TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 08. 01. 2016

Jak si nahrát profilovou fotku?

mima326

Sebekoučink

Váš nezaplacený cyklus byl automaticky zrušen dne 27. 2. 2021. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 2370
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133370.33 km
Kolo: 66193.40 km
Cvičení: 5538 h 16 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

mima326

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Něco je špatně

20. 01. 2016

Tak nevím, první týden je za mnou a dalo by se říct, že úspěšně, šlo to v pohodě, sestavování jídelníčku i přípravu jsem zvládla levou zadní, dokonce jsem to většinou s malými nepodstatnými změnami zvládla (místo rajčete okurka atd.) dodržet, porce byly v pohodě i jídla dost (jen se mi zdálo, že pořád jen jím). Ale předevčírem jsem poprvé pocítila hlad. I když sacharidy mám odpoledne nedoporučené od výživové poradkyně kvůli svému metabolickému typu, než jsem šla cvičit, dala jsem si rohlík (po dvou měsících první!!!) se šmakounovou pomazánkou. Netušila jsem, jak může chutnat obyčejný rohlík, slintala jsem, jak Pavlovův pes a po jídle jsem byla úplně spokojený člověk (až na výčitky, které nepatrně vystrkovaly růžky přes ten povlak blažené spokojenosti). A řekla bych, že se mi cvičilo mnohem, mnohem líp, počáteční kardio jsem zvládla celé bez přestávky na moje maximální zatížení a nebyla jsem ani tak unavená. A včera zase! Jediný den, kdy jsem měla možnost udělat si odpoledne pochůzky po městě, tak jsem to vzala pěšmo, abych si zároveň splnila fitkoučik (proč není ve fitkoučinku chůze se zátěží?) a s desetikilovým nákupem (batoh na zádech a po tašce v každé ruce) jsem obrážela další instituce - na poště k tomu ještě přibyl tříkilový balík - no byla jsem ucaprtaná jak malé štěně a s těmi taškami jsem nedoběhla včas na nádraží, takže mi o pět minut ujel vlak. Další až za hodinu, takže hodina v čekárně a strašný hlad! Už při tom brouzdání po městě jsem měla myšlenky, že bych si dala něco hrozně kalorického. Kakao! Horkou čokoládu! opečenou klobásku nabo aspoň housku se šunkou a sýrem! No jak myslíte, že to dopadlo? po asi 10 minutách sezení v čekárně na nádraží a vnitřního boje jsem si, po té, co mi hlasitě zakručelo v břiše, dala sýrový rohlík. I kdybych s sebou ale měla nějakou nakrájenou zeleninu, kefír nebo něco zdravého, prostě jsem měla chuť na něco energeticky výraznějšího a trocha zeleniny nebo kefíru by mě v tu chvíli neuspokojila. Tentokrát se ale ani nedostavil ten příval energie. Odpadla jsem večer v deset a ráno v šest jsem nemohla skoro vstát. Přesto, když jsem dneska opravovala sebekoučink, nedopadlo to zas tak špatně. Červeně svítily sacharidy a žlutě bílkoviny a celkový příjem (moc) a žlutě tuky (málo).  Tak čekám, co bude. Není ten nastavený příjem 5800 kJ málo? Ztratila jsem za týden jen kilo, takže by to mělo být v pořádku, ale kdo ví, do té černé skříňky, která tvoří lidský organismus, nikdo pořádně nevidí.

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 01. 2016 17:13
Milu, kilo je super a i když bychom chtěli mnohem víc. Mě čeká první vážení zítra, tak jsem zvědavá. Ale při dnešní túře už jsem cítila, že stehna nemám tak opnutá a to je dobré znamení. No uvidíme. :-)
20. 01. 2016 21:16
Tak jsem si to taky zkusila spočítat ženy a minimál mi to dalo 6500 ted mám od stobu 5600 ale mám zatím jen 2 týden a hubnu a při posledním jsem měla 6300 a nehubla vůbec nic tak mě jen napadá že to asi potřebuji :-D
20. 01. 2016 18:32
Vše si musíš "vychytat" podle sebe, také jsem s příjmem zkoušela, co mi bude vyhovovat. A tak vím, že večer musím mít sacharidy, abych " duševně" netrpěla, a třeba vůbec nesmím alkohol, ani malé pivo, protože hubnutí okamžitě zastavím.
20. 01. 2016 11:21
Dámy, děkuji za zpětnou vazbu, myslím, že dám na vaše rady a příjem si zvýším na 6300, někde těsně pod tím bych měla mít bazální hodnotu metabolismu, podle mých výpočtů. Z hubnutím nemám osobní zkušenosti, ale selský rozum mi říká, že musím mít příjem nižší než výdej, takže když se i nadále vydržím hýbat, tak by to mělo být ok.
20. 01. 2016 11:06
Možná jsem v druhých 8 týdnech šla někam k hranici bazálu, který se postupně snižuje, ale měla jsem tam pár dní, kdy jsem byla v terénu a stalo se, že jsme třeba 2 dny nejedli skoro nic, jen pracovali. Což je také špatně...
20. 01. 2016 11:02
Ještě jsem propočítala své příjmy při počátečním bazálním metabolistu těch 1400 kcal = 5859 kJ. Takže prvních 8 týdnů - průměr 6214 kJ a cca 4-4,5 kg dole, druhých 8 týdnů = 5620 kJ a přes 6 kg dole, posledních 6 a půl týdne = 6021 kJ a zatím cca 4-4,5 kg dole. Příští týden končím hubnutí a vidím, že budu muset udržovací cyklus nějak nasadit. Kdyby mi sebekoučink nahlásil třeba 6000 kJ jako potřebu pro vyrovnanou váhu, asi bych pomalu hubla dál.

Tudíž, zjisti si svůj BMR a za žádnou cenu nechoď pod. Jak radí ostatní, potřebuješ vyrovnaný příjem a tělo Ti řekne, jak to vlastně potřebuje. Čili ty sacharidy potřebuješ. Jen vol ty správné.
20. 01. 2016 10:53
Už tady bylo vše podstatné řečeno. Opravdu Stob bývá s příjemem přísný a moc nepočítá s bazálním metabolismem. Jde o to, že když hubneš pod bazálem,je zde nebezpečí, že tělo začne ukládat, protože strádá. Ty zatím hubneš,ale to nemusí trvat věčně- mluvím o své zkušenosti. Podle mě ,ti tělo hlásí, že ho šidíš a něco mu chybí. S těmi sacharidy v iodpoleních hodinách, to je teď velký hit mezi výživovými poradci.Připadá mi, že spíš jde o to,. že když ti zakážou sacharidy odpoledne, donutí tě méně hřešit po příchodu z práce a hlavně ve večerních hodinách:-). Mně připadá, že vyvážený jídelníček souvisí i s vyváženým příjmem všech živin během dne. Opět přidám svoji zkušenost-18 kg jsem zhubla tady i se sacharidy odpoledne i k večeři a byla jsem celkově spokojenější než když jsem se je snažila jíst jen dopoledne. Chce to, nastavit si rady Stobu konkrétně na svoje potřeby a zvyklosti a pracovat s tím. Ať se ti daří!!!!!
20. 01. 2016 10:41
Máš malý příjem. Pročti si "Něco málo o nastavení sebekoučinku". A máš evidentně málo pomalých sacharidů. NEvynechávej je odpoledne!!! Chutě a žravosti vznikají právě z nedostatku těch kvalitních sacharidů, které si pod dojmem všeobecných rad člověk dovolí nanejvýš k obědu. Tohle odstřižení sachrů odpoledne je záležitost na ladění formy nebo při úporných případech - a i pak by to mělo být pečlivě spočítané, aby nedocházelo právě k takovým stavům. Pro začátek to chce dostatečný příjem a vyrovnanost všech složek v průběhu CELÉHO dne. A zhodnotit nejdřív po měsíci, spíš až tak po dvou. Tohle je prostě běh na dlouhou trať, má-li to vydržet a má-li to přinést změnu na zbytek života.
20. 01. 2016 10:40
Kouč mi nastavil příjem 5300kj a to ikdyž jsem zadala pohyb více než 3x týdně. Ale ty jsi měla tolik pohybu, že by tě neměl sýrový rohlík ohrozit. A navíc hubnout kilo týdně je super výkon :-))
20. 01. 2016 10:15
Možná vydáváš té energie trochu příliš na to kolik vlastně jíš. Myslím, že Mabellinka má dobrý nápad. Oříšky nebo mandličky, ale opravdu musí býr navážené. Já se tuhle večer utrhla a to jsem koukala na kilojouly. Mně to také při pochůzkách městem okolo vánoc při shánění dárků vonělo všude možně, ale neměla jsem až takový problém to vydržet. Chutě byly, to jo. Já se vždy snažila před odchodem na podobnou lákavou akci něco sníst, abych neměla hlad.

Jinak já mám zapsanou pouze lehkou aktivitu a s tím mi Sebekoučink při mých 160 cm a počátečních 72,5 kg vyplivl 5000 kJ. No, to jím pouze výjimečně a jen, když se prostě nestihnu najíst. Sama jsem si zapsala 5400 kJ a spíše jím více, řekněme do 6000 kJ. Jinak jsem začínala s BMR někde na 1400 kcal = 5859 kJ, teď po zhubnutí mám BMR jen 1227 kcal = 5134 kJ. Čili jsem energeticky stále nad mým BMR, které je podle mě nutné hlídat právě kvůli těm hladům a pak také proto, že po zhubnutí tělo neživí ty špeky a vůbec nevydává energii na jejich nošení. Takže podle mě v tomto by Sebekoučink potřeboval nějakou úpravu, aby lidi nechodili pod vlastní BMR. V Tvém případě je těch 5800 kJ zvláště při takové tělesné aktivitě, jakou popisuješ, asi opravdu podstřelené. Jsi vyšší než já, momentálně těžší a daleko více cvičíš. Já mám leden u počítače.
20. 01. 2016 10:03
Je je je, to je safra malý přjem....umřela bych hlady!!!!!!:-(
20. 01. 2016 09:54
Já si pro tyto případy nosím v kabelce navážené mandle a kešu, je to malý pytlíček, nezkazí se Ti to, takže ho můžeš nosit i delší dobu u sebe a máš jistotu, že když budeš padat na hubu protože někde něco neklaplo (nemáš sváču, nestíháš), tak se nenacpeš rohlíkem, který Ti nic výživově nedá, ale dáš si správný tuky a nebudeš mít hlad. Aspoň tak mi to poradil ten můj trenér. Hlad bys mít neměla - hlad a nepohoda při dietě - kdykoliv jsem to takto měla, tak jsem nevydržela. Možná bych si trochu zvedla příjem. Nevím v kolik hodin chodíš cvičit, ale sacharidy bych si ve dnech, kdy cvičím dala klidně i odpoledne (já bych je taky neměla jíst po poledni, ale když chodím v neděli cvičit od 17h, tak si dám svačinu a pak krátce před cvičením klidně ještě i banán nebo jablko). Když vím, že nestíhám z nějakého důvodu jídlo (třeba když po práci mám ještě večer švédštinu), tak si kupuju proteinovou tyčinku, klidně i tu s čokoládou. Má to asi 1000kj (kupuju si značku MaxSport), ideální to neni, ale zasytí to na dlouho a pak se doma kolem 21h už dojím jen samotnou zeleninou. Je to podle mě lepší, než mít vlčí hlad a pak postupovat podle bodové diety, tedy zbodnu na co přijdu - to taky z minulosti znám. :-) Takže to nosím v kabelce taky a když je krize, tak to slupnu. :-)
20. 01. 2016 09:52
Třeba jsou ty chutě i podpořeny zimou. Vždycky když je venku zima (a mne zima), tak strašně toužím po kakau nebo horké čokoládě :) A s tím sýrovým rohlíkem jsi dobrá - já už bych se hnala do automatu pro nějakou čokotyčinku a tu horkou čokošku :) Jinak s tím nízkým příjmem jste mne trochu vyděsily - dala jsem že se nehýbu, že jsem už 3x držela dietu, že chci kilo týdně a mám to za 5200KJ. Tak teď nevím, nevím... Mám měsíční cyklus (dlouhé neumím dodržovat) a uvidím jak to půjde, pak možná po vašem vzoru zmírním...
20. 01. 2016 08:36
Získala jsem dojem z tvých blogů, že se počítáš do mé váhové kategorie (na začátku hubnutí 112 kg) a řeknu ti rovnou, že 5 800 kJ JE MÁLO. Pokud skutečně nemáš zhuntovaný metabolismus neustálými dietami, tak je potřeba navýšit. Na webu existuje hromada kalkulaček, které ti bazální metabolismus vypočítají (třeba http://www.bazalnimetabolismus.cz/) a s tím je třeba pracovat. Nikdy, nikdy bys neměla pod tu hodnotu jít.
20. 01. 2016 08:28
STOB je někdy v nastavování příjmu dost přísný, nesmíš zadávat hubla 3x a netvrď, že nemáš žádný pohyb. Spočti si orientačně bazální metabolismus zde na STOBu. Ještě lepší je pochopitelně chytrá váha. A pod ten bys neměla mít příjem, což takhle nejspíš máš. Já jsem vyjmenované chyby udělala, STOB mi věnoval 5600 kJ na 180cm a 99 kilo a já se po 2 týdnech radosti začala třást zimou a přestala hubnout...po radách Saši a Nadi jsem příjem pomalu navyšovala a hubnutí se rozběhlo. Dnes mám bazál asi 6500 a hubnu při 7100 - 7300, jak se podaří. Hlad prostě nesmím mít, jinak vybílím lednici...pravda, taky mi bude 55, takže tělo se po 40 letech nepřeberných diet a experimentů brání všemu nepříjemnému, zpomalí a vše, co dostane, uloží.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři