TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 12. 02. 2014

Jak si nahrát profilovou fotku?

lin18

Původní Sebekoučink

20% -1.8
- +

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 2344
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133156.14 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Mateřstvím ke snížení váhy

03. 03. 2014

Jako mladá holka jsem nikdys váhou problémy neměla, jedla jsem co jsem chtěla , hýbala se taky jenpodle chuti a postava byla skvělá. Po nástupu do prvního zaměstnání  ovšem začala váha lézt mírně nahoru. Nosamozřejmě…místo pobíhání z přednášky na přednášku najednou celý densezení v kanceláři a po návratu z práce tak velká únava, že se opětjen leželo J.  A když se dlouho sedí je nutkání něcozobat….takže oplatky, oříšky, rohlíky, loupáčky, všechno ve skříňcev kanceláři pěkně po ruce.  Takydoma jsem se nijak neomezovala a vzhledem k tomu, že manžel je chronickyhubený člověk nikomu moje rozežranost nevadila. A protože jsem se chtělapředvést jako správná hospodyňka tak jsem dělala omáčky (nefalšované, sesmetanou, žloutky…), domácí knedlíky, polívky, pekla buchty….no prostěvývařovna.  Postupně jsem začalapřibírat, ale nijak jsem to neřešila, narážky okolí ignorovala a bylaspokojená. Nepatřím mezi ženské co se vyžívají v nákupech oblečení…takžeani tady mě čím dál větší velikosti nijak nevarovaly.  Nakonec jsem se dostala až k váze 75kg/171 cm. Jasně, není to žádná hrůza, ale asi jde taky o to, jak to má kdorozloženo…já měla dvě brady, velké břicho, stehna….prostě už jsem to nebyla já….ato všechno v průběhu cca tří let. Potom jsem otěhotněla….Pořád jsem sipřipadala v pohodě, v těhotenství se přece přibírat musí, navíc můjgynekolog mě ještě povzbuzoval slovy:,, Těhotenství je jedině období v životěženy kdy může jíst bez výčitek svědomí“ a ,, Co přiberete zase ztratíte přikojení“ apod. takže jsem jedla opravdu bez zábran. Opravdu nebyly výjimkoutřeba čtyři rohlíky s máslem ke snídani, vše zapíjené kakaem. Pak oběd s hromadoupřílohy a bez zeleniny, odpoledne zase rohlíky s máslem (mám na ně úchylkuJ ), později nějakábuchta a večeře např. pizza nebo hranolky. Zeleniny hodně málo….ovoce ano,vzhledem k tomu, že máme zahradu tak člověk toho ovoce nazobe opravduhodně. Na zeleninu až taková chuť nebývá….No nakonec jsem to dotáhla na 35tikilový nárust hmotnosti, čili jsem se dostala přes stovku.

Po porodu jsem vůbec nezhubla….pořádjsem měla na váze cca 95 kg až asi do synova 6.týdne. Malej začal trpět nakoliky, kolikrát prokřičel i půl dne. No a protože jsem měla strach, že ho něcoz mé stravy nadýmá tak jsem radši přestala jíst všechno kromě suché rýže….občass trochou kuřecího masa. Váha samozřejmě letěla dolů. Naprostonedostatečná strava a k tomu ještě plné kojení….Týdně jsem hubla i pětkilo. Po cca půl roce jsem se dostala na váhu 62 kg, která mi vyhovovala. A ikdyž už malej koliky nemíval, stejně jsem moc nejedla. Já si totiž ráda jídlovychutnávám a než bych jedla za pochodu, nebo v průběhu jídla odpovědělana dvacet otázek nebo pětkrát musela vstát radši nejím vůbec. Takže v průběhumateřské jsem jedla jen dvakrát denně…v poledne když malej spal a večer když užzase spal. Spolu s nadbytkem pohybu spočívající v péči o dítě,procházek s kočárkem a pak i bez něj  jsem si váhu bez problémů udržovala. Je pravda,že jsem byla hodně unavená a bez energie, ale přičítala jsem to nevyspání afyzické únavě.

Před rokem jsem po skončenírodičovské dovolené nastoupila zpět do práce….a vypadalo to, že se historie budopakovat. Sedavé zaměstnání, uždibování, nárust váhy. Takže především jsem sipřestala nosit do práce cokoliv k jídlu….první jídlo byl až oběd, kterýjsem ovšem zhltala včetně polévky a salátu. A tak jak jsem byla zvyklá jsem ipokračovala…doma nic až večeře. Ovšem taky mohutná…tousty…klidně čtyři, šunku,sýr.  No a večer jako zákusek ještěčokoládu.

Po roce jsem zjistila, že jsem naváze 68 kg.Také synovy poznámky o tom jak je maminka krásně měkoučká mněupozorňovaly, že asi nebude všechno úplně ideální. Posledním hřebíčkem pak bylymoje fotky z Vánoc, na kterých jsou mi vidět všechny varhánky na břiše ijinde.  Takže jsem si začala hlídat cojím a kolik. Psala jsem si vše co jsem snědla  a dle kalorických tabulek počítala. Příjem mivycházel v pořádku….cca kolem 5 500 kJ…ovšem naprosto nevhodněrozložený během dne a hlavně nesprávné poměry živin. Samozřejmě obrovskýnadbytek sacharidů a minimum bílkovin.

Potom jsem narazila na tutostránku a už třetí týden vše zapisuji a počítám. Dole mám zatím 3 kg.

Co se týče mateřství, tak pro měkupodivu na rozdíl od většiny ostatních vedlo ke zhubnutí, nicméně určiténástrahy pozoruji:

  • Touha dojídat

  • Přítomnost nezdravých potravin v domě

  • Častější vaření a tím ochutnávání

                 Pro mě je úplně nejhorší krmení. Mám pro syna naloženo natalíři….dotknu se jídla jen jazykem, abych se ujistila, že není horké (obrovskázkouška sebeovládání). Pak naberu na lžičku, dám mu do pusy, naberu druhou a….zjistím,že ještě nemá pokousáno, tak sedím, v ruce nabranou lžičku, jídlo voní….novětšinou neodolám a lžička letí do mé pusy. Navíc mi syn touží dát všechnoochutnávat…nedá si to vymluvit, nechápe, že i malý kousek něčeho co on může bymně mohlo škodit a problémy s váhou ho zatěžovat nechci, aby si ještěneutvořil negativní vztah k jídlu.

Samozřejmě má mateřství ve vztahu k hubnutí jedenobrovsky pozitivní aspekt a to je fyzický pohyb….dítě mi opravdu nedovolí se ponávratu z práce natáhnout na gauč a v létě kdy trávíme celé dny venkusi kolikrát za den ani nesednu.

Zajímalo by mě jak to mají jiné maminky, co je pro ně nejhoršína hubnutí s dítětem a jak to zvládají.

Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 03. 2014 14:07
Jo a to že "chlapi" nejedí kuskus atpto je snad všude:-)....já vím že jsou to zdravé potraviny,ale to je i spousta jiných,takže to vidím i jako v poslední době MODERNÍ POTRAVINY....myslím,že se nic nestane pokud je nemají,luštěniny,rýže,ovesné vločky jsou taky zdravé.Já jsem je ochutnala,něco dále vařím a něco ne,třeba bulgur mi chutnal,ale nevidím na něm nic jiného než na rýži.....ale to už je věc názoru.....
25. 03. 2014 14:00
No já jsem tě taky nechtěla nějak soudit,pokud už jsi pochopila jak na to,tak to je dobře a držím palce ať to jde dál :-)
25. 03. 2014 13:52
verunkajj...já jsem to taky nemyslela jako návod na hubnutí...spíš jako ukázku kam až to může zajít. Ale malej měl opravdu po všem nadýmání, zeleninu jsem nemohla vůbec, po ovoci měl vyrážky, pečivo taky žádné, k tomu navíc únava a nechuť něco vařit....No přežila jsem. Teď už se držím rad STOBu, nenápadně to začínám podsouvat i doma.....tím, že jsme na vesnici nemám se zeleninou a ovocem problém...jsou na to zvyklí malej i manžel...jen ty zdravý potraviny jim nějak nejedou (pohanka, jáhly, kuskus...) takže zatím vařím nadvakrát....
25. 03. 2014 10:53
No já nevím,ale podle mě to není moc dobře,nejezením si fakt člověk tak snižuje metabolismus,že se pak už nikdy pořádně nenají aby nepřibral a když čtu,že při kojení jste jedla jen suchou rýži a SEMTAM kousek kuřecího......nevím teda kolik živin v tom mlíčku pak může být a nemluvě o tom,že vaše tělo vyšťavujete kojením a ještě mu nedáte najíst......
Podle mě je to na úkor zdraví!!!
Nejlepší je to fakt tak jak to udává stob,pravidelnost,pestrost,správná skladba a přidat zeleninku
05. 03. 2014 06:50
Ahoj...no já už se právě těším na druhý ...zatím teda jen plánuju :)...abych zhubla. Toho času je fakt málo a sezení v práci tomu taky nepomáhá. Ale zase na druhou stranu ta péče o dítě je celodenní a výdaj velkej. Náš malej je hodně aktivní takže i když necvičím stejně každý den běhám po baráku minimálně hodinu. Už se těším až bude teplo....to pak budeme trávit venku spoustu času a pohybu bude ještě víc. Jen nechápu jaktože přes týden hubnu a po víkendu mi váha vždycky vyleze (ano ano, vážím se každý den). Přitom přes týden 9 hodin denně sedím v kanceláři a o víkendu jsem celý den v pohybu a nejsem si vědomá, že bych nějak výrazně hřešila.
04. 03. 2014 11:19
Ahoj, tak já to mám přesně opačně, ale to je spíš tím, že když malá měla provní rok koliky, tak to bylo dáno tím, že se narodila předčasně, ne stravou, to jsem věděla už na začátku. K tomu strašně špatně snáším stres, takže jsem každý její probrečený den večer strávila s hlavou v záchodě (člověk by řekl že budu hubnout a ono ne) a nakonec jsem po roce utekla do práce - kancelář, takže od rána do večera, večer strašně málo času na malou, natož na nějaký sport a víkendy to nedoženou :) takže od porodu deset kilo nahoře a bude hůř...

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři