TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 04. 01. 2015

Jak si nahrát profilovou fotku?

komarailona

Sebekoučink

Váš cyklus jste zrušil/a dne 31. 12. 2020. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 567
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133047.53 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 24 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

komarailona

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Ztráty a nálezy 1. díl

28. 06. 2015

Takhle už to fakt nejde. Vím - mám čtyři děti,  necelé dva roky po posledním porodu, ještě kojím, ale - bolí mě achilovka, zadýchávám se i při zavazování tkaniček a ostříhat si nehty na nohou dá fakt zabrat. Oblečení velikosti 46 mi začíná být nepohodlné a věci, které jsem tak ráda nosila jsou hluboko ve skříni, škrtí mě nebo se do nich prostě nevejdu. Ach jo.

Je mi 37 let. Moje koníčky jsou jen sedavé. Jsem povoláním výtvarnice, takže kreslím, tvořím, ráda čtu. Miluju sladké. Kdysi, ještě před dětmi, jsem chodila občas na aerobic, ale jinak je veškerý můj pohyb omezen na procházky s dětmi, občas kolo a plavání, v zimě lyže. Vše ovšem jen nárazově, rekreačně.

Po druhém porodu jsem jen podle rad kamarádky (která sama chodila na kurz STOBu), hromady brožurek a kuchařky paní Málkové, zhubla 6 kg (z původních 78 kg). Pak jsem znovu otěhotněla. Ani teď si neumím představit, že bych chodila každý týden někam na kurz. Mám malé děti, hlídání někdy nevyjde....ale přesto prohledávám STOBové stránky. Zvažuji možnosti. Ha...SEBEKOUČINK? Co to je? Trochu se v tom ztrácím, těžko orientuji - nejsem v tomhle moc dobrá. Ale co, zkusím se alespoň zaregistrovat, zjistit svou výchozí pozici. 

Je 5. ledna 2015. Vážím se. 89 kg při výšce 164 cm!!! Měřit se na šířku nemám sílu. Doporučený příjem 5300 kJ. Pohyb žádný. Učím se zapsat potraviny. Je to mnohem jednodušší než kdysi tabulka na papíře a kalkulačka, odpadá stálé přepočítávání....to půjde. Musí!

První tři dny mám trochu hlad a vím, že bych neměla. Snažím se dojídat alespoň něčím přijatelným. Jen zelenina mě neuspokojuje, mám po ní pocit prázdného žaludku. Stále pročítám rady a diskuse na STOBových stránkách. Hodně mě to povzbuzuje. Přidávám k zelenině a ovoci pravidelně bílkoviny. Olomoucké syrečky naštěstí miluju, cottage je můj favorit. Brzy ale také zjišťuji, že všeho se člověk může přejíst. Musím hledat jiné alternativy.

První ztráty
  • Ztráta chutí na sladké. Nikdy bych tomu nevěřila. Změnou skladby jídelníčku nemám takové chutě na sladké. Ani večer kupodivu. Musím dodat, že sladké si tedy úplně neodpírám. To bych opravdu nezvládla. Jen volím zdravější varianty. Bílý cukr doma už několik let nepoužívám. Dokoupila jsem datlový a agávový sirup, kvalitní čokoládu (můj favorit, něco na půl cesty mezi hořkou a mléčnou je 43% Tesco Finest). Sladké si dopřávám hlavně ráno - snídani na slano prostě nemůžu. Poslední mls je čtvereček čokolády nebo kousek domácího koláče ke kávě po obědě. Když je nějaká oslava, dám si buď pidikousek dortu nebo, a to častěji, schovám si kousek zákusku na ráno a hrozně se něj těším.
  • První ztracené kilogramy. Zpočátku to šlo dost rychle. První měsíc jsem přišla o prvních 6 kg. Prý voda, ale stejně to potěší. Nevydržím se vážit jen jednou týdně. Taky se ale nehroutím, když mám kolem menstruace skoro o 2 kg víc. Jsem teď už dost sečtělá :-) a vím jak se věci mají. 
První nálezy
  • Našla jsem svůj systém. Nemůžu si moc vařit zvlášť. Časově to nejde. Mám tu moc hladových krků. Manžel mě vidí přepisovat věci pořád do počítače: "Na to musí přece být nějaká apka, ne?" a můj technický zachránce pro mě objevuje kalorické tabulky do telefonu. Zjišťuju, že mají jiné výchozí nastavení než doporučuje STOB. Musím to taky celé přepočítat podle svého příjmu, protože STOB počítá v % a kalorické tabulky v gramech. Je to pro mě fuška - jinak se musí přepočítat bílkoviny a sacharidy a jinak tuky. Za pomoci kamarádky jsem to zvládla. UFF. Pár dní zapisuji na obě místa - tak pro kontrolu. A vychází to. Na STOB už teď chodím jen pro rady a povzbuzení. U vaření mám mobil, jím vlastně to co ostatní, jen rozložení na talíři vypadá trochu jinak a nandavám si na talíř položený na váze. Moji chlapi dostanou ke studené večeři obložené chleby a talíř zeleniny dohromady. Já mám např. obložený křehký chlebík a celou mísu salátu. Nebo jen salát, samozřejmě s bílkovinou, podle toho, kolik mi zbylo z celého dne kalorií, sacharidů atd. Děti mi ujídají, potvůrky. Diví se jak to, že můžu mít tolik jídla.
Pokračování příště :-)





Hodnocení (13 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 06. 2015 13:23
Přeji Ti,aby Ti Tvé nadšení vydrželo a byla stálá motivace !! :-)
28. 06. 2015 12:39
Krásně napsané. Moc ti držím palce. :-)
28. 06. 2015 09:55
Výborně,držím ti palce.
27. 06. 2015 22:31
Paráda, jsi šikovná a se čtyřmi dětmi si vážit a zapisovat jídlo, klobouk dolů!!!
27. 06. 2015 20:22
určitě to půjde,už jenom ty 4 dětí...to je výdej jak má být...držím palce...
27. 06. 2015 20:21
Držím palce, půjde to!
27. 06. 2015 20:11
Moc pěkné a pozitivní zhodnocení změn, které jsi se sebou provedla. podle fota soudím, že byly velmi úspěšné!

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři