TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

jonasek

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 143757.57 km
Kolo: 67291.75 km
Cvičení: 5972 h 31 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 3486
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

jonasek

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Tip pro milovnice-milovníky koprovky

05. 02. 2011

Nevím, jestli znáte zeleninové omáčky, my jsme dnes měli k obědu skvělou koprovku (kdyby manžel tušil, že v ní nebyla ani trocha mouky!!!).

Na kapce oleje orestujete cibuli, kořen petržele, stonek z brokolice - množství dle počtu strávníků. Mírně osolíte a po změknutí rozmixujete. Dochutíte lžičkou Umeoctu (slano-kyselá přírodní šťáva, kupuje se ve Zdravíčku a vydrží na celý rok, skvěle se s ní dochucuje). Sladká chuť je dána petrželím. Nakonec vmícháte kopr (já používám mražený) a trochu sojové smetany.

Přidáte-li jakoukoliv sacharidovou přílohu (já jsem měla jáhlové knedlíky, manžel klasiku) a bílkovinu (tofu,vejce, libové hovězí), máte skvělé hlavní vyvážené jídlo a k tomu body za zeleninu.

Můžete experimentovat a používat různé druhy zeleniny: červenou řepu, pastiňák, celer, fazolky,...)
Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

08. 02. 2011 18:55
Ano, bez vajec, dobrá je kombinace jáhly a špaldová mouka.
07. 02. 2011 09:08
Jonasku, ta koprovka vypadá moc slibně, hned ji vyzkouším. Ze zeleniny dělám "jakosvíčkovou" a podobné omáčky v různých variantách, ale tohle mně ještě nenapadlo. A prosím, ty jáhlové knedlíky děláš jen z jáhel a mouky - bez vejce?
06. 02. 2011 11:57
Irena66, jonasek: Já mám pocit, že množství sacharidů se vařením nezvýší, zvýší se glykemický index, takže víc rozhoupe cukr v krvi, než syrová. Zadávejte za syrova.
Já dnes dělám brokolicovou polívku - povařím brokolici, rozmixuju, ochutím pepřem a muškátem a přidám tu rostlinou smetanu od Ramy. Kluci si do toho dávají ještě osmažený chléb a chutné to kupodivu i jim.
05. 02. 2011 21:34
Díky za recept na jáhlové knedlíky. Pokusím se je příští týden uvařit. Snad mi budou chutnat a zařadím je častěji do jídelníčku.
05. 02. 2011 21:11
No to já právě taky, ale je to asi špatně :-(
05. 02. 2011 21:09
Zadávám čerstvou, jinak si zatím neumím pomoci.
05. 02. 2011 20:59
Mám otázku: když na výrobu polévky nebo omáčky použijete čerstvou zeleninu, tak do koučinku to zadáváte jako čerstvou zeleninu? Někde jsem četla, že tepelnou úpravou se zvyšuje množství sacharidů a tady je ve výběru jen zelenina čerstvá, konzervovaná, sušená a mražená.
05. 02. 2011 19:46
Také dělám zeleninové polévky - stačí sáček mražené zeleniny, zeleninový bujon, povařit, projet ponorným mixerem, rozmíchám v ní vejce, zbytku rodiny dávám místo zavářky trohu kuskusu. pokaždé jiná - záleží na zelenině, jakou směs použijete....
05. 02. 2011 19:33
stajana
Stejně jako ty dělám i luštěninové polévky, vždy část luštěnin a zeleniny rozmixuji, není třeba zásmažky
05. 02. 2011 19:30
omlouvám se, samozřejmě obráceně
05. 02. 2011 18:43
jonasek - opravdu je ten poměr 1 díl vody a 3 díly jáhel?Děkuji
05. 02. 2011 18:10
Zrovna tak dělám "zahuštěné" polévky. Dnes např. brokolicovou. - Celer, mrkev, petržel, cibuli a oloupaný brokolicový stonek stonek osolím, okmínuji, opepřím a uvařím (cca 15 min - čím méně. tím lépe) a rozmixuji na kaši. V jiném hrnci uvařím brokolicové růžice (cca 10 min. - stačí) a třeba dnes k tomu ještě sušené houby, dochutím v tomto případě špetkou mletého muškátového květu a česnekem, vše smíchám a nemá to chybu. Ze stejného základu se dá udělat třeba "bramboračka s houbami - nerozmixuji všechnu zeleninu, trrochu jí dám na kousky rozmačkanou, houby, majoránku atd. No a smíchám a je to. Fakt výborné. Stejně dělám i svíčkovou - hodně zeleniny a rozmixovat a klasicky dodělat.
Přeji hodně nápadů a dobrou chuť
05. 02. 2011 18:03
Nasázím všechny zeleniny a k tomu 2-3 g oleje, zeleninu odhaduji dle počtu strávníků.
05. 02. 2011 17:30
Bezva tip, omáčky vůbec nevařím pač jsem asi tak jediný strávník z domácnosti co by je pozřel.. Už mi nějaká chybí, bezvadný tip, vyzkouším, jen co seženu kopr, z mraženého se mi to nechce dělat. Jen se chci zeptat jak se to kalkuluje do jídelníčku?
05. 02. 2011 16:18
Vypadá to slibně i ty knedlíky. Díky za nápad
05. 02. 2011 15:39
Omáček zeleninových lze vařit hodně, výborný základ je i dýně Hokaido, mňam...Abulo - zítra udělám dušené hovězí s tvou svíčkovou
05. 02. 2011 15:18
Recept vypadá skvěle, vyzkouším. Já dělám celkem dobrou omáčku, o které rodina tvrdí, že je jako svíčková. No, svíčková to není, ale chutná dobře. Na kapce oleje orestuji mrkev, celer petržel, cibuli (nešetřit). Podliji, osolím, podusím s bobkovým listem a novým kořením, rozmixuji (bez koření). Dochutím troškou octa nebo citronové šťávy, je možné přidat trochu zakysané metany light. Výborně to chutná s plátkem krůtích nebo kuřecích prsou a jedním (!) plátkem knedlíku.
05. 02. 2011 14:07
Ty jsou jednoduché, uvaříš jáhly (voda:jáhly v poměru 1.3) a po vychladnutí přidáš trochu mouky, já dávám kukuřičnou. Válečky, malé šulánky, ap. se uvaří v osolené vodě než vyplavou ode dna. Dají se zamrazit.
05. 02. 2011 13:51
Vyzkouším, může to být velice dobré, koprovku mám ráda, ale už měsíc nejím žádné omáčky. Dík za radu. Jáhlové knedlíky jsem zatím nikdy nejedla.

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři