TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

nocar

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 901
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133040.31 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 4 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Informace pro edukované diabetiky

26. 03. 2013

Přehled obecně  důležitých diabetických informací :

 Použité  zkratky :

 -         IR       – inzulinová rezistence

-         MS     -  metabolický syndrom

-         DM    – diabetes melitus obecně

-         DM2  – diabetes 2. typu

-         FA      - fyzická aktivita

-         KT      - krevní tlak

-         PAD   -  perorální antidiabetika

FA – fyzická aktivita

-         při FA dojde za inzulinovým receptorem k externalizaci glukózových přenašečů na buněčnou membránu buňky a nezávisle i k aktivaci buněčného receptoru

 -         po redukci 10% hmotnosti  dále na absolutní IBM nezáleží, glykémie po                redukci již nevykazuje vazby na další složky !

 -         FA dokáže několik měsíců trvající IR (inzulinovou rezistenci – odpor buněk         přijímat glukozu) prolomit a je nejvýznamnější jak pro snížení potřeby léků,           tak i pro  prognózu diabetu. Velmi významný vliv má FA na glukózové                  buněčné transportéry.

 -         FA (pokud je důsledná a dostatečně objemná) u DM2 může oddálit nebo               zcela zabránit nasazení inzulinu

 -         FA dlouhodobá : snižování IR s řadou příznivých účinků

 -         FA akutní : stoupá prudce produkce glukózy a je stimulován odsun glukózy         do svalových buněk

 -         DM2 reaguje na FA snížením sekrece inzulinu (šetří se zbývající kapacita              beta buněk, které vyrábějí inzulin)

       -         Při dostatečném intenzivním cvičení se zvyšuje periferní i jaterní citlivost                   na inzulin ( je ho potřeba menší množství ) až po  12 – 16 hodin po cvičení                     ! Proto může odpolední cvičení snížit i měřenou ranní glykémii .

  -         Při soustavné FA  klesá IR po  4 – 6ti týdnech, ale příznivý účinek může zmizet           po několika dnech přerušení pravidelného cvičení !!

 -         IR se sníží více při  aerobním než anaerobním (zátěžovém) cvičení. Aerobní cvičení je cvičení, při kterém se zvýší dechová a tepová frekvence do určité hranice, kterou pak již nepřekračuje (mírné zapocení), svaly jsou namáhány ne do svého maxima, ale mírněji  a dlouhodoběji .

IR – inzulinová rezistence 

-         většinou IR působí změny až za inzulinovým receptorem (otvorem v buňce, kterým buňka přijímá glukózu) bez jeho poškození. Změny mohou být způsobeny  příčinami hormonálními nebo i metabolickými

 -         pro IR je významnější absence FA než obezita

 -         hlavní orgán pro IR je příčně pruhovaný stukovělý sval

 -         Čím vyšší je IR, tím vyšší je tepová frekvence

 -         v klinické praxi se IR posuzuje podle bazální lačné inzulinémie až do 8 mmol

 -         metabolické změny u IR se týkají především jater, kosterních svalů a tukové              tkáně

 dieta

-         Fruktóza se vychytává z větší části v játrech, kde je zapojena do metabolických pochodů.Fruktóza nestimuluje beta buňky k sekreci inzulinu, je proto doprovázena menším postprandiálním nárůstem koncentrace inzulinu než konzumace sacharidů. Zvýšená spotřeba fruktózy má negativní vliv na IR a na hmotnost. Stanovení hladiny glykémie neovlivňuje.

 -      Při podávání bílkovin je nutné zajistit jejich energetické  krytí ! Nadměrná            dávka bílkovin zapřičiňuje  katabolické produkty oxidace, které musejí být             vyloučeny ledvinami .

      -         Doporučená regulace příjmu potravy není nutná u diabetiků s BMI pod 25 !

-         Redukce bílkovin u DM2 bez nefropatie není opodstatněná, platí pouze                  energetický podíl bílkovin v celkové dietě

       -         Mírný příjem alkoholu ( ne pivo,  jen suché víno nebo destilát ) může vést  ke              zvýšení HDL („hodný cholesterol“),  může snižovat srážlivost krve,  snižovat              oxidaci lipidů a snižovat vylučování glukózy z jater.

Metabolismus

-         Riziko metabolických komplikací je přímo úměrné obvodu pasu

 -         Tuková tkáň je svým způsobem sekreční orgán,který vylučuje celou řadu               nežádoucích hormonů, které ovlivňují metabolický syndrom.Jsou to : leptin,           lipáza, interleukin, adipsin, rezistin, angiotenzinogen,tumor

       -         Metabolický syndrom (MS) je primární příčinou IR

Glykémie

-         Nadměrná glykémie vede k jejímu nekontrolovatelnému prostupu do buněk, které jsou nezávislé na působení inzulinu ( na př. vlásečnic a nervových buněk ) . V těchto  buňkách  se  glukóza  hromadí a přeměňuje na osmoticky aktivní sorbitol. To vede k nasávání vody z mezibuněčného prostoru a poškození buněk.Sorbitol je třeba odbourat. Při tomto procesu se  zvyšuje potřeba kyslíku.Vzniklý nedostatek kyslíku vede k dalšímu poškození buněk.

 -         Po 12ti hod na lačno u DM2 je vyšší glykémie

       -         U DM2 je potlačení tvorby glukózy z aminokyselin ( které probíhá v játrech                 v ledvinách ) téměř nulové .

        -         Pokud nemocný jásá při glykémii 6 mmol , svědčí to bohužel o jeho                               základním nepochopení problému diabetu

-         Tkáně produkující glukózu jsou játra a kůra ledvin

 Inzulin

  -         Inzulin ve svalech ovlivňuje příjem  glukózy, v tukové tkáni snižuje výdej                     mastných kyselin, v játrech způsobuje ukládání glukózy ve formě zásobního                 cukru. Všechny buňky organismu nepotřebují inzulin, ale protože organismus je        integrální celek, bez inzulinu zaniká.

-         Pití,  které neobsahuje žádné sacharidy mezi jídly,  nepůsobí na tvorbu                   inzulinu ani na glykémii.

 -         DM2 má mimo jiné i dynamickou poruchu sekrece s pozdní sekrecí inzulinu      a poruchu t.zv. „časné fáze“ sekrece

 -         Bolusový inzulin je sekretován ve dvou fázích : po podání jídla již reguluje ve              2.minutě glykémii ( chybí u DM2 ) , pak následuje „pozdní fáze sekrece“ trvající        cca 30 minut ( u DM2 je vyšší a trvá déle )

 -         Kontraregulační hormony působící proti účinkům inzulinu jsou : glukagon a adrenalin (játra),adrenalin a růstový hormon (tuková tkáň) , kortizol (svaly),  adrenalin (ledviny )

      -         Mastné kyseliny významně ovlivňují sekreci inzulinu a mohou prohlubovat                 sekreční poruchy !

 -         Bazální inzulin se uvolňuje ve dne i v noci nezávisle na příjmu potravy v 5 – 15ti         minutových intervalech. Jeho sekrece se zvyšuje v časných ranních a pozdních          odpoledních hodinách.

 -         Bolusový inzulin (prandiální) hraje stěžejní roli. Sekrece dosahuje vrcholu za 30         minut, potom zvolna klesá a za 2 – 3 hod se vrací k bazální hodnotě. Po 2                     minutách po pozření potravy se uvolňuje pohotovostní inzulin ze zásobních granulí       ( u DM2tato sekrece chybí )

 -         Cílové tkáně inzulinu :  svaly, játra, tuková tkáň. Inzulin se uplatňuje především        při tvorbě svalové hmoty. Nejcitlivější k inzulinu je tuková tkáň.

 -         Za klidového stavu je 75% produkce glukózy zprostředkováno účinkem                     glukagonu najátra

 -         Citlivost buněk k inzulinu je tím vyšší, čím vyšší je relativní obsah aktivní                   svalové hmoty a čím nižší je podíl tukové tkáně a čím vyšší je poměr pasu a boku       !

-         Příčiny poruchy a úbytku sekrece inzulinu v průběhu onemocnění nejsou zatím známy

Ostatní informace

 -         cukr se váže na bílkoviny se kterými přichází do styku. Mění jejich stavbu a tím        i jejich vlastnosti ( nenzymová glykace proteinů ). Probíhá vně i uvnitř                         buněk.Výsledek glykace závisí na množství cukru, délce působení zvýšené                 glykémie a na době, po kterou bílkovina v těle existuje. Čím delší je poločas               existence bílkoviny v organismu, tím významněji se projeví porucha funkce.

 -         Krevní cukr (glukóza) ovlivňuje napětí cév

 -         Molekula cukru se podílí rovněž na tvorbě volných radikálů což urychluje                    poškození cév arterioskleroticky

 -         Glukóza je základním energetickým zdrojem pro buňky, ale ne jediným. Dalšími zdroji jsou mastné kyseliny,  ketolátky a  aminokyseliny. Do některých buněk se glukóza dostává bez přítomnosti inzulinu ( mozek, CNS ) .

 -         „SMRTÍCÍ KVARTETO“  :

        hypertenze, cukrovka, hyperlipoproteinémie,obezita

 -         Každý kilogram snížení váhy znamená snížení LDL o 1% , snížení triglyceridů o          2% a zvýšení HDL o 2%  !

 -         ANOPYRIN antiagregační léčba, která významně ovlivňuje vaskulárnípříhody          Efektní je kombinace Anopyrin – Dipiridamol

 -         Při váhové redukci klesá rychleji systolický tlak


Hodnocení (3 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

26. 03. 2013 10:18
Přiznávám, že nějak se v tom množství informace, které mně pro použití cizokrajné terminologie nejsou mnohdy ani srozumitelné, začínám ztrácet. Píšeš " Pokud nemocný jásá při glykémii 6 mmol , svědčí to bohužel o jeho základním nepochopení problému diabetu". Takže asi jsem nechápavý -ale mám jásat když budu mít víc, nebo jásat když budu mít míň? A když to nelze takto povědět, má smysl si ranní glykémii vůbec měřit?

26. 03. 2013 10:08
Tak Ti nevím, Richare, jásala jsem, že mám ranní hodnotu cukru 4,9 na lačno a teď nevím, jestli je to dobře.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři