TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

nocar

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 901
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133013.12 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5522 h 3 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Diabetické šachy

09. 03. 2013

Vážený diabetiku,

ať prvního či druhého typu, ať mladý či dříve narozený.  Od okamžiku , kdy Ti byla diagnostikována daibetes melitus  věz, že začínáš hrát hru o svůj život,  která má hodně podobenství se šachy klasickými.  Začínáš hrát  své “diabetické šachy” .

Tvým soupeřem je hráč  “diabetes melitus”,  který je ve své kategorii absolutním mistrem světa .  Zvítězit nad ním se dosud nikdy nikomu nepodařilo . Přesto tuto hru musíš hrát jak nejlépe budeš umět.  Aby jsi měl vůbec šanci  hrát a aby jsi hrál  co nejdéle a co nejlépe ( a to je vše oč tu jde  ), musíš znát maximum o svém soupeři, o jeho stylu hry,  o jeho tazích a o jeho koncovkách.  Musíš rovněž znát co nejlépe obecná pravidla této  “šachové hry” .  Musíš si být vědom i toho , že tak jako u  klasických šachů, i zde se nemůžeš  nikdy naučit všechny varianty, které  v této životní partii mohou nastat.  Ve hře je příliš  mnoho faktorů , které jsou v určitých kombinacích vždy originální pro každého jedince. Jako neexistují dva stejné otisky prstů, jako neexistují dvě stejné šachové partie, tak neexistují dva stejní diabetici. Záleží na věku kdy Ti byla diabetes zjištěna,  jak dlouho Ti probíhala latentně ( před zjištěním ),  na jaké úrovni Ti byla glykémie zjištěna,  na Tvém celkovém zdravotním stavu  při  zjištění diagnózy,  na  Tvém psychickém stavu , na Tvé  vůli  a disciplinovanosti , na Tvé úrovni  informovanosti  a na řadě mnoha dalších neovlivnitelných  faktorech včetně genetických .   Toto vše dohromady vytváří z každého diabetika originálního jednotlivce, který  hraje  své jedinečné  diabetické  šachy .

 Figury Tvého protihráče jsou :   

Král                 –  slinivka

Královna         - glykémie

Ostatní figury :   poškozené buňky,  narušený metabolismus, cholesterol,    

            

Figury Tvé jsou :  

Král                -   důkladná maximální  znalost problému

Královna         - důslednost

Ostatní figury :  odvaha, vůle, vytrvalost,štěstí,  geny

 

Koncovky:  arteroskleróza a mikroanginopatie . Všechny  ostatní  jsou již jen produktem  některé z těchto  dvou variant.

 Šachovnicí je celý Tvůj organismus .

Tvůj protihráč je nesmírně  zkušený a každou chybu  kterou uděláš okamžitě odhalí a  jeho protitah je vždy promyšlený a zákonitý.  Jako vynikající hráč  si však dokáže s Tebou i  nějakou dobu pohrát jako kočka s myší,  což  je  nejnebezpečnější   fáze této šachové partie . Dopustíš-li se  totiž  - zejména na začátku  partie -  chybného tahu  ( na  př. nekázeň ),  Tvůj protihráč "jakoby" tuto chybu nezaregistruje ( nenásleduje ihned varovná negativní reakce ),  a Ty ( ve své nezkušenosti ) ,  se tragicky mylně domníváš, že jsi táhl správně . Protihráč Ti pak umožňuje dělat další chybné tahy, opět aniž "jakoby" ( opět bohužel jen na první pohled  )  tyto Tvé tahy prohlédl a na ně reagoval . Ty  však v bláhové víře,  že vyhráváš, že soupeř není tak zdatný  jak se říká,  nad  soupeřem získáváš  sice některé figury ( nějakou dobu si  “užíváš” ),  ale nevidíš, že on Ti tyto své figury  nabízí jen proto, aby mohl  připravit rychleji svůj závěrečný tah :  

šach – mat …...

Odvetná partie se v diabetickém šachu  nekoná. Hraje se jen jedna .  Proto ji musíš hrát s rozmyslem a velmi opatrně a velmi pozorně.  Žádná hra, kterou  jsi kdy  ve  svém životě  hrál  nebyla důležitější .  Budeš-li ji hrát odpovědně, budeš ji hrát ( pravděpodobně - při trošce štěstí ) řadu let . Čím déle ji budeš hrát, tím lépe budeš svému soupeři rozumět, tím lépe ho budeš znát.  Důležitý je především začátek, jak partii rozehraješ. Tvé figury jsou bílé jako cukr a tak jsi první na tahu Ty.  

Přeji Ti dlouhou hru....

 

Hodnocení (10 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

17. 05. 2013 13:40
až mě mrazí, proto nepolevím a té obezity se zbavím stůj co stůj, její hrozba je pro mě moc silná motivace
17. 05. 2013 11:57
Vaše blogy jsou čtivé i pro nás, co diabetes (zatím) nemáme. Děkuji.
17. 03. 2013 16:29
Přeji ti aby tvá partie byla úspěšná
10. 03. 2013 11:31
Perfektně napsané - moc a moc chválím autora. Tento článek mě přiměl k zamyšlení, neboť takové šachy také hraji už řadu let, ale ve své nerozvážnosti opravdu podceňuji protihráče. Je mi jasné, že před dalším tahem musím překonat sama sebe, a jen tak se mi podaří posílit mé "figurky ve hře". Což bude velmi těžké, protože můj největší problém je - vytrvalost - ?!?!?! Proto děkuji za nový impuls a držím palečky všem, co jsou na tom obdobně jako já.
10. 03. 2013 09:01
Krásně napsaný blog, který upozorňuje na to to jak zákeřná a mnohdy podceňovaná je tato nemoc. Držím palce, abys svou hru hrál co nejdéle a co nejlépe. Je jasné, že svého soupeře nepřelstíš, ale můžeš s ním dlouho držet krok :-)
10. 03. 2013 08:52
Úplně mne mrazí...Asi zajdu na preventivku, jestli jsem ok.(ani nevím, jak často je možné ji absolvovat).
10. 03. 2013 06:43
Moc hezky napsáno, rozumím tomu dobře, že diabetici se snaží celý život alespoň uhrát PAT ?
09. 03. 2013 23:52
já děkuji milému motivátorovi za perfektní blog a Květě gratuluji k první zdolané stovce km - jste fakt dobrá
09. 03. 2013 22:10
Zajímavé podobenství. A díky za osvětu.
09. 03. 2013 20:04
Však ne nadarmo se říká: "Cukrovka ti dovolí všechno, ale nakonec ti to spočítá i s úroky"! Máme v rodině z jedné strany cukrovku po generace - bohužel myslím, že dojde i na mě :( (co si budeme povídat - pohybuji se v pásu obezity a ne a ne se z něho dostat, což mi do karet nehraje), přesto ale doufám, že se mi podaří tuto tradici zrušit :)
Proč ale píši - ráda bych řekla, aby se všichni cukrovkáři opravdu nad tímto článkem zamysleli - z vlastních zkušeností vím, že opravdu dovolí téměř vše, ale ty následky jsou pak katastrofické! Máma má také cukrovku druhého typu a je mi hrozně líto, když vidím, jak laxně se k tomu staví :(, proto radím - opravdu ji nepodceňujte a hrajte a vyhrávejte dokud se ještě šachy nenaučí, protože poté je to velmi silný soupeř! :)
09. 03. 2013 18:13
Já jsem si NIKDY v životě neuvědomila, co všechno cukrovka je, ale díky Tvým blogům vše beru vážněji. Moc Ti děkuji za takovou nádhernou osvětu.Pravda je, že nelze smést figurky se stolu a začít novou hru. Lze jen prohrát nebo zvítězit. Kéž je nám Bůh milostiv...
09. 03. 2013 12:25
zase skvělé, díky za prima blog! PS - teda že je ta poslední věta i trochu strašidelná ? :-)
09. 03. 2013 11:07
Přeji všem diabetikům jejich krále, královnu, i ty ostatní důležité fugury, aby tu hru hráli co nejdéle. Ostatně maximální znalost o protivníkovi ve svém těle a disciplina se hodí všem chronicky nemocným...
09. 03. 2013 11:06
Toto přirovnání mi vyrazilo dech, přeji hodně znalostí,výdrže a štěstí do této nekončící hry!!!!!!!!
09. 03. 2013 10:59
Moc krásný a pravdivý blog. Cukrovka je na celý život. Přeji Vám a všem cukrovkářům dlouhou hru a doufám, že ji nikdy nebudu muset hrát.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři