TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 21. 01. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

nocar

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 901
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 132660.48 km
Kolo: 65973.90 km
Cvičení: 5505 h 16 min

Přátelé

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Výhody diabetu

13. 05. 2013

Existuje přísloví :

Ve všem si hledej svoji výhodu. I pokusil jsem se tu výhodu najít i u cukrovky. Hledal jsem, hledal, až jsem našel.

A tak, ač se nadpis může zdát zcela nesmyslný, pokusím se ho blíže vysvětlit. Cukrovka je samozřejmě nemoc vážná a nevyléčitelná. Bohužel.  Protože se dosud nepodařilo (ač se o to ve světě stále prý pokoušejí)  vymyslet, jak oživit beta buňky slinivky břišní, které vyrábějí inzulín nebo jak dát vzniknout novým beta buňkám.  Anebo se to již někdy někde vymyslelo, ale dalo se to do tresoru, protože ztráty, které by vynalezením skutečného  léku na cukrovku(který by pacienta zcela uzdravil) vznikly farmaceutickým firmám, by byly až nepředstavitelně astronomické. Ale to se týká  i řady dalších nemocí..

Nicméně :

Cukrovka je jednou z mála nemocí, jejíž průběh může nemocný sám  významně ovlivnit a sám i průběh nemoci  poměrně detailně kontrolovat. Sám si může kontrolovat, co mu dělá dobře a co špatně. Sám se může i přesvědčit jak mu hladina cukru v krvi klesá, když sníží váhu, když se pohybuje, když se nestresuje. Sám si může zkontrolovat jak snížením váhy a zvýšením pohybu mu klesá nejen hladina cukru v krvi, ale jak mu klesá i krevní tlak. To u jiných nemocí tolik selfmonitoringů (snad jsem to napsal dobře)  dělat nejde.

Ale hlavně :  

Pokud se z nepohybujícího, obézního (až příšerně tlustého)diabetika stane pohybující se štíhlý člověk, pak tento může žít podstatně déle,než ten tlustý, nepohybující se, pokud by byl tento tlouštík tzv. „zdravý“ a žil dále ve svém houpacím křesle s korýtkem před sebou..  V tomto případě je skutečně podle mne cukrovka výhodou. Za předpokladu vůle a edukace postiženého. Samozřejmě.

Další výhodou může být i finanční úspora a to jak v oblasti nákupu potravin, tak i v šatníku, odkud se dá použít i oblečení, které léta nebylo možné si obléci.

Další výhodou může být (po skončení gastronomických orgií) i jiný pohled na svět i nalezení nových dosud neobjevených či již zapomenutých krás života,  jako je třeba cestování či sex.

Další výhodou může být i to, že z kuřáka se stane nekuřák či z alkoholika abstinent. Čímž se dá navíc i významně finančně ušetřit.

Další výhodou může být i to, že se z diabetika či z diabetičky vlivem výše uvedených výhod stane fešák či fešanda takového kalibru, že nebude mít problém s glykémií, ale s odmítáním případných ctitelů či ctitelek.

Další výhody si již každý může objevit sám. Pokud se do této situace dostane a v ní si zachová chladnou hlavu a rozum.

Samozřejmě, že každému přeji, aby tyto „výhody“ nemusel poznat, aby byl zdráv (pokud možno jako řípa, i když nevím proč se takto zdraví lidé označují) a aby se užíval života plnými doušky, ale rozumně.  Jak se říká – všeho s mírou..

 

Hodnocení (5 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

13. 05. 2013 21:22
Ta vynucená cesta k lepšímu životu je to pozitivum.
13. 05. 2013 21:21
No líp jsi to napsat nemoh. Ty trezory, brrr, jde na mě z toho hrůza.
A pak ty výhody - peníze, jiný životní rozhled, cestování, sex....
No to už za to přece stojí, no ne ?
13. 05. 2013 17:59
príma blog! mám svoji vlastní celoživotní nemoc, ale když na věc dojde, taky znám pozitiva:-)
13. 05. 2013 13:51
popravdě nemyslím si, že se dají najít pozitiva na cukrovce, jen se dá žít zdravěji, nic víc nic míň
13. 05. 2013 10:21
Zdravý životní styl je každopádně prospěšný pro každého - kdo má zájem, dnes bez problémů informace sežene. Diabetik má tu relativní výhodu, že díky svému zdravotnímu stavu se o tyto informace začne zajímat většinou v podstatně mladším věku než člověk bez diabetu.
Myslím, že základní problém tkví v tom, že děti nejsou od malička ke zdravému životnímu stylu vedeni, ať už doma, nebo ve škole.
Bohužel máte asi pravdu v tom, že zde není zájem farmaceutické lobby, která by přišla o velké zisky, kdyby všichni od mala žili zdravě ... to se týká všech nemocí, nejen diabetu.
Díky za pozitivní článek :-)
13. 05. 2013 09:55
hezký článek a pravdivý. Já sice měla jen tu těhotenskou cukrovku (2x), ale stačilo mi to na to, abych se sebou něco udělala a nedostala tu opravdovou. Vím, že u mě je to běh na dlouhou trať, zrovna včera jsem si při procházce natáhla sval na noze a mám strach dnes někam chodit, radši jeden den v klidu, než víc dní bez pohybu...ale už to, že jsem začala jíst zdravěji a pravidelně + pohyb navíc je dobrá cesta nestat se diabetikem
13. 05. 2013 09:38
S tímto přístupem - snahou hledat pozitiva i v tom negativním - se zcela ztotožňuji. Taky se o to pokouším, ač tedy v jiných souvislostech, než je diabetes. Každopádně jsem ráda, když vidím, že to lze aplikovat i na tak závažnou nemoc, jako je cukrovka. Myslím, že to může člověka pozitivně pozvednout na mysli, když se i při této nemoci dají najít nějaké ty výhody. :-)
13. 05. 2013 09:14
To je krásné, tolik výhod.... já bych přidala ještě jednu: diabetik, který prošel STOBem a je infikovaný Nocarovým virem, může radit.... stává se ve společnosti důležitým, vzdělaným, věcí znalým, na každou otázku může fundovaně odpovědět, u svého lékaře může klást chytré dotazy a lékaře tak uvádět v úžas. Díky Richarde, za tolik informací, kterých se nám tady dostalo. :-))

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři