TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 09. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

zuzik721

Původní Sebekoučink

0 %
0 kg 10 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 21459
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133054.53 km
Kolo: 66054.10 km
Cvičení: 5523 h 24 min

Přátelé

zuzik721

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Proč pít ovocné a zeleninové šťávy

23. 02. 2015

Proč pít ovocné a zeleninovéšťávy


Proč pít ovocné a zeleninové šťávy

Čerstvéšťávy a koktejly z ovoce a zeleniny jsou vynikající nejen svou lahodnou chutí,ale především vysokým obsahem vitamínů, minerálů, živých enzymů a dalšíchbiologicky významných látek. Pití čerstvě vylisovaných šťáv čistí a detoxikujeorganismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodává těluenergii a vitalitu.
Na celém světě se dosahuje fenomenálních úspěchů při pomáhání tělu zbavovat senemocí a potíží, především pomocí ovocných a zeleninových šťáv. Avšak stáleještě nejsou lidé dostatečně informováni o jejich výživné hodnotě a léčebnésíle.


Čerstvé šťávy ukázaly již na rozhraní dvacátého století, co v nich vězí. Jejichhodnota je dnes uznávána mnoha lékaři, léčiteli, stejně jako dietology.Účinnost šťáv se odůvodňuje tím, že se tekutá potrava, získaná oddělenímvitálních látek a vody od vlákniny, obzvláště rychle stráví.
Pevná strava vyžaduje daleko delší trávicí pochody, než jsou její živiny dány kdispozici tělesným buňkám a tkáním.
Vláknina nemá v pevné stravě téměř žádnou výživnou hodnotu, ale během střevníperistaltiky (pohybu střev) působí jako metla. Odstranění vlákniny přivytlačování šťáv umožní jejich velmi rychlé, většinou několik minut trvajícístrávení a vstřebání.


Enzymy - základ vitality ovocných a zeleninových šťáv

Život jako takový nemůžeme vysvětlit, proto jsou enzymy popisovány jako principkosmické energie nebo jako vibrace (chvění), které vyvolají v molekuláchchemické pochody, změny a reakce, aniž by se samy během tohoto procesu změnily,zničily nebo spotřebovaly. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 stupňůC. Při teplotě vyšší než 50 stupňů C začnou být těžkopádně stejně jako lidskétělo v horké lázni. Při teplotě 54 stupňů C vyhasne většině enzymů život.

Nemůžeme mít současně život a smrt, ať už se to týká našeho těla nebo plodů,salátů, zeleniny, ořechů či semen. Tam, kde je život, jsou i enzymy.

Sluneční paprsky přenášejí energii do rostlinného života a přitom aktivujíenzymy. Za pomoci této síly se přeměňují vhodné elementy v potravě zanorganických na organické neboli život obsahující. Když je nějakého prvkunedostatek, tělo ztratí rovnováhu a vznikne stav, který je známý jako toxémie.A toxémie je jednoduše řečeno otrava. Abychom získali správnou zdravotnírovnováhu, musí být většina potravy, kterou jíme živá, vitální obsahujícíorganické prvky a zejména kyslík. Kyslík je jedním z nejdůležitějších prvků.Vařením však potrava kyslík ztrácí.


Vařená strava pomalu zabíjí

Skutečnost, že žili a ještě žijí generace milionů lidí, které nejedli skoro nicjiného, než vařenou stravu, není důkazem toho, že existovaly proto, že seživily vařenými potravinami. Ve skutečnosti se tito lidé nalézají ve stavujakéhosi dekadentního existování, což potvrzují jejich otrávená těla.

Proč by byly jinak nemocnice přeplněné a přetížené? Proč se ročně prodajívagóny prášků od bolesti? Proč jsou tak časté srdeční choroby, cukrovka,rakovina, plícní nemoci, předčasná senilita a předčasná smrt!

Nemoc se neprojeví většinou ihned, ale potřebují, vzhledem k enormní odolnostitěla, dny, měsíce, nebo roky k propuknutí vážné choroby. Jakmile se dámepřirozenou cestou, abychom znovu získali a uchovali si zdraví, pocítíme štěstíze zlepšení, které se dostaví přenesením přirozených zásad do denní praxe.Považujeme za zvláštní a politováníhodné, že tolik lidí o tomto tématunepřemýšlí, ale úmyslně a zvolna znovu a znovu upadá do dekadence a pozvolnéotravy.


Ovocné šťávy

Ovocné šťávyjsou čističi našeho těla.

Zeleninové šťávy jsou naproti tomu stavitelé a obnovovatelé našeho těla. Běhemdeseti až patnácti minut po vypití šťávy se stráví a vstřebají a slouží téměřúplně k obnově a výživě buněk, tkání, žláz a orgánů těla.

Bylo zjištěno, že jedovaté postřiky zůstávají větším dílem ve vláknině ovoce azeleniny.

Čerstvé syrové šťávy nejsou koncentrované potraviny, ale jsou to jedny z našichnejméně koncentrovaných potravin, a přece jsou nejvýživnější. Například bílýcukr je o 4200 % koncentrovanější než šťáva z karotky.

Pití šťáv, ze kterých nebyla odstraněna vláknina, zatěžuje zažívací ústrojívíce než jedení ovoce a zeleniny vcelku.

Důkladné pokousání, promísení se slinami je však pro dokonalé strávenívlákniny nepostradatelné. Toto se ale obyčejně neděje, je-li vláknina obsaženav ovocné kaši. Naproti tomu nás zásobují šťávy, ze kterých byla vlákninaodstraněna bez problému, všemi účinnými látkami, které ovoce a zeleninaobsahují, a tělo je přijme rychle a bez prodlení.


Kolik šťávy můžeme vypít bez váhání

Přesně tolik, kolik můžeme vypít, aniž bychom se k tomu nutili. Všeobecně se dáříci, že asi půl litru denně je to nejmenší množství, přinášejícípostřehnutelné výsledky. Lepší je jeden až dva litry denně. Musíme myslet nato, že výsledky se dostaví tím rychleji, čím více šťávy vypijete.


Ve šťávách je obsažena přirozená, organická voda, která je velmi cenná.

Vitamíny a minerálie, nastřádané v této šťávě, jsou velice prospěšné. Jestližemluvíme o vodě, myslíme přirozeně nejdříve na vodu z vodovodního kohoutku neboz nějakého pramene, popř. na vodu dešťovou. Málo lidí ví, že existuje nejenživá, organická voda, ale i voda anorganická, a jen některým je jasný rozdíl.Příroda nám dala k dispozici laboratoř ve formě rostlin, v jejich molekulách sepřeměňuje dešťová a říční voda ve vodu organickou. Voda z potrubí je nejenanorganická, ale pro potřebu lidí a zvířat více, než nevhodná, protože skorovšechna města přidávají do pitné vody chlor a jiné chemikálie. Voda v potocícha řekách, stejně jako voda od pramene a voda dešťová, je anorganická. Jedinýpramen, který nás zásobuje živoucí, organickou vodou jsou rostliny - naše ovocea zelenina a z nich připravené šťávy.


Šťáva z ananasu

Ananas obsahuje skoro 90% vody a je bohatý na draslík, vápník a sodík. Protožeobsahuje velké množství síry a chloru, má vynikající čistící schopnost. Vananasu je mimoto obsaženo množství kyselin, především kyselina citrónová,maleinová, které pomáhají v této organické formě při zažívání a působímočopudně.


Jablečná šťáva

Jablečné šťávy povzbuzují činnost dolních oddílů střeva, jestliže se pijí nalačný žaludek. Jsou bohaté na hořčík, železo a křemík a mají velmi vysoký obsahdraslíku. Ve svém přírodním stavu obsahují 85% vody a jsou cennou pomocí prozažívání jak ve formě plodů, tak ve formě šťávy. Jablka mají čistící schopnost,která se projeví, především při zácpě. Čerstvá syrová jablečná šťáva je přihorečce a zánětech velice užitečná. I jablečné víno má příznivý vliv na tělo ačerstvá jablečná šťáva se často nazývá sladkým jablečným vínem.


Pomerančová šťáva

Pomeranče obsahují asi 85% vody a jsou bohaté na draslík, vápník a hořčík.Mimoto obsahují křemík. Pro svůj obsah citrónových a jiných ovocných kyselinpatří tyto plody k našemu nejcennějšímu ovoci. Mají vysoký obsah vitamínu A, Ba C. Existuje jen málo ovocných plodů, jejichž alkalický (zásaditý) účinek sepři překyselení těla dostaví tak rychle jako u pomerančů. Proto je častopomerančová šťáva tou nejhodnotnější, která se pije při postní kůře. Neexistujížádné jiné plody, které by měly, od dětství až do vysokého věku, takdalekosáhlé účinky. Šťáva se má vypít do 15 minut po vytlačení, protože rychleoxiduje.


Šťáva z grapefruitu

Grapefruity jsou prokazatelně jedny z nejhodnotnějších ovocných plodů přiodstraňování nebo rozpouštění anorganického vápníku, který se, jako třeba přiartritidě, usadil v chrupavce kloubů jako důsledek nadměrné konzumace výrobků zbílé mouky.


Šťáva z okurek

Okurka je tím nejlepším přírodním diuretikem, které známe. Podporuje vylučovánímoče. Podporuje například svým vysokým obsahem křemíku a síry růst vlasů. Směsokurkové šťávy s karotkou má příznivý vliv na revmatické potíže, mající původ vnadměrném ukládání kyseliny močové v těle. Jestliže se k této směsi přidá ještěšťáva z červené řepy, pochod se urychlí. Vysokým obsahem draslíku v okurkách jejejich šťáva velmi hodnotná při vysokém a nízkém tlaku. Stejně jak poskytujepomoc při zubních potížích a onemocnění dásní, například při zánětech. Předevšímnaše nehty a vlasy potřebují právě tu kombinaci prvků, která je obsažena včerstvé okurkové šťávě. Pomáhá při lomivosti nehtů a vypadávání vlasů. Všechnydruhy nečisté pleti zmizí pitím okurkové šťávy, ke které byla přidána šťáva zkarotky a hlávkového salátu.


Draslíková směs - karotka, celer, petržel, špenát

Existuje mnoho druhů zeleniny, které jsou bohaté na draslík (kalium). Napředních místech stojí karotka, celer, petržel a špenát. Organické minerálie asolí, které tělo potřebuje. Tato směs redukuje s pozoruhodným účinkem nadměrnoutvorbu žaludeční kyseliny. Pro lidský organismus pravděpodobně neexistuje žádnádokonalejší potravina.


Šťáva z karotky

Karotkovou šťávu pijte v každém rozumném množství neomezeně - od půl litru podva litry denně i více. Přispívá k normalizaci všech tělesných funkcí. Jenejlepším zdrojem vitamínů A, který může tělo rychle přijmout. Bohatě obsahujei vitamíny B, C, D a K. Povzbuzuje chuť k jídlu a napomáhá trávení. Karotkovášťáva pomáhá zachovat zuby a strukturu kostí. Karotková šťáva je přirozenýmprostředkem proti tvorbě vředů a otoků a velmi zvyšuje odolnost proti infekcím.Zabraňuje onemocnění očí, zánětu krčních mandlí, vedlejších nosních dutin avšeobecně dýchacích orgánů. Chrání nervový systém a je nedostižným, posilujícíma vitalizujícím prostředkem.

Střevní a jaterní choroby jsou často důsledkem nedostatku jistých minerálií,které karotková šťáva obsahuje. Může dojít k pozoruhodné očistě jater arozpuštění substancí, kterými byla játra zanesena. Tyto látky se často uvolníve velké míře, takže střevo a močové cesty toto vyloučené množství nemohouzvládnout. Proto přestoupí do lymfy, aby se vyloučilo z těla kožními póry. Tytousazené substance mají oranžovou nebo žlutou barvu. Vždy, když se po pitíkarotkové nebo jiné šťávy toto zbarvení objeví, znamená to, že játra prodělalanutně potřebnou očistu. Kůží neprostupuje karotková šťáva sama ani karoten.Toto zbarvení kůže se objeví i tehdy, jestliže šťáva byla dlouho filtrovaná aneobsahovala již žádné barvivo. Buďte vděčni za to, že pitím karotkové šťávybyla jistá nedostatečnost jater objevena a bylo zabráněno dalšímu poškozeníjater. Žlázy s vnitřní sekrecí: především nadledvinky a zárodečné žlázy,potřebují výživné látky, které najdeme ve šťávě z karotky. Někdy pomůžekarotková šťáva i při neplodnosti.


Šťáva z karotky, červené řepy a okurek

Žlučníkové kameny, ledvinové kameny a písek ve žlučníku a ledvinách jsounásledky nedokonalého vylučování anorganických vápníkových usazenin, které setvoří po jídle koncentrovaných škrobů a výrobků z cukru.

Šťáva z jednoho citronu (ve sklenici teplé vody vícekrát denně), doplněnásklenicí směsi z karotky, červené řepy a okurek (třikrát až čtyřikrát denně,osvobodila již velmi mnoho trpících od písků a kamenů během několika dnů nebotýdnů. Směs šťáv z karotky, červené řepy a okurek se osvědčila jako nejlepšíčisticí prostředek žlučníku, jater, ledvin a prostaty, stejně jako pohlavníchžláz. Současně by bylo rozumné vzdát se úplně, aspoň na nějakou dobu,koncentrovaných škrobových a cukrových produktů, stejně jako výrobků z masa, adát tělu příležitost k normalizaci. Jakmile se zdraví tělu vrátí, měli bystevědět, že přejete-li si zase onemocnět, stačí začít znovu jíst denaturovanépotraviny. Vyplatí se ponechat si zdraví, sílu, energii a vitalitu a zříci sepotravin, které jsou sice chutné, ale ne výživné.


Šťáva z petržele

Syrová šťáva z petržele je jednou z nejsilnějších. Nemá se pít sama a najednouve větším množství než 30 až 60 gramů, ale má se smíchat s dostačujícím množstvímšťávy z jiné zeleniny, například z karotky, celeru, hlávkového salátu, nebošpenátu. I potom má být její podíl, vzhledem k ostatním šťávám, malý. Syrovápetrželová šťáva má vlastnosti, které jsou důležité pro látkovou výměnukyslíku, k udržování funkce nadledvinek a štítné žlázy. Účinné látky v petrželijsou v takovém vzájemném poměru, který pomáhá udržovat cévy, hlavně všakkapiláry a arterioly (nejjemnější cévy) zdravé. Je výbornou výživou prourogenitální orgány (močové a pohlavní ústrojí) a pomáhá při kamenech vledvinách a v močovém měchýři. Jakož i při albuminurii (bílkovině v moči),zánětech a ostatních ledvinových chorobách. Používá se s úspěchem i uvodnatelnosti. Je také účinná při chorobách očních a chorobách zrakového nervu.Kombinaci petrželové šťávy s karotkou. Nepijte nikdy velké množství čistésyrové petrželové šťávy, protože svou vysokou koncentrací může zavinit nervovéporuchy. Smíchaná s jinými šťávami je však velmi užitečná. Užívá se s úspěchemk vyvolání menstruace, především ve spojení se šťávou z červené řepy, anebo sesměsí šťáv z karotky, červené řepy a okurek. Křeče, vyvolané menstruací, sezmírní nebo zmizí.


Šťáva z celeru

Největší hodnota syrového celeru je v jeho neobyčejně vysokém obsahu sodíku:jedna z chemických vlastností sodíku je udržovat vápník v rozpustném stavu.Syrová celerová šťáva má čtyřikrát více sodíku než vápníku. Tato skutečnost jídělá tou nejcennější šťávou pro lidi, kteří celý život neustále konzumovalikoncentrované škrobové a cukrové výrobky. Tyto koncentrované sacharidy patříbezesporu k těm nejškodlivějším civilizačním potravinám. Příroda nikdyneplánovala, že by lidský zažívací systém přeměňoval tyto takzvané potraviny navýživu pro buňky a tkáně těla. Následky jejich konzumace jsou zřejmé zdegenerace až zahubení lidského těla ještě dříve než se zapomene na mládí.Mluvit o příznacích stáří ve čtyřiceti nebo šedesáti letech, je urážka přírodya našeho stvořitele. Je to ostuda, přiznat si, že nevíme, jak máme žít, a žejsme se nesnažili naučit se ty nejdůležitější základy o obnovování našeho těla.Ujíme se k smrti, protože se podvolujeme chuti k jídlu. Vápník je jeden znejdůležitějších prvků v naší potravě. Musí být ale organicky navázán. Jestližese potravina obsahující vápník vaří nebo zpracovává, přemění se vápníkautomaticky v anorganické molekuly. Tyto nejsou již rozpustné ve vodě a nemohouposkytnout výživu buňkám našeho těla nutnou k regeneraci. Mimoto se při 54stupních Celsia rozruší většina enzymů. Důsledkem je ucpání těla toutopotravou, což vede k chorobným stavům, jako je artritida, cukrovka, onemocněnívěnčitých tepen: křečové žíly, hemeroidy, žlučníkové a ledvinové kameny apod.


Šťáva ze špenátu

Špenát je důležitá živina pro zažívací ústrojí, a to jak pro žaludek advanácterník, tak také pro tenké a tlusté střevo. Syrovým špenátem opatřilapříroda lidstvo tím nejlepším organickým prostředkem k čištění, regeneraci aobnovování zažívacího ústrojí. Asi půl litru správně připravené syrovéšpenátové šťávy denně odstraní často v několika dnech nebo týdnech i tunejhorší zácpu. Syrová špenátová šťáva však nečistí účinně jen dolní úsekystřeva, ale celý zažívací kanál. Trvalá pomoc při těchto potížích je konzumacesyrových potravin a hojné pití karotkové a špenátové šťávy. Jiné tělesnéporuchy, které jsou převážně způsobeny nahromaděním odpadových látek v dolnímúseku střeva a nedostatkem potřebných účinných látek jsou dvanácterníkový vředa vředy jiných lokalizací, perniciosní anémie (zhoubná chudokrevnost), křeče,degenerace různých nervů, nedostatečná sekrece nadledvinek a štítné žlázy,neuritidy, artritida, abscesy a furunkly, bolesti zárodečných žláz, otoky rukoua nohou, sklon ke krvácení, ztráta energie, revmatické bolesti, srdečníslabost, vysoký a nízký tlak, oční choroby a bolesti hlavy, včetně migrény.Pití alespoň půl litru čerstvé zeleninové šťávy denně je ta nejrychlejší anejúčinnější cesta, jak dodat tělu potřebné živiny. Špenát byste neměli jístnikdy vařený, jinak se vystavujete nebezpečí nahromadění krystalků kyselinyšťavelové v ledvinách, přinášející s sebou bolesti a ledvinové problémy.Vařením a konzervováním, za nadměrné teploty, se stávají molekuly kyselinyšťavelové anorganickými a tvoří se výše zmíněné krystalky.


Jak na artritidu

Například u artritidy se pije nejméně půl litru šťávy z grapefruitu, dále půllitru směsi karotka, špenát a půl litru směsi karotka, celer. To znamená jedena půl litru denně, což za určitou rozumnou dobu vede k znatelným výsledkům.Mimoto se ukázalo užitečným přidat půl litru karotka, tuřín, okurka. Šťávypijeme během dne, s jedno až dvouhodinovým odstupem. Myslete na to, že míšenímrůzných druhů šťáv se změní chemické složení každé jednotlivé šťávy, takžeúčinek kompletní směsi se liší od účinku jednotlivých šťáv.

Například artritida je následek dlouho potlačovaného hněvu a nahromaděníanorganických, vápníkových usazenin v chrupavkách kloubů. Jestliže se všakjednou artritický nános usadil, stává se stále hrozivějším, až vzniknou změnyna kostech. Otoky kloubů jsou obyčejně prvním příznakem, nehledě k píchavýmbolestem. Vápníkové nánosy se stále zvětšují a usazeniny se hromadí. Jedna znejúčinnějších substancí, která pomáhá tyto anorganické vápníkové usazeninyrozpouštět, je obsažena v grapefruitech a to organická kyselina salicylová. Půllitru grapefruitové šťávy denně pomáhá rozpouštět usazenou, tělu cizí hmotu. Kezlepšení situace je nutné se vzdát veškeré zloby nebo všechny problémy vyřešit,ačkoli je to velmi obtížné. Vápník musí být z těla odstraněn, proto pijetedenně půl litru čisté celerové šťávy, jejíž vysoký obsah sodíku přispívá ktomu, aby vápník zůstal v rozpustném stavu. Krev a lymfa odnášely tento odpaddo tlustého střeva. Abyste ulehčili práci tomuto orgánu, pijete půl litrukarotkové a špenátové směsi, která je výživou pro nervy a svaly jak tenkého,tak tlustého střeva. Směs karotka – špenát podporuje také opětovné vybudování aobnovení chrupavek a kloubů, a tím vám konečně pomáhá dosáhnout zase normálníhostavu.


Superlék - citronová šťáva

Vitamín C (asi 60 mg na 100 g dužiny), karotenoidy, vitaminy skupiny B,pektiny, vápník, fosfor, draslík, sodík, železo a další minerální látky. Citrondále obsahuje flavonoidy s antioxidačními vlastnostmi, které preventivně působíproti srdečně – cévním chorobám a rakovině.

Šťáva dezinfikuje, podporuje obranyschopnost organismu a díky obsahu pektinůmírně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Působí tak proti vznikuaterosklerózy a dalším srdečně - cévním nemocem. Látky s antioxidačnímpůsobením, které se ve šťávě nacházejí (vitamín C, karotenoidy, flavonoidy),mají preventivní účinky proti rakovině. Citrónová šťáva rovněž omezuje kvašenípotravy v žaludku a ve střevech, nezpůsobuje překyselení žaludku, neboťstimuluje vylučování hlenu, jehož ochranná vrstva stěny tohoto orgánu pokryje apůsobí ač má pH kyselé, v těle alkalicky.


Zdroj : http://www.centrumzdravibrno.cz/nase-nabidka/ovocne-a-zeleninove-stavy/



Hodnocení (1 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 02. 2015 12:02
Od ledna pijem s manželem zeleninové šťávy většinou odšťavním mrkev, červ. řepa, celer, petržel - každé ráno po snídani si dáme decku až dvě této šťávy, ale nedovedu si představit vypít přes den litr nebo litr a půl. To množství je fakt přehnané já dělám šťávu z kila mrkve, kila řepy půlku celeru a jednu petržel je z toho litr a půl šťávy.
Ale hezký článek početla jsem si :-)
23. 02. 2015 17:13
a teď ještě proč to nepít - chybí vláknina :-)
23. 02. 2015 17:07
no já to množství neřešila... spíš to berte jako info :-))
23. 02. 2015 15:48
Prokousala jsem se až do konce,ale že by mě to přesvědčilo,to zrovna ne :-) Sem tam nějakou šťávičku jo,ale v tomhle množství?
23. 02. 2015 15:36
zajímavé pro přečtení, ale osobně nepreferuji žádný extrém. Navíc při doporučovaných množství se obávám že bych byl "pročištěn" až moc :-)
Ale přesto díky, spousta informací je zajímavých...
23. 02. 2015 14:38
Pěkný a poučný článek, jen by se dalo polemizovat s tím, proč vzniká artritida, důvod zde uvedený mi připadá jako argument středověkých čarodějek...

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři