Datum registrace: 06. 02. 2013
muriela
Sebekoučink
Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 143491.66 km |
Kolo: | 67265.50 km |
Cvičení: | 5961 h 38 min |
Stob skupiny
Získané body
muriela
Jak psát blog?Kváskový chléb - recept podle kamarádky
15. 10. 2014
Na přání puzzle přidávám kamarádčin recept na výrobu kváskového chleba ... už první pokus o něj se vydařil, viz fotogalerie ...
Kváskový žitný chléb
Používáme zásadně žitnou hladkou mouku, pokud možno BIO (kvásek je živy
organismus, živící se látkami v mouce – tak ať mu necpeme nějaké blafy).
Chleba zaděláváme ve velkém hrnci nebo velké míse. Je třeba počítat s tím, že kvásek při
každém kynutí zvětší objem minimálně jednou.
Chleba kyne 3x kvůli rozvoji jednotlivych kultur.
Kvásek uchováváme v lednici v nádobě přetažené sáčkem a gumičkou nebo přikrytou
víčkem (víčko nikdy nedotahujeme). Jednou za 3‐7 dní krmíme celozrnnou žitnou moukou.
Na povrchu se nesmí utvořit vrstva vody – to je znamení že je čas urychleně nakrmit.
Potřebujeme: vodu, žitny kvásek, žitnou mouku, jinou mouku na doplnění (dobrá je třeba
špaldová), sůl, kmín, koriandr, semínka a další koření dle chuti (slunečnicová nebo dyňová
semínka, ořechy, nebo třeba osmaženou cibulku). Uvedené množství mouky je přibližně
na dvě korytka.
1.
200 g celozrnné žitné mouky + kvásek + 400 ml vlažné vody = řidší těsto (asi jako
krupicová kaše). Necháme přikryté při pokojové teplotě (cca do 26°C) 6‐10 hod.
(Nechávám přes noc do rána, tady na přesném čase zas tak nezáleží).
2.
Vykvašená směs + 400 g celozrnné žitné mouky + 200 ml voda cca 40°C = o něco hustší
těsto (drží tvar). Nechám v teple 27‐35°C (u topení) opět cca 6‐10 hodin (nechávám do
odpoledne).
3.
Z vykvašené směsi si odebereme cca 50 g kvásku na příště.
Do zbytku přidáme 400 g mouky (z toho je minimálně 50% žitné a zbytek jiné, ale může
byt i celožitny) + 400 ml vlažné vody + 3-4 čaj. lžičky soli + 2 čl mletého kmínu + semínka
a jiné přísady.
Vše promícháme (nemusí se tak hníst jako těsto z pšeničné mouky), až vznikne hustší
těsto (jako hustší bláto co drží tvar, nesmí byt řidké, jinak se chléb propadne). Po
promíchání těsto dáme do vymazané a vysypané formy/korytka (tu naplníme jen do
poloviny!) a dáme nepřikryté do tepla na poslední kynutí. To může trvat různě, je potřeba
byt doma a hlídat :o)
Do vyhřáté trouby 220°C 10‐15 min, 180°C 50‐60 min.
Po upečení a mírném ochladnutí chleba vyklopíme a necháme pod utěrkou vyschnout. Je
lepší druhy den. Uvnitř byvá mírně vlhky, to je v pořádku. První 3‐4 dny ho určitě
nedáváme do sáčku, jen pod utěrku. Měl by vydržet déle (bakterie v něm nedovolí rozvoj
plísní).
Další verze kváskového chleba - pšenično-bramboro-žitného, zadělávaného kefírem, je tady:
http://www.stobklub.cz/recept/60723/
... jeho výhoda je ta, že se dá krájet i teplý :-)
Hodnocení (4 hlasů):
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
28. 07. 2014 12:34
Vyzkouším teda rovnou upravenou podobu receptu:-). Věřím, že čerstvě namletá mouka umí dělat divy:-). Já jsem zatím možnost koupit někde čersvě umletou mouku nevyužila, tak kupuji v bio kvalitě mouku žitnou a smíchávám se špaldovou nebo celozrnnou také v této kvalitě. Do hodně receptů se přidává tradiční bílá hladká mouka, aby chléb nebyl takový hutný jako je s čistě žitné mouky . Jaké s tím máš zkušenosti? Já dávám chléb kynout do utěrky v ošatce nebo v míse, když je ho víc a chci mít kulatý chlebík,tak jsem zvědavá jak se mi to do ní vejde :-).určitě ti napíšu jaký měl ohlas :-).
28. 07. 2014 10:36
Také jsem zjistila, že hodně záleží na mouce ... jezdíme pro ni přímo do mlýna ... začínala jsem s 10 kily na zkoušku, teď naposledy jsem už brala 40 kilo ... a tahle poslední várka je prostě úžasná - nevím, jestli byla mouka čerstvě namletá, nebo bylo kvalitnější zrno, ale chléb je tmavší, chuťově ještě lepší než dříve a vydrží déle vláčný
28. 07. 2014 10:29
Tento chléb peču pořád, většinou 3x týdně, jen jsem trochu pozměnila 2, fázi přikrmování (sice omylem, ale těsto se mi zdá lepší) ... ve druhé fázi přidám 400 ml vody a 600g žitné mouky, na třetí fázi pak zbývá 200 ml vody a 200ml mouky(žitné nebo špaldové). Těsto z původního receptu mi občas uprostřed vytvořilo velkou bublinu, tento nový postup používám asi 2 měsíce, a bublina nikde :-)
28. 07. 2014 10:21
Určitě vyzkouším, zrovna dneska jsem přikrmovala kvásek, ta zítra by se mohlo péct :-), není nad další osvědčený receptík :-)!
27. 02. 2014 15:27
V rámci akce: potravina týdne - pohanka jsem vyzkoušela místo semínek dát do těsta záparu z pohanky: do hrnce dáme asi dvojnásobné množství vody než je pohanky, vodu osolíme a přivedeme do varu, pak vsypeme pohanku, promícháme, vařič vypneme, hrnec přiklopíme pokličkou a utěsníme, necháme alespoň 12 hodin odstát. Pohanka nabobtná a změkne. Pak ji přidáme do těsta stejně jako třeba slunečnicová semínka.
17. 01. 2014 15:06
Tak jsem na základě Vašich doporučení vyzkoušela verzi se špaldovou moukou ... chleba je také vynikající :-) Ale nedovedu říct, který je lepší - oba jsou dobré, asi budu obě verze střídat. Jediná nevýhoda špaldového chleba je vysoká cena mouky.
08. 01. 2014 14:55
existuje vyborny web kvaskovychleb.cz, kde se o chlebu dozvite vsechno. Jinak nam doma chutna nejvic ten spaldovo-zitny - ma jemne orechovou chut. Manzel nema rad na zitnem chlebu, ze je lehce mazlavy , i kdyz upeceny.
Mam fintu na nakrmeni kvasku, dam ho pobliz komina :) v kuchyni je neustale teply a tak kvasek vybehne za chvili.
Mam fintu na nakrmeni kvasku, dam ho pobliz komina :) v kuchyni je neustale teply a tak kvasek vybehne za chvili.
08. 01. 2014 14:33
Byla jsem zvědavá na recept, ale tohle bych nedala. Teda, kváskový chleba peču, ale tenhle popis mi přijde jak přednáška z chemie :) Ale jestli si dobře pamatuju, tak to i ten, dle kterého jsem to začala péct já.
Nejvíc mě štve, že v létě mi stačilo nakrmit kvásek ráno a večer se mohl péct chleba, jak bylo teplo, tak kvásek neskutečně jel. Teď musí člověk opravdu ty časy dodržovat.
Nejvíc mě štve, že v létě mi stačilo nakrmit kvásek ráno a večer se mohl péct chleba, jak bylo teplo, tak kvásek neskutečně jel. Teď musí člověk opravdu ty časy dodržovat.
08. 01. 2014 14:11
Nevadí, jak dlouho bude kynout, ani chleba, který si peču nekrájím teplý, ale až druhý den, jinak bych ho snědla skoro celý do večera :-)))
08. 01. 2014 13:50
sduranova: zatím jsem kromě celožitnéhozkoušela v poslední fázi přidat pšeničnou chlebovou mouku, a celožitný nám chutná víc, ale o špaldové jsem už taky uvažovala, tak časem vyzkouším. Ze semínek jsem zatím vyzkoušela slunečnici a dýňová semínka ... mně chutná víc s dýní, manželovi a synům zase slunečnice. Kmín dávám pokaždé, celý.
08. 01. 2014 13:46
mooorka: hrnek s vodou nedávám, příprava chleba vůbec není pracná, jen musíš chleba založit 1 a půl dne předem, než ho potřebuješ konzumovat.
08. 01. 2014 13:17
Pecu podobny, jen delam spaldovo-zitny a ten pomer je 3:2, Krmim 2x cca 100 g zitne a pridavam 300 spaldove. doplnuju lnenym mixovanym seminkem nebo orechy a kminem.
08. 01. 2014 12:08
Dáváte při pečení kváskového chleby do trouby hrnek s vodou?. Kváskový chleba jsem ještě nezkoušela, připadá mi pracný, docela mě láká.
13. 11. 2013 15:08
Až bude chvilka, tak ho taky vyzkouším :-) vždycyk peču jeden kváskový žitný a jeden kváskový pšenično žitný. Ty žitné dělám vždy ve formě. Ještě možná pro nepekařky - žitná mouka se nesmí hníst jako klasické těsto z pšeničné mouky, jen opravdu velice rychle zamíchat a nechat.
13. 11. 2013 14:55
Co se ingrediencí týče, dodržela jsem úplně přesně postup ... takže opravdu 1:1 voda s moukou .... výsledné těsto je řidší, než když se zadělává kvasnicový chléb, proto je nutné péct chleba v nádobě
13. 11. 2013 14:45
Jen malinký dotaz, opravdu je tam té vody tolik, 1:1 mouka voda? Celožitné celokváskové chleby dělám, ale vždycky je tam té vody méně než suchých přísad ...
13. 11. 2013 14:32
Nemáš zač ... přeju, ať se ti povede - kdyby se ti chtělo, tak dej vědět, jak jsi dopadla
13. 11. 2013 11:21
Poznámka k teplotě pečení: je potřeba vyzkoušet, v horkovzduchu teplotu snížit o 20°C. Chléb ve fotogalerii jsem pekla 15 min. na 200°C + 50 minut na 160°C.
Fáze 3 trvá cca 1-1,5 hodiny, podle teploty ... je potřeba hlídat, aby nebylo "hrnečku, vař"
Fáze 3 trvá cca 1-1,5 hodiny, podle teploty ... je potřeba hlídat, aby nebylo "hrnečku, vař"
muriela
Aktuality
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?
Přeju, ať Ti chléb povede! ... budu moc ráda, když mi dáš vědět, jak Vám chutnal :-)