TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 24. 07. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

renca13

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 11 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 10016
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 2.75 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133169.72 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

renca13

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Přříprava potravin

14. 03. 2015

Příprava potravin je velmi důležitá a ovlivníte ní celkovou výživovou hodnotu. Poradíme vám jak je vařit, abyste z nich získali co nejvíce dobrého.


Máme několik možností jak připravíme naše jídlo. Zeleninu můžeme uvařit, udělat na páře, ovoce do smoothie může být čerstvé nebo mražené, můžeme ho krájet nebo ho ponechat v celku a existují další faktory, které mají dopad na to, co našemu organismu poskytnou. Podívejme se tedy společně na to, v jaké formě nám dají největší výživu!


Brokolice

Takto ne: Příprava v mikrovlnce či vaření ve vroucí vodě 
Takto ano: Pára!

Proč: Vaření v páře pomáhá udržovat živiny v zelenině mnohem lépe, než jiné metody vaření. Jde zejména o sulforán, antioxidant se silnými protinádorovými vlastnostmi. V krevním oběhu posiluje obranný systém organismu. Obsahuje jej také kapusta, květák a rukola.


Jahody

Takto ne: Krájíte je 
Takto ano: Jezte je celé!

Proč: Jahody v celku obsahují o 8-12% vitamínu C více, než když je rozřízneme. Dokázala to brazilská studie v roce 2011 a odborníci tvrdí, že důvodem je vitamin C, který se začne odbourávat, pokud je vystaven světlu a kyslíku. Vitamin C v jahodách navíc pomůžete udržet pokud je budete skladovat v ledničce.


Víno

Takto ne: Necháte láhev otevřenou 
Takto ano: Pijte čerstvě otevřené víno!

Proč: Pokud necháte láhev s červeným vínem otevřenou déle než 12 hodin, prospěšné organické kyseliny a polyfenoly se začnou rozkládat. Nezískáte tak všechny zdravé účinky, které vám může sklenka červeného vína poskytnout.


Rajčata

Takto ne: Jíte je v syrovém stavu 
Takto ano: Zahřejte je!

Proč: Zahřátí rajčat výrazně zvyšuje jejich hladiny antioxidantů. Před konzumací je proto směle hoďte na pánev s olivovým olejem. Lykopen, který obsahují, je totiž rozpustný v tucích a ty potřebujeme pro vstřebávání těchto látek. Rajčata vám tak dodají potřebné živiny, které přispívají ke snížení rizika mrtvice, rakoviny prostaty a správné funkce mozku.


Zelené fazolky a hrášek

Takto ne: mrazírenské boxy v obchodech obcházíte 
Takto ano: Připravujte je zmrazené!

Proč: "Většina lidí si myslí, že pouze čerstvé jsou zdravé, ale to je obrovský omyl," tvrdí Cluskey. Věděli jste, že mražené ovoce a zelenina mají vyšší hladiny antioxidantů, včetně polyfenolů, vitaminu C a betakarotenu, než čerstvé? 
Živiny se po jejich sklizni časem začnou rozkládat. Z mražených produktů je získáte v "plné parádě".


"Teplo, voda, skladování, vzduch, to vše může způsobit úbytek živin," říká Mary Cluskey, profesor výživy na Oregonské univerzitě.


převzato z..https://www.facebook.com/irca.vesela

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 03. 2015 10:57
Hezký článek, vyzkouším
15. 03. 2015 10:09
Tak k té brokolici bych měl výhrady, nejlepší je konzumovat syrovou :-)
15. 03. 2015 09:40
Renčo jsem na tom podobně, jenom nevím,že to je podle čínské medícíny. Syrovou zeleninu mám ráda kedlubnu, ledový salát a ještě salátovou okurku. Do ostatní se musím přemlouvat. Ale dušenou nebo jinak tepelně upravenou zeleninu sním úplně všechnu a miluju ji:-). Díky za článek!
15. 03. 2015 01:01
Moc děkuji za super rady.
14. 03. 2015 21:21
Super článek! :) jen ještě k tomu vitamínu C - nevím jak světlo a kyslík (možná taky), ale učili jsme se, že ho na sebe vážou kovy, tzn. pokud jahody krájíš kovovým nožem (keramický nůž prý nevadí :D ), to samé pokud zamícháš čaj s citronem kovovovu lžičkou, bude ho tam méně i když to tu potravinu úplně nikdy neznehodnotí. A ještě k těm rajčatům na olivovém oleji, slyšela jsem, že není vhodný pro tepelnou přípravu, protože od jisté teploty, prý uvolňuje škodlivé látky, lepší prý je používat řepkový. (Druhou info. ale nemám z odborného zdroje :D )
14. 03. 2015 20:40
No já podle čínskémedicíny a mé diagnostiky nesnáším, a je pravda že i nemám ráda zeleninu, kromě kedlubny a salátu ledového a "našeho", v čerstvém stavu. tepelně upravená mi nevadí a s..eru vše:-))
14. 03. 2015 20:37
A protože jsem si dělala dnes večeři později, hodila jsem rajčata na pánev k masíčku a pohance, mňam. Díky Renčo.
14. 03. 2015 20:34
Musim změnit úpravu.
14. 03. 2015 20:14
A já mám páru, tak brokolici nezabiju :-)) Napařím a zblajznu :-)
14. 03. 2015 19:47
Ty brďo, tak to jsem netušila, díky!

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři