TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

nocar

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 901
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133054.53 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 24 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Jak nezdědit cukrovku.

01. 05. 2013

Dědičnost diabetu.

Cukrovku můžeme „dostat“ různým způsobem. Např. věkem (stařecká), nebo dlouhodobou nadváhou, nebo dlouhodobým stresem, někdy lze získat cukrovku v těhotenství, někdy i po jiné nemoci, kdy imunitní systém byl mimořádně zatížen,  někdy jako vedlejší  nežádoucí dlouhodobý účinek některých léků na jiné nemoci (na př. na vysoký krevní tlak), nebo dokonce i jako kombinace výše zmíněných variant, někdy se cukrovka tzv. „dědí“.

O co se při tomto „dědictví“ jedná :

Pokud je někdo z rodiny, kde jeden z rodičů, nebo dokonce oba měli cukrovku (rozumí se druhého typu. Cukrovka prvního typu se nedědí, ta vzniká tak, že imunitní systém omylem považuje beta buňky slinivky,které vyrábějí inzulin za nežádoucího vetřelce a zničí je), je zde relativně vysoké nebezpečí, že potomek touto nemocí také onemocní.  Ale podle mého názoru, lze toto nebezpečí minimalizovat za několika předpokladů.

-         Nikdy se nedostat do nadváhy a být stále vpohybu

To je základním předpokladem, jak se tomuto nežádoucímu„dědictví“ vyhnout.  Pokud potomek rodiče- diabetika je trvale v nadváze, začne se u něj nejprve  měnit jeho metabolismus (nastává u něj tzv.„metabolický syndrom) což je situace, kterou on pocitově většinou nijak nezaznamená, ani není lékařsky zjistitelná. Pak nastává další, tichá a plíživá druhá fáze přípravy na vypuknutí diabetu – inzulinová rezistence.  To je stav kdy (zatím není znám přesně mechanismus spuštění této fáze),  buňky sice přijímají cukr za přítomnost inzulínu, ale požadují přítomnost většího množství inzulinu, než kolik inzulinu požadují buňky zdravého člověka. Slinivka tomuto požadavku vyhoví a začne vyrábět více a více inzulinu. I v této fázi nemá zatím budoucí diabetik ani tušení, že se něco na něho chystá. Tato fáze trvá i řadu let. V této fázi se při kontrole u lékaře nic nezjistí, protože hladina cukru (díky většímu množství vyrobeného inzulinu) je stále v normě.  Lékař by sice mohl toto blížící se nebezpečí zjistit tak, že by nechal  vyšetřit krev kandidáta na diabet, zda se v ní nenachází nadbytečné  množství inzulinu ( tzv.vyšetření na „cépeptidy“) , ale tak se v naprosté většině případů neděje,protože toto vyšetření je poměrně drahé a zdravotní pojišťovny potřebují peníze na stavbu svých paláců a na pohádkové platy svých představenstev.  Takže toto blížící se nebezpečí se v této fázi nezjistí, budoucí diabetik nemá zatím žádné potíže, vše je na první pohled ještě stále OK. Ale bohužel jen na první pohled. Protože slinivka již vyrábí mnohem víc inzulinu, než by za normálních okolností měla. Slinivka je konstruována tak, aby za celý průměrný život (řekněme 80 let) vyrobila pro zdravého a rozumně žijícího člověka dostatečné množství inzulinu pro každý jeho den. U budoucího diabetika ovšem díky vynucené nadměrné výrobě inzulinu toto celoživotní množství vyrobí např. již v jeho padesátém roce života. A pak teprve nastává ta klasická situace zrození nového diabetika ! Slinivka nestačí již vyrábět dostatečné množství inzulinu, hladina cukru v krvi  narůstá, dostavuje se pocit silné žízně, malátnosti, nevolnosti atd. V tomto okamžiku již lékař konečně zjišťuje u nešťastníka cukrovku, ale to je již bohužel pozdě..

Pokud ale potomek diabetika ví čím je ohrožen, zná nebezpečí výše uvedeného scénáře, má dostatečnou inteligenci a vůli, tak má velikou šanci cukrovku nikdy nedostat. Jedině snad stařeckou v devadesátém roce svého života. 

Co musí potomek diabetika udělat aby cukrovku nikdy nedostal ? Je to velice jednoduché. Stačí mu k tomu dodržovat celoživotně dvě věci:

 1)     Celý život zůstat štíhlý

Proč : nemít žádné nadbytečné tukové buňky, které také inzulin potřebují  a které zbytečně limitovanou kapacitu výrobyinzulinu vyčerpávají. Navíc větší množství tukových buněk (zvláště kolem pasu)vyrábí různé hormony působící kontraproduktivně vůči inzulinu

 2)     Celý život se co nejvíce pohybovat

Proč : protože pohybem (mimo jiné) šetříme kapacitu slinivky, protože při pohybu tělo potřebuje  mnohem menší množství inzulinu než v klidovém stavu. Svalové buňky při zatížení jsou na množství inzulinu skromnější.

A to je vše. Já jsem se bohužel to, co jsem výše napsal, dozvěděl  až příliš pozdě. A proto píši tento článek, který bych byl velmi rád, kdyby si  ho přečetl alespoň jeden potomek diabetika, který by mu uvěřil  a vyhnul se tak všemu, čemu se mně a statisícům dalších nešťastníků  v tomto státě vyhnout bohužel nepodařilo. Abych ho nepsal jen zcela zbytečně.

Děkuji za pozornost.

 

Hodnocení (8 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

10. 02. 2017 20:33
Děkuji za článek.Takových článků kdyby bylo víc.A psát je i do učebnic pro děti do školy.Moc děkuji.
02. 05. 2013 12:28
pěkně srozumitelně napsané, budu se ji snažit vyhnout
01. 05. 2013 20:43
Také děkuji za veškeré informace ,jsou velice poučné a nevíme zda je taky nebude třeba.
01. 05. 2013 19:30
Super článek,díky za připomenutí, proč to vlastně všechno dělám a že nejde zdaleka jen o krásu.........
01. 05. 2013 13:57
Děkuji moc a moc,takhle podrobně a hlavně srozumitelně jsem nikde nic nečetla,je to velmi poučné a hlavně cenné poučení,jste machr.
01. 05. 2013 10:25
Díky moc za zajímavé řádky. Doufám, že jsem si svou obezitu uvědomila včas, a odhozenými kily a přidáním pohybu svému zdraví pomohla včas.
01. 05. 2013 10:22
Děkuji za informace! Zatím naštěstí nikdo v široké rodině cukrovku nemá a neměl ale informací není nikdy dost. A název toho vyšetření si musím zapsat, abych věděla co mám chtít při prevenci( třeba tu udělají)
01. 05. 2013 08:42
Ahoj Richarde, opět moc děkuji za moudra, která potřebujeme číst a žít podle nich. Hezký den přeji !
01. 05. 2013 08:25
Velice zajímavý článek. Děkuji za něj! Já jsem ten typ u kterého se "něco" začalo dít v těhotenství....
01. 05. 2013 08:17
Nemusíš mít obavu, že jsi psal zbytečně. Pro mne je to přínosná informace, i když v rodině cukrovku zatím nikdo neměl. Je vidět, že se rád podělíš o informace, které my (zdraví) na internetu nehledáme, ale je škoda, že o nich nevíme. Děkuji :-))

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři