TOPlist
Sledujte nás:

10 tipů, jak odolat chuti na sladké

Zpět

Ing. Hana Pávková Málková

Asi každý víme, že sladkosti bychom měli v jídelníčku spíše omezovat. A přesto nás ta čokoláda stále láká a nedokážeme odolat. Co s tím?

Chuť na sladké může být dána fyziologicky, a to v případě, že náš jídelníček není vyvážený, vybíráme si nevhodné potraviny, nebo jíme nepravidelně.

>> Ověřte si v programu Sebekoučink, zda je váš jídelníček vyvážený. <<

Často se však jedná také o příčiny psychického rázu, kdy sladkosti jíme jen ze zvyku, nudy nebo fungují jako řešení stresu. Sladkosti milujeme a zároveň si je často odpíráme. Tím se dostáváme opět do stresu, který zajídáme sladkým, a tak to jde stále dokola.

Týká se vás to také? Pokud ano, doporučujeme vám navštívit odborníka nebo se zapojit do skupinového kurzu zdravého hubnutí, kde budete systematicky pracovat na tom, abyste se naučili zvládat typické situace bez zbytečného jídla navíc, a díky tomu třeba i zhubli...

Rady můžete získat také v e-booku Aby jídlo bylo vaší radostí, a ne starostí

Zde vám přinášíme pár základních rad, jak dostat sladkosti ve vašem jídelníčku pod kontrolu.

1. Jezte pravidelně

Pokud celý den téměř nejíte, organismus je vyhladovělý a večer vám to dá řádně najevo. Určitě to znáte, přijdete domů po celém dni, kdy jste se nestíhali pořádně najíst, a sníte vše, co vám přijde pod ruku. Pokud budete jíst pravidelně a nebudete žádné jídlo vynechávat, měly by chutě na sladké odeznít. Bude vám pak stačit běžná večeře, po které už žádné mlsání nebudete potřebovat. 

2. Dbejte na správnou skladbu jídelníčku

Kromě pravidelného režimu je důležitá i správná skladba jídelníčku. Měli byste se vyvarovat zejména potravinám s vysokým glykemickým indexem, které rozhoupou hladinu cukru v krvi a brzy po jejich konzumaci bude následovat opět hlad a nejčastěji sáhnete právě po sladkém. Mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem patří například bílé pečivo, sladké limonády, některé fastfoodové pokrmy nebo právě sladkosti.

Častou chybou je také vynechávání sacharidů. Tělu zkrátka bude energie ze sacharidů chybět a bude se o ně hlásit, a to právě v podobě chutí na sladké.

3. Nejezte jen ze zvyku, nevhodné návyky nejsou nezvratné

Velmi často je na vině mlsání pouhý návyk. Jste zvyklí si dát k odpolední kávě nějaký dortík nebo sušenku? Potřebujete i po vydatném obědě sladkou tečku? Tak jako jste si návyk postupně vytvořili, je možné ho i postupnými krůčky odbourat. Nesnažte se však měnit vše naráz, to většinou vydržíte jen krátkodobě a k nevhodnému návyku se po čase opět vrátíte. Proto postupujte raději pomaleji, sice vás čeká delší cesta, ale tyto malé úspěchy povedou k trvalé změně. Místo velkého dortíku si dejte malý, místo čokoládové tyčinky si dejte čtvereček kvalitní čokolády apod.

4. Nebuďte otroky vnějšího toxického prostředí

V dnešní době nás obklopuje prostředí, které neustále láká něco konzumovat. Už když ráno vyrazíte do práce a procházíte kolem pekárny, ze které se line vůně čerstvě upečených koláčků, kdo by odolal? V kavárně dostanete ke kávě sušenku, kterou bezmyšlenkovitě sníte, přece ji tam nenecháte. Po příchodu do práce se k vám rozbíhá kolegyně a přináší čokoládu, kterou automaticky spořádáte, i když jste na ní třeba ani neměli chuť. Snažte se těmto podnětům nepodléhat, v první řadě je odhalte, uvědomte si je a pak se postupně učte jim odolávat. Trénujte vědomé jedení a nejezte bezmyšlenkovitě vše, co vám je nabídnuto.

5. Odstraňte ze svého okolí podněty, které vás lákají ke konzumaci sladkého

Milujete dortíky z cukrárny, okolo které chodíte po cestě z práce? Zvolte jinou cestu, jděte jinou ulicí nebo alespoň přejděte na protější chodník, ať je lákadlo co nejdále od vás.

6. Nekupujte sladkosti, na nákup nechoďte hladoví

Co doma či v práci nemáte, to nesníte. Pokud budete na nákup chodit sytí, snáze odoláte všemožným lákadlům a nebudete kupovat zbytečně sladkosti navíc. Nevymlouvejte se na děti či návštěvy, také nepotřebují jíst denně sladké.

7. Nezajídejte své problémy a stres sladkostmi

Situací, které řešíme konzumací sladkostí je celá řada. Klasicky se jedná o stresové situace, které mohou být vyvolané různými okolnostmi. Může to být důležitá pracovní schůzka, pracovní pohovor, zkouška nebo i naprosto banální záležitost, která je nám z nějakého důvodu nepříjemná. Sladkosti jsou rychlým prostředkem, jak ve svém těle vyvolat na chvíli blažený pocit a slast. Bohužel, jak je tato cesta rychlá a jednoduchá, tak je i dost krátkozraká. Stresová situace nastane znovu a znovu a jediným únikem, který umíme, je sáhnout po sladkém. Naučte se tyto situace řešit jinak než jídlem, řiďte se těmito pravidly: odstraňte sladkostize svého dosahu, dodržujte pravidlo, ževe stavu nejvyššího rozrušení nebudete jíst sladké,napětí to třeba zvládnete i bez sladkostí, pokuste se místo mlsání najít jinou příjemnou činnost (půjdete na procházku se psem, zavoláte přítelkyni nebo kdo umí, využije relaxačních technik).

8. Užívejte si naplno pohodových situací, a to bez zbytečného jídla navíc

Stává se vám, že si příjemné chvilky a pohodové okamžiky ještě umocňujete dobrým jídlem? Může to být večerní pohoda u televize, setkání s kamarádkou nad dortíkem apod. Opravdu k těmto situacím potřebujete nějakou sladkou dobrotu? Není vaše tělo už tak dost spokojené? Zase se ve většině případů jedná o pouhý zvyk, který není nezvratný.Zkuste příště radši s kamarádkou vyrazit do divadla nebo ještě lépe na procházku nebo nějaký sport.

9. Sladké si rozhodně nezakazujte

Jste-li milovníky sladkého, občas si ho plánovaně bez výčitek dopřejte a pomalu ho vychutnejte. Je to určitě lepší volba, než si ho zcela zakazovat. Snažte se však sníst jen menší množství a zbytečně se nepřejídat.

10. Když už mlsáte, tak zdravě

Vybírejte si kvalitní sladkosti. Jste-li milovníkem čokolády, kupte si opravdu kvalitní čokoládu s vysokým procentem kakaa. Má tak výraznou chuť, že vám bude k uspokojení chuťových buněk stačit pár čtverečků. Podívejte se, kolik cukru je skryto v různých druzích čokolády zde.

Když vás honí mlsná, můžete využít i ovoce nebo třeba hrst ořechů. Někomu postačí na zahnání chuti šálek kvalitní kávy nebo čaje.

A osvědčená rada na závěr, když vás honí mlsná, vezměte si žvýkačku nebo si jděte vyčistit zuby a chuť na sladké je rázem pryč!

Hodnocení (107 hlasů):

Mohlo by Vás zajímat

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

28. 04. 2017 10:58
díky za rady
02. 02. 2017 15:23
Díky za skvělé shrnutí. Snažím se dodržovat.
31. 01. 2017 08:21
Děkuji za rady-:)
30. 01. 2017 19:48
Takové situace, jaké jsou napsány tady se snažím omezovat !!! Nejde to vždy dobrým směrem :-( ale když už jsem bezradná, tak jdu a vyčistím si zuby. To zatím funguje spolehlivě !!! Jen doufám, že mi ze zubů něco zůstane !!!
29. 01. 2017 18:43
Pěkný a poučný článek, ke kávičce mám ráda něco sladkého, ale co jsem v programu Sebekoučink, snažím se to hodně omezovat.
29. 01. 2017 18:09
Díky za pěkné shrnutí, vytiskla jsem si to.
29. 01. 2017 12:39
Sladké mlsy s výjimkou ovoce nejím poslední dobou vůbec. Nevzala jsem si sladké ani na oslavě narozenin kamarádky. Zobla jsem si připraveného ovoce a zeleniny, kousek pečiva a sýr. No a šlo to taky. Oslava se vydařila.
29. 01. 2017 12:36
Snažím se jíst pravidelně, skoro nenakupuji, hlavně nic navíc. Když dostanu na něco chuť, mám po ruce malou petku se sodovkou a tu mlsám, protože ji mám ráda a zažene mi chuť na cokoliv.
29. 01. 2017 09:59
Je těžké jíst pravidelně, když k tomu nemám uzpůsobenou pracovní dobu. Pracuji na call centru a každý den mám jiný nástup do práce a tudíž i daný jiný čas na oběd. Svačiny si nosím z domova, ale ani to není úplně ideální. Ale snad se to časem nějak usadí.
28. 01. 2017 22:47
Zatím dobrý.
28. 01. 2017 18:09
Bohužel ne vždy jdu nakupovat najedena, tento měsíc se o to snažím a zatím to funguje. Děkuji za článek
27. 01. 2017 19:00
Děkuji za článek, teď jen vše dodržet.
27. 01. 2017 16:55
Na sladké moc chuť nemám, protože ho moc nejím, tak jsem počkal, až budu mít normální hlad, vyčistil jsem si zuby a stejně mám hlad. Tak to asi nefunguje na všechno :D.
27. 01. 2017 08:35
dobře napsaný článek, ale bohužel, mohu se tím vším řídit, ale když dostanu chuť na čokoládu, stejně si nakonec alespoň kousek vezmu a pak jí zase nemusím, tak jsem si přestala dělat kvůli tomu výčitky.
26. 01. 2017 23:46
Mám velké štěstí, že mě moc mlsná na cukr nechytá. Dám si raději kyselou okurku než sladké. Stévie je taky problém? Když je potřeba něco osladit dávám stévii. Myslím do vařeného jídla. Do čaje med, ale kávu hořkou a to ji několik desítek let.
26. 01. 2017 20:45
Mno, tak já si jdu dát pomelo, čaj a pak si vyčistím zuby :-) Po dnešní józe bych totiž opravdu nejradši nějakou tu přesladkou dobrůtku ďobla ;-) Jen doufám, že při vaření čaje nenarazím na něco dobrého ze zásob dětí :-D
26. 01. 2017 13:37
Teorie je vždycky dobrá,ale horší praxe.Ale když se chce,všechno jde.Tak vzhůru do toho:-D:-D
26. 01. 2017 13:33
chuť na sladké je můj největší problém....
26. 01. 2017 13:30
Moc pěkně napsané. Našla jsem se mezi těmi co sacharidy vynechávají a pak jim chybí. Takže napravím a koupím si žvýkačky :-)
26. 01. 2017 09:38
Hezky napsané a pravdivé. Bohužel ne vždy se mi podaří nejít nakupovat hladová - pak toho koupím víc, než jsem chtěla a občas ujedu na mléčné čokoládě - hořká mi chuť na ni bohužel nezažene a jen rozdráždí chuťové buňky. :-)
25. 01. 2017 23:50
Mám dobré zkušenosti s tím, když se jí pravidelně. pak chutě na sladké celkem nejsou a to jsem hodně na sladké. A aby to žrací období na sladké nepřišlo, dávám si k dopolední svačině jogurt s ovesnými vločkami, ovocem a oříšky. Je pravda, že si musím trošku nechat poobědě, kdy mi chybí "sladká tečka", tak si od svačiny odložím několik lžiček a tím tu sladkou tečku nahradím. Nevím, zda je to úplně dobře, ale než dát po obědě třeba tatranku, myslím, že je toto řešení lepší.
25. 01. 2017 17:58
Moc hezký článek. Jen to musím pevně zabudovat do mé hlavy, neb mám silně vyvinutou slabou vůli.
25. 01. 2017 17:53
Pěkný blog :-))) Když jsou doma kupované sušenky apod. tak to mi nevadí, ale jak se doma upeče tak to si pak dám. A někdy to přeženu :-(((
25. 01. 2017 11:51
To úplně zdravé mlsání se zatím nedaří - v rodině jsou stále lákadla
25. 01. 2017 05:56
Teorii také ovládám, ale ta praxe....:-(
24. 01. 2017 20:04
super
24. 01. 2017 13:56
Tolik rad jsem ani nečekala!!
24. 01. 2017 10:38
veľmi dobrý článok... ďakujem
24. 01. 2017 10:08
Moc pěkný souhrnný článek, teorii mám zmáknutou, nikdy neškodí si vše připomenout :-)
23. 01. 2017 19:58
Nekupuji nic do zásoby,ale trvalo mě to než jsem se to naučila.
23. 01. 2017 19:55
Moc pěkný článek. Teorii bych už snad zvládala, ale v praxi to nemám vychytané. Hlavně sladké spojené s kávou, čokoládu nekupuji a pokud ji dostanu, prostě se neudržím. Musím více trénovat. A mlsná? Když nás honila, tak nás v dětství mamka odbyla slovy, ať si jdeme líznout hořčice:-)
23. 01. 2017 19:44
můj problém - nakupovat hladová. Pak je v košíku to, co není nutné. Musím si na to dát velký pozor!
23. 01. 2017 19:02
Opakování je matka moudrosti a není nad to, mít to hezky sepdané v jednom článku :-)!
23. 01. 2017 18:33
i když většinu vím, neškodí si to zopakovat, ale mám na čem pracovat
23. 01. 2017 18:11
Mně se osvědčilo, když mě "honí mlsná na sladké" napustit si vanu s nějakou voňavou přísadou a na 20 minut si do ní zalézt (jasně že bez čokošky!!) a ono ta chuť nějak odejde.....
23. 01. 2017 17:16
Jak si tady teď čtu komentáře k výbornému článku, kysané zelí mi spustilo ten psí reflex.
23. 01. 2017 17:10
Děkuji za článek.I když to všechno víme,je dobré to zopakovat a připomenout.
23. 01. 2017 16:30
žvýkačka je skvělá rada
23. 01. 2017 16:13
Chválím článek s 10 tipy. Některé z nich jsem již vyzkoušela, a fungují. Dlouhodobě se snažím jíst vyváženě a ne, že si vzpomenu, jako kdysi, že je poledne či déle, a od rána jsem měla jen jeden čaj. To mi pak vždycky spouštělo šílené chutě na sladké, odpolední sušenkový a oplatkový kolotoč a večer vlčí hlad u ledničky s mixem sladkého i slaného, co dům dal. Od té doby, co se snažím vždycky aspoň trochu snídat a mít i malou svačinu, je to s chutěmi na sladké mnohem lepší.
23. 01. 2017 16:10
Moc děkuji za rady.Uvědomuji si,že dost často chodím na nákup bez toho,že bych se předtím najedla.A pak se přímo třesu na nějakou dobrůtku.Tohle pravidlo si zapamatuji.
23. 01. 2017 15:12
Děkuji za článek. Já to mám provázané. Pustím si telku a při prvních reklamách už je to tady. Chuť na sladké a tučné. Už jsem je i podezřívala ze skryté nebo podprahové reklamy. Ale chyba je určitě jinde. Nedokážu prostě odolat a tak omezuji koukání na telku. Nebo jsou ty pořady opravdu pro mozek moc nudný :o))
23. 01. 2017 13:50
Ach jo, všera jsem si nevzdychla na tu radu buď žvíkačku, nebo vyčistit zuby. Musím si přečíst ty članky tady každý den a znova a znova. Snad se to naučím.
23. 01. 2017 13:00
radši si příště půjdu vyčistit zuby, to na mne večer docela zabírá, potom si je již nechci jít čistit znovu.
23. 01. 2017 12:58
článek je moc hezky napsaný, ale spustil mi neuvěřitelnou chut na sladké a odnesla to kostička hořké čokolády. Ale ta naštěstí stačila
23. 01. 2017 11:27
Já se musím naučit "sníst jen trochu". Buď nejím žádné sladké (jen kousek či dva ovoce denně) a většinou ani nemám na sladké chuť. Občas ale přijde období (byť jím stejně), že mě honí mlsná. Pokud odolám, tak je vyhráno. Ale pokud si načnu čokoládu (vysokoprocentní) či si dám kousek něčeho sladkého, nikdy nezůstane u toho kousku. Prostě mi nestačí malá zmrzka, kousek koláče nebo tři kostičky čokolády. Jakmile ochutnám, tak jsem v háji. To je u mě asi největší kámen úrazu, že pak "neznám míru".
23. 01. 2017 11:07
vyborny clanek, uplne se vidim.
23. 01. 2017 10:12
Tak cukr mi problém nedělá, sladké nejím vůbec, jen někdy když je příležitost tak sáhnu po čtverečku kvalitní čokolády a když už pro přítele peču, tak s nízkým obsahem cukru nebo vůbec žádný cukr...raději si místo sladkostí dávám ovoce..
23. 01. 2017 10:07
Zajímavý článek,já moc nemlsám,jen hořkou čokoládu,V zásobě mám malé skleničky červené řepy a při chuti na mlsání jednu sním.Žvýkačky nemám ráda,protože se pokaždé kousnu :-)))
23. 01. 2017 09:26
Pěkné, díky, tento měsíc jde vše dobře...
23. 01. 2017 09:21
Domácí naložené kysané zelí s křenem je zdravé a lahodné :). Mám podobnou zkušenost, že zahnalo chuť na mlsání sladkostí.
23. 01. 2017 09:18
Perfektní rady, tento měsíc se opravdu snažím.
23. 01. 2017 09:15
Já si vcera místo sladkostí vzala 4 lzicky sladkokyselého zelí, no nevím jestli je to dobre?
23. 01. 2017 08:41
Zvláštní...jen jsem článek přečetla, spustil se mi podmíněný reflex....a ano, přesně ten, jako u psa. Nu, jdu si utřít klávesnici a koupit papriku, ať mám co chroupat, protože v dosahu nic sladkého nemám, a to je jediné, co u mě funguje. :)
23. 01. 2017 08:34
sport vyřeší vše
23. 01. 2017 08:25
Ještě že už mám to vánoční cukroví pryč. Teď se snažím sladké omezit tak jsem si koupila vysokoprocentní čokoládu a stačí mi už jen 2 čtverečky. O víkendu občas pečeme a podařilo se mi upéct zdravější variantu - pouze pudinkový prášek, tvaroh, jogurt, stévie, vajíčka a ovoce, jako zákusek výborné.
22. 01. 2017 14:44
1a234...jestli ty kokosky byly jen dvě, tak to je v poho, ne?:-))
22. 01. 2017 13:12
Sampoch: souhlas, žvýkačka je blbost z mnoha důvodů, mj. i z těch, které zmiňujete.
21. 01. 2017 22:26
Se žvýkačkou bych taky nesouhlasila, mám stejné zkušenosti jako Sampoch. Mě pomůže jedině dělat něco u čeho mlsat fakt nejde. Třeba jezdit na běžkách, jako dnes :-)
21. 01. 2017 17:49
Tak dneska ke kafi kokosky,ach jo.Původně jsem na ně ani nevzpomněla.Šla jsem zkontrolovat pečivo zbylé z vánoc.máme ho na balkoně v plechových dózách,kde vydrží dlouho vláčné,jedti nezmrzlo.No,už stalo,jedu dál.
21. 01. 2017 15:48
Evusjo, ano, mrkev bude a to bude ještě dobrý...Možná budeme mlsat i sladkokyselé zelí:-))
Jinak přidávám se k názorům níže:měla jsem to jako coumba.Hodně, hodně dlouho.Když jsem začala používat koučink a vyvážený jídelníček, mám to jako Hefaista.Tedy až na to náhlé hnutí nevím čeho (blog Zelená je tráva..)
Ohledně žvýkačky mám stejné zkušenosti jako Sampoch.
21. 01. 2017 13:51
Ještě poznámku. S tou poslední větou o žvýkačce zásadně nesouhlasím. Žvýkání podporuje tvorbu slin, což podporuje a zrychluje trávení, takže namísto zahnání chuti, si přivoláme hlad, který se dostaví mnohem dříve než kdybychom nežvýkali. Mám to osobně vyzkoušené. Takže žvýkání nedoporučuji.
21. 01. 2017 13:33
Být na mě, tak sladkosti nekupujeme vůbec. Na ukojení těchto vášní, mi úplně stačí ovoce a pivo. Jenže žena si občas sladkosti kupuje. Vyřešili jme to tak, že sladkosti mají své stálé místo v jedné pixle, a nekupuje se víc než co se do pixly vejde. Sice vím, co v té pixle je, ale nemám to na očích pokaždé když otevřu skříňku. Řekl bych že to docela funguje. Co nevidím, to mě neláká.
21. 01. 2017 11:01
Jsem velký milovník sladkého, ale je fakt, když jsem měla správně vyvážený jídelníček tak to bylo v pohodě. Byl i 2x týdně koláček a vysokoprocentní čokoláda a všechno bylo fajn.
20. 01. 2017 21:22
Já mám chuť na sladké pořád. Ať jsem ve stresu nebo v pohodě. Najedená, hladová, před jídlem, po jídle,. Snažím se stím bojovat, ale jak je příležitost, většinou nevydržím. Je to zkrátka je to boj, který nevyhrávám. Moc se těším na červen. Kolem řízku můžu chodit celý den a nic to se mnou nedělá.
20. 01. 2017 19:55
Cukr až takový problém není, budou horší měsíce, ale těším se na měsíc zdravého mlsání - doufám, že nebudeme jen chroupat mrkev:-)))
20. 01. 2017 19:32
Já na sladké chuť nemívám, a pokud ano, tak si vezmu ovoce. Já mám spíš chuť na "něco od masa" a tak si klidně vezmu plátek šunky i mimo pravidelný režim a jsem "uspokojena". :-) Pokud mám nějaké trápení a tomu se nikdo v životě nevyhneme, tak většinou vyběhnu ven a jdu se provětrat. Ani si pěkně zanadávat od plic není na škodu, uvolní se nahromaděný adrenalin a zase je vše v pořádku. To na rozdíl od "sladkého" neohrožuje figuru. :-)
20. 01. 2017 19:26
Dobrý článek, co se tady píše mi vůbec neni cizí, dá se říct, že jsem o tomto dobře obeznámena ale mám asi slabou vůli, sladkému neodolám. A tedky mám co dělat abych si dala jen ten 1 kousek denně.Zatím to dělám vše " befelem ", jako že když jsem se dala do boje, tak bojuji.Když už , tak už. Doufám, že k tomu dojdu, jako k té kávě bez cukru...
20. 01. 2017 19:10
V podlední době si večer divám čaj z čerstvého zázvoru.Někdy s medem,někdy bez.Vždycky tím zsženu chuť na cokoli.
20. 01. 2017 18:43
já mám občas na sladké chuť ale stačí mi kostička čokolády, dnes jsem odolala zákuskům a dala si v restauraci jen kávu, a je pravda že co není doma to nesním
20. 01. 2017 17:42
super nápad jít na procházku se psem, když mám důležitou schůzku, která mě stresuje :-D jinak pravda - od té doby, co jím správně, tak chuť na sladké neznám.

Naši partneři