TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 28. 10. 2014

Jak si nahrát profilovou fotku?

wondris

Sebekoučink

Váš cyklus již skončil. Pro pokračování v Sebekoučinku si založte nový cyklus.

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 3168
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133561.12 km
Kolo: 66274.30 km
Cvičení: 5546 h 56 min

Přátelé

wondris

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Hruškovitý tuk - zajímavosti

05. 11. 2014

Dělala jsem si takový malinký průzkum co se týká tuku ukládajícího se na stehnech a zadku a chci se s podělit o některé zajímavé informace:
(to co je v závorce je můj názor nebo postřeh, budu ráda za diskusi)

Odborně se tomuto tuku říká gluteofemorální  a od tuku abdominálního, který se ukládá na břiše je rozdílný jak tkání tak složením.

Gluteofemorální typ tuku se vyskytuje výhradně u žen a jeho ukládání je ovlivňováno tvorbou ženských hormonů (proto mají některé ženy problémy s hmotností při užívání hormonální antikoncepce) a po menopauze toto ukládání ustává a tělo se přenastavuje na "mužský" způsob ukládání tuku.

Tkáň je typu podkožní - subcutaneous - tuk a je citlivá ke cvičení (Jupí, půjde to snáze dolů), narozdíl od břišního tuku, kde se jedná o směs podkožního a vnitřního - viscerálního - tuku který obaluje orgány. Podkožní tuk na stehnech napomáhá k větší citlivosti na inzulin kdežto viscerální tuk tuto schopnost blokuje, proto lidé s tukem okolo pasu mají větší predispozice k cukrovce a vaskulárním onemocněním.

A nejvíce potěšující věc pro všechny slovanské ženy, přeci jen v těchto končinách máme sklon k tvarům Věstonické Venuše. Tuk na stehnech je zásobárna živin pro případné těhotenství, tělo si to těchto partií ukládá to nejlepší co dostane, zejména byla zjištěna větší koncentrace DHA - jedna z omega-3-masných kyselin, která je důležitá pro vývoj a fungování mozku a zpětně se vylučuje do těla právě v době těhotenství a kojení. (a při hubnutí se ho tělo bude snažit vydat až úplně v nejkrajnější situaci, takže o cenné zásoby nepřijde, ale spálí jen "obyčejný" tuk)

Byl proveden výzkum na ženách a jejich dětech porovnávala se skupina velmi mladých matek, u kterých se tuk ještě nezačal dostatečně ukládat a žen hubených, druhou skupinou byly ženy s normální tělesnou stavbou. Těmto skupinám byl dán test a ženy s normální stavbou a jejich děti dopadly u testů lépe, navíc bylo u žen a dětí z druhé skupiny pozorováno zvýšené množství poruch vnímání. (bohužel se mi nepodařilo se dostat k celému článku, nevím tedy, jak velké byly skupiny, jak to měřili atd. těžko říci jakou to má vypovídající hodnotu)

--------------------------------
reference:
http://www.poliquingroup.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/1055/Five_Facts_Women_Must_Know_To_Lose_Fat_Build_Muscl.aspx

http://www.ehbonline.org/article/S1090-5138%2807%2900073/fulltext#section1

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3357300/

http://www.webmd.com/diet/features/the-truth-about-fat-
Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři