TOPlist
Sledujte nás:

3 věci, které vám pomohou zhubnout, o nichž se příliš nemluví

Zpět
Fotografie vznikly ve spolupráci s pacientskou organizací ECPO (European Coalition for People living with Obesity).

 

Méně jídla, více pohybu. To je základní pravidlo při hubnutí vycházející z faktu, že pokud máte větší výdej energie než její příjem, redukujete hmotnost. Tečka.

Tečka? Nic proti tomuto pravidlu, je dozajista pravdivé a nelze ho obejít. Snaha o omezení množství jídla a přidání pohybu však v některých případech pro úspěšné zhubnutí nemusí stačit. Zvláště pokud zcela přehlédneme ostatní klíčové oblasti našeho života, o kterých se v souvislosti s redukcí hmotností možná tolik nemluví a je to škoda.

Které to jsou?


Spánek 

Delším a kvalitnějším spánkem ke štíhlejší postavě? Zní to možná jako nepovedený reklamní slogan, je v něm však velká pravda. 

A jak spánek ovlivňuje hubnutí? Spánek je součástí našeho cirkadiánního (24hodinového) rytmu, během kterého dochází přirozeně k hormonálním a fyziologickým změnám v našem těle. Například večer jsou hladiny hormonů vybalancované tak, abychom cítili únavu a chtělo se nám spát. Naopak ráno jsou hladiny mnoha hormonů zcela odlišné a jejich funkcí je nás probudit, říci nám, že je nový den, že máme hlad a podobně. Pokud je tento přirozený rytmus narušený (přecházíme únavu, nabuzujeme se nadměrně kávou apod.), má to neblahý vliv i na náš metabolismus. Dlouhodobé narušování cirkadiánního rytmu může tak vést mimo jiné ke zvýšení množství tukové tkáně v poměru ke svalové hmotě.  

Je také důležité říct, že stejně jako spánek ovlivňuje naše jídelní chování, ovlivňuje naše jídelní chování nazpátek kvalitu našeho spánku. Tedy to, jak jíme během dne, může kvalitu spánku zhoršit nebo naopak zlepšit. 

Spánek tedy máme každý ve vlastních rukou a můžeme ho mimo jiné pozitivně ovlivnit i stravou a sportovní aktivitou. Zapomínat bychom však neměli ani na další účinná opatření, která kvalitě spánku napomáhají. 


>> Která to jsou? Přečtěte si tento článek <<


Stres 

Stres je přirozená reakce těla na ohrožení. Stresové mechanismy v mírných dávkách stimulují a v krizových situacích nám dokážou zachránit život. Jejich nedostatkem však je, že se spouští i v situacích, kdy je to zbytečné, například tehdy, když si v hlavě přehráváme nepravděpodobné katastrofické scénáře nebo nás zaplaví jiné obavy a nejistoty. 

„Díky tomu“ můžeme v náročnějších obdobích prožívat stres doslova každou hodinu každého dne. Nejedná se pak už o akutní stresovou reakci, ale o chronický stres, který má velmi negativní důsledky na naše zdraví i psychiku.

A protože stres je velmi nepříjemný, snažíme se ho vědomě či nevědomě zbavit. Často ale nevolíme úplně ty správné postupy. 

Příkladem nesprávné (ale bohužel velmi dobře dostupné) strategie zvládání stresu je právě jídlo a jeho nadměrné množství. Potíž je pak v tom, že ta tabulka čokolády nebo jiná dobrota kýženou krátkodobou pomoc poskytnou. Uleví nám od pociťovaného napětí, možná i vytvoří pocit bezpečí a pohody. KRÁTKODOBĚ a možná jen dokonce po dobu konzumace. Dlouhodobě však tato strategie může vytvářet další stresory – například nadváhu, se kterou nejsem spokojen/á.

Ve školách bohužel neexistuje předmět, který by nás učil, jak efektivně a zdravě zvládat stres. Přitom vhodných strategií je nepřeberné množství a jde skutečně jen o to být ke svému prožívání všímavější a postupně tyto strategie (jako jsou jednoduché dechové a relaxační techniky, všímavost, pohyb a další) zařazovat do svého života. 


>> Techniky, které pomáhají zvládat stres a negativní emoce najdete v tomto článku <<


Důležité je taky říct si v potřebnou chvíli o podporu a klidně vyhledat pomoc u odborníka. Ne, skutečně to není žádná ostuda.


Životní spokojenost a zařazování radostných aktivit 

Posilování duševního zdraví a pohody samozřejmě úzce souvisí s předchozím bodem. Nemusíme totiž stres jen zvládat, můžeme mu i předcházet.

Jak na to? Úplný základ tkví v radě, která se některým možná bude zdát sobecká, ale bez ní to skutečně nejde: myslete na sebe. Udělejte si na sebe čas, pečujte o sebe, dělejte věci, které máte rádi, chraňte si své hranice (nejen) v práci.

Těmito kroky, které se napsané zdají být jasné a jednoduché, ale v praxi tak těžko uchopitelné, docílíte nejen zmírnění stresu v každodenním životě, ale hlavně rozšíříte svůj okruh radostných aktivit na více věcí, než je jen jídlo.

Často je to totiž právě jídlo, kterým si děláme radost, kterým se odměňujeme. Jak by taky ne, je to časově nenáročné a většinou to funguje. Jistě s námi však budete souhlasit, když řekneme, že jídlo by nemělo být jedinou životní radostí. 

Začněte proto pracovat na rozšiřování okruhu radostných aktivit ve svém životě. Zkuste jít do minulosti a zmapujte činnosti, které jste kdysi (třeba i jako děti) rádi dělali. Následně vytvořte svůj vlastní seznam příjemných aktivit a koníčků, kterým se můžete věnovat i nyní. Nepouštějte se do všech naráz, stačí zprvu vybrat jednu činnost.


>> Zásobník příjemných činností a odměn najdete v knize Váhy života <<


Přejeme vám, abyste v novém roce prožívali více radosti.



Hubněte s podporou odborníka a skupiny

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Přihlaste se do kurzu a buďte při hubnutí úspěšní. 

>> Kurzy zdravého hubnutí - naživo i online <<

Hodnocení (13 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

24. 10. 2023 04:22
1

Naši partneři