TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 04. 03. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

karmen

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 2747
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133583.04 km
Kolo: 66291.50 km
Cvičení: 5547 h 11 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Trampolína šikovný pomocník

13. 06. 2013

V několika komentářích už jsem se zmínila, že skáču na trampolíně. Tak je možná na čase napsat, co na ní vidím tak zázračného.

Původně jsme jí koupili dceři, která by jí měla používat jako rehabilitační pomůcku při své nemoci. Jenže je to puberťačka a jelikož to musí, tak na to přirozeně kašle. Párkrát jsem jí ke skákání donutila a přišlo mi to docela zábavné a tak jsem se mrkla na web, co vlastně taková trampolína s tělem dělá a píší tam toto:

Skákáním po dobu asi 10 minut denně posílíte srdce, plíce, svaly, kosti, cévní a lymfatický systém, snížíte hladinu cholesterolu a optimalizujete svou tělesnou váhu, normalizujete krevní tlak,pročistíte organismus, budete mít více energie a zlepšíte si fyzickou a psychickou kondici.

Cvičení na trampolíně je jednou z nejlepších aktivit na posílení lymfatické cirkulace. Při výskoku se totiž snižuje tlak, který působí na chlopně, ty se otevírají, lymfa volně proudí a vyživuje všechny buňky našeho těla, přičemž odplavuje odpadní produkty a toxiny.

Navíc v určitých fázích výskoku je každá buňka zatěžována zhruba až 4krát větší gravitační silou. Ve stavu beztíže, kdy jsou buňky zatěžovány jen minimálně, kosti ztrácejí pevnost a svaly sílu. To samé se děje i naopak, skákání na trampolíně buňky podněcuje, svaly jsou silnější, kosti pevnější a tím se předchází mnoha nemocem, jako je například osteoporóza.

Na rozdíl od mnoha jiných aerobních cvičení, trampolína minimálně zatěžuje vaše klouby (až 8krát méně než při joggingu).

Tak a teď něco z mojí zkušenosti. Jelikož je to stereotipní pohyb, cvičím na hudbu a abych nemusela kontrolovat  čas, počítám písničky začínala jsem na 5 dnes skáču na 20, což je něco víc než hodina. Po prvním skákání jsem se cítíla skvěle, měla jsem úžasně veselou náladu jako už dlouho ne, muzika a hopsání jak na rockovým koncertě udělalo svoje. Druhý den mě bolely svaly na břiše, mezi žebry, na rukou, nohách, zadku,no snad úplně všechny. Po týdnu jsem se změřila a s trampolínou a úpravou jídelníčku jsem měla dole 3 cm přes boky, 3 cm přes každé stehno, 7 cm přes břicho a na váze -1,2 kg, celulitida se změnila z kráterů na dolíčky a po 3 týdnech už je vidět jen při štípacím testu.  Teď skáču jen 3x týdně, protože se mi při každodenním skákání celkem dost zbláznily uzliny, tak jsem byla nucená vyměnit některé dny trampolínu za chůzi, centimetry i kila mizí dál, pomaleji, ale nepřetržitě. Určitě je to i změnou jídelníčku, ale trampolína má myslím taky svou výraznou roli. Podle toho co jsem se dočetla je trampolína vhodná pro všechny věkové kategorie od batolat po pokročilé důchodce. Zatím máme doma jen malou pokojovou, ale už se chystá místo na velkou zahradní a to teprve bude hopsání jedna radost :-)


Hodnocení (6 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

14. 06. 2013 12:14
Sport byl vždycky můj nepřítel, ale trampolína mě fakt baví a asi mi tak trochu vyšlapala cestičku k pohybu vůbec, teď každý den provozuju rychlochůzi, před měsícem nemyslitelný, protože by to byla nuda :-D
14. 06. 2013 12:06
Taky jsme ji dětem pořídili, sice na ní občas skáču, ale takhle intenzivně teda ne, ale ty úbytky máš parádní (potřebovala bych hlavně ta stehna), tak zkusím pravidelné skákání zařadit - uvidím, co to se mnou udělá - dík za tip :-)
14. 06. 2013 11:35
Tak to je drsne!!!!
14. 06. 2013 10:44
Prima tip. karmen, syn má velkou zahradní trampolínu, tak to o víkendu zkusím. Na gymplu (to je už v pravěku :-)) jsem na trampolíně cvičila i nějaké sestavy. Takže teoretické znalosti by byly. Dám vědět, jak jsem dopadla :-D)
14. 06. 2013 10:35
Zuzi, taky o tom uvazuji, trampolína by me asi bavila, akorát nevím jak to vysvetlit manzelovi, moje první vnouce cekáme v ríjnu, druhé v prosinci, ze bych to svedla ze trampolínu kupuju pro ne. Ne ze by mi jí manzel neprál, ale rekl by ze se mám podívat do sklepa kde uz stojí tri sportovní náciní. A jedno kolo v loznici jako vesák na odlozené hadry :-))
14. 06. 2013 10:30
Musí to být prima cvičení, jen mám pocit, že bych skočila jednou a naši by po příchodu našli z babky puzzle :-))), ať se Ti na trampolíně i mimo ni daří :-)))
14. 06. 2013 10:00
buriánku: skáču jen tak na hudbu, žádné speciální cviky. Ze začátku než jsem získala trochu jistotu, tak jsem jen tak opatrně skoro ani neposkakovala, nohy se mi skoro ani neodlepily od trampošky. Ono to zas není až tak jednoduchý nenabančit si, udržet se nějak rozumně ve středu. Hudbu si pouštím do sluchátek, takže je to i skvělý relax, protože se totálně odříznu. Starší pubertální dcera si občas klepe na čelo, když vidí jak na trampošce jančím, musí to vypadat opravdu komicky, zvlášť když neslyší co mi zrovna hraje :-D Jelikož to původně byla trampolína pro 50 kg dceru, tak má nosnost 100 kg, obyčejná koupená v supermarketu za 700,--, když jsem začala poprvé skákat, to bylo v únoru, měla jsem 104 kg a vydržela to. Pak jsem přestala,protože jsem měla zápal plic a když jsem se ke skákání teď vrátila, postupně popraskalo 10 pružin ze 40, tak jsme prasklé vyměnily za Insporline pružiny ks za 20,-- a funguje to :-) Zřejmě ty původní časem popraskají všechny, mám celou sadu náhradních, ale vyměňovat je všechny,když drží ty staré se mi nechce :-)
13. 06. 2013 23:58
Skákání na trampolíně jsem už několikrát vyzkoušela.
13. 06. 2013 21:36
http://www.insportline.cz/3089/trampolina-s-drzadlem-insportline-profi-digital-122-cm - koukni sem, tady jsem našla a ta má nosnost 110 kg a vypadá super, jen je dost drahá.... každopádně je to super nápad na trošku jiný pohyb :-). Začnu o tom uvažovat :-)
13. 06. 2013 21:08
Teď po nich koukám na netu a všechny nosnost do 100g a nemůžu sehnat nic na vyšší limit. Až i na to skočí drahá polovička, nebo někdo jiný s více kg.. Nevím nevím :D
13. 06. 2013 21:00
To by mě taky lákalo,ale nemám představu,kam bych ji dala :-)) škoda,ráda bych vyzkoušela
13. 06. 2013 20:52
U nás na dětském hřišti je taková ta trampolína se sítí kolem, už jsem přemýšlela, že ji vyzkouším, ale za 1) nikde tam není uvedená nosnost a nerada bych ji dětem zničila:D a za 2) přes den mě tam kolemjdoucí uvidí a oficiálně je trampoška jen pro děti a navečer se hřiště zamyká. Ale láká mě to hodně.
13. 06. 2013 20:35
Vážně stačí ta malá trampolína? Při čtení článku jsem si představovala takovou tu velikou kolem pěti tisíc, ne li více. A už jsem přemýšlela koho doma ukecám :D .. Ale docela bych si to chtěla vyzkoušet =) Fajn nápad.
13. 06. 2013 20:11
Karmen a copak cvičíš za cviky? Jen skáčeš do rytmu hudby jak tě napadne nebo to má nějak promyšlenou "choreografii"?
13. 06. 2013 20:06
Já tedy v autě pokud neřídím, žaludek na místě neudržím, ale na trampošce v poho, jen je třeba se nejprve naučit odraz i dopad na jedno místo, aby to člověka nerozhodilo, to by pak asi dělalo potíže, kdybych po trampolíně lítala jak nudle v bandasce :-/, i když na malé toho moc nenalítáte, to je tak rozbít si nos ;-)
13. 06. 2013 20:03
Leni, myslím že ta malá může být i v paneláku, když necvičím tak ji mám sklopanou u zdi :-) Ale klidně bych šla i k tomu centru, jsem pro každou blbinu, jenže je to z ruky :-D
13. 06. 2013 20:01
Trampolínu jsem zkoušela a jak píše Maxxx, dělalo se mi špatně.Takže žádné dlouhé skákání se nekoná,bohužel
13. 06. 2013 19:20
Tak na trampolínu mě nenalákáte. Loni v létě jsem se nechala ukecat dcerou, ať to jdu zkusit. Bylo mi blbě .... (žaludeční nevolnost jako při jízdě v autě, když sedím vzadu).
Takže se mnou nepočítejte.
13. 06. 2013 17:58
To by se mi mooooc líbilo ! Vyřádila bych se jak malá. Jenže - bydlím v paneláku ... ALE - u nás u obchodního centra CČM je trampolína, táááááákže někdy v pozdních nočních hodinách, až budou všichni zalezlí, půjdu skákat na trampolínu :-D Jen nechci jít sama, aby mě neodvezli ve svěrací kazajce :-D
KDO SE HLÁSÍ ? :-))

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři