TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 22. 05. 2017

Jak si nahrát profilovou fotku?

honzat781

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 97
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133054.53 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 24 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

honzat781

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

O špatných návycích a jak na ně

13. 06. 2017

Jsem si skoro jistý, že toto je jen první článek na toto téma a v budoucnu jich ještě pár bude. Hodně jsem se poslední dobou kvůli práci věnoval knihám o zvýšení produktivity a managementu změny. Přijde mi trochu vtipné, jak moc jsem se u toho naučil o návycích a o tom, jak s nimi pracovat.

Je potřeba si opět uvědomit, že neexistuje univerzální řešení, které by fungovalo pro všechny. Co jsem se naučil za posledních několik let je, že nemá smysl snažit se změnit něco velkého. Může to znít jako výmluva, ale je to prostě příliš velké sousto. Příliš velký tlak na člověka a jeho vůli.

Co jsem se naučil, a co mi docela pěkně funguje, je přistupovat i k hubnutí podobně jako ke každému jinému problému, který řeším v práci. Začít analýzou a uvědomit si ty každodenní drobnosti, které mě dovedly tam, kde dnes jsem. Uvědomit si, jaké špatné návyky mám. Je totiž fakt nemožné odstraňovat nějaký špatný návyk, o kterém ani nevíte, že ho máte. 

Výběr špatného návyku, kterého se zbavíte
Tohle pro mě nebylo jednoduché. Upřímně říkám, že jsem ambiciózní a že plánuju ve velkém. Malé cíle pro mě byly nemyslitelné - ty přece nic nezmění. Tohle má ale jeden zádrhel.

Už několikrát jsem si řekl, že nesmím jíst sladké. Sladké je dost velká skupina - je to od všech těch šušenek, čokolád, dortíků až po nápoje jako je Cola nebo i oslazené kafe. Snažil jsem se to vyloučit všechno. Vydrželo mi to maximálně několik týdnů, pak se to postupně vrátilo. „Však ty 2 decy Zero Coly nic neudělají, dám si pak hodinovou procházku a bude to okej.“, říkal jsem si. 

No, tak takhle ne, prosím vás. Nezačínejte s takovým závazkem, dost pravděpodobně to dřív nebo později vzdáte. Postupně, po malých krůčcích. A pak už to bude zase zpátky v původním stavu. 

Diety nefungují
Spousta studií mimochodem tvrdí, že diety vlastně nefungují, protože jsou jen dočasnými řešeními. Často proto, protože si lidi řeknou „A teď držím dietu a nesmím jíst tohle a tohle.“. Už jen tahle formulace je chybně, když se nad tím zamyslíte pořádně. „Teď držím dietu“ v podstatě znamená, že ji dřív nebo později držet přestanete. Co bude potom? Studie dokazují, že se vrátíte zpátky k tomu původnímu. Však všichni známe „jo-jo efekt“.

Jak tedy na to? „Nedělám“ místo „nesmím“
„Nesmím“ způsobuje přílišný tlak - je to něco zakázaného a zakázané ovoce chutná nejvíce. Když něco nesmíte, podvědomě vás to k tomu svádí. Taková pravidla jsou jednoduše porušitelná. Já jsem začal používat „nedělám“ místo „nesmím“. Jak to funguje v praxi? 

Zaměřil jsem se na věci, které mi v životě prostě nebudou chybět. Zjistil jsem, že mi vlastně nechybí sladká pití. Ale přesto jsem se k nim po nějaké době vrátil. Většinou v době, kdy jsem toho měl hodně, třeba v práci či ve vztazích. Automaticky jsem prostě sáhnul v obchodě do lednice pro to pití, na které jsem si kdysi zvykl. Věděl jsem, že „nesmím pít sladké nápoje“, protože to není zdravé. Přesto to nepomohlo, ne dlouhodobě. 

Dokud jsem si to neformuloval jinak: „Já nepiju sladké nápoje.“ V ten moment jsem to otočil z dočasného řešení na trvalé. To, že nepiju sladké nápoje, je čistě moje rozhodnutí, není to nařízení a není to zákaz. Co je velmi důležité, tak já ani v hlavě nepočítám s tím, že bych měl někdy v budoucnu sladké nápoje zase začít pít. Moje rozhodnutí je, že něco takového já prostě ve svém životě nemám a nepotřebuji. Je to drobnost, je to tedy snadno zvládnutelné. A postupně se, drobnost za drobností, zbavím všech těch zbytečných věcí.

Má to samozřejmě ale drobný háček. Přirozeně to vede k tomu, že pokaždé, když jdu do obchodu pro pití, tak musím zatěžovat mozek tím, že musím vymyslet, jaké pití si koupím. Možná to zní jako drobnost, ale „stokrát nic umořilo osla“. Takže jsem si prostě řekl, že si kupuji pouze neperlivou vodu. V ten moment je totiž ta volba jednoduchá - kdykoliv mám žízeň, tak si automaticky kupuji či objednávám neperlivou vodu.  A dnes, po několika týdnech, už i obsluha restaurace, kam chodíme čas od času s kolegy na oběd, automaticky ví, že si k tomu obědu dám neperlivou vodu. To je příjemné, že si toho všiml i úplně cizí člověk, no ne? :-) 

Pro tip: Napsal jsem si na závěsnou tabuli doma, že si od 1. května kupuji už jen neperlivou vodu. Možná drobnost, ale pomohlo to. Bylo to totiž napsané a ne jen pronesené do vzduchu.

„Jsem“ místo „Chci“
Podobně to mimochodem funguje i pro naučení nových návyků. Já nyní zkouším nahradit maličko nejisté „Chci chodit každý den ráno 5 kilometrů“ za „Každý den ráno chodím 5 kilometrů“. Cítíte taky ten rozdíl, už jen v těchto dvou větách?

Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 06. 2017 19:40
To je prostě osobní zkušenost a není nad ní. Stejně si myslím, že každý z nás má svůj čas, kdy k něčemu dospěje, kdy se k něčemu odhodlá, kdy se rozhodne a vykročí...je to různě dlouhý proces. Někdy z minutu na minutu, někdy dlouhé rozhoupávání. Potom záleží na tom, jak se to povede....
28. 06. 2017 08:42
Zajímavý postup, určitě vyzkouším. Je pravda, že sugesce opravdu funguje.
27. 06. 2017 20:49
děkuji za trefný blog a těším se na další
14. 06. 2017 07:44
Honzo, hezký článek, báječný přístup. Už jen to uvědomění, že to co nyní pro sebe děláš není dieta a omezování se v něčem, ale že je to změna jako taková celistvá, je to úplně jiný životní styl, pokud možno trvalý :-).
Parádní hra se slovíčky, ale opravdu to funguje a hlavně to musí převzít mozek. Ono ze začátku to je obtížné, pak přijde fáze kdy nám to přijde jednoduché dodržovat to a po nějakém roce to jde automaticky a nemusíš o tom vůbec přemýšlet. Moc ti fandím a těším se na další tvůj blog :-).
13. 06. 2017 22:40
Stačí si pořídit čilejšího hafana a o kilometry není nouze. Ten můj například počasí vůbec neřeší. I kdyby padaly trakaře, nenechá se zviklat a je z toho minimálně hodina v lese...
13. 06. 2017 18:27
Spoustu návyků už jsem odbourala, a co se chůze týče- někdy jsem ráda, že vůbec chodím a jindy ujdu i těch 5km. Blog je napsán pěkně a cílevědomě.
13. 06. 2017 17:26
Moc pěkný blog. Já jsem už plno špatných návyků odbourala, ale některé zůstávají. Většinou mi to naruší nedostatek času, moc práce, únava. Hlavně v jídelníčku. Pohyb se snažím držet. Chůze, jóga, rotoped, na kole do práce... Snažím se chodit denně více než 10000 kroků. Mám náramek, který mi je počítá. Na jaře jsem si řekla, že chci mít 15000 kroků denně průměr. Už se blížím, v minulém týdnu mám průměr 14190. Občas se stane, že ani těch 10000 kroků neudělám, pracuji v kanceláře a většinu dne prosedím. Kdybych neměla kontrolu kolik nachodím, tak bych tolik nechodila. Já už váhu udržuji a myslím si, že u mě je důležitý hlavně ten pohyb. Těším se na další tvůj příspěvek a milé komentáře. To vše nás tady na Stobu udržuje v pohybu:-)
13. 06. 2017 15:57
Jsem ten příklad napsal dost striktně na konci, souhlasím. Ale už i tak ten příspěvek byl dost dlouhý, a nechtělo se mi vysvětlovat, že se to týká 3-4 rán v týdnu :-) Já totiž třeba nechodím, když mám ráno trénink, což už jsou 2 dny z týdne pryč :-) a vlastně ani neměřím ani tak tu vzdálenost 5 kilometrů, ale spíš, abych tomu ráno věnoval hodinu a hlídal si tepovku :-) Tím tomu dám jasný časový rámec, který tomu chci věnovat.a když některé ráno nezvládnu hodinu, ale jen 30 minut, doženu to jiný den.
V závěru článku mi šlo spíš o tu změnu ve formulaci a jaký to způsobí rozdíl :-)
13. 06. 2017 13:15
Úplně souhlasím se Sifakou... Já kilometrů nachodím celkem dost a snažím se cca 6 km zvádnout každý den... Ale! Někdy je toho prostě hrozně moc v práci nebo prší od rána do večera a když pak takový den nastal a mě to narušilo plán, docela mě to rozhodilo. Nesmyslně. Takže jsem si stanovila měsíční plán s tím, že když jeden den nevyjde, další třeba přidám - už je tam prostě větší svoboda. Ale každému, jak to vyhovuje samozřejmě :-) Jinak opět skvělý příspěvek!
13. 06. 2017 12:49
Honzo, článek se mi moc líbí, nechci ti to v žádném případě nabourávat.Jen je třeba být realista.Jít do obchodu a koupit basu čisté vody, kterou pak doma vypiješ je docela snadné a dá se na to zvyknout.Jenže chodit každý den 5 kilometrů??.........To není tak úplně snadné, protože:jednak je to časově náročnější, působí počasí, zdravotní stav apod....Prostě pokud těch 5 kilasů není jen příklad, zdá se mi to příliš striktní a svádělo by to buď k porušování nebo ke stresu.Tedy aspoň tak to mám já.Můj návrh je, napsat si:minimálně 4x týdně ujdu 5 kilometrů, tzn, podle situace to může být 20 ale i 35 kilometrů a umožní to lepší plánování.Navíc, pokud se ti něco v úterý po*** :-) , ještě není celý týden v pytli.Rozumíš mi? :-))
13. 06. 2017 10:12
Moc pěkně sepsané. Teď jen, aby to fungovalo i v praxi, a hlavně trvale .. :-) - to je samozřejmě moje zkušenost.... teorie by mi šla, že bych sama mohla dělat lektora, ale ta praxe, ta morálka, ta moje slabá vůle ! ... ale s tebe čiší odhodlání a máš to všechno v hlavě srovnané, jistě ti to půjde lépe než mně
13. 06. 2017 10:07
Ano, je velký rozdiel medzi nesmiem a ja to nerobím, pretože JA nechcem a viem, prečo to nechcem. To je vlastne to, čomu sa hovorí, že všetko je to o hlave , o vedomom menení svojich doterajších návykov , s cieľom vylepšenia svojho zdravia.
A ešte som sa naučila, že rýchlo treba od slov a čítania, v našom prípade o zdravom životnom štýle, prejst k činom. Previesť to do praxe.To som sa naučila pri spoznávaní jógy.
Nech sa Ti darí pri zavádzaní do praxe, uhol pohľadu sa mi páči :-)))
13. 06. 2017 09:33
Máš to dobře propracované! Někdy to funguje: jím jen bílý jogurt, čaj a kávu piji neslazené...jím hořkou čokoládu v přiměřeném množsví...ale někdy se to SAMO vymkne....jím kuřecí bez chřupavé kůžičky, jím pouze libové maso. Ale jsme jen lidé...no ne :-))) Také jsem ale zrušila přání: Nesmím, už nikdy, zakazuji si atd. To opravdu nejde vydržet.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři