem uvařila ve vývaru, vyždímala, hodila na pánev s olejem a sypala, co mi přišlo pod ruku - sůl, pepř, pálivou papriku, grilovací koření, zázvor (ve finále by to ještě trochu ochucovadel sneslo). Pak jsem ještě dohodila cuketku na kostičky. Přílohu k tomuto rádobymasu tvořila černá čočka a nastrouhaná červená řepa. 

Ještě to sice nebyl velký kulinářský zážitek, ale docela se to dalo.

Chystám se na další pokusy, průběžně zahlásím výsledky!

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 02. 2016 15:32
Já vařím sojové plátky často, Základ je uvařit je ve slané, okořeněné vodě (kari, česnek, cibule, bazalka ... podle toho co s tím budeš dělat dál). Pak plátky dělám na řízek, na houbách, na svíčkovou, na paprice, s hlívou na guláš, často jej osmahnu na pánvi a přidám k omáčce (křenová, koprová, znojemská), někdy potřu hořčicí a zamotám s náplní jako ptáček ... fantazii se meze nekladou :-). Drť používám do náplní (papriky, lilek, cuketa) nebo jako základ na karbenátky (kapusťáky, brokoličáky, květákové placičky). Kostky po uvaření dávám zapéct se zeleninovými hranolky do trouby. Jednou jsem je udělala i v rajské omáčce místo kuliček a nebylo to špatné a chystám se je narvat do lazání.
20. 02. 2016 13:59
Já ho dělám i samo´i míchám..třeba s kuřecím, se šunkovým salámkem, namočím do bujónového vývaru, nejlíp přes noc....pak vyždímám, nudličky ještě překrájím, šup na olej s cibulí, no a pak přidám sojové, eventuelně i jiné maso a dle chuti...zeleninu, houby....nám to moc chutná...člověk se to musí naučit pořádně ochutit a upravit....to vychytáš, neboj :-)
04. 02. 2016 21:20
Ano to je pravda, dělám to jako Sampoch, když to tedy dělám tak na 1/2 + zeleninu. Většinou jsem tak nastavovala porce, když bylo málo masa a peněz.
03. 02. 2016 20:55
Jo, a ještě. Nevařil bych jídlo jen ze soji, ale dohromady s masem. Třeba 1/2 na 1/2. Také bude dobré takovou omáčku nebo guláš jíst až druhý den, až se pořádně proleží.
03. 02. 2016 20:50
Já tedy sojové maso moc nedělám, vlastně jsem do zkoušel jen párkrát, ale základ podle mne je, že se jedná o "materiál" bez vlastní chuti, a proto je potřeba tam tu chuť dodat. Asi bych to namočil do silného vývaru, nebo když ti zbyde z masa výpek, aby to nasáklo co nejvíc chuti z masa. Potom už s tím zacházej jako s masem. Dobře pořídíš s jídly které jsou více kořeněné, např. guláše, nebo pálivá jídla atp.
03. 02. 2016 20:19
nekupuji kostky, drtě apod...kupuji uzené tofu, seitan a uzený tempeh. Vše se dá nakrájet do jakékoliv dušené zeleniny, seitan do omáček, tempeh výborné škvarečky posypat br. knedlík a zelí, nebo jakýkoliv zeleninový salát, dušená zelenina. Uzené tofu , porek a sojovka příloha kroupy........zkoušej, experimentuj, střídej koření.....a dej vědět:-)
03. 02. 2016 20:15
Základ hodně moc překořenit, uvařit, pak hodně vymačkat a teprve potom dělat jako maso třeba na cibulce atd.
03. 02. 2016 20:12
Jsme na tom podobně, já úplně stejně "bojuji" s tofu,ale já to už vzdala. Sojové maso čas od času můžu. Máme rádi drť, z té vařím gulášovou polévku nebo směs na špagety. Drť jen zaliji vařící vodou kterou osolím a okořením tím, co máme rádi.Potom sliji a již pracuji úplně stejně, jako by to bylo mleté maso. Potom máme rádi plátky na houbách. Plátky zaliji vařící slanou vodou, přidám cibuli, sušené houby česnek, pepř a vařím, aby plátky "nasákly" houbovou chutí. Opět sliji a potom již pracuji zase jako s masem - udělám cibulový základ, přidám česnek na plátky a nakonec plátky sojového masa a uvařené sušené houby. Dám péct jako maso, občas lehce podliji vývarem, ve kterém jsem vařila maso.Ale spíš to peču, nedusím. Dáváme si to s bramb.knedlíčky a zelím apod.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři