TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 06. 02. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

muriela

Sebekoučink

Cyklus 2016/3 archivován uživatelem dne 13.10.2016

Získané body

Tento měsíc: 370
Celkem: 78275
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 111234.63 km
Kolo: 60270.65 km
Cvičení: 4707 h 54 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

muriela

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Kváskový chléb - recept podle kamarádky

15. 10. 2014

Na přání puzzle přidávám kamarádčin recept na výrobu kváskového chleba ... už první pokus o něj se vydařil, viz fotogalerie ...

Kváskový žitný chléb
Používáme zásadně žitnou hladkou mouku, pokud možno BIO (kvásek je živy
organismus, živící se látkami v mouce – tak ať mu necpeme nějaké blafy).
Chleba zaděláváme ve velkém hrnci nebo velké míse. Je třeba počítat s tím, že kvásek při
každém kynutí zvětší objem minimálně jednou.
Chleba kyne 3x kvůli rozvoji jednotlivych kultur.
Kvásek uchováváme v lednici v nádobě přetažené sáčkem a gumičkou nebo přikrytou
víčkem (víčko nikdy nedotahujeme). Jednou za 3‐7 dní krmíme celozrnnou žitnou moukou.
Na povrchu se nesmí utvořit vrstva vody – to je znamení že je čas urychleně nakrmit.
Potřebujeme: vodu, žitny kvásek, žitnou mouku, jinou mouku na doplnění (dobrá je třeba
špaldová), sůl, kmín, koriandr, semínka a další koření dle chuti (slunečnicová nebo dyňová
semínka, ořechy, nebo třeba osmaženou cibulku). Uvedené množství mouky je přibližně
na dvě korytka.
1.
200 g celozrnné žitné mouky + kvásek + 400 ml vlažné vody = řidší těsto (asi jako
krupicová kaše). Necháme přikryté při pokojové teplotě (cca do 26°C) 6‐10 hod.
(Nechávám přes noc do rána, tady na přesném čase zas tak nezáleží).
2.
Vykvašená směs + 400 g celozrnné žitné mouky + 200 ml voda cca 40°C = o něco hustší
těsto (drží tvar). Nechám v teple 27‐35°C (u topení) opět cca 6‐10 hodin (nechávám do
odpoledne).
3.
Z vykvašené směsi si odebereme cca 50 g kvásku na příště.
Do zbytku přidáme 400 g mouky (z toho je minimálně 50% žitné a zbytek jiné, ale může
byt i celožitny) + 400 ml vlažné vody + 3-4 čaj. lžičky soli + 2 čl mletého kmínu + semínka
a jiné přísady.
Vše promícháme (nemusí se tak hníst jako těsto z pšeničné mouky), až vznikne hustší
těsto (jako hustší bláto co drží tvar, nesmí byt řidké, jinak se chléb propadne). Po
promíchání těsto dáme do vymazané a vysypané formy/korytka (tu naplníme jen do
poloviny!) a dáme nepřikryté do tepla na poslední kynutí. To může trvat různě, je potřeba
byt doma a hlídat :o)
Do vyhřáté trouby 220°C 10‐15 min, 180°C 50‐60 min.
Po upečení a mírném ochladnutí chleba vyklopíme a necháme pod utěrkou vyschnout. Je
lepší druhy den. Uvnitř byvá mírně vlhky, to je v pořádku. První 3‐4 dny ho určitě
nedáváme do sáčku, jen pod utěrku. Měl by vydržet déle (bakterie v něm nedovolí rozvoj
plísní).

Další verze kváskového chleba - pšenično-bramboro-žitného, zadělávaného kefírem, je tady:
http://www.stobklub.cz/recept/60723/
... jeho výhoda je ta, že se dá krájet i teplý :-)
Hodnocení (4 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 07. 2014 14:34
Bílou mouku jsem nikdy nepřidávala, nám chutná tato celozrnná verze ( ale třeba kamarádovi se chléb zdál moc vlhký, tak dává 40% celozrnné pšeničné mouky - tj. ve třetí fázi v původním receptu už dá jen pšeničnou mouku, ale používá tmavou, ne bílou, já jsem zkoušela dát 20% celozrnné pšeničné, ale chléb se nám zdál už moc suchý) ... takže určitě to chce vyzkoušet, jaký chléb bude nejvíc chutnat Vám. Chléb peču v keramické kulaté formě ... tu vymažu máslem a vysypu obyčejnou polohrubou moukou a těsto do ní dám až na poslední kynutí. Nádobu v této fázi nechávám odkrytou ... jakmile těsto dosáhne asi půl cm pod okraj, dávám do trouby ... těsto ještě trochu vykyne i v troubě. Na první dvě fáze používám velkou plastovou mísu(5l), kterou přikryji vyvařenou čistou utěrkou. Četla jsem, že se nedoporučují skleněné nebo kovové nádoby, protože těsto ochlazují a to pak hůř kyne. Chléb dělám z 3/4 kila mouky, na větší nemám formu .... po upečení váží chléb asi 1,4 kg (konkrétní množství vody a mouky v jednotlivých fázích získám vynásobením x 0,75)
Přeju, ať Ti chléb povede! ... budu moc ráda, když mi dáš vědět, jak Vám chutnal :-)
28. 07. 2014 12:34
Vyzkouším teda rovnou upravenou podobu receptu:-). Věřím, že čerstvě namletá mouka umí dělat divy:-). Já jsem zatím možnost koupit někde čersvě umletou mouku nevyužila, tak kupuji v bio kvalitě mouku žitnou a smíchávám se špaldovou nebo celozrnnou také v této kvalitě. Do hodně receptů se přidává tradiční bílá hladká mouka, aby chléb nebyl takový hutný jako je s čistě žitné mouky . Jaké s tím máš zkušenosti? Já dávám chléb kynout do utěrky v ošatce nebo v míse, když je ho víc a chci mít kulatý chlebík,tak jsem zvědavá jak se mi to do ní vejde :-).určitě ti napíšu jaký měl ohlas :-).
28. 07. 2014 10:36
Také jsem zjistila, že hodně záleží na mouce ... jezdíme pro ni přímo do mlýna ... začínala jsem s 10 kily na zkoušku, teď naposledy jsem už brala 40 kilo ... a tahle poslední várka je prostě úžasná - nevím, jestli byla mouka čerstvě namletá, nebo bylo kvalitnější zrno, ale chléb je tmavší, chuťově ještě lepší než dříve a vydrží déle vláčný
28. 07. 2014 10:29
Tento chléb peču pořád, většinou 3x týdně, jen jsem trochu pozměnila 2, fázi přikrmování (sice omylem, ale těsto se mi zdá lepší) ... ve druhé fázi přidám 400 ml vody a 600g žitné mouky, na třetí fázi pak zbývá 200 ml vody a 200ml mouky(žitné nebo špaldové). Těsto z původního receptu mi občas uprostřed vytvořilo velkou bublinu, tento nový postup používám asi 2 měsíce, a bublina nikde :-)
28. 07. 2014 10:21
Určitě vyzkouším, zrovna dneska jsem přikrmovala kvásek, ta zítra by se mohlo péct :-), není nad další osvědčený receptík :-)!
27. 02. 2014 15:27
V rámci akce: potravina týdne - pohanka jsem vyzkoušela místo semínek dát do těsta záparu z pohanky: do hrnce dáme asi dvojnásobné množství vody než je pohanky, vodu osolíme a přivedeme do varu, pak vsypeme pohanku, promícháme, vařič vypneme, hrnec přiklopíme pokličkou a utěsníme, necháme alespoň 12 hodin odstát. Pohanka nabobtná a změkne. Pak ji přidáme do těsta stejně jako třeba slunečnicová semínka.
17. 01. 2014 15:06
Tak jsem na základě Vašich doporučení vyzkoušela verzi se špaldovou moukou ... chleba je také vynikající :-) Ale nedovedu říct, který je lepší - oba jsou dobré, asi budu obě verze střídat. Jediná nevýhoda špaldového chleba je vysoká cena mouky.
08. 01. 2014 14:55
existuje vyborny web kvaskovychleb.cz, kde se o chlebu dozvite vsechno. Jinak nam doma chutna nejvic ten spaldovo-zitny - ma jemne orechovou chut. Manzel nema rad na zitnem chlebu, ze je lehce mazlavy , i kdyz upeceny.
Mam fintu na nakrmeni kvasku, dam ho pobliz komina :) v kuchyni je neustale teply a tak kvasek vybehne za chvili.
08. 01. 2014 14:33
Byla jsem zvědavá na recept, ale tohle bych nedala. Teda, kváskový chleba peču, ale tenhle popis mi přijde jak přednáška z chemie :) Ale jestli si dobře pamatuju, tak to i ten, dle kterého jsem to začala péct já.
Nejvíc mě štve, že v létě mi stačilo nakrmit kvásek ráno a večer se mohl péct chleba, jak bylo teplo, tak kvásek neskutečně jel. Teď musí člověk opravdu ty časy dodržovat.
08. 01. 2014 14:11
Nevadí, jak dlouho bude kynout, ani chleba, který si peču nekrájím teplý, ale až druhý den, jinak bych ho snědla skoro celý do večera :-)))
08. 01. 2014 13:50
sduranova: zatím jsem kromě celožitnéhozkoušela v poslední fázi přidat pšeničnou chlebovou mouku, a celožitný nám chutná víc, ale o špaldové jsem už taky uvažovala, tak časem vyzkouším. Ze semínek jsem zatím vyzkoušela slunečnici a dýňová semínka ... mně chutná víc s dýní, manželovi a synům zase slunečnice. Kmín dávám pokaždé, celý.
08. 01. 2014 13:46
mooorka: hrnek s vodou nedávám, příprava chleba vůbec není pracná, jen musíš chleba založit 1 a půl dne předem, než ho potřebuješ konzumovat.
08. 01. 2014 13:17
Pecu podobny, jen delam spaldovo-zitny a ten pomer je 3:2, Krmim 2x cca 100 g zitne a pridavam 300 spaldove. doplnuju lnenym mixovanym seminkem nebo orechy a kminem.
08. 01. 2014 12:08
Dáváte při pečení kváskového chleby do trouby hrnek s vodou?. Kváskový chleba jsem ještě nezkoušela, připadá mi pracný, docela mě láká.
13. 11. 2013 15:08
Až bude chvilka, tak ho taky vyzkouším :-) vždycyk peču jeden kváskový žitný a jeden kváskový pšenično žitný. Ty žitné dělám vždy ve formě. Ještě možná pro nepekařky - žitná mouka se nesmí hníst jako klasické těsto z pšeničné mouky, jen opravdu velice rychle zamíchat a nechat.
13. 11. 2013 14:55
Co se ingrediencí týče, dodržela jsem úplně přesně postup ... takže opravdu 1:1 voda s moukou .... výsledné těsto je řidší, než když se zadělává kvasnicový chléb, proto je nutné péct chleba v nádobě
13. 11. 2013 14:45
Jen malinký dotaz, opravdu je tam té vody tolik, 1:1 mouka voda? Celožitné celokváskové chleby dělám, ale vždycky je tam té vody méně než suchých přísad ...
13. 11. 2013 14:32
Nemáš zač ... přeju, ať se ti povede - kdyby se ti chtělo, tak dej vědět, jak jsi dopadla
13. 11. 2013 11:48
Dokoupím co mi chybí a pustím se do něj. Díky za recept:-)
13. 11. 2013 11:21
Poznámka k teplotě pečení: je potřeba vyzkoušet, v horkovzduchu teplotu snížit o 20°C. Chléb ve fotogalerii jsem pekla 15 min. na 200°C + 50 minut na 160°C.
Fáze 3 trvá cca 1-1,5 hodiny, podle teploty ... je potřeba hlídat, aby nebylo "hrnečku, vař"

Kvíz o ceny

Soutěž o balíček produktů Nestlé Ovesné Cheerios
Soutěž byla ukončena. Gratulujeme výhercům: michaelatesarova
KatNec95
Dobruch84
ajanka
JiSve

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři