TOPlist
Sledujte nás:

8 kroků, které mohou zlepšit váš vztah k vlastnímu tělu

Zpět

Autor: Mgr. Tereza Jirotka Beníčková

“Chtěla bych být sama se sebou spokojená.” 

“Chtěl bych se prostě cítit dobře ve svém těle.”

“Chtěla bych se mít zkrátka více ráda.”

Tyto a další přání slýcháme z úst našich klientů, kteří k nám přichází s cílem zhubnout. Řekla bych ale, že se jedná o přání, které má mnoho lidí často i bez ohledu na váhu, věk či objektivní vzhled.


Když jako psychoterapeutka slyším od klienta přání “Chci mít prostě rád/a své tělo.”, musím přiznat, že se trochu “kroutím”. Proč? Protože, abych mohla splnit klientovi přání se nějak cítit nebo se naopak určitým způsobem už nikdy necítit, musela bych mít kouzelnou hůlku (a tu překvapivě nemám). Navíc znám až příliš mnoho příkladů, kdy člověk překotně hubne s vidinou, že se pak bude mít více rád. Nicméně na dotaz, zda se v nižší váze v minulosti skutečně cítil krásnější a spokojenější, odpovídá, že ne. 

Proč je tedy přání “Chci se mít více ráda.” (dle mého skromného názoru) přáním špatně formulovaným? Představte si, že by vám někdo pod pohrůžkou nařídil, abyste se teď a tady zamilovali do prvního člověka, který vejde do dveří. Dokázali byste to? Jinými slovy, dokázali byste ovlivnit své emoce natolik, že byste se autenticky zamilovali do zcela cizího člověka? Nejspíše ne. Pokud by ale pohrůžka byla skutečně hrozivá, nejspíše byste se zvládli CHOVAT tak, jak se chová zamilovaný člověk. Věnovali byste druhému pozornost, chytili byste ho za ruku, koupili mu hezký dárek, usmívali se na něj. 

A přesně to je i cesta, kterou je potřeba jít, pokud chci zlepšit vztah k vlastnímu tělu. Emoce nemůžeme mít nikdy 100% pod kontrolou. Chování ano.

Proto první krok zní:

1) Zeptejte se sami sebe, co byste dělali jinak, pokud byste měli své tělo rádi

Možná byste se jinak oblékali. Možná byste chodili častěji cvičit. Možná byste své tělo více poslouchali. Sepište si všechny své nápady na papír (či do deníku/diáře, který používáte). Poslouží jako studnice změn, které můžete ve vztahu k svému tělu zařadit. 

Tady je několik dalších tipů za nás…


2) Volte si realistické ideály

Bolest dnešní doby spočívá mimo jiné v tom, že nás nevede ke srovnávání se pouze s naším bezprostředním okolím, ale pokud “chceme”, můžeme se srovnávat s kýmkoliv na světě. I nejkrásnější dívka v České republice se tak může cítit méněcenná ve srovnání s nejkrásnější dívkou planety. Proto si zvědomte, s kým se srovnáváte. Kde leží váš ideál? Je to vaše kamarádka v podobném věku jako vy, nebo je to o 15 let mladší herečka z amerického seriálu? 

Vůbec nejrealističtější a často velmi pomáhající je pak srovnávat se sám se sebou v přítomném okamžiku nebo v horizontu několika málo let. 

3) Poslouchejte své tělo

Pokud své tělo nemáme rádi, často si zvykneme ho ignorovat, nedívat se na něj, neposlouchat ho. Můžeme ho často trápit urážkami a nevhodnými dietami nebo excesivním cvičením. Ani to samozřejmě nepomáhá být svému tělu blíž a vytvořit si k němu lepší vztah. 

Proto si můžete jako takové malé cvičení položit otázku: “Kdyby vaše tělo mluvit, co by vám právě teď řeklo?”

4) Pečujte o sebe

I přesto, že se svým tělem nejste 100% spokojení, je moc důležité, abyste s ním prožívali i okamžiky, které jsou příjemné a dopřávali mu péči, kterou si zaslouží. Ať už jsou to pečující krémy, koupele, saunování či masáže. 

5) Naslouchejte pochvalám

Pokud si sami o sobě nemyslíme nic moc dobrého, je pro nás zpravidla velmi těžké slyšet a přijmout to hezké, co nám říkají druzí. Naše pozornost jakoby zesilovala a vyhledávala každý negativní komentář, každou nevhodnou poznámku, každou těžkou vzpomínku, díky čemuž potvrzuje naše původní negativní přesvědčení. A kruh se uzavírá. 

Zkuste z tohoto kruhu vystoupit tím, že si začnete všímat pochval a pozitivních komentářů. Věříme, že jich bude celá řada. 


>> Podpůrná a oceňující skupina je nedílnou součástí kurzů zdravého hubnutí STOB. <<


6) Dělejte věci, které vás baví a které vám prospívají bez ohledu na váhu

Naše negativní myšlenky a na ně navázané emoce nám často brání dělat věci, které máme rádi. Jen si představte, že by vás napadlo: “Ty jo, já v těch plavkách fakt vypadám hrozně. Co si o mně na plovárně lidi pomyslí…”. Měli byste s touto myšlenkou v hlavě chuť jít plavat, i přesto, že je to sport, který milujete? Asi ne. Přitom je plavání jedna z věcí, které vám reálně mohou pomoci se cítit ve svém těle lépe, zlepšit svou fyzickou kondici, a navíc si krásně pročistit hlavu.

Zkuste si proto neodepírat zážitky a aktivity, které máte rádi, jen protože nejste spokojeni se svou váhou. Žijte teď. 

7) Mluvte k sobě s laskavostí

Změnit jazyk, jakým k sobě promlouvám, je rovněž velmi důležitý krok. Řekli byste někdy své dobré kamarádce, že je špekatá? Nebo, že má zadek jako vrata? Hádám (a doufám), že snad ne. Použít ta samá slova ve vztahu k sobě a svému tělu nám ale často problém nedělá. Všímejte si proto, jakými slovy k sobě promlouváte a zkuste je aktivně měnit ve věty, které by použila dobrá kamarádka nebo vaše “laskavé já”. Žádné tělo si totiž nezaslouží urážky. A především - zdrcující kritika ještě nikdy nikomu nepomohla cítit se ve svém těle lépe. 

8) Trénujte vděk vůči svému tělu

Z mnoha výzkumů vyplývá, že pociťování vděčnosti a záměrné navozování tohoto pocitu zmírňuje symptomy deprese a je její prevencí

Prožívání vděku vůči vlastnímu tělu, namísto soustředění se na věci, které se mi na mém těle nelíbí, je proto dalším a posledním bodem, na který se můžete při změně chování zaměřit. 

Zkuste si proto sepsat, za co jste svému tělu vděčni a seznam klidně postupně rozšiřujte. 


Hubněte s podporou odborníka a skupiny

Naše dlouholeté zkušenosti a tisíce úspěšných absolventů kurzů zdravého hubnutí říkají jediné – s podporou se zkrátka hubne lépe. Součástí kurzu je ale i lekce zaměřená na vztah k vlastnímu tělu. 

Přihlaste se do kurzu, získejte podporu a buďte při hubnutí úspěšní.  


>> Kurzy zdravého hubnutí - naživo i online <<


 

Hodnocení (0 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

Naši partneři