TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 04. 01. 2012

Jak si nahrát profilovou fotku?

radas1

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 4.3 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 2
Celkem: 16961
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 116.00 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133162.34 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Pro všechny trhače nohou - aneb kolobkáře - potřeboval bych poradit, nebo aspoň zjistit jiný pohled/názor

26. 05. 2014

Zdravím všechny kolobkáře (ale i ty ostatní :) )

Původně jsem si chtěl koupit nové kolo, ale poslední dobou začínám uvažovat, že bych si to staré (asi 12 let, celo ocelové, neodpružené cca 18-20kg těžké) ještě letos opravil a místo nového bych si pořídil koloběžku a rozšířil portfolio pohybu. 

Ale .....

Moje dva-tři požadavky/přání se u všech možných typů spolu neslučují. Našel jsem sice nějaký kompromis, ale ... :(

A tady bych právě chtěl od zkušených kolobkářských matadorů poradit :)

Předpokládané použití:
- převážně asfalt (na těch trasách které bych plánoval je kvalita povrchu proměnlivá, tzn. pěkný rovňoučký, uhlazený povrch, občas takový nerovný povrch tím, že je posypaný jakoby štěrkem( nebo spíše jemnou struskou), který je zaválcovaný, takže ty nerovnosti na tvrdých kolečkách by asi byly cítit. A někdy i na polní/lesní cestu, ale samozdřejmě s rovným a pevným (hliněným) povrchem. 
Prostě takový trochu univerzální povrch s menšími nerovnostmi.

Na tohle je nejspíše nejlepší kolobka s většími (16"-20") nafukovacími koly, které ty nerovnosti pokryjí stlačeným vzduchem v duši, tak jako na kole.

(odkaz je na vzorový typ kolobky a ne na konkrétní typ nebo výrobce o kterém uvažuji - spíše jen tak pro představu o kterých typech jsem uvažoval ve svých úvahách: 
http://www.insportline.cz/kolobezky-pro-dospele )

A právě zde přichází druhé přání na skladnost :(
Chtěl bych, nebo možná spíše bych potřeboval skladnost, takže rozebiratelnost - skládací kolobky.
U nich jsem sice našel, že mají odpružení předního i zadního kolečka pomocí tlumičů, takže menší nerovnosti jako například ten zaválcovaný štěrk/jemná struska nebo horší kvalitu asfaltu by to nejspíše vyeliminovalo, ale tam jsou jenom ty pevné kolečka co se nenafukují (velikost 200 mm).
 
http://www.decathlon.cz/2496-kolobezky-pro-dospele 
http://www.decathlon.cz/kolobezka-town5-xl-seda-id_8128722.html 
http://www.decathlon.cz/kolobezka-town-7-seda-id_8129076.html

A asi poslední požadavek jsou brzdy.
Na kole mám odježděno celkem dost tisíc kilometrů a mít brzdy na řídítkách je pro mě (aspoň do teď) taková samozdřejmost :(

A právě tady dochází ke konstrukčním kolizím. Buď má kolobka větší nafukovací kola s brzdami na řídítkách, ale je nerozebiratelná, a nebo je rozebiratelná, ale má brzdu jen tu nášlapnou na zadní kolo - jak říkám: šlapání na blatník, sice už jsem našel i jednu co má zadní brzdu na řídítkách ale rozdíl té samé bez brzdy na řídítkách a s tou brzdou je (podle typu skládání) 1000-2000 Kč (V brzda, lanko a páčka !!!!).
Tyhle ale mají zase pevné kolečka, i když odpružené, takže trochu nerovností by to mělo pokrýt.

http://www.decathlon.cz/kolobezka-town-9-ef-bila-id_8239007.html - s brzdou na řídítkách

Funkci na skládání bych chtěl chtěl použít i například na to, že když chodím po horách, tak jsou tam i delší úseky kde je asfaltová plocha - takže by to bylo parádní usnadnění jak rychlostní tak i pro kolena, protože když se jde 4-5 km po asfaltu a pak teprve lesní cestou a nazpátek to samé, tak to je na kolena a celkově na klouby zabijarna. (Například z Beskyd: Ostravice-Lysá hora 8,5 km nahoru z toho 4 km asfalt a zpět to samé nebo možná ještě delší zpevněná a asfaltová plocha Bílý kříž-Gruň-Staré Hamry - případně kolem přehrady do Ostravice - pěšky po tom asfaltu je to dost nepříjemné. Prostě ji složit a připásat na krosnu a zbytečně se nemordovat po rozžhaveném asfaltu (co se týče té váhy na zádech navíc, tak to mi nevadí-stejně by se to vykompenzovalo rychlejším a pohodlnějším přesunem co cestě). To že pro provoz po městě se to taky hodí, že se to složí a vezme se to do ruky jako normální tašku nebo přes rameno je druhá (velmi vhodná) věc.

Akorát u té kombinace brzdy-kolečka a skládání je to takové jaké to je :( a právě proto bych chtěl slyšet i jiné názory nebo jiný pohled, například jak který typ kdo používá a na jakém povrchu, nebo co si myslí o těch kolečkách a tak. Nebo jiný nápad ;)

Předem dík, a v půlce června se zapojím do vašich řad ;) 

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

26. 05. 2014 17:08
Dík. Přesně pro tenhle účel jsem to napsal :) Zatím jsem to moc nezkoumal kde co je, spíše jsem se díval co mám poblíž, co bych mohl vyzkoušet a "naživo" otestovat. Sice jsou trochu rozměrnější a na krosnu se to bude asi blbě připevňovat, ale zase je to úplný kompromis všeho :)
26. 05. 2014 17:01
Nebo tu http://cz.kostka-kolobka.eu/zbozi/0100000000007224-skladaci-kolobezka-kostka-rebel-fold/
26. 05. 2014 16:44
A tady jste se díval? http://www.kolobezky-pro-dospele.cz/skladaci-kolobezky/
26. 05. 2014 12:52
no konečně taky nějakej chlap tady :-)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři