Autor: Mgr. Petra Křupková
Odborná recenze: Ing. Lenka Vymlátilová
Podzim. Imunitní systém dostává zabrat. Mění se počasí, venku je chladněji a vlhko, dny se krátí a zdržujeme se více v interiérech, kde se můžeme snadněji nakazit. Je proto na místě otázka, jak můžete stravou podpořit imunitu a prožít podzim v lepší kondici?
Úvodem je potřeba zdůraznit, že imunitní systém je velmi komplexní a sofistikovaný systém a neexistuje jedna, ani několik zázračných potravin nebo doplňků stravy, které by vám zaručily, že neonemocníte. Péče o imunitu musí být komplexní a dlouhodobá.
Mezi čtyři zásadní pilíře ovlivňující imunitu a její schopnost chránit nás před nemocemi patří:
- výživa,
- dostatek spánku,
- pravidelný pohyb,
- péče o psychiku.
Ze strany výživy lze jednoduše shrnout, zařazujte:
- potraviny bohaté na vitamíny a minerální látky,
- fytonutrienty,
- vlákninu,
- nezapomínejte na bílkoviny,
- zdravé tuky především z ryb, semínek a ořechů
- a na zakysané mléčné výrobky.
Všechny tyto látky pomáhají posilovat naše obranné mechanismy.
Jaké konkrétní potraviny tyto látky obsahují?
Určitě všechny druhy ovoce a zeleniny. Ty jsou totiž bohatým zdrojem mikronutrientů a vlákniny. Denně snězte okolo 200 g ovoce a alespoň 400 g zeleniny.