TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 09. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

zuzik721

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 10 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 21459
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133044.81 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 4 min

Přátelé

zuzik721

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Červená řepa a její pozitivní účinky na zdraví :-)

28. 04. 2015



Dlouhou dobu byla červená řepa z naší kuchyně vytlačována. Lidé ji brali jen jako nějakou divnou zeleninu, kterou by se mělo používat spíše jen jako krmivo pro dobytek. Další negativní spojení vytvářely školní jídelny, které měly v oblibě házet sterilované, kyselé a dosti zemité kousky řepy k téměř všemu, jako tzv. zeleninovou oblohu a tím se jim u mnoha dětí vytvořit odpor rovnou od nejmenších let. Dnes ale lidé tuto zeleninu pomalu objevují a to nejen pro zajímavou chuť, která vynikne při dobrém zpracování, ale také pro neoddiskutovatelné zdravotní účinky.

Historie červené řepy a také využívání jejích zdravotních účinků sahá až do starověku. Zmínky o využití této zeleniny k léčbě můžeme najít v Babylonii.  Často se uvádí, že řecká bohyně Afrodita vděčila za svou krásu právě jí (i když pozor, tehdy se využívaly listy), odvar z této rostliny byl skládán jako obětina Apollónovi. V římské kuchyni byla řepa velmi oblíbená, v jedné z prvních kuchařek, kterou je Apicius,  najdeme recepty jak na saláty, tak i na vývary a jiné speciality*. Rozhodně tehdy nešlo o jídlo pro dobytek či chudinu, pokrmy z této zeleniny patřily na stůl zámožných patricijů a antických gurmánů. Díky velikosti Římské říše se červená řepa rozšířila do Španělska a Francie a pak postupně na celý evropský kontinent – kolem století čtrnáctého se nepěstovala jen v nejsevernějších částech Evropy. Paradoxně, ve srovnání s dnešní dobou, v kuchyni byl užíván stále hlavně list mladé zeleniny, s postupem času se začalo zkoušet i kořen, ale jako … léčivo. Lidé totiž zjistili, že má pozitivní účinky na rány, zácpy, teploty, a kožní problémy.

Proč je vlastně červená řepa tak zdravá? Asi nikoho nepřekvapí, že je to díky látkám, které obsahuje. Najít v ní můžeme nemalé množství vitamínu B a C, také je zde karoten neboli “áčko.” No a navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a důležitý antioxidant betanin. Z minerálů je určitě nutno zmínit vápník, hořčík, železo, sodík a draslík. Léčivé účinky mají jak kořeny tak listy.


Konzumace této zeleniny obecně zvyšuje odolnost organismu. Začaly se také objevovat informace, že může být pomocná i při léčbě rakoviny. Některé průzkumy naznačují, že pravidelné pití šťávy z řepy může pomoci našemu organismu při boji s touto zákeřnou chorobou. Samozřejmě jde jen o doplněk k hlavní kůře, pouze konzumace řepy bohužel nestačí. Pektiny nám pomáhají při trávení, také se snižuje množství škodlivého cholesterolu a navíc se pročišťují střeva. Dost často se nyní doporučuje i během těhotenství, pomáhá totiž při zdravém vývoji plodu. No a také prospívá tvorbě červených krvinek, je vhodná při chudokrevnosti a navíc můžeme ji využít při tak častých potížích, jakými jsou různé chřipky a nachlazení. Nejlepší účinky na zdraví má samozřejmě syrová, pro chuť jsou nejlepší bulvy s maximálně osmicentimetrovým průměrem. Pokud ji tepelně zpracováváme, je lepší ji před vařením neloupat, aby neztrácela zbytečně moc své životodárné šťávy.

Na dobré čištění střev bychom každý den měli vypít přibližně sto padesát mililitrů (necelou skleničku) šťávy z červené řepy, můžeme ji také doplnit šťávou z jablek. Toxiny v našem těle nebudou moc šťastné, ale organismus si radostí povyskočí. Léčivé účinky šťávy také pomáhají překonat potíže, které v těle vyvolává menopauza, povzbuzuje krevní oběh, má močopudné účinky a povzbuzuje metabolismus. Pokud nás trápí vysoký tlak, můžeme vyzkoušet skleničku šťávy se lžící medu. A na chřipku nebo angínu si můžeme odšťavnit deset řep, dvě mrkve a kousek celeru. Při druhé chorobě navíc pomáhá kloktání teplé šťávy. Pokud potřebujeme nějakého pomocníka při hubnutí, tuto roli docela dobře může plnit salát, který uděláme z třech uvařených řep (vaříme ve slupce, po uvaření oloupeme), jedné cibule a jedné velké rychlokvašky. Tento salát je vhodný i pro lidi, kteří mají problémy s ledvinami a játry.  Obecně je vidět, že tato zelenina je opravdu velmi užitečná. Jediný, kdo by si při její konzumaci měl dávat pozor, je cukrovkář. Přeci jen obsahuje vyšší množství sacharidů, takže by v jeho jídelníčku měla být zastoupena s rozumem.


převzato z  : http://www.prostezdravi.cz


Hodnocení (17 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

29. 04. 2015 11:46
Vždycky si jí vařím a pak dělám saláty, ale chtěla bych zkusit i syrovou, nemáte nějaký tip/recept na takovou úpravu? :-)
29. 04. 2015 08:45
V lednici mám mísu salátu z vařené červené řepy s křenem a postupně ji všichni ujídáme. Řepu jsem taky dlouho míjela až tady na Stobu jsem si jí znovu připomněla, doplňují s ní taky velké množství zeleniny v Sebekoučinku.
29. 04. 2015 08:23
Super článek. Řepu jsem dlouho míjela.. a nyní si dělám pravidelně salát.. uvařená + hrášek + steril. okurka + citron, pepř, sůl.. občas přidám i jogurt. :) Stále se chystám na pečenou :)
29. 04. 2015 08:04
Dík za článek, řepu odšťavňuji 2x do týdne, moc to nechutná, ale vím, že je zdravá, nejlepší je pečená, nebo v salátu
29. 04. 2015 07:49
nikdy jsem nedělala jen mám prostě ráda červenou řepu sterilizovanou.Budu muset juknout v obchodě a konečně jí zakoupit syrovou a ochutnat dle receptů
28. 04. 2015 21:44
Červenou řepu jsem si víc oblíbila, až tady na Stobu. Díky za zajímavý článek.
28. 04. 2015 15:56
Také mám ráda řepu a dělám saláty ,peču jí ale přidám i jinou zeleninu dám na plech,pokapu olejem a přidám koření, je to jako přiloha.
08. 12. 2013 13:43
Já si ji peču hezky v troubě... poslední dobou ji mám i raději než "americké brambory" :))
08. 12. 2013 10:24
Já ji mám nejraději syrovou, k tomu přihodím dvě syrové mrkve a syrový celer , ideální oběd :-)
02. 08. 2013 17:39
Mám ráda řepu a nejraději klasicky uvařenou, na plátky nakrájenou, lehce nakyselo s cibulkou:-)

A nebo boršč. Tam jí tady miluju:-)
02. 08. 2013 17:17
nejlepší je pečená v alobalu (dle velikosti, minimálně hodinu, někdy i víc, loupat až pak), pak pokrájet na tenkém struhadle, osolit, opepřit - olivový olej, balsamico a feta nebo balkán - skvělá je k této kombinaci i rukola a piniová nebo jiná semínka - jedna z nejlepších chuťových kombinací co jsem poznala
02. 08. 2013 15:43
Na zimu je vynikající sterilovaná s křenem :-))), ale mám ji ráda i bez křenu.
Ten salát z vařené řepy zkusím.
02. 08. 2013 15:23
Červenou řepu mám ráda syrovou do salátu, dušenou jako přílohu i sterilovanou v zimě. Šťáva je z ní moc dobrá s jablíčkem nebo hroznem. Když mám chuť na sladké, tahle dobrota mi ji uspokojí.
02. 08. 2013 15:10
Luci, ty si děláš denně šťávu? Zkusím to na tlak, mám jej vyšší, ale doktorka mi zatím nic nedala, že se uvidí.
02. 08. 2013 14:55
Je fakt super, ale ti, co mají nízký tlak, tak opatrně... Hodně tlak snižuje...
02. 08. 2013 14:27
Svatá pravda, je to na všechno :D
17. 06. 2013 12:53
řepu mám moc ráda,díky za tento článek
17. 06. 2013 09:42
HankoCh, nechceš přidat nějaký zaručeně chutný recept na pokrm z řepy?
17. 06. 2013 09:42
Červená řepa a pohled do minulosti ve školní jídelně a je jasno!. Ale o těch účincích jsem už něco zaregistrovala - zkusím tu šťávu - to bych mohla přežít, předsudky-nepředsudky...Mimochodem můj idol z dob mojí adolescence také držel váhu pitím šťávy z červené řepy :-).
17. 06. 2013 07:22
Že je zdravá jsem věděla,ale že až tolik,jsem netušila. :-)) Zatím jím jen doma nakládanou,asi rozšířím jídelníček :-))
16. 06. 2013 21:22
Řepu mám oc ráda na všechny možné i nemožné způsoby :-)
16. 06. 2013 19:58
Ano, ta mi chutná.
16. 06. 2013 19:54
červená řepa je úžasná.
16. 06. 2013 14:12
Řepa je výborná. Mám ji moc ráda.
16. 06. 2013 12:58
Děláme červenou řepu s křenem, dochutí se tradičně: cukr, sůl, citron ... výborné jako příloha k masu :-)
16. 06. 2013 11:55
Miluju červenou řepu a saláty z ní :-)
16. 06. 2013 11:11
Pěstujeme doma a odšťavená s mrkví a jablky je parádní. Ještě ji dělám jako přílohu s mrkví a pórkem k sojovému masu a rýži. Mňam poslední dobou moje nejoblíbenější jídlo
16. 06. 2013 10:49
Obyčejná zelenina....jídlo chudých horalů a takový zázrak:)
16. 06. 2013 09:32
Řepu mám moc ráda. A dobře si pamatuji na školní jídelny - já jediná jsem ji snědla, kamarádky omdlévaly už jen při pohledu na mě jak dojídám i jejich porce :-))))
15. 06. 2013 17:39
skvělá potravina!

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři