TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 22. 03. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

madleine

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 5557
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133198.03 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5528 h 10 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

madleine

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jáhly

03. 02. 2014

Dobré pondělní ráno,

tak jsem si řekla, že když už se snažím pojídat zdravou stravu, obohatím svůj jídelníček o některé nové potraviny. Se šmakounem jsem se celkem poprala a docela mi chutnal, chystám se na štíhlé nudle a koupila jsem si jáhlovou kaši. Bohužel vůbec netuším, co s ní mám dělat.. :-)
Nemáte někdo nějaký tip, neděláte ji?

Děkuji za případné rady a všem hodně zdaru v našem hromadném snažení:-)
Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

03. 02. 2014 20:50
jsem celiak a tak musim pšenici neustále něčím nahrazovat. Jáhlama jsem začala. Taky jsem ze začátku kupovala "polotovary" ... jáhlová kaše je určitě jednoduchá a snadno stravitelná - nevím, j jaké formě ji máš, já ji měla v instatní-sypké a udělala sem si ji klasicky, jako krupicovou kaši - se skořicí, cukrem (možno nahradit troškou sypké stevie, nebo sirupm z agave) a máslem (trocha ještě nikdy nikoho nezabyla) A stejně dobrá, podle manžela-odpůrce zdravé stravy je mnohem, mnohem lepší - onstantní pohanková kaše. Dělala jsem úplně stejně.Po čase mě ale tyhle sladké zálepy přestaly bavit a tak sem našla jiný způsob použití. Jáhly v cedníku několikrát prolej vroucí vodou z rychlovarky a pak pŕiprav jako klasické houbové rizoto (houby, bílé víno, zeleninový vývar) a posyp lehce Gran Moravií, nebo něčim parmazánovýho typu. Pohanka pak výborně zasytí, když ji na den namočíš do mléka, třeba i s oříšky a troškou brusinek, pak si do ní ráno namícháš ještě trošku bílého jogurtu a zzakápneš medem, nebo sirupem z agave... je to žraaadlo :-) A když sem měla ukrutnou chuť na čokoládu, přidala sem ještě kávovou lžíci odtučněného kakaa... super varianta je s nakrájeným jablkem a skořicí... Z jahel taky pežu jahelník. Manžel to moc nemusí - opět - přijde mu to moc zdravé. Ale všem, co jsem dala ochutnat, to chutnalo moc. Je to v podstatě takový nákyp s tvarohem a jablky. Jáhly se dají celkově používat jako rýže... Když už jsme u té zdravé výživy - zkus polentu - dá se koupit jako instatní, nebo prostě kukuřičná krupice. Uvaříš podle návodu (tak slouží i jako příloha, ale mě to takhle mo nechutná) rozetřeš na pekáč vystlaným pečícím papírem a necháš pár hodin zaschnout. Pak na to naskládáš šunku, mozarellu, třeba i rajčata a bazalku a necháš na chvilku zapéct. Necháš chvilku schládnout a pak krájíš na čtverečky ...
03. 02. 2014 19:11
Kasi uplne stejne jako ovesnou, nasladko ci naslano. Ale kdyz si koupis primo jahly, tak zkus treba makovy jahelnik, nebo jahlovy crumble s ovocem. Daji se jist i jako priloha. Na ten makovy jahelnik najdes tady na webu a ty crumble, uvar jahly smichej s cukrem a maslem ci kokosovym olejem, muzes pridat i nejake mlete orechy (mela by to byt spis drobenka]. Pak do vymazanych a vysypanych formicek na muffiny, dej vrstvu jahlove smesi, na to vrstvu ovoce a zase posyp jahlovou smesi (drobenkou) a pec pri 180st. ve vyhrate troube. Da se to kombinovat i s tvarohem a ovocem. Meze fantazii se nekladou. Muj favorit je s tvarohem a merunkami.
03. 02. 2014 18:45
Tak jahelník jsem kdysi dělala a byl opravdu mňamózní :)
03. 02. 2014 15:05
Jen tak pro zajímavost: jáhly jsou vlastně proso a jsou bezlepkové, takže je bez obav můžou i celiaci. Obsahují kromě jiného hořčík a některé vitaminy skupiny B. GI je střední, jáhly jsou vhodné i pro diabetiky. Jsou snadno stravitelné a mají i slušný podíl bílkovin - cca 10 g na 100 g.
03. 02. 2014 12:14
Holky děkuji, zítra si udělám něco z toho k snídani :-) Mám zatím instantní, ale slyšela jsem, že se používají jáhly samotné i jako příloha.. Moc dík za nápady :-)
03. 02. 2014 11:33
na zdravých receptech je spousta nápadů - naslano i nasladko, hodlám vyzkoušet jahelník, ten mne zaujal, akorát místo švestek bych dala meruňky :-)
03. 02. 2014 10:38
Holky dekuji za zajímavé recepty . Jáhly jsem jeste nikdy nedelala. Uz jsem si je koupila, tak hned vyzkousím:-))
03. 02. 2014 09:51
máš už hotovou instantní kaši, nebo jáhly jako takové? Kaši jen zaliješ a dochutíš:-) Klasické jáhly propláchnout horkou vodou! Na to nezapomeň, jinak chutnají hořce. Povařit dle návodu na obalu a dochutit podle nálady - dají se dělat naslano jako rýže (rizoto z jáhel, jáhly se zeleninou, jen příloha jáhel - tam doporučím vařit ve vývaru nebo s bylinkami podle chuti), i nasladko vařené ve vodě nebo v mléce (viz níže třeba recept od .lelinky).
03. 02. 2014 09:13
A pokud to chci mít olehčené tak si tam dám jen trochu medu a semínka :-)
03. 02. 2014 09:00
jáhly 50g
150ml sojového mléka
malá špetka soli, skořice
lžička medu
vlašské ořechy 10g
čerstvé sezónní ovoce (meruňky, broskve, jahody, borůvky) 50g
bílý jogurt 50 g (např. Hollandia)

Jáhly třikrát prolijte vařící vodou a nechejte okapat.

Potom je vložte do vařícího mléka, osolte a na velmi mírném ohni vařte do měkka (asi 20 minut). Jáhly vsáknou hodně tekutiny, je možné, že na konci budete muset ještě trochu mléka přidat.

Hotové jáhly oslaďte medem, vmíchejte oříšky, na talíři posypejte skořicí a přidejte ovoce a bílý jogurt.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři